You are on page 1of 14

MEMORIU TEHNIC

DESCRIERE ARHITECTURA Zona in care se afla casa prezinta un caracter puternic cu rol modelator. Cea mai importanta relatie a terenului este in legatura cu strada intrucat aceasta reprezinta legatura celor ce locuiesc in casa cu cei din afara lor, comunitatea. Mai mult decat atat, terenul se deschide catre strada spre o biserica, o gradinita, o intersectie, deci se afla intr-o zona mai activa a cartierului. Totusi asta nu inseamna ca o orientare a casei spre exterior reprezinta o solutie, dimpotriva. Acest proiect propune in primul rand o aranjare a casei in filtre care fac trecerea intr-un mod gradat de la spatiul public la spatiul privat. Volumul de la care porneste casa este cel al unui cub, ce aduce aminte atat de casele din jur(ce pot fi privite in esenta ca niste monovolume) cat si de locuire in general. Daca se ataseaza acestui cub in prima instanta aceasta dispunere in filtre obtinem o sectionare in 3 mari zone pe care le-am numit: utilitare, spatiu de zi si spatiu de noapte. Fiecare din aceste spatii poseda un anumit grad de nevoie de intimitate care face dispunerea lor evidenta. Intervine forma terenului, putin atipica de altfel prin dispunerea sa cu latura lunga spre strada. Primul filtru, cel al utilitarelor, este cel mai apropiat de strada si astfel actioneaza ca o prima bariera. De aici rezulta forma sa usor alungita care are nevoie sa acopere o deschidere mai mare a terenului. Totodata, spatiul de zi are nevoie de o deschidere maxima catre toate spatiile intrucat este volumul cel mai des folosit. Spatiul de noapte prezinta un caracter intim care are nevoie de protectie. Solutia rezolvarii acestor probleme o reprezinta translatarea volumelor inspre laterale. Prin aceasta translatare se pastreaza caracterul fiecarui spatiu si totodata raspunde unei nevoi a terenului , cel de raspandire uniforma a casei pe suprafata acestuia. Cel de-al treilea factor ce intervine in modelarea formei il reprezinta locuintele invecinate. Repozitionarea spatiului de noapte cu latura scurta spre strada ofera avantajul unui filtru fata de blocul de locuinte dar si o protectie suplimentara fata de strada. In acelasi timp aceasta repozitionare ofera spatiului de zi locul maxim care priveste in jur pe 360 de grade. Dispunerea in filtre a spatiilor interioare se reflecta astfel si in impartirea curtii intr-o succesiune de gradini care fac o tranzitie de asemenea de la public( curtea dinspre strada) la privat( curtea interioara care patrunde in casa.

Structura casei este alcatuita din pereti structurali din beton armat. Dezvoltarea spatiului de noapte pe verticala creeaza o bariera spre blocul de locuinte. dormitor copii. camera copii. In spatele tuturor acestor elemente de legatura se ascunde ceea ce la inceput a fost un singur volum. De cealalta parte sta spatiul de noapte cu un caracter centripet. un volum. dormitor menajera. cel de zi si cel de noapte. turnati monolit. inchis catre strada si catre casele din jur. bucatarie. Spatiul de zi are un caracter centrifug. DESCRIERE PARAMETRII Locuinta prezinta o suprafata totala de 287 mp iar pe verticala se dezvolta in regim de S+P+E+M. Acoperisurile in sarpanta fac trimitere la sarpantele caselor din jur si reprezinta principalul element vizual de legatura. studio. INSTALATII SANITARE 1. motive din care rezulta un acoperis in doua ape. O casa nu trebuie conceputa ca un obiect perfect. garaj pentru 2 masini. Alegerea de a face doua acoperisuri diferite este data de caracterul diferit ale celor doua spatii. o casa. Preluarea este una de esenta intrucat acoperisurile casei nu prezinta cornisa. 1. Ceea ce rezulta este o casa care. locuinta prezinta urmatoarele camere: living. isi neaga contextul. baie de serviciu. inaintea tuturor celorlalte tipuri de spatii. Casa in primul rand. Generalitati . La nivel de dotare. ci ca un obiect care evolueaza si se transforma in timp. de fapt. o camera.Extrudarea celor doua spatii principale. o succesiune de spatii. este deschis pe toate patru laturile si astfel acoperisul care porneste dintr-un patrat se inchide in centru. si devine un ansamblu de volume. ci se continua cu peretele vertical spre a sublinia volumul. dormitor matrimonial. Terenul prezinta o suprafata de 1000 mp. Spatiul de zi are nevoie de amplitudine atat pe orizontala cat si pe verticala. iar individul este temporal si temporar. este expresia individului. cu o forma aproximativ dreptunghiulara cu latura lunga catre strada pe directia N-S. Si asta nu dintr-o greseala ci dintr-o alegere de a oferi posibilitatea transformarii ei si totodata din acea dorinta de a depasi modul de locuire intr-o camera. reprezinta atat o manifestare exterioara a acestora cat si o nevoie functionala. un diamant. In acelasi timp diferenta de inaltime intre spatiul de noapte si spatiul de zi produce o trecere la nivelul ansamblului de locuinte de la blocul de locuinte(D+P+3) la casele din spate(P+1+M) si la casa parohiala(P+M).

