You are on page 1of 14

Mc Donald’s-Franciza

Cu aceste cifre impresionante McDonald's este liderul necontestat al bransei fastfood-ului. in 119 de tari.000 de unitati. precum si experienta si situatia McDonald's in Romania dupa mai mult de cinci ani de activitate in tara. servind peste 40 de milioane de consumatori Intr-o zi. servind totusi numai cca. . 1 % din populatia lumii. In cele ce urmeaza prezentam evolutia si dezvoltarea internationala a companiei McDonald's.  McDonald's este cea mai renumita retea de restaurante fast-food cu peste 28.

Value valoare) sau altfel spus: 'produse de calitate superioara. Incasarile in prima zi erau de $366.1. McDonald`s Corporation 1. Cleanliness curatenie. Astazi aceasta cladire este muzeul McDonald's. In anul 1965 compania a emis actiuni si de atunci sunt cotate la bursa. Illinois US. servite cu un zambet amabil.servire. In primavara anului 1955 s-a deschis primul restaurant McDonald's in Des Plaines. . in forma asemanatoare celei de azi. Ray Kroc avea 52 de ani cand s-a apucat de constituirea lantului de restaurante. avand la baza cele 4 principii ale fratilor McDonald: QSC&V (Quality . intr-o atmosfera amabila.calitate. Pretul actiunilor a avut in ultimele doua decenii o evolutie spectaculoasa.12. Aparitia si francizarea sistemului    Afacerea. a aparut in 1954 cand Raymond Albert Kroc (1902-1984) a obtinut know-how-ul sistemului de la fratii Mac si Dick McDonald. la cel mai mic pret posibil'. Service .1.

etc. reclame. iar mancarurile. Vanzarea hamburgerilor si a celorlalte produse este preluata de francizat in numele si pe contul propriu. indiferent unde se afla. cum afirma compania: 'franchisor number one '. o calitate superioara. cu anumite exceptii sunt identice in orice restaurant McDonald' s din lume. Un design al restaurantului. decor. Astfel si contributia francizatilor este pe masura asistentei companiei McDonald' s. francizorul oferind know-how-ul necesar si standardele de calitate. publicitate profesionista. accelerand dezvoltarea sistemului. Se elibereaza astfel resurse importante ce pot fi directionate in alte parti. echipament de bucatarie. adica recompensele pentru francizor reprezinta numai 10% din costurile totale de inceput ale francizatului.   McDonald's este un lider si intre sistemele de franciza cu mari succese. prin care partenerii finanteaza o parte din afacere. Sumele periodice pot sa se ridice la 2530% din vanzarile brute. Francizatul mai plateste si sume pentru fondul de marketing si publicitate centralizata si locala. Mai sunt si stocurile si alte cheltuieli legate de deschiderea restaurantului. Avand in vedere aceasta suma insemnata este de inteles optiunea companiei pentru franciza. si o instruire corespunzatoare sunt componente standardizate ale afacerii. chiria . Taxa de franciza pe 20 de ani si garantia nepurtatoare de dobanda. iar un rol important in obtinerea acestui titlu a avut si satisfactia francizatilor. Francizatul investeste. jumatate de milion de USD (cu unele diferente in functie de tara) in echipamentul restaurantului . este amenajat la fel. in medie. Compania McDonald's cheltuieste cca. Astfel fiecare restaurant McDonald's. La acestea se adauga lunar taxa pentru marca.mobilier. . un milion de dolari pentru construirea unui restaurant.daca cladirea este proprietate a companiei McDonald's.

A. Oak Brook. McDonald's System of Europe INC. Corporatia McDonald's este structurata In prezent pe 3 trepte: 1. 40% din terenurile din intreaga lume unde sunt amplasate restaurantele McDonald´s.      In prezent 70% din restaurantele McDonald´s din lume sunt in proprietatea francizatilor. iar si restul este controlat prin contracte de concesionare sau chirie pe termen lung. Munchen Ultimele doua sunt societati fice ale McDonald´s din S. 75% din totalul de unitati sunt administrate de francizati.U. In S. Illinois 2.A unde restaurantele sunt in proportie de 60% proprietatea companiei. 3. Frankfurt respectiv Europa mai putin Germania si Marea Britanie.U. McDonald's International. . McDonald's System ofGermany INC. sunt proprietatea companiei.

