You are on page 1of 45

Pag.

| 1

Viața, minunile și acatistul

Sfântului DAVID din Evvia

Viaţa Cuviosului David din Evvia
Cuviosul David din Evvia este unul dintre cei mai mari sfinţi făcători de minuni. A fost numit „Bătrânul” încă din tinereţea sa, datorită sporirii sale duhovniceşti. I s-a spus „copilul Înaintemergătorului” datorită legăturii strânse pe care a avut-o cu Sfântul Ioan Botezătorul, care i s-a arătat de multe ori, în chip minunat, încă din fragedă copilărie, şi l-a călăuzit pe scara desăvârşirii. Cuviosul David s-a născut în anul 1591, în satul Gardiniţa din Locrida. Tatăl său, care era preot, îl lua cu el la sfintele slujbe. De multe ori copilul era văzut stând în faţa sfintelor icoane. Cel mai mult stătea în faţa icoanei Sfântului Ioan Botezătorul, de care
Pag. | 2

Sfântul David când era copil în fața icoanei Sf. Ioan Botezatorul

se simţea atras în chip deosebit. înainte de a împlini doi ani, când a fost întrebat ce îi place cel mai mult la biserică, a răspuns: „Tronul lui Iisus Hristos, ochii Maicii Domnului şi aripile Sfântului Ioan Botezătorul”. Aceste cuvinte le -au atras atenţia părinţilor săi, care şi-au întărit convingerea că David era un copil ales de Dumnezeu pentru o slujire înaltă. Cea mai tulburătoare întâmplare din copilăria sa a avut loc când avea numai trei ani. într-o zi de marţi, dimineaţa, Sfântul Ioan Botezătorul i s-a arătat în somn şi l-a întrebat: „Vrei să vii în casa mea?” „Unde este casa ta? Eu ştiu că stai în biserică, în icoana ta”, a spus micul David. „Am şi casă. Urmează -mă şi vei vedea”, i-a cerut

Sfântul Ioan. Apoi l-a luat de mână şi l-a dus în afara satului, unde era o bisericuţă cu hramul său. Când a ajuns în faţa icoanei sale, Sfântul Ioan a intrat în chip minunat în icoană, iar apoi i-a spus că tatăl său va veni sâmbătă să îl ia. Familia micului David, negăsindu-l, s-a îngrijorat. Preoteasa a fost aproape să îşi piardă minţile. Sâmbăta, părintele a venit cu credincioşii să facă Sfânta Liturghie în biserica Sfântului înaintemergător, nădăjduind că ocrotitorul bisericii îi va ajuta să îl regăsească pe David. Mare a fost bucuria preotului, mare a fost bucuria preotesei şi a celorlalţi oameni când l-au găsit pe copil stând în biserică, cu faţa luminată şi ochii strălucitori. După această întâmplare, David şi-a sporit evlavia faţă de Sfântul Ioan. Mergea în biserica lui şi stătea ore întregi în faţa icoanei sfântului, vorbind cu el. La vârsta de patru ani, copilul a învăţat să citească, iar la cinci ani a început să cerceteze cărţile de cult, deşi slujbele erau scrise în greaca veche. Luminat de Dumnezeu, la vârsta de opt ani putea tâlcui toate cărţile de cult, fiind atras mai ales de imnele Sfântului Ioan Damaschin. îşi petrecea mult timp cercetând Epistolele Sfântului Apostol Pavel şi Faptele Sfinţilor Apostoli. La vârsta de cincisprezece ani, când chemarea spre o viaţă de post şi nevoinţă era din ce în ce mai limpede pentru tânărul David, Dumnezeu l -a chemat în chip minunat pe calea cea îngustă. Sfântul Ioan Botezătorul i s -a arătat, cerându-i ca a doua zi, după Sfânta Liturghie, să plece să îşi găsească povăţuitorul duhovnicesc.
Pag. | 3