1 grup sanitar parter. . 1 bucatarie parter. cu fitinguri şi piese de legătură aferente acestui tip de material. Instalatii de alimentare cu apa rece si apa calda pentru consum menajer Tipurile de obiecte sanitare cuprinse în proiect sunt: lavoar din semiporţelan sanitar tip montaj suspendat. iar din punct de vedere al instalatiilor sanitare se vor amenaja: 2 camere de baie la parter si etaj. Apa caldă de consum va fi preparată in centrala termica proprie. tip suspendat. vas closet din semiporţelan sanitar. In zona exista retea de canalizare si alimentare cu apa. Lucrarile de instalatii sanitare cuprind: Instalatii de alimentare cu apa rece si apa calda Instalatii de canalizare a apelor menajere Instalatii de canalizare a apelor pluviale Se face mentiunea ca toate lucrarile de instalatii sanitare se proiecteaza in acord cu normativele si regulamentele in vigoare. Imbinarea se face prin presare. Montajul conductelor va fi ingropat in pardoseala sau zidarie. Centrala este proiectata la o capacitate de 40kW. cada de baie cu baterie amestecatoare monocomanda si dus flexibil. Conductele se vor poza in tub gofrat din polietilena. cu rezervor de spălare montat Reţelele interioare de alimentare cu apă rece şi cu apă caldă de consum s-au proiectat din ţeavă de polietilena reticulata pentru instalaţii sanitare (tip REHAU sau similar) de 16mm sau 20 mm diametru.Locuinta familiala va avea ca regim de inaltime S+P+E+M. locuinta racordanduse la acestea. la rece. spalator dublu de vase cu picurator. cu baterie amestecătoare monocomandă. 1. A. ingropat. cu baterie monocomanda cu pipa lunga. Aceasta se va amenaja intrun spatiu de la subsol care se va incadra in toate normele impuse de standardele in vigoare pentru asemenea destinatie.

