P. 1
CP1

CP1

|Views: 0|Likes:
Published by Deivid Gracia

More info:

Published by: Deivid Gracia on May 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Assignatura: Ciència Política

Grau de Ciència Política i Gestió Pública-Grau en Sociologia
Curs 2011-2012 Grup 2

CP-Tema 1

Tema 1: Què és la política?
1. Terme familiar, multívoc (amb diferents sentits) i amb diferents connotacions 2. Sentit positiu/sentit negatiu Una primera definició: “activitat humana fonamental que persegueix l’interès comú dels membres d’una comunitat”  Homo oeconomicus  homo politicus (activitat que diferencia els homes de la resta dels animals)  Aristòtil (zoon politikon) Objectiu de la política provisió de bens públics (llibertat, seguretat, qualitat ambiental, educació, assistència sanitària, transport públic,...). (però també)  gestió dels conflictes i regulació de les activitats (externatilitats)

CP-Tema 1

CP-Tema 1 La política com a gestió del conflicte social:

Necessitat de convivència/ Diferències i desigualtats socials
Risc de conflictes

Incertesa sobre el futur
Cerca de seguretat/llibertat

POLÍTICA

Presa de decisions col·lectives/vinculants

CP-Tema 1

CP-Tema 1 • Vallès, J.M (2007: 18): “Nuestra opción es considerar la política como una práctica colectiva, que los miembros de una comunidad llevan a cabo. La finalidad de esta actividad es regular conflictos entre grupos. Y su resultado es la adopción de decisiones que obligan –por la fuerza, si es preciso- a los miembros de la comunidad”. • En relació amb l’anterior, definirem “els polítics” com a aquells individus (membres d’una comunitat) que actuen (participen) en la regulació dels conflictes. Els politòlegs anomenem actors polítics a les persones o grups de persones que participen en la política.

CP-Tema 1

• La política com a estructura, procés i resultat:
• La política com a estructura: el conjunt de les institucions (regles del joc)  estudi dels règims polítics  Dret constitucional  enfoc històricilegal. (Polity) • La política com a procés  com s’agreguen les preferències? Com es prenen les decisions? Com es legitimen? Qui pren part en aquests processos (partits, grups, moviments socials). Qui té més poder?  estudi del comportament polític  enfoc cultural i comportamental (behaviorista). (politics) • La política com a resultat: l’estudi de les decisions vinculants o polítiques públiques  Anàlisi í gestió de les polítiques públiques. (policies)

CP-Tema 1 El sistema polític (D. Easton):

A)

B)

C)

D) A) B) C) D) Demandes/conflictes socials (inputs) Decisors públics Accions i decisions col·lectives vinculants (outputs) Feed-back (retroalimentació)

Aplicat a qualsevol escala (comunitat de veïns, municipi, Estat)

CP-Tema 1 • El procés de retroalimentació permet un ajustament continu que assegura una estabilitat del sistema. En cas contrari es desintegra la comunitat per manca d’autoritat. Fixem-nos que en un marc ideal d’anarquia no caldria un sistema polític. • Diferència entre outputs i outcomes (impactes dels outputs)  exemple polítiques de mobilitat. • Què hi ha dins de la caixa negra: decisors + regles del joc. Observar que el contingut d’aquesta caixa negra varia en el temps (pas de les polítiques de demanda a les polítiques d’oferta.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->