You are on page 1of 7

Harta politica – Evolutia hartii politice

Totalitatea statelor independente si a teritoriilor dependente compune harta politica a lumii la un moment dat. In afara de reprezentarea cartografica a acestor entitati teritoriale, harta politica are si sensul de statut politic al unei tari, grup de tari, sau al intregii lumi la un moment dat. Ea se modifica permanent, avand, asadar, un caracter istoric. Harta politica se schimba radical in cazul unor mari invazii sau al conflagratiilor extinse, precum cele doua razboaie mondiale din secolul XX. Timp de mai multe milenii, harta politica a lumii a fost configurata de existenta unor mari imperii dominand o multitudine de state mai mult sau mai putin independente si inglobandu-le temporar sau definitiv. Putine dintre statele existente in Antichitate si chiar in Evul Mediu se regasesc pe actuala harta politica si, oricum, nu in aceiasi parametrii teritoriali sau nu cu aceleasi denumiri. De asemenea, desi mai exista si in present teritorii stapanite sub o forma sau alta de alte state, intinderea, populatia si forta lor economica sunt reduse, in comparative cu perioada de maxima inflorire a colonialismului. In secolul XX, mai ales in a doua jumatate a sa, harta politica a lumii era compusa din “tari capitaliste”(“VESTUL”), “tari socialiste”(“ESTUL”) si “tari in curs de dezvoltare” (numite o vreme “LUMEA A TREIA”), pentru a le diferentia de cele apartinand celorlalte doua “lumi”, (capitalista si comunista). O data cu prabusirea regimurilor comuniste din Europa, aria “ESTULUI” s-a restrains considerabil, numai doua tari apartinand in present, acestui sistem: China si R.P.D Coreeana, la care se adauga si Cuba, situate in America Centrala. Astazi, cea mai utilizata clasificare este cea referitoare la “NORD” (tari dezvoltate) si “SUD” (tari in curs de dezvoltare).

1

care atinge maxima expansiune teritoriala in timpul imparatului Traian (98-117 d.a). O asemenea harta pentru perioada de dinaintea erei noastre ne arata existent catorva grupari de orase-state. In urmatoarele doua milenii apar si alte state. Acestea erau grupate in cateva regiuni ale planetei: ● in asa.a). persane. Harta politica in Antichitate Prima harta politica a lumii se poate schita pentru perioada sclavagista. de regula. civilizatiile chineza si japoneza’ ● in Bazinul Marii Mediterane: statele micenian. 2 . se afirma doua mari imperii: ● Imperiul Macedonean. cand s-au individualizat primele state. Milet s. asiriene (Assur. In pragul erei noastre.). Sparta. extins de Alexandru cel Mare pana la hotarele Indiei. egiptean. o parte dintre ele devenind. pe agricultura si cresterea vitelor.I. Acestea au luat nastere pe vaile marilor fluvii si s-au bazat. in lumea cunoscuta europenilor.Hr.a). cand inglobeaza si o mare parte a Daciei strabune. ● Imperiul Roman. babiloniene (Babilon). Lagas s.numitul Orient Antic: statele sumeriene (Ur. Uruk. Ninive s. ● in Extremul Orient: statele si. mai precis pentru mileniile IV-II i.. implicit. in urma dezvoltarii comertului. cel mai mare imperiu al Antichitatii. in timp. regate si chiar imperii. grecesti (oraselestate: Atena.Hr.

care a devenit principala putere maritime si comerciala mondiala timp de ale doua secole. care au dominat harta politica a lumii timp de aproape cinci secole. Aceasta expansiune fara precedent se datora faptului ca Marea Britanie era prima tara industrializata din istorie. Perioada deschisa prin descoperirea Americii. De pilda. in 1492. carora li s-a adaugat apoi Anglia/Marea Britanie. Africa. intervine un eveniment care schimba radical mersul istoriei moderne: descoperirea Lumii Noi. Harta politica in timpul Marilor Descoperiri Geografice Dupa ce. apoi urmata de Marea Britanie.II. Asia. Marile imperii coloniale s-au impus. ca mari puteri maritime si comerciale mondiale. punand bazele unor immense imperii coloniale. Oceania. incat imparatul Carol Quintul era mandru ca in imparatia sa “Soarele nu apune niciodata”. marile puteri coloniale – mai intai Spania si Portugalia. imperiul colonial spaniol era atat de intins. urmata in cel urmator de Olanda (“secolul de aur al Olandei”). Olanda si Franta – si-au impartit Lumea Noua. 3 . Spania a dominat lumea in secolul al XVI-lea. vreme de mai multe secole. arabi si otomani. totodata. Urmare a procesului de cucerire declansat. Marea Britanie a reusit sa aiba cel mai mare imperiu colonial care a existat vreodata. a condus la constituirea marilor imperii colonial. De altfel. avand colonii in toate regiunile lumii: America. harta politica a Lumii Vechi este influentata si in anumite regiuni chiar controlata de mongoli.

din 1815. ca notiune in secolul al XVII-lea si mult invocat in jocurile diplomatice din secolul al XVIII-lea.III. 4 . aliantele si harta politica a secolului al XX-lea. Prusia si Rusia – au incalcat intelegerea. urmarind impiedicarea instalarii unei hegemonii continentale. care marca infrangerea Frantei napoleoniene. In pofida acestui accord. a fost proclamat cu ocazia Congresului de la Viena. fapt ce va marca situatiile conflictuale. incercand sa devina hegemonic. “echilibrul european”. Austria. statele care au impus capitularea lui Napoleon – Marea Britanie. Secolul al XIX-lea sau epoca echilibrului European Aparut.

