You are on page 1of 4

TENAGA DALAM KIMIA (SCE3109) ISL Minggu 1: Sumber Tenaga di Malaysia

Petroleum dan gas asli a) Sumber utama negara. b) Digunakan sebagai bahan bakar untuk menjana kuasa elektrik terma seperti di Port Dickson, Lumut dan Pasir Gudang. Stesen jana kuasa elektrik terma di Paka menggunakan gas asli sebagai bahan api. c) Digunakan untuk menggerakkan kenderaan bermotor. d) Digunakan sebagai bahan mentah dalam industri petro kimia – baja kimia, racun serangga, plastik, cat dan pelarut. e) Tidak boleh diperbaharui.

Tenaga nuklear a) Diperolehi dari logam uranium dan plutonium. b) Digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik di stesen janakuasa elektrik. c) Penggunaannya terhad kerana :    Malaysia kekurangan uranium & plutonium. Kos pengeluarannya mahal. Sisa nuklear merbahaya kepada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan.

d) Penyelidikan tentang tenaga ini dijalankan oleh PUSPATI (Pusat Penyelidikan Atom Tun Dr. Ismail) sebuah pusat pembangunan dan penyelidikan nuklear. e) Masih dalam penyelidikan belum dijalankan sepenuhnya.

Tenaga solar (suria) a) Diperolehi daripada sinaran matahari. b) Berpotensi untuk dimajukan kerana Malaysia terletak di kawasan Khatulistiwa (banyak sinaran matahari). c) Matahari menghasilkan tenaga suria yang boleh digunakan untuk menjanakan kuasa elektrik di rumah kediaman. Tenaga suria digunakan untuk memanaskan air dengan menggunakan pemanas suria yang dipasang di atas bumbung-bumbung rumah. d) Teknologi moden telah mereka sel fotovolta atau dikenali sebagai sel suria yang berupaya mengubah tenaga cahaya matahari kepada tenaga elektrik. Suria akan menghasilkan tenaga yang murah dalam kuantiti yang banyak, juga menghasilkan bahan-bahan baru dan mungkin digunakan untuk memusnahkan kuman beracun. e) Tenaga cahaya matahari boleh ditukar menjadi tenaga elektrik secara terus dengan menggunakan sel suria.

Banyak kawasan bergunung-ganang . Elektrik yang dijanakan oleh air dipanggil hidroelektrik. d) Malaysia mempunyai potensi yang baik kerana :      f)        Hujan yang banyak melebihi 2000 mm. i) j) Telefon menggunakan tenaga suria di Pulau Aman. Sg. Sungai mengalir deras sentiasa dipenuhi air.sesuai untuk membina empangan. Mengganggu keseimbangan ekosistem dan alam sekitar. Pulau Pinang. e) Kebaikan kuasa hidroelektrik: Menghasilkan tenaga yang berterusan.Tganu) Empangan Kenering di Perak (Sg. g) Kebanyakan projek hidro elektrik terletak di kawasan tanah tinggi. antaranya : Empangan Cenderoh di Perak (Sg. Melibatkan kos yang tinggi. Hulu Tembeling. Perak) . Harganya murah berbanding bahan api fosil.sumber yang boleh diperbaharui dan murah. Selama. b) Kuasa hidroelektrik merupakan sumber tenaga yang besar kerana terdapat banyak sungai yang membolehkan pembinaan empangan serta penjanaan hidroelektrik dilakukan. b) Sisa pertanian ini boleh hasilkan biogas seperti gas metana untuk dijadikan bahan pembakar.f) Dalam industri pertanian sel suria digunakan untuk memberi kuasa kepada pam air untuk menyalurkan air dari kolam ke ladang. Malau Dalam. Kekurangan hidroelektrik: Memerlukan pembinaan empangan yang besar bagi menempatkan air untuk dialirkan ke turbin. Pahang. c) Penggunaannya semakin berkembang . Rumah asap yang menggunakan tenaga suria dibina di Kg. Perak) Empangan Temenggor di Perak (Sg. Tenaga Hidro Elektrik a) Air yang mengalir dengan kelajuan yang tinggi akan memusingkan bilah-bilah dalam yang melengkung pada turbin air dan seterusnya menjana kuasa elektrik. Pualu Langkawi dan Kg. Perak) Empangan Kenyir di Terengganu (Sg. Perak. h) Projek menjanakan tenaga suria dibina di Teluk Apan. Tenaga Biomass a) Diperolehi daripada hampas dan tandan kelapa sawit. 900 keping getah boleh diasap dalam 4 hari. g) Digunakan untuk memanaskan air di rumah.

Merit-Pila. 2009).d. Lupar) Arang batu a) Mempunyai potensi untuk digunakan di kilang-kilang kerana sumber tenaga belum digunakan sepenuhnya.com/2009/04/kepelbagaian-sumber-tenaga-diantaranya. b) Simpanan sumber yang banyak di :    Batu Arang. Labuan dan Sadong di Sabah. Perak) Empangan Tenom Pangi (Sg. (Mac 29.blogspot.a. Retrieved on Jan 5. Pelagus) Empangan Batang Ai (Sg. suria dan air.blogspot. 2013 from WORLD GEOGRAPHY MALAYSIA: http://sukosenseigeo. Selangor. Pelagus) Empangan Pelagus (Sg. 2013 from ReoCities: http://www.reocities.com/2011/03/sumbertenaga-di-malaysia-petroleum-dan.htm City Cyber. SUMBER MINERAL & TENAGA DI MALAYSIA.html (n. Padas) Empangan Bakun (Sg. 2011). Sarawak. petroleum. Bintulu.). Retrieved on Jan 5.com/sarinaz2/sumber. angin. Kepelbagaian sumber tenaga diantaranya ialah biogas. Retrieved on Jan 5. Sumber Tenaga di Malaysia. Btg Padang) Empangan Bersia di Perak (Sg. 2013 from GURU CEMERLANG GEOGRAFI: http://ybl1893.html . (n.).      Empangan Btg Padang di Perak (Sg. c) Sebagai bahan bakar untuk kilang dan loji penjanaan kuasa hidroelektrik. (April 10. Rujukan: SMK ST JOHN TUARAN.

ISL Minggu 1: Pelbagai jenis termometer dan fungsi setiap termometer. .