Hirotonia Sf David întru diaconie

Părăsindu-şi familia, David l-a întâlnit pe părintele Acachie, un rugător şi un postitor

ajuns la mari măsuri duhovniceşti. Vreme de câţiva ani de zile, trăind la mănăstirea părintelui Acachie, în Magnisia, David a primit tunderea monahală şi a primit ascultarea de a avea grijă de biserică. A strălucit prin virtuţile şi înţelepciunea sa, şi pentru aceasta a primit şi numele de „David Bătrânul”. Din Magnisia, ucenicul şi povăţuitorul său au plecat la Mănăstirea Ossa, unde călugării au fost atât de impresionaţi de vieţuirea Cuviosului David, încât au vrut să le fie îndrumător duhovnicesc. După ce Cuviosul David a fost hirotonit diacon, a slujit acolo vreme de trei ani, având multă râvnă pentru cele sfinte. Apoi au plecat mai departe, pentru că părintele Acachie voia să găsească noi pilde de virtute pentru ucenicul său. Au mers împreună în Sfântul Munte Athos şi au trecut pe la mănăstiri, pe la multe schituri, cercetând mulţi părinţi cuvioşi. Apoi părintele Acachie l-a lăsat pe Cuviosul David să îşi aleagă un loc în care să vieţuiască. Şi acesta a ales Marea Lavră, Lavra Sfântului Atanasie Athonitul.
Pag. | 4

Întoarcerea Sf David desculț, făcând ascultare

în timp ce părintele David se nevoia acolo, părintele Acachie s -a dus la Constantinopol. Acolo, patriarhul ecumenic i-a cerut să accepte rangul de mitropolit şi, după aproape doi ani, a fost hirotonit ca mitropolit de Nafpact şi Arta. După hirotonie, mitropolitul Acachie a trimis o scrisoare prin care i-a cerut stareţului Marii Lavre să îl trimită la el pe părintele David. Când cei doi s-au reîntâlnit, mitropolitul i-a mărturisit că vrea ca părintele să primească hirotonia întru episcop. Dar a fost refuzat cu fermitate

Cuviosul David . Şi făcea aceasta doar pentru că îşi dorea îndreptarea lucrurilor. mitropolitul Acachie s-a hotărât să îl hirotonească preot. lăsându-l abia viu. Nişte copii greci Pag. părintele a ajuns sfătuitorul mitropolitului şi duhovnic al tinerilor care îşi doreau să ajungă preoţi. | 5 Sf David învățând pe copii despre Ortodoxie trăiau în casa unui turc bogat. Cuviosul David a trecut printr-o încercare foarte grea. care au dat bani guvernatorului de acolo. Cuviosul David nu s-a sfiit să îi atragă atenţia asupra anumitor lucruri rele pe care le făceau unii preoţi. care era cunoscut nu doar pentru iubirea faţă de Dumnezeu. când i s-a plâns mitropolitului de starea de decădere a unei mănăstiri. văzând aceasta. Când au reuşit să fugă de acolo. a primit ascultarea de egumen acolo. Venind turcii la mănăstire. tocmai pentru a încerca să pună lucrurile în ordine. Li s-a spus că vinovatul era Cuviosul David.şi. Apoi l-au spânzurat cu mâinile în sus. ci şi pen tru faptul că îşi iubea neamul din care făcea parte. Din grija unor creştini mai înstăriţi. turcii au căutat cât au putut să afle cine îi ajutase pe copii. În timp ce se lupta cu năravurile unor monahi care erau tari în cerbice şi nu voiau să renunţe la patimile lor. Vrăjmaşul diavol. nesuferind rugăciunile lui. La un moment dat. nu pentru că ar fi fost clevetitor. după care l-au aruncat în temniţă. a încercat să îi ia viaţa. Fiind apropiat de mitropolit. După hirotonie. l-au prins pe părinte şi l-au supus la tot felul de chinuri. care avea drept de viaţă şi de moarte asupra lor. Mănăstirea Vernicova.

ci a plecat spre Evvia.Pag. | 6 Sf David suferind chinuri și închisoare a fost eliberat. insula în care se născuse. Dar apoi. fiind apăsat de gândul că poate chiar unul dintre călugării săi nevrednici îl dăduse pe mâna turcilor. Trecerea minunată a apei a Sf David către Insula Evvia . nu s-a mai întors la Mănăstirea Vernicova.

