Pengenalan Rekoder

REKODER PENGENALAN Rekoder adalah sejenis alat muzik tiupan yang diperbuat daripada kayu atau plastik. Terdapat pelbagai saiz rekoder untuk peranan yang berlainan. Antaranya adalah rekoder sopranino, soprano, alto, tenor dan bes. (Gambarajah 1) Gambarajah 1 Bes Tenor Alto

Soprano Sopranino

Penggunaan rekoder dalam aktiviti pembelajaran muzik di bilik darjah adalah bertujuan memberi pengalaman muzikal secara hands-on. Pada masa yang sama pelajar mengukuhkan kefahaman bahasa muzik melalui pengalaman praktikal. Bahan yang dicadangkan dapat membantu proses pembelajaran bagi mengukuhkan kemahiran dan penguasaan bermain rekoder.

1

1 Teknik Asas Sebelum Meniup Rekoder 2. Gambarajah 2 2. teknik permainan rekoder yang betul perlu diamalkan. 2. TEKNIK BERMAIN REKODER Untuk bermain rekoder dengan baik. 2 .1.Pengenalan Rekoder 1.1 Postur • Duduk atau berdiri tegak dalam keadaan selesa semasa memegang rekoder. STRUKTUR REKODER Struktur rekoder adalah seperti dalam Gambarajah 2.

3 . a.) Pengenalan Rekoder Gambarajah 3(a) Gambarajah 3(b) 2.2 Cara Memegang Rekoder Cara memegang rekoder yang betul akan memberi keselesaan dan memudahkan pergerakan jari semasa bermain rekoder. (Elakkan daripada menundukkan kepala berlebihan atau membongkokkan badan. Imbangan rekoder terletak pada bibir bawah dan ibu jari tangan kanan.1. Pegang rekoder dengan meletakkan jari tangan kiri pada bahagian pangkal. c. Tangan kanan memegang bahagian hujung badan rekoder. b.• Pegang rekoder dengan kecondongan 45 darjah dari badan.