Apele meteorice colectate pe acoperisul tip sarpanta se vor evacua prin sistem de jgheaburi si burlane la rigola trotuarului. Coloanele se vor monta aparent. conductele orizontale de la coloane la căminele exterioare de canalizare din incinta. la partea de jos se racordeaza la cel mai apropiat camin de vizitare. vor avea diametrul de f 50 mm. lavoar. cu mentiunea ca in nici un caz nu se va face unirea celor doua retele inainte de acest moment. Retelele de canalizare corespunzatoare closetelor vor avea diamentrul f 110 mm cu o panta minima de 3%. Retelele de canalizare corespunzatoare obiectelor: cada. Instalatii interioare de canalizare pluviala Cladire va avea acoperis partial tip sarpanta si partial tip terasa circulabila. Reţeaua interioară de canalizare pluviala s-a proiectat din tuburi şi piese de legătură pentru canalizari interioare (PVC tip U de f 110 mm). B. mascate in ghene. Aceasta conducta de canalizare traverseaza imobilul vertical. . cu o panta minima de 2% spre caminele de vizitare existente in exteriorul cladirii. iar conductele orizontale ingropate in pardoseala. Apele meteorice care provin din ploi sau topirea zapezii de pe terasa vor fi evacuate printr-o retea de canalizare care se compune din urmatoarele elemente: 2 receptoare de ape meteorice.1. Cele doua tipuri de retele se vor racorda la conducta de canalizare principala verticala cu un diametru de f 110 mm. la partea de sus exista o ventilare naturala. care colecteaza apa toata suprafata terasei. 2 coloane. spalator. Evacuarea apelor pluviale se va face prin doua racorduri din PVC f110 în reteaua de canalizare din incinta. Sifoanele de pardoseala din camerele de baie sunt din PVC cu diametrele de iesire f 50 mm. Instalatii de canalizare Instalatii interioare de canalizare menajera Reţelele interioare de canalizare menajeră proiectate pentru evacuarea apelor uzate colectate de la punctele de consum din camerele de baie si din bucatarie se vor executa cu tuburi şi piese de legătură din PP (sau PVC-U). din imediata apropiere a cladirii.

Toate materialele si componenetele importate vor avea agremente si certificate de aprobare conform legilor in vigoare. .Toate materialele si confectiile metalice vor corespunde cu standardele si normativele emise de Oficiul Roman pentru Standarde sau alte institutii de specialitate autorizate.

A. Dimensionarea centralei termice s-a facut pentru un necesar de caldura de 40kW.INSTALATII TERMICE 1. Instalaţiile interioare de incalzire proiectate. Camera Supraf Volum K Putere . Agentul termic va fi furnizat de la centrala termica proprie care se va amenaja intr-un spatiu de la subsol. ce are in componenta atat corpuri statice(radiatoare) cat si ventiloconvectoare si sisteme de incalzire in pardoseala. bitubulara. Distributia agentului termic va fi inferioara. cu circulatie fortata. Temperatura maxima a agentului termic este de 90oC. Generalitati Sistemul de incalzire este unul mixt. Calculul necesarului de caldura pentru fiecare camera Nr. 1. cuprind următoarele categorii de lucrări: Calculul necesarului de caldura pentru fiecare incapere Alegerea corpurilor de incalzire Dimensionarea retelei de distributie a agentului termic apa calda (90°C – 70°C) Dimensionarea retelei de distributie a agentului de racire in timpul sezonului calduros (7°C – 12°C) de la chiller catre ventiloconvectoare. Se face mentiunea ca toate lucrarile de instalatii sanitare se proiecteaza in acord cu normativele si regulamentele in vigoare.

18 31.62 4. .5 14.35 13.6 1306 1614 676 16110 3487.52 358 87.sistemul de incalzire in pardoseala.6 37615. materialele de execuţie si izolatie a cladirii. .94 40.56 87.46 31. . mărimea golurilor şi a parapeţilor.2 717.corpurile de incalzire statice.7 10.9 95.8 1285. cu circuite independente in functie de temperatura agentului termic.56 17.centrala termica proprie.7 10.6 1622.6 B.33 11.reteaua de distributie a agentui termic.43 91.P01 P02 P03 P04 P05 P06 P07 P08 E01 E02 E03 M01 M02 33.59 6.18 6.83 14.57 28.2 3515.18 17. în funcţie de care s-au determinat pierderile de căldura pentru fiecare încăpere în parte.ventiloconvectoare.99 32.57 28.34 40. Descrierea solutiilor proiectate Proiectarea instalaţiilor interioare de încălzire s-a făcut pe baza temei de proiectare si a planşelor de arhitectură care cuprind dimensiunile si destinaţiile spatiilor.5 14.6 1622.65 40.8 1285. . Instalatiile interioare de incalzire proiectate pentru locuinta sunt compuse din: .89 40 40 40 50 45 40 40 40 45 40 40 45 40 3679.2 693. .