Peste tot au găsit oameni care s-au oferit să îi ajute. care şi-a dat seama că în faţa sa se află un om cu viaţă sfântă. sfântul s-a gândit să ridice o mănăstire. După această minune. pentru a se putea construi mănăstirea. Pentru că în acel loc apă se găsea foarte greu. Când. şi mulţi oameni alergau la sfântul stareţ pentru . Şi toate cele primite au fost trimise în E vvia. încercau să îl urmeze în nevoinţe. Faima mănăstirii s-a răspând it în toate părţile. | 7 Sf David și izvorârea minunată a apei cuviosul s-a rugat lui Dumnezeu să facă o minune şi să izvorască apă. acesta a ridicat mănăstirea şi a format o obşte destul de mare. a izvorât apa. văzându-l cu rasa ponosită şi ruptă. sub privirile barcagiului. Prin minune dumnezeiască. Au călătorit prin Ţara Românească. după aceea. cuviosul s-a oprit aproape de Rovies. fiind puse într-un buştean care fusese găurit pe dinăuntru. a refuzat. în insula Evvia. buşteanul a plutit până la ţărmul Evviei şi toate cele strânse au ajuns cu bine la Cuviosul David. a rugat un barcagiu să îl treacă spre E vvia. Prin minune dumnezeiască. Atunci. lângă o biserică veche. folosindu-se de exemplul cuviosului. A găsit o peşteră în apropiere şi a trăit acolo vreme de doi ani. Pag. în locul în care cuviosul a lovit cu toiagul într-o piatră mare. Călugării. dar barcagiul. care avea hramul Schimbarea la Faţă. Cuviosul David şi-a întins rasa pe apă şi a mers pe ea ca pe o plută.Ajungând aproape de insulă. Cuviosul David şi-a luat ucenicul. a doua zi. când piatra a fost mutată. pe care îl călugărise. un tânăr cioban i-a cerut să îl primească ucenic. şi au ajuns până în Rusia. Moldova. După câţiva ani. şi au plecat să strângă banii de trebuinţă pentru construirea mănăstirii.

| 8 Sf David pune banii în bușteanul care a ajuns în mod minunat pe țărmurile Evvei a-i cere cuvânt de folos sau pentru a se spovedi. Cuviosul le vorbea mult despre importanţa spovedaniei şi a luptei cu păcatele. şi oamenii găseau în el doctorul potrivit Sf David învățând pe Cuvioșii Parinți .Pag.

credincioşii. Pentru rugăciunile Cuviosului David din Evvia. După ce cuviosul s-a rugat în genunchi. ci a şi secat mlaştinile din jurul satului. Fiul lui Dumnezeu. spre bucuria tuturor. ca să scape de mulţimea de ţânţari care îi necăjeau tot timpul. O mare minune săvârşită de Cuviosul David înainte de trecerea sa la Domnul a avut loc în satul Disto.pentru bolile lor sufleteşti. ci. Cu trei zile înainte de sfârşitul vieţii sale pământeşti. i-a ocrotit. cuviosul le-a vorbit monahilor din obştea sa despre faptul că Dumnezeu îi descoperise ziua în care va muri. | 9 Adormirea Sf David . Apoi. Dar. a treia zi. miluieşte-ne pe noi. Pag. împreună cu credincioşii. Dumnezeu nu numai că a izgonit ţânţarii. sfântul şi-a dat ultima suflare. Când a trecut pe acolo. cunoscându -i îndrăzneala către Dumnezeu. ajutându-i prin mulţimea de minuni pe care le-a săvârşit. Doamne Iisuse Hristoase. după ce i-a încurajat să rămână statornici făgăduinţelor monahale. prin moartea sa nu s-a îndepărtat de obştea sa şi de cei care îl cunoscuseră. primind har d e la Dumnezeu. l-au rugat să facă o rugăciune pentru ei.

| 10 . Şi noi credem că cele scrise în Vieţile Sfinţilor şi în Sinaxare sunt lucruri adevărate. Şi totuşi. şi ne hrănim sufletele cu cele citite. nu suntem vrednici să îi vedem pe sfinţi ţinându-ne de mână la fiecare pas. fără astăzi. falsifică Vieţile Sfinţilor. ar spune că nu pot crede astfel de prostii. vor să ne ch eme în bisericile lor. sfinţilor.. Dar care sunt casele voastre?” Casele sfinţilor sunt bisericile lor. acasă şi Mulţi îl oameni. pe când avea trei ani.. dintr-o evlavie mincinoasă sau din cine ştie ce alte motive. la icoanele lor sau chiar la sfintele lor moaşte. departe de casa sa. părinţilor. Şi aşa ne întreabă şi pe noi sfinţii: „Vreţi să veniţi în casele noastre?” „Da. de poveşti fără sens. „Vrei să vii în casa mea?” . Trebuie să Pag. Citind despre modul în care Sfântul Ioan Botezătorul l-a călăuzit pe micul David pe calea sfinţeniei. vrem. şi să ştim sigur că facem ce vrea Dumnezeu. care ne îndrumă prin sfinţii Săi.. Vor să ne ţină de mână. El este cunoscut sub numele de „copilul înaintemergătorului”. Adevărul nu are nevoie de minciuni pentru a birui.. Sfinţii nu au nevoie de aşa ceva. adăugându-le lucruri inventate de ei. Dar. noi trebuie să vedem în grija arătată de Sfântul Ioan Cuviosului David icoana grijii pe care o au sfinţii faţă de fiecare dintre noi. din pricina păcatelor noastre. Vor să ne cheme spre ei.Cuvânt la prăznuirea Cuviosului David -1 noiembrie Astăzi Biserica Iui Hristos îl prăznuieşte pe Cuviosul David din E vvia.l-a întrebat Sfântul înaintemergător pe Cuviosul David. şi l-a ţinut acolo mai multe zile. Poate am prefera să îi vedem şi noi. căci Sfântul Ioan Botezătorul l-a luat în biserica sa. sfinţii ne iubesc şi vor să ne arate iubirea lor. marele făcător de minuni. ce bine ar fi fost să avem şi noi parte de o astfel de îndrumare sfântă. Şi totuşi. aşa s-a întâmplat. ne-am putea gândi: „O.” De fapt. în chip minunat. Există o veche pravilă a Bisericii care îi condamnă pe cei care. ştirea auzind că un sfânt ia un copil de duce.

şi oamenii care au mai trecut prin astfel de necazuri au scăpat cu viaţă.. Iar mai apoi au venit la bisericuţă pentru a-i mulţumi sfântului. mama a încercat să îi domolească elanul duhovnicesc. pe când avea doar cincisprezece ani. Dar nu doar pe cei care ctitoresc biserici îi ajută sfinţii. pe toţi cei care li se roagă cu inima smerită şi cu credinţă. | 11 facem cu viaţa fiecărui sfânt. Sfântul Botezător l-a crescut pe David duhovniceşte.. Ridicarea unei biserici e un lucru bineplăcut lui Dumnezeu. După ce oamenii au ridicat o bisericuţă cu hramul Cuviosului David. când se face cu bani munciţi şi cu jertfelnicie. De aceea trebuie să citim şi să recitim viaţa lui.înţelegem asta. într-un sat din Komotini aveau loc multe accidente de maşină. Nu să o citim pentru a ne ocupa timpul liber. pe cei care se închină în faţa icoanelor lor.. Şi aşa trebuie să Pag. accidentele s-au împuţinat în chip minunat. nu.. Şi nu mai trebuie alt Inaintemergător pe pământ ca să ni -L arate pe Iisus. îi ajută pe cei care merg în pelerinaje la sfintele lor moaşte. pentru a ne folosi de învăţăturile sale... pentru că lumea deja îl cunoaşte”. Dar avem noi urechea inimii deschisă pentru a-i primi sfaturile de taină? De cele mai multe ori. Vorbind cu mama sa despre nevoinţele şi propovăduirea curajoasă a Sfântului Ioan Botezătorul. Ca mulţi alţi sfinţi cărora părinţii trupeşti au . spunându-i: „Dar tu nu eşti înaintemergătorul şi nu trăieşti în pustie... în urma cărora mulţi oameni îşi aflau moartea. ci să o citim pentru a înţelege cum trebuie să trăim noi pentru Dumnezeu în fiecare zi. Tot aşa şi Cuviosul David vrea să ne călăuzească pe toţi şi pe fiecare în parte.