A si Japonia) aspira la o reimpartire a sferelor de influenta si implicit.U. Intre consecintele privind harta politica a lumii. bazata pe echilibrul puterilor stabilit prin Congresul de la Viena. A. Statele care cunosc. in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX. marile puteri europene trec la complete impartire colonial a lumii. un progress industrial mai rapid (Germania. rezulta ca secolul al XX-lea se distinge. Austria. Asia de Sud-Est sau Oceania. fata de alte perioade istorice. prin dobandirea independentei de catre un numar impresionant de tari. Ungaria. Daca luam in considerare faptul ca in 1900 existau numai circa 50 de state independente. Dintre statele independente existente la inceputul secolului al XX-lea. a posesiunilor colonial si bogatiilor. ajungandu-se la cea mai devastatoare conflagratie cunoscuta de omenire pana atunci. Letonia si Lituania). Iran si Thailanda). Polonia. este spulberata de cele doua blocuri politico-militare ce iau nastere pe continent. se evidentiaza destramarea a doua mari imperii (Hapsburgic si Otoman) si aparitia mai multor state pe harta Europei (Cehoslovacia. mai ales minerale. gratie in principal celor doua mari conflagratii mondiale si procesului decolonizarii. China. Harta politica a lumii in secolul al XX-lea Secolul al XX-lea inregistreaza cele mai mari modificari pe harta politica a lumii. Estonia. ale acestora Ordinea europeana.si Etiopia). luand stapanire ultimele regiuni ramase neocupate din Africa. Cele doua razboaie mondiale La sfarsitul secolului al XIX-lea. S. Africa avand doar doua (Liberia – primul stat liber al negrilor.IV. iar in present numarul lor se apropie de 200. Italia. iar Asia numai cinci (Japonia. Nepal. Finlanda. In urma primului razboi mondial (1914-1918). majoritatea se aflau in Europa si America. 5 .

Opozitia se concretizeaza in crearea a doua blocuri militare (NATO si Tratatul de la Varsovia) si economice (Piata Comuna si CAER). supranumit din acest motiv “deceniul decolonizarii”. Noile state aparute pe mapamond s-au confruntat. In aceasta perioada se infrunta doua sisteme social-politice si doua ideologii total opuse: comunismul si economia libera de piata.A. avand aceasi motivatie ca si primul – reimpartirea lumii – impinge omenirea intr-o catastrofa si mai mare. inca din momentul dobandirii neatarnarii.R. Oceaniei si Americii Centrale insulare. Decolonizarea Dupa al doilea razboi mondial. cat sip e cale pasnica. atat pe cale armata. cu mari dificultati privind optiunea economica (dublata 6 . avand ca exponenti cele doua superputeri. in conditiile crearii ONU. respective S. ce domina ultima jumatate a secolului. precum si in delimitarea unor sfere de influenta precise.U. in final aparand peste 130 de state noi pe harta lumii.Ca urmare. are loc destramarea sistemului colonial. Asiei. se declanseaza lupta pentru dobandirea independentei. Acest fenomen a fost caracteristic Africii.S. Perioada in care si-au dobandit independent cele mai multe state a fost deceniul al saselea. U. iar in final face sa ia nastere o lume bipolar.S. B.Al doilea razboi mondial (1939-1945).

In aceeasi perioada a avut loc si un process opus. nemaiavand vreun rival pe Glob. in doua state suverane.R. Australia. C. datorita afirmarii si a altor puteri. state precum India. Insa. Canada. la inceputul mileniului III. respectiv Rusiei. in care centrelor de putere mentionate mai sus li se alatura China si Japonia.S.R. Destramarea sistemului comunist European Evenimentele din Europa Centrala si de Est. ca urmare a prabusirii comunismului in Europa si a dezmembrarii Uniunii Sovietice. 7 . majoritatea in Europa. D. suveranitatea nationala . in randul tarilor in curs de dezvoltare (cele din “SUD”). in care Statelor Unite ale Americii.. cu mai multi “actori” principali: ● o lume tripolara. de asemenea destul de bine configurata. Noile state aparute pe harta lumii. afirmandu-se. subdezvoltarea.A si U. lumea se prefigureaza a devein multipolara. pe cel al Republicii Federative Iugoslavia – cinci state nationale. Toate acestea se reflecta in plasarea majoritatii tarilor respective. in prezent. Brazilia. iar Cehoslovacia s-a divizat. pasnic. S. de fapt. au pasit pe calea democratiei si a edificarii unei economii de piata.U. au produs schimbari substantiale pe harta politica a lumii: pe teritoriul Uniunii Sovietice au luat nastere 15 state nationale. ● o lume cu mai multi “actori”.S.A devenind hegemonul mondial. precum si din U.S. Indonezia si altele. ca mari puteri. li se adauga Uniunea Europeana ● o lume pentapolara. omenirea a intrat in faza unei lumi unipolare. conflictele interetnice. din perioada 1989-1993.S – unele redobandindu-si.S.R. S.U. Dar. respective de unificare: cazul celor doua state germane. daca ne referim la cele desprinse din fosta U. dominate de cele doua superputeri.uneori de cea ideologica) – intre economia planificata (de tip socialist) si cea de piata (de tip capitalist) – investitiile straine. De la o lume bipolar la o lume multipolara In mod evident. in cea de-a doua jumatate a secolului XX s-a manifestat o lume bipolar. etc.S.