Reteaua de distributie chillerul. economic. ventiloconvectoarele pot raci spatiul livingului si a studioului. pe console metalice fixate de elementele de construcţie.Asa cum am precizat. obtinindu-se astfel confortul termic dorit in fiecare incapere functie de destinatia ei. intrucat acesta functioneaza intr-un regim special. datorita suprafetei extinse pe care acesta trebuie sa o acopere se vor prevede o serie de rosturi de dilatatie. pentru temperatura agentului termic apa calda 900-700C. Ventiloconvectoarele Ventiloconvectoarele alese in proiect sunt de pardoseala. in perioada calda a anului. Instalatia de racire cu ventiloconvectoare cuprinde: retur. cu 2 tevi (si pentru agent de incalzire si pentru agent de racire). In camerele de baie se vor monta radiatoare din otel tip portprosop. Toate corpurile de încălzire vor fi echipate cu robinete cu cap termostatic pe tur. iar alegerea lor s-a realizat in functie de datele tehnice furnizate de firmele producatoare de radiatoare de acest tip. Reteaua de distributie este astfel conceputa incat sa nu permita patrunderea apei racite in radiatoare ci doar in ventiloconvectoare. Dimensionarea corpurilor de încălzire s-a făcut pe baza necesarului de căldura calculat pentru fiecare încăpere in parte. Sistemul se va realiza din teava de polietilena (tip REHAU sau similar). Agentul de racire va fi asigurat de la chillerul montat in exteriorul cladirii. la rece. robinete de reglaj pe retur si ventile de aerisire. De asemenea. Corpurile de incalzire Radiatoarele prevăzute in proiect sunt din otel tip panou si se vor monta aparent. cu fitinguri aferente acestui sistem. Sistemul de incalzire in pardoseala Pentru sistemul de incalzire in pardoseala se prevede un distribuitor separat de cel al ventiloconvectoarelor dar si de cel al radiatoarelor. reţeaua de distribuţie a apei racite (7°C – 12°C) de la chiller catre ventiloconvectoare si . Tehnologia de imbinare este prin presare.

de tip bitubular. Reteaua de distributie a apei racite Reteaua se racordeaza la de distributie a agentului termic de iarna. este cu tiraj fortat si va avea kit (tubulatura) de evacuare gaze/admisie aer. Chiller Chillerul asigura agentul de racire pentru instalatia cu ventiloconvectoare din living. Centrala termica Centrala termica propie se va amenaja intr-un spatiu de la subsol. Distribuitor-colectorul va fi echipat cu robinete de inchidere pe tur si pe retur. reluindu-se circuitul de racire. Apa racita in chiller la 7oC intra in ventiloconvectoare si iese din ele cu 12 oC. Nu necesita cos de fum. Chillerul se va amlasa in exteriorul cladirii. Tehnologia de imbinare este prin presare. Conductele pentru transport apa calda vor fi pozate in tubulatura gofrata din polietilena. Robinetele de inchidere sunt astfel prevazute incat sa nu se permita circulatia agentului de racire in radiatoare. iar cele pentru transport apa racita se vor monta in tub din poliuretan tip Elastomer de 19mm grosime. cu fitinguri aferente acestui tip de material.Reteaua de distributie a agentului termic se va realiza din teava de polietilena reticulata (tip REHAU sau similar). impreuna cu toate celelalte sisteme de control al agentului termic prevazute de sistemele adoptate sau normative. Distribuţia agentului termic – apa calda cu temperatura 90 0-700C este inferioara. la rece. Capacitatea termica a centralei este de 40 kW. cu circulatie fortata. confort sporit. Incaperea in care se va monta cazanul trebuie sa se inscrie in toate cerintele normativelor si a standardelor in vigoare. Sistemul se va realiza din teava de polietilena reticulata (de tip REHAU sau similar) si se vor monta in tub din poliuretan . Dimensionarea retelei de distribuţie s-a făcut astfel încât să se asigure următorii parametrii: alimentarea corpurilor de încălzire cu cantitatea de căldură/frig determinată. posibilitatea reglării instalaţiei la schimbarea condiţiilor normale de funcţionare.