trâmbiţând peste tot că vine Domnul şi că trebuie să mergem la gruparea lor. ci i-a spus: „Mamă. Iar dascălii. Nu. Eu cred că mulţi trăiesc în întuneric. nu s-au făcut toţi creştini. tânărul David nu s-a lăsat. Nu cum o fac sectanţii. şi ne purtăm cu duritate cu păcatele celorlalţi. nu ca şi cum ar trebui să bifezi intr-un catalog că ţi-ai făcut datoria de a repeta mecanic cine ştie ce învăţături ortodoxe.căutat să le împuţineze râvna. înainte de adormirea Cuviosului David. Ci cu iubire adevărată. în ce măsură ne dorim să îi ajutăm şi pe alţii să vină la Hristos? în ce măsură ne străduim să ne îngrijim de treburile noastre şi în ce măsură ne străduim să devenim mici apostoli? La mănăstirea din Evvia. în loc să le dăm o mână de ajutor pentru a se îndrepta. nu e normal. iar creştinii le vorbesc de cele mai multe ori doar despre grijile zilei. despre zvonuri de războaie sau despre creşterea preţurilor la alimente. Credem aceste cuvinte? Suntem gata să le urmăm? Sunt mulţi ca re au nevoie de cuvintele mântuirii.. Iar dacă spunem că suntem creştini. când se fac şi ei elevii celor mai presus decât ei.. Pag. despre calamităţi naturale. David a dat un răspuns foarte înţelept: „Mai întâi de toate. Şi voi aveţi nevoie de întărirea cea dumnezeiască. De multe ori ni se pare că suntem mai sfinţi decât cei de lângă noi. întrebând oarecum ironic: „Dar nu L-au cunoscut creştinii pe Hristos prin botez?”. De aceea este nevoie nu numai de un inaintemergător. Cuviosul i -a întrebat: „Dar voi încă nu sunteţi pregătiţi să-i mângâiaţi şi să le potoliţi setea?. Şi părinţii din mănăstire îi spuneau cuviosului că oamenii au nevoie de sfaturile sale. chiar şi cei mai mari. Oare unii ca aceştia nu sunt ca şi cum nu L-ar fi cunoscut deloc pe Hristos?” Au trecut mai mult de patru sute de ani de la această discuţie şi întrebarea rămâne foarte actuală. Elevii sunt buni atunci când pot deveni şi dascăli ai celor mai prejos decât ei. ci de mai mulţi. veneau foarte mulţi oameni pentru a cere cuvânt de folos. sau doar prin faptul că suntem botezaţi?. cu grijă ca mărturia pe care o dai să fie ca o floare sădită în inima celuilalt.. Trebuie să încercăm să dăm mărturia cea bună. Iar noi trebuie să ne întrebăm: oare nu s-a răcit şi credinţa noastră? Oare noi suntem creştini şi prin faptele noastre... mamă. Şi ultimul creştin se face apostol. mai mulţi chiar decât cei care mergeau atunci în pustia Iordanului. dar şi cei însetaţi doresc să îi puneţi în legătură cu izvorul. care să propovăduiască pocăinţa şi săL facă cunoscut pe Iisus în ochii lumii”. atunci sunt buni. E bine aşa? E normal aşa? Nu. precum şi cel mai mare dascăl se face ucenicul lui Hristos”. Iar când mama sa a insistat.. Şi apoi nu spuneţi voi aproape în fiecare zi că s-a răcit credinţa creştinilor? Dar de unde ne dăm seama de aceasta? Aţi spus că mulţi s-au îndepărtat de Biserică. | 12 . cu delicateţe. nu ştiu cât de mult îl cunoaşte lumea pe Hristos.