iar cea a francizei reprezenta 7. comparativ cu 9% la Burger King sau 5% la Wendy' s..U.3 mld. .U. In anul 1986 vanzarile au atins suma de 14 mld.A.1. USD. Conform datelor centralizate pe anul 1999 vanzarile sistemului erau de peste 38 mld.2. arata ca lantul dispune de peste 28. In ceea ce priveste segmentul de piata detinut. din septembrie 2000³⁶. Majoritatea covarsitoare a restaurante lor se afla in S. Date financiare  In anul 1985 afacerea avea deja 8901 restaurante in 41 de tari. iar numarul (vizitelor) consumatorilor era de 15 miliarde.A.000 de restaurante in 119 tari ale lumii.6 mld USD. USD. veniturile companiei din exploatarea sistemului erau de 3. profitul fiind de 480 mil. din care 9 mld USD in S. Ultimele date disponibile. In 1986 existau 9530 unitati cu 560. la vremea respectiva. USD. McDonald's avea o pondere de 19%.000 angajati. USD. Cifra de afaceri a companiei era de peste 11 mld USD.

In afara de bauturile racoritoare si sucul de rosii mai amintim cafeaua si ceaiul. McBacon. branza. cu sau fara carne. Hamburger simplu sau dublu. Cola. cartofii mexicani si produsul Nuggets (un fel de chiftea din carne.3. nealcoolice bineinteles. carne de porc. carne de pui. Produsele McDonald´s  Cea mai reprezentativa mancare a restaurantelor McDonald' s. care este produsul cel mai ieftin de pe lista de meniuri. hamburgerul a cunoscut de la inceputuri pana azi o evolutie si diversificare insemnata.Aceasta situatie i-a permis retelei McDonald's sa-i impuna anumite conditii companiei Coca-Cola. sosuri sau alte produse cu specific diferit . Intre bauturile racoritoare sunt traditionale si exclusive produsele Coca-Cola. ardei si alte condimente) acestea dau grosul mancarurilor.de exemplu mexican. McMeniu McMex si MexNuggets sau inghetata McSundae etc.1. impreuna cu cartofii prajiti. carne de vita. aprovizionarea fiind astfel mai putin costisitoare. cascaval. McChicken. Astfel McDonald's primeste numai concentrate de produse. Mai sunt deserturile si bauturile. McDonald' s este unul dintre cei mai mari consumatori parteneri ai companiei Coca-Cola. Mai nou exista mancare chinezeasca. Fanta si Sprite sunt servite in pahare de pana la jumatate de litru cu multa gheata si cu paie si capac. chinezesc etc. etc. salate. peste. . FishMac. Majoritatea produselor au denumiri foarte sugestive: Cheeseburger.

. Senzatia de curatenie din restaurantele McDonald's. Sunt si produse combinate. Acestea sunt produsele de care sunt legate de obicei si jucariile cadou oferite copiilor (Happy Meal de exemplu).  Ca deserturi sunt placinte cu visine sau mere. .este asigurata si de spalarea gresiei in fiecare zece minute daca este necesar.care este parte integranta a 'produsului McDonald's'. inghetata si shake-ul. In plus. cartofi prajiti si racoritoare sau diferite alte combinatii de produse la un pret total mai mic. personalul care pregateste mancarea (ce este impachetata) este diferit de cel de la casa. cu arome de fructe sau vanilie. care se ocupa de consumatori si manuieste banii. meniuri care contin hamburgeri. ceea ce ii permite consumul cu paie. Toate aceste elemente servesc la igiena exceptionala a restaurantelor si a produselor. pus la gheata si amestecat continuu. impreuna cu zambetul angajatilor . care este un produs pe baza de lapte. din pahar.

cu experienta si cu calitati personale. Francizatul trebuie sa dispuna de banii necesari si pe langa aportul financiar. un restaurant avand in medie intre 30-80 angajati. care sunt capabili de a motiva oamenii si care nu vor doar sa investeasca asteptand linistiti incasarea profitului. pe baza criteriilor de performanta 34% din francizatii companiei McDonald's in S. Selectia laMcDonald' s este foarte serioasa si in acelasi timp foarte practica. intrucat franciza nu este considerat o slujba. sunt minoritati si femei. . Se cauta oameni de varsta intre 30 si 45 de ani.1. Sunt cautati oameni cu spirit de initiativa care doresc sa conduca propria lor afacere.U. Se cere un raport al succeselor anterioare.A. trebuie sa vina cu o experienta solida in afaceri si o dorinta puternica de a reusi. Francizatii trebuie sa fie oameni capabili sa-si conduca proprii subordonati. ci sa fie implicati activ in conducerea restaurantului. Resursele umane    Pentru McDonald's este foarte important modul cum isi alege oamenii.4. oameni cu un bun simt al afacerii si de comunicare interpersonala. respectiv beneficiarii.

potrivit functiilor indeplinite. si aceasta este standardizata. In acest timp el nu primeste salar. inChicago.'aria manager' .aceasta persoana se ocupa de inventariere. La nivel de conducere mai exista postul de 'crew manager' . iar angajatii McDonald' s participa si ei la diferite traininguri. mentinerea liniei de crestere a costurilor. In aceasta perioada el lucreaza aproape in toate posturile afacerii pentru a le cunoaste. In ceea ce priveste structura organizatorica. legislatie. Etapa fiala a pregatirii se desfasoara la Hamburger University.    Francizatul are nevoie de un an de pregatire pentru a fi licentiat de francizor. Se poate ajunge manager de zona . incepand cu servirea consumatorilor la tejghea si pana la functii de management. publicitate. marketing. Unitatile francizate sau cele proprii ale McDonald's au un sef de restaurant 'store manager'. intra in contact cu clientii. Francizatul invata cum se conduce afacerea.acesta se ocupa de instruirea celorlalti. . iar in timpul cursurilor teoretice invata contabilitate. Abia dupa aceasta poate fi francizatul licentiat de compania McDonald's.

inventarierea pe baza unor metode deja testate. tipizarea si standardul unor alimente. programul de pregatire de 380 ore intr-un restaurant McDonald's si un curs de 2 saptamani. 15% pentru spatiu. renumele. 1 % marketing local. echiparea restaurantelor. decorarea interiorului. franciza pe 20 ani. 5% taxa pentru utilizarea marcii.echipamente. manualul de franciza. Ceea ce a pretins McDonald's: suma de cca. Ceea ce a asigurat McDonald's: marca inregistrata. controlul activitatii. 500.000 USD. garantia de 15. contabilitatea.000 USD . echipamentelor si decoratiilor propuse de McDonald's. taxa de franciza de 45. pregatire manageriala de 2 saptamani la Universitatea Hamburger. Contractul de franciza si viziunea McDonald´s                    Contractul de franciza McDonald's cuprinde doua sectiuni: · 1. · 2. dezvoltarea unor metode si asigurarea unei aparaturi ce necesita mai putina forta de munca. taxe lunare . utilizarea exclusiva a mobilierului. stocuri si alte cheltuieli.procentaj din vanzari: cca. . suportarea de francizat a taxelor de asigurare si a cheltuielilor de exploatare.000 USD. administratia. 4% fond pentru marketing si publicitate. sprijin permanent.1.5.

Restaurantele McDonald's deschise in Romania nu erau in sistem de franciza. . exista un sistem Business Facilities Lease. la Bucuresti. prin care investitia initiala este mult mai mica. Pentru francizatii care nu pot acoperi cerintele financiare ale francizei standard. Exemplul a fost urmat si de alte companii din domeniu: Kentucky Fried Chicken. ci unitati ale firmei McDonald's legate de centrala din Viena. Compania are puterea financiara de a nu transfera pe umerii partenerilor francizati impactul negativ cauzat de actuala situatie economica din tara.1. Dezvoltarea afacerii in Romania   Scurta istorie a companiei in Romania a inceput cu anul 1995 care a insemnat pentru McDonald's Romania inaugurarea primului restaurant fastfood McDonald's.2. S-a infiintat un departament de franciza care se ocupa de programele legate de francizarea sistemului in Romania. Burger King. McDonald´s in Romania 2. McDonald's selecteaza in continuare posibili viitori parteneri francizati. dar taxele periodice sunt mai mari. dar intr-un ritm dictat de mediul financiar si economic actual.

Antreprenorii trebuie sa lucreze conform standardelor de calitate. Aspecte financiare   In Romania. Daca faianta nu este dreapta sau gresia nu e pusa corectMcDonald' s le sparge. . cel putin 100 de oameni participa la realizarea efectiva a acestui obiectiv. Pentru amenajarea restaurantului Unirea din Bucuresti au fost schimbati trei antreprenori. pentru ca lucrarile lor nu au respectat standardele McDonald's. Colaborarea cu McDonald's este o carte de vizita pentru orice antreprenor roman. pentru ca este foarte pretentioasa. Zilnic.2. Antreprenorii autohtoni care se angajeaza in construirea restaurantului trebuie sa treaca testul dur al normelor de calitate impuse de compania McDonald's.2. Compania darama astfel de lucrari. un restaurant McDonald's se ridica in aproximativ trei luni de la obtinerea primei autorizatii.