Trecerea de la sistemul de incalzire la cel de racire se va efectua prin inchiderea. instalatii electrice de curenti slabi(telefon. respectiv deschiderea. nevoia venind din posibilitatea golirii acestora pe timp de iarna. Instalatiile electrice din interiorul casei se impart in doua categorii: instalatii electrice pentru iluminat si prize. .tip Elastomer de 19mm grosime pentru protectie. internet). INSTALATII ELECTRICE Locuinta se racordeaza la reteaua electrica edilitara prin tabloul electric general situat in garaj. Gurile de evacuare se vor monta in apropierea robinetilor de inchidere/deschidere. robinetilor corespunzatori prezentati in planurile de arhitectura. Este de mentionat prezenta unor guri de evacuare a apei din tevi. TV.

Numar circuit 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Destinatie Iluminat living+acces Iluminat hol + garaj + bucatarie Iluminat casa scarii + camere Prize living Prize bucatarie Prize bucatarie (cuptor electric) Prize garaj + camera menajera Prize camera parter Priza baie (masina de spalat automata) Prize subsol Iluminat etaj Prize etaj Iluminat mansarda Prize mansarda Putere instalata [kW] 720 580 680 2000 2000 2500 1500 1000 2500 1000 500 1000 300 1000 17. directionarea fluxului luminos. culoarea luminii si capacitatea de redare a luminii(calitatea luminii). In tabelul de mai jos este prezentata necesarul de putere al casei care a condus atat catre dimensionarea tabloului cat si a circuitelor electrice. lustre. In acest sens s-a avut in vedere urmatoarele conditii: nivelul de iluminare(cantitatea de lumina). consideratii energetice. In acest sens sau folosit urmatoarele aparate de iluminat: plafoniere. economice.Tabloul electric este tipizat si dimensionat conform necesitatilor locuintei dupa normativele in rigoare. corpuri tubulare.280 Putere totala instalata [kW] Instalatii electrice pentru iluminat si prize Corpurile de iluminat s-au proiectat astfel incat sa asigure un nivel optim de confort. perenitatea sistemului luminos. prezenta luminii de zi. S-au folosit atat becuri cu incandescenta cat si becuri fluorescente. . in functie de necesitatile fiecarei incaperi si in concordanta cu normativele in rigoare.

exista posibilitatea instalarii unui singur post de telefon. modemul si eventuala centrala telefonica vor fi montate in garaj pentru usurinta la exploatare si interventia la echipamente. Instalatia electrica se executa din conductoare de cupru. cu sectiunile 1. Instalatii electrice de curenti slabi Instalatiile electrice de curenti slabi cuprind: televiziunea. acolo unde este cazul. protejate in tuburi de protectie etanse din PVC.5 mmp pentru iluminat si 2. pentru a usura accesul. demontabile. telefon. Conductoarele se protejeaza suplimentar. Acestea se vor executa in concordanta cu normativele in rigoare. in caz de nevoie. internet. . comutatoare si intrerupatoare capscara. Instalatia de televiziune se poate realiza cu receptie prin satelit sau prin cablu cu unul sau mai multe receptoare. Instalarea. Conductoarele sunt pozate sub nivelul pardoselii finite. Se face mentiunea posibilitatii montarii unei retele de internet wireless care face posibila renuntarea la prizele de internet din fiecare incapere. prin tuburi de PVC sau metalice(in cazul contactului cu materiale inflamabile). restul telefoanelor operand in tipul “cordless” si care de asemenea ar spori confortul si mobilitatea in interiorul casei. Instalatiile de priza s-au proiectat in functie de necesitatile fiecarei camere. Comanda iluminatului de pe casa scarii se poate realiza de pe orice nivel.Comanda iluminatului se realizeaza cu intrerupatoare.5 mmp pentru prize. verificarea si reparatia sistemului de instalatii electrice de curenti slabi se va executa doar de catre un personal calificat. Splitterul/amplificatorul TV. ceea ce ar spori confortul si mobilitatea in interiorul casei. De asemenea.

.

About these ads .