părinţi sau fraţi care vieţuiesc în păcat şi pe care nu îi ajută nimeni să repare lucrurile.. Da. rar păcătuieşte Pag. Iar atunci când unii făceau o spovedanie superficială. Cuviosul David a fost un dascăl al spovedaniei. ca nişte copii ai Lui.. Cuvintele acestea trebuie înţelese mai ales de către preoţii duhovnici.. Ci vom rămâne robi legaţi şi datori acestui rău.. de vom rămâne cu păcatul stăpânind în inimile şi în ochii noştri.. când modă. îi mai chema încă şi încă o dată. care face să se audă pretutindeni glasul Lui. de exemplu. | 13 nevinovat în comparaţie cu cel care păcătuieşte des şi cel care face păcate aşa-numite mai mici se simte sfânt faţă de cei care fac păcate împotriva firii. Cuviosul David a fost urmaş al Botezătorului nu numai în ceea ce priveşte viaţa de post şi de rugăciune. că astăzi. nu vom putea trăi creştineşte şi nu vom putea vedea curat. ci s-a arătat un mustrător al păcatelor. Nu potrivit cu meseria lui. şi mulţi oameni şi-au schimbat viaţa după ce s-au spovedit Cuviosului. rude. ci le-a şi arătat oamenilor calea învierii sufleteşti: taina spovedaniei. Dar trebuie înţelese şi de noi. Mai întâi trebuie să aflăm cum a săvârşit păcatul. de cei care avem cunoştinţe. Şi nu numai că a osândit păcatele.. pe păcătos trebuie să îl despărţim de păcat. până ce aceştia se spovedeau cu pocăinţă şi cu hotărârea de a pune început bun .Odată. cu credinţa lui şi cu educaţia lui. ar trebui să audă cu putere cuvântul Cuviosului David: „Fiilor. Iar desfrâul cei e care o mai consideră cel se că care simte păcatele lor sunt mici. care rămânea neroditoare. iar păcatul trebuie să-l judecăm potrivit cu firea păcătosului.” Cu adevărat. ci cu firea lui. în mod conştient. din neatenţie sau din slăbiciune”. Cuviosul David le-a spus părinţilor din obştea sa aşa: „Fraţilor. şi vinovaţi de robia aceasta. să nu vă miraţi de faptul că fiecare păcat este condamnat atât de aspru de Hristos şi de Biserica Lui. Pentru că. Nu putem trece cu vederea condiţiile în care a săvârşit păcatul. de cei rânduiţi de Dumnezeu să tămăduiască rănile sufleteşti.

ci duhovnicul îl găseşte pe ucenic” .. Şi s-a arătat Sfântul înaintemergător. | 14 cancer la ficat. Trăia cu familia în Anglia. este foarte important să vorbim şi despre afla rea unui duhovnic iscusit.. l-a sunat pe Stareţul Iacov şi i-a cerut să se roage pentru el. Cuviosul David i s-a arătat în chip minunat. şi pentru râvna sa l-a găsit.. Să ne dăm seama că. Odată. de mândrie. va veni şi ajutorul sfinţilor în viaţa noastră. spunându-i: „David.. şi cuviosul îi răspundea prin nenumărate minuni. ca să apuci să -l întâlneşti pe viitorul tău povăţuitor”. la vremea potrivită. Din păcate. Când acesta a ajuns la acea mănăstire. El a fost stareţ al Mănăstirii Cuviosului David între anii 19751991. Un foarte bun exemplu îl aflăm citind viaţa părintelui Iacov Tsalikis.. Dacă cei care se plâng că nu îşi află duhovnici pe măsură ar avea răbdarea şi nevoinţele cuviosului. lăsând puroiul să le crească în suflete. de iubire de sine şi chiar de înşelare. Stareţul Iacov vorbea cu cuviosul ca şi cum ar fi fost lângă el. Zice un cuvânt din vechime: „Nu ucenicul îl găseşte pe duhovnic. după Sfânta Liturghie. în loc să se spovedească unui duhovnic. ar face Dumnezeu o minune şi i -ar trimite călăuza potrivită. iar apoi a făcut tot . astăzi mulţi fug de taina spovedaniei.. Şi de atunci a fost martor al multor minuni ale cuviosului. Dacă vorbim despre spovedanie. să pleci mâine..atunci când ucenicul e râvnitor iar nu leneş.mântuirii. Cuviosul David şi-a dorit multă vreme să găsească un astfel de părinte. Şi l-a aflat pe părintele Acachie.. Că. Când a aflat despre mijlocirile Cuviosului David. unul dintre marii cuvioşi făcători de minuni ai secolului XX. dacă cineva ar fi atât de sporit duhovniceşte încât părintele său nu l-ar mai putea călăuzi. un om pe nume Constantin Ghinis a aflat că avea Părintele Iacov Tsalikis Pag... Dumnezeu lear trimite povăţuitori. pe măsura nevoinţelor noastre.. Dar a rămâne departe de scaunul spovedaniei invocând marile tale virtuţi e semn de înălţare a minţii..

S-ar putea spune multe şi despre virtuţile părintelui Chirii. ca să nu lungesc cuvântul. Stareţul nostru. Trebuie doar ca noi să avem „bateriile conectate”. de ce să mă mai rog pentru mine? Ci de acum tu ai un mijlocitor direct». Caută numai ca bateriile tale să fie bine conectate şi nu se vor goli niciodată»”. în noaptea următoare l -a văzut aievea pe Cuvios. că suferă de tiroidă şi că ia Pag. dă o mărturie impresionantă: „Când a adormit Stareţul. Cu toate acestea. se cuvine să îl pomenim şi pe părintele Chirii. a plecat şi c el mai abordabil dintre toţi. dar să zicem că eram între starea de veghe şi somn. mi-a venit un gând. m-a cuprins o amărăciune şi am zis: «A plecat părintele Porfirie. a plecat părintele Paisie. care a ajuns stareţ al mănăstirii după adormirea părintelui Iacov. vor striga pietrele”. Dar nu doar tămăduirea respectivă este importantă. sus. Şi spun (nu în rugăciune): «Aţi plecat toţi şi ne-aţi lăsat orfani. Dar acum. cerându-i ajutorul. i-a spus: „Părintele Iacov. mă rugam şi eu în genunchi. iar alte ori singur. O săptămână întreagă mi-am pironit gândul la ceea ce mi-a spus Stareţul Iacov. Şi. | 15 . a fost oprit de o femeie care i-a spus că e foarte bolnavă. în anul 1995. de multe ori împreună cu Sfântul David. care a venit la el cu multă dragoste şi. trecând la Domnul. După ce a fost binecuvântat cu Sfântul Cap al Cuviosului. voi spune doar o întâmplare din viaţa sa. au devenit mijlocitori pentru noi. Şi acesta mărturisea despre ajutorul grabnic pe care îl dă Cuviosul David: „Trăim zilnic o minune continuă cu harul Cuviosului. aflându -se în trecere prin Veria. pe nume Emanuil Emanuilidis. la moartea unui mare părinte contemporan. fiind între cugetare şi rugăciune. împreună cu voi. în anul 1991. pe pământ. după ce l-a întrebat despre suferinţa lui. deodată. De acum ai legătură telefonică directă. Dacă nu o vom spune noi. Un grec. dând ajutor minunat. ci şi mărturia directă a Cuviosului despre faptul că Stareţul Iacov îi punea înainte problemele credincioşilor. Dacă l-am pomenit pe Stareţul Iacov Tsalikis.. Omul fusese tămăduit. când sunt aici.. L-am văzut viu şi zâmbitor şi mi-a spus: «Nu te teme. Cine nu vrea legătură telefonică directă cu sfinţii? Oare nouă nu ni s-a întâmplat. părintele Iacov». aflându-mă în biroul meu... Ce se va întâmpla de acum înainte?» Dar. şi Stareţul Iacov a început să se arate în vedenii. Părintele Iacov apare viu şi zâmbitor şi îmi spune: «Când eram jos. nu pot spune asta cu siguranţă. dar. După adormirea sa. Eram mai mult în starea de veghe decât în somn. mi-a vorbit despre tine”.posibilul pentru a ajunge în pelerinaj la mănăstirea din E vvia. Iar acestea m-au cutremurat. Apoi l-a binecuvântat în dreptul ficatului. stareţul mănăstirii. să ne simţim orfani? Să ne simţim singuri? Prin cuvântul Stareţului Iacov aflăm că şi aceşti mari duhovnici.

şi îl aşteptase pe părinte în faţa blocului în care credea că va intra. adică cele care presupun ştiinţă de carte şi mijloace materiale. Cuviosul. | 16 . ar fi putut face mai mult.. dacă le-ar fi avut. într -un pacheţel. Dar ca să se scoale dimineaţa. Iar pentru a cerceta pe enoriaşul său bolnav. Femeia bănuia că părintele va merge în vizită la părinţii după trup ai unui ieromonah.. aceste preţioase sfinte moaşte. Ce preoţi buni ar ieşi din ei. aceşti vrednici slujitori ai altarului. sau pe cel pe care l-au prins turcii şi să-i vadă familia şi copiii. voi face referire la un subiect actual dureros. o parte din moaştele Cuviosului David sunt aduse la Facultatea de Teologie din Atena.. trebuie să înveţe să trăiască în Hristos. Şi. s-a tămăduit... „Prea Sfinţite. Din anul 1982. Nu le putem cere lucruri pe care nu le pot face”. cu care s-a confruntat şi Cuviosul David: preoţii nevrednici. seara. durerile i-au trecut. dacă şi-ar sădi în inimă astfel de cuvinte. i-a dat să se închine la o parte din mâna Cuviosului David.. pe care un cleric se poate să nu le aibă. aceasta este lumea de astăzi. i s-a răspuns: „David. există unele pe care nu le putem face. Pag.cortizon. şi apoi. în perioada Triodului. au renunţat la dorinţa lor. femeia făcuse hemoragie gastrică. într adevăr. femeia l-a rugat pe părinte să o şi binecuvânteze cu ele.. După ce s-a închinat cu evlavie.. din pricina preoţilor nevrednici.. Iar clericii noştri nu sunt coborâţi din cer.. chemând-o. care era şi sfătuitor al Mitropolitului Acachie. A renunţat la tratamentul cu cortizon şi. Dar.” Câtă nevoie au tinerii teologi de astfel de sfaturi. mâine vor ajunge preoţi care nu vor şti să vindece rănile oamenilor. datoriile şi obligaţiile nu sunt lucruri pe care nu le pot face. să tragă clopotul şi să citească Utrenia. Din cauza medicamentelor luate. Desigur. Când Cuviosul David i s-a plâns mitropolitului de viaţa decăzută dintr-o mănăstire. Părintele Chirii avea la el. Pentru că cei care studiază teologia trebuie să înveţe nu doar date istorice sau citate biblice . Dacă se rezumă la o teologie învăţată papagaliceşte. cu mult tact Cuviosul i-a convins pe cei care nu duceau o viaţă curată că nu au chemare pentru slujirea preoţească. Odată. Fiind rânduit duhovnic al tinerilor care voiau să devină preoţi. nu cred că îi trebuie mijloace materiale.. acestea le poate face şi fără să aibă o cultură înaltă. a pătimit mult. Şi lear fi aflat şi pe cele materiale dacă ar fi avut dragoste mai multă. După ce am făcut referire la părintele Iacov şi la părintele Chirii. A fost o minune făcută de Cuviosul David pentru rugăciunile părintelui Chirii. După ce au stat de vorbă pe stradă. părintele a intrat într -un bloc şi. Şi aşa a fost. dar au plecat cu dorinţa de a -şi schimba vieţile şi de a trăi după voia lui Dumnezeu. primind cu smerenie mustrarea sfântului. când i se plângea mitropolitului de astfel de lucruri. După ce părintele Chirii s-a rugat pentru ea şi a binecuvântat-o. să citească Vecernia.. cu toate acestea.

care nu doar prin vorbe. dar. cam lipsesc oameni cum era Cuviosul David. | 17 . din m irul virtuţilor tale. din păcate. ci să ne vedem de ale noastre. Să vedem mai bine bârnele din ochii noştri. dă-ne şi nouă ceva din frumuseţea ta duhovnicească.. să nu ne îngrijim de neputinţele altora. copile al Inaintemergătorului. să ne rugăm lui cu mişcătoarele cuvinte ale Mitropