KONSEP PERGERAKAN ASAS

Muhamad Azwan Janil Page 1

BAGAIMANA SAYA BOLEH BERGERAK DENGAN EFISIEN ? Muhamad Azwan Janil Page 2 ..APAKAH YANG SAYA BOLEH LAKUKAN UNTUK MEMBANTU RAKAN SEPASUKAN SAYA? ..SEMASA ANDA BERAKTIVITI BERTSAMA RAKAN-RAKAN BERTANYALAH PADA DIRI ANDA SENDIRI.? - BAGAIMANA SAYA BOLEH MENJADI AHLI KUMPULAN YANG BERTKESAN ? .

Gallahue (1986). kestabilan. Pergerakan asas merupakan salah satu tunjang utama kemahiran di dalam Pendidikan Jasmani. Aktiviti-aktiviti fizikal telah dikenalpasti dapat mempengharuhi bahagian otak yang mengawal koordinasi dan kawalan badan secara langsung. Melalui aktiviti rfizikal yang melibatkan pergerakan-pergerakan asas. menegaskan bahawa Pendidikan Jaqsmani meluangkan sebahagian otot besar yang mendorong dan membangunkan ‘ belajar untuk bergerak’ dan ‘belajar melalui pergerakan’  Pergerakan asas merupakan salah satu pergerakan yang penting untuk kecergasan fizikal.mempertingkatkan kualiti badan seperti kekuatan. Muhamad Azwan Janil Page 3 .Perkembangan fizikal kanak-kanak mempengaruhi perkembangan intelektualnya. semua ini akan dapat memupuk asas kemahiran dan kebolehan yang kukuh bagi kanakkanak kelak.  Melalui kemahiran-kemahiran ini dapat melatih murid-murid untuk lebih cergasd dan aktif dalam bidang sukan.  Dengan menguasai kemahiran-kemahiran asas ini maka akan dapat membantu murid-murid dalam melakukan pergerakanpergerakan yang lebih kreatif. Pergerakan asas boleh ditakrifkan aktiviti yang dihasilkan pelaku untuk menguji kebolehan mereka mengawqal pergerakan –pergerakan badan (Susun Capel-1986). menyelaras kebolehan bertindak dengan cepat. Pendidikan pergerakan asas merupakan satu cara dalam mempratikkan perkembangan fizikal dan rohani seseorang kanak-kanak. . kelenturan. Kajian menunjukkan bahawa dengan memulakan perkembangan fizikal pada peringkat awal umur kanak-kanak. perkembangan intelektual akan turut bermula pada peringkat yang sama. Ia dilaksanakan pada peringkat permulaan iaitu tahap satu dan merupakan asas kepada semua kemahiran pada masa akan datang. ia dapat membantu kanak-kanak membentuk watak yang baik dan memupuk gaya pergerakan yang tepat. kelajuan dan sebagainya. Pergerakan-pergerakan asas dalam aktiviti fizikal membolehkan kanak-kanak melatih kekuatan badan di samping menyelaraskan perkembangan anggota badan yang ringkas melalui pergerakan-pergerakan yang mudah di pelajari .

Pergerakan Bukan Lokomotor tanpa 1. (1994) . B. Berat dan serta-merta c. Pergerakan beban-masa a. (1996) dan Gabbard. Meneroka faktor ruang termasuk arah. Halus dan serta-merta 3.2. Pergerakan Lokomotor b. bukan Lokomotor serta manipulasi alatan. Halus dan kawal-lambat d.Menurut beberapa orang pakar dalam bidang Pendidikan Jasdmani seperti Gallahue. D. LeBlanc. Kesedaran Ruang 3. Kesedaran Tubuh Badan.1. pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu Pergerakan Lokomotor.L. Pergerakan melibatkan semua anggota badan melalui a. Pergerakan yang dihasilkan oleh pelaku adalah untuk menguji keupayaan mereka untuk mengawal pergerakan badan selari dengan kuasa gravity dalam suasana yang sengaja dipilih.3. laluan dan aras Page 4 Bergerak dalam ruang am Meneroka ruangh diri dengan ekstensi anggota tubuh Muhamad Azwan Janil . KONSEP PERGERAKAN ASAS 1.Kesedaran rintangan kepada beban dan masa 2. serta Burton (1977). Kesemua jenis pergerakan ini boleh dilakukan sama ada secara individu.1. 3. Berat dan kawal-lambat b. Dan Lowy. Pergerakan bersentuhan dengan lantai dan pergerakan sentuhan seketika 2.2. badan 3. berpasangan atau berkumpulan.1. S. 1.C.

Berpasangan b. Dalam kumpulan 6. Meneroka masa melalui a.1.3.1. Pergerakan berturut 5. Melakukan pergerakan melalui a. Bergerak dalam ruang terus 4. Bebas 4. Pergerakan serentak b. Melakukan pergerakan Muhamad Azwan Janil Page 5 . Terikat b. Penyesuaian Terhadap Rakan 5.2. Gerak isyarat.1. Meneroka pergerakan secara a. Meneroka pergerakan aliran dalam ruang dan masa a. Penggunaan tubuh badan sebagai alat 6.4. 7. Lapan Lakuan Daya Asas 7. Bentuk tubuh badan c. Aliran Beban Badan 4.1. Lompatan asas b.

tekan.lejang dan radak.. cantas. pertanian.1. Ritma-Ritma Berkaitan Dengan Pekerjaan Dan Tidak Terus 8. Muhamad Azwan Janil Page 6 . perkembangan intelektual akan turut bermula pada peringkat yang sama. Melakukan pekerjaan sector .perkhidmatan dan perindustria Perkembangan fizikal kanakkanak mempengaruhi perkembangan intelektualnya. ketis dan renjis 8.domestik. Aktivitiaktiviti fizikal telah dikenalpasti dapat mempengharuhi bahagian otak yang mengawal koordinasi dan kawalan badan secara langsung. . Kajian menunjukkan bahawa dengan memulakan perkembangan fizikal pada peringkat awal umur kanak-kanak. Pergerakan-pergerakan asas dalam aktiviti fizikal membolehkan kanak-kanak melatih kekuatan badan di samping menyelaraskan perkembangan anggota badan yang ringkas melalui pergerakan-pergerakan yang mudah di pelajari . lucur. apung. cecah. pulas.

masa. intensity) 2.  Penyelesaian masalah Muhamad Azwan Janil Page 7 . / Frequency.TUJUAN PERGERAKAN ASAS 1. intensity. SOSIOLISASI / KERJASAMA  Prosidur dan peraturan dalam kelas / kumpulan  Undang-undang dan peraturan permainan dan aktiviti  Kesedaran dan kawalan badan  Prosidur yang selamat semasa menggunakan alatan  Kemahiran mendengar  Permainan koperatif  Menghormati orang lain dan peraturan  Semangat kesukanan. kECERGASAN  Fleksibiliti / kelembutaN  Kekuatan otat  Daya tahan otot  Daya tahan kardiovaskular  Komposisi tubuh badan  Sasaran dan pengukuran denyutan nadi  Senaman aerobic dan anarobik  Prinsip latihan ( kekerapan.

Human Kinetics Dauver. New York: Macmillan Publishing Co. “Team Building”  Strategi kumpulan  Disiplin diri  Membuat keputusan.htp Buku Rujukan Buscher. Champaing. IL. & Pangrazi R.A(1994 Teaching Children Movement Concepts and Skills.C.P.org/strategies/art/Dickinson Imrts. V. Rujukan Internet http:/www. Dynamic physical education for elementary school children .P. Muhamad Azwan Janil Page 8 .newhorizons. (1997).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful