You are on page 1of 53

MOBILIZAREA VICTIMELOR ECHIPAMETUL


  


 

Cele mai multe metode de mobilizare descrise nu necesită un echipament special. Totuși, echipele de prim ajutor folosesc deseori un echipament special pentru mobilizarea pacienților. Echipamentul folosit la mobilizarea pacientului · Targa cu roți · Targa portabilă(brancarda) · Scaunul cu rotile · Bordul · Splintul de coloană · Targa cu lopeți

Cele mai multe tipuri pot fi ridicate sau coborâte la înalțimea dorită. Partea de la capul tărgii poate fi ridicată. Aceste tărgi sunut prevăzute cu centuri pentru fixarea pacientului. Tărgile pot fi manevrate de doi – patru oameni în funcție de terenul sau de încăperea în care este aceasta (două persoane dacă targa poate fi rulată, patru persoane dacă trebuie cărată- pentru stabilitate, două persoane pentru a fi cărată în spații înguste).

Tărgile portabile sunt folosite când cele cu roți nu pot fi manevrate în spații înguste. Acestea sunt mai ușoare și mai mici decât tărgile cu roți.

Scaunele cu rotile pot fi folosite pentru a transporta pacienții în poziție șezândă. Acestea sunt foarte utile pentru pacienții cu dispnee sau pentru cei care se simt mai comforabilă în această poziție. Acestea sunt mici, ușoare și pot fi manevrate ușor în spații înguste. Scaunele cu rotile nu pot fi folosite la pacienții care au suferit un traumatism.

deoarece este mult mai ușor pentru salvatori. Pacienții la care se folosește bordul trebuie asigurați cu centuri. . Încet locul bordului de lemn este preluat de cele confecționate din material mai ușor. cum ar fi fibra de carbon. pe părțile laterale sunt prevăzute cu mânere pentru transport și locașuri pentru fixarea centurilor. Bordul este folosit foarte des pentru a ridica pacienții.  Sunt confecționate din lemn masiv. pe care pot fi atașate fixatoarele de cap. este prevăzut cu un canal metalic. capul va trebui imobilizat. unde se așează capul pacientului. În partea superioară. în special dacă au suferit un traumatism la nivelul capului sau coloanei. Bordul este folosit pentru a transporta pacienții care au suferit un traumatism. Acestea sunt foarte utile și pentru a mobiliza pacienții în spații înguste sau la cei care trebuie ridicați. iar dacă pacientul a suferit un traumatism la nivelul capului sau gâtului.

.

.

÷ Poate fi folosită și la paciente gravide sau la copii. caracteristici: ÷ Vesta este rigidă pe verticală și flexibilă pe orizontală. care sunt găsiți în poziție șezândă și care au suferit un traumatism.      Vesta extractoare sau KED (Kendrick Extrication Device) este instrumentul cel mai potrivit pentru extragerea pacientului și imobilizarea coloanei vertebrale în situații de urgență. este construită din vinil dur pe exterior și este prevăzută cu centuri de imobilizare. ÷ Realizează imobilizarea și în cazul fracturilor de șold sau a celor pelviene. . ÷ Permite aplicarea monitoarelor/defibrilatoarelor și nu limitează acțiunea pantalonilor antișoc.

.

întâi o jumătate. Pentru a fixa un pacient pe targa lopată este necesară intervenția a minimum 3-5 salvatori. apoi cealaltă și apoi se unesc cele două părți. fiecare componentă va fi așezată de o parte și de alta a victimei. Targa lopată este folosită pentru mobilizarea traumatizatului în condiții de siguranță. Important la ridicare este faptul că salvatorii să se așeze uniform în jurul tărgii. forțele să fie uniform repartizate. Se desface apoi targa în cele două componente. Se închide targa la cele două capete și pacientul poate fi transportat.    Targa cu lopeți este un dispozitiv rigid care poate fi desfăcută în două. . Inițial se așează targa lateral de victimă pentru a putea fi fixată la dimensiunea corespunzătoare. Acest dispozitiv se introduce sub pacient. pe lungime.

.

. În cele ce urmează vom trata modul de imobilizare a capului și coloanei pacientului. Capul pacientului trebuie menținut în poziție neutră și imobilizat. Tratamentul inadecvat al acestora poate duce la leziuni permanente sau la paralizie. Dacă un pacient a suferit un traumatism trebuie să suspicionați întotdeana o leziune la nivelul capului sau coloanei vertebrale.

Sunt cunoscute mai multe modele de gulere cervicale.    Gulerele cervicale sunt folosite pentru a preveni mișcarea capului și a gâtului. ÷ Gulere cervicale reglabile ÷ Gulere cervicale monobloc ÷ Gulere cervicale din două bucăți .

ușor de montat și de dimensionat. Prezintă avantajul de a îngloba 4 dimensiuni de adult (fără gât. Sunt radiotransparente raze X. scurt. Sunt confecționate din polietilenă de densitate mare. RMN. CT. prezintă protecție de spumă hipoalergenică. normal. înalt) într-un singur guler. centură din Velcro. Construcție monobloc. .

Fixarea gulerului se realizează prin 4 pași simpli:    Gulerul cervical trebuie aplicat înainte ca pacientul să fie așezat pe bord.  Imobilizarea cervicală la locul accidentului este extrem de importantă în prevenirea pericolelor cauzate de leziunile stabile sau instabile ale coloanei cervicale. se măsoară gâtul pacientului · Se consideră distanța dintre umăr și bărbie ◦ ÷ Se măsoară gâtul pacientului ◦ ÷ Se face selectarea dimensiunii adecvate pentru pacient și se fixează gulerul la poziția selectată ◦ ÷ Se preformează gulerul ◦ ÷ Se aplică gulerul .

.

· Se amplasează corect suportul bărbiei sub bărbia pacientului · Se trage de capătul gulerului în timp ce partea din față se menține fixată bine sub bărbie apoi se închide gulerul · Dacă este nevoie de o altă dimensiune. apoi se redimensionează și se aplică din nou . se scoate gulerul pentru a preveni întinderile sau traumatismele.      se ajustează și se blochează gulerul · Se ajustează suportul bărbiei la mărimea selectată · Se blochează lateralele prin apăsarea celor două clipsuri de fixare și în timp ce capul este menținut în poziție neutră se aplică gulerul.

.

.

.

care permite verificarea pulsului carotidian și efectuarea procedurilor avansate pe căile respiratorii · Are deschidere în zona dorsală pentru palpare. observare și ventilare .         greșeli frecvente: · Se pre-formează insuficient · Se alege greșit dimensiunea · Se poziționează incorect · Se strânge insuficient la închidere · Poziționarea este prea scurtă Avantaje: · Are orificiul traheal mare.

Nu are deschidere în partea posterioară. La fel prezintă o deschidere anterioară. care permite vizualizarea părții anterioare a gâtului și verificarea pulsului carotidian. .

din acest motiv se recomandă a fi folosite în situațiile când gulerul trebuie păstrat o perioada îndelungată. Sunt cunoscute și modele de gulere cervicale din două bucăți. Ele sunt confecționate din material mai moale. .

apoi cea anterioară. . Pentru pacientul găsit în poziție culcat pe spate. În cazul folosirii gulerelor cervicale confecționate din două bucăți. fixarea este în funcție de poziția în care pacientul a fost găsit. inițial se fixează partea posterioară a gulerului.

inițial se fixează partea anterioară a gulerului. apoi cea posterioară. Pentru pacientul găsit în poziție șezândă. .

Terapia nu este definitivă fără soluția completă.  În cazul intervențiilor în prespital. imobiliza. toate împreună. care presupune utilizarea tărgii de coloană. se recomandă întotdeauna un sistem complet de imobilizare pentru a proteja. atunci când suspicionăm o leziune de coloană. stabiliza și susține coloana vertebrală. . a gulerului și a dispozitivului pentru imobilizarea capului.

.

Pentru a realiza aceste activități. ca o echipă. Folosirea oricărei variante de tărgi se realizează după o evaluare inițială a traumatizatului.     · targă de coloană tip Baxtrap · bord de lemn · targă lopată Când mecanismul leziunii conduce la suspiciunea existenței leziunilor de coloană. după fixarea coloanei cervicale și după evaluarea secundară. imobilizarea pacienților trebuie efectuată folosind una din variantele de tărgi descrise. Trebuie să acționeze unitar. Pentru ca imobilizarea să fie corect realizată este nevoie de intervenția a minimum 3-5 salvatori. . acțiunile fiind coordonate de un singur salvator. victima va fi adusă în poziția de decubit dorsal.

◦ · Păstrați capul și gâtul pacientului în poziție neutră. Totuși. deoarece acești pacienți varsă frecvent să fiți pregătiți să întoarceți repede pacientul și bordul. Orice pacient care a suferit un traumatism al coloanei într-un accident rutier sau orice victimă care a căzut de la înălțime sau care a fost împușcată în trunchi trebuie transportată pe un bord. singura poziție care este adecvată pentru stabilizarea coloanei. ◦ · Transportați pacientul cu fața în sus. ◦ · Asigurați-vă că toată echipa a înțeles ce trebuie să facă înainte de a mobiliza pacientul. Trebuie respectate următoarele principii la mobilizarea pacientului traumatizat: ◦ · Mișcați pacientul ca un tot. ◦ · Asigurați-vă că un salvator va da comanda pentru mobilizare. .

al doilea salvator se poziționează în dreptul șoldului așezând o mână la nivelul toracelui. încrucișând mâna lui cu cea a salvatorului așezat în dreptul toracelui. Cealaltă mână o va așeza pe coapsa victimei. Nu lăsați capul să se miște în nici o parte. Pentru orice mișcare pacientul trebuie considerat un tot. . Bordul este așezat tot lateral. Păstrați întotdeauna capul pacientului în poziție neutră. La comanda celui aflat la capul victimei îl vor întoarce pe acesta în poziția de decubit lateral.       Un salvator imobilizează coloana cervicală iar ceilalți salvatori se vor așeza în partea laterală a victimei. în partea opusă salvatorilor. Pentru a ne ajuta de această metodă este nevoie de minimum patru salvatori. ceilalți trei salvatori se vor așeza lateral de pacient astfel: un salvator se poziționează în dreptul toracelui așezând o mână pe umărul victimei și cealaltă mână la nivelul șoldului. Cel de-al treilea salvator se așează în dreptul picioarelor victimei. Unul din salvatori se așează la capul pacientului menținându-l în ax. Un alt salvator va introduce bordul sub victimă și din nou la comandă vor așeza victima pe bord.

.

.

una la picioare și o persoană pentru a introduce bordul sub pacient după ce primele patru persoane au ridicat pacientul 5-10 cm de la sol. Aplicarea bordului prin ridicarea pacientului este o metodă care poate fi efectuată dacă nu există suficient spațiu pentru a efectua manevra descrisă anterior. una la bazin și coapse. una la umeri și torace. . Partea cea mai grea a acestei metode este coordonarea ridicării pacientului. {i pentru această metodă este nevoie de cinci persoane: o persoană la cap și gât.

.

.

La comanda celui aflat la capul pacientului. în partea opusă salvatorilor. ei fiind așezați la același nivel descris mai sus.       O altă variantă constă din ridicarea pacientului de cei patru salvatori. Salvatorii își vor introduce mâinile sub pacient cu palma orientată în sus. Bordul este așezat tot lateral. Chiar în prezența a patru salvatori este greu să ridici și să menții un adult pe antebrațe. . fără ca aceasta să fie mișcată. se ridică victima și se așează pe bord. Această variantă este recomandată a fi utilizată în special la copii și mai puțin la adulți. ridicare efectuată la comanda celui care fixează capul victimei.

.

.

construită din tuburi de aluminiu și lame de aluminiu extrudat ◦ ÷Set de 3 centuri nylon pentru fixarea pacientului pe targă ◦ ÷Gentuță pentru centuri . elemente componente ◦ ÷Targă lopată telescopică și pliabilă.

Alți minim doi salvatori se așează lateral de victimă și la comanda celui de la cap întorc pacientul în decubit lateral. Inițial se așează targa lateral de victimă pentru a putea fi fixată la dimensiunea corespunzătoare. și tot la comandă se așează pacientul pe aceasta. Un salvator fixează coloana cervicală și comandă operațiunea. . fiecare componentă va fi așezată de o parte și de alta a victimei. Se desface apoi targa în cele două componente.  Targa lopată este folosită pentru mobilizarea traumatizatului în condiții de siguranță. La fel se va proceda și pentru introducerea celeilalte jumătăți a tărgii. O altă persoană va introduce prima jumătate a tărgii sub victimă. Pentru a fixa un pacient pe targa lopată este necesară intervenția a minimum 3-5 salvatori.

.

.

÷Salteaua este compusă din două părți: o saltea interioară din PVC. care conține microsferele din polistiren și o folie exterioară. ÷Salteaua vacuum este prevăzută cu 6 mânere pentru transport și este bicoloră. fața interioară este portocalie iar pe cea exterioară este griargintie. se depozitează într-un spațiu redus ca volum șI este realizată din materiale de rezistență mare.    caracteristici: ÷Salteaua vacuum este ușoară. . făcută din nylon.

nepermițându-i nici mișcarea de lateralitate. ea poate fi modelată după forma corpului victimei. Targa vacuum fiind de fapt o saltea din care se extrage aerul. . Acest lucru asigură o imobilizare suplimentară a coloanei cervicale. Targa vacuum este poate cea mai bună variantă de imobilizare ce se poate recomanda pentru transportul pacientului traumatizat. în special pe distanțe mari. mișcare care era totuși posibilă prin simpla folosire doar a gulerului cervical.

.

Vesta extractoare sau KED (Kendrick Extrication Device) este instrumentul cel mai potrivit pentru extragerea pacientului și imobilizarea coloanei vertebrale în situații de urgență.   Splintul de coloană este un dispozitiv folosit pentru imobilizarea pacienților traumatizați care sunt în poziție șezândă. ◦ ÷Permite aplicarea monitoarelor/defibrilatoarelor și nu limitează acțiunea pantalonilor antișoc. . este construită din vinil dur pe exterior și este prevăzută cu centuri de imobilizare. ◦ ÷Realizează imobilizarea și în cazul fracturilor de șold sau a celor pelviene. caracteristici: ◦ ÷Vesta este rigidă pe verticală și flexibilă pe orizontală. ◦ ÷Poate fi folosită și la paciente gravide sau la copii.

Se fixează centurile (culoare la culoare) în jurul toracelui victimei. un alt salvator așează vesta între pacient și scaun. Vesta extractoare este folosită în special pentru extragerea victimelor din autoturismele accidentate. După ce un salvator imobilizează coloana cervicală. Mânerele așezate în partea laterală a vestei ajută la extragerea verticală. Apoi se trece la fixarea centurilor sub coapsa victimei. . Se trece apoi la fixarea suplimentară a coloanei cervicale și se așează centurile de fixare a frunții și a bărbiei.

.

.

.

Asigurați-vă că bordul improvizat este destul de rezistent.   În condiții de urgență extremă când pacientul trebuie scos dintr-un mediu periculos și nu aveți la dispoziție un bord. trebuie să improvizați unul. Amintiți-vă să monitorizați atent pacientul pentru probleme respiratorii. Dispozitivele improvizate trebuie folosite doar când pacientul trebuie scos dintrun mediu periculos pentru a preveni o leziune sau chiar moartea acestuia și când nu aveți la dispoziție un bord. ImprovizațI Materiale ce pot fi folosite în locul bordului: ◦ ◦ ◦ ◦ ÷Scânduri late ÷Uși ÷Borduri metalice ÷Mese pliante  .

Trebuie să vă familiarizați și cu echipamentul folosit în ambulanțe. . Va trebui să știți și cum să abordați un pacient traumatizat. Aceste manevre vă permit să scoateți pacientul din zona periculoasă fără a avea nevoie de echipament special. Au mai fost prezentate și două tipuri de asistare a pacienților la deplasare. Aceste metode vă permit să mobilizați pacientul utilizând un minimum de echipament. În acest capitol sunt acoperite cinci metode de scoatere a pacientului din zone periculoase. mai ales dacă aceștia se află în zone periculoase sau dacă trebuie efectuate manevrele de RCP. Acestea sunt folositoare când pacientul este mai greu decât salvatorul.         Ca salvatori deseori va trebui să mobilizați pacienții singuri. De asemenea au fost prezentate șapte metode de mobilizare a pacienților non-ambulatori. cum trebuie imobilizat acesta pentru a preveni alte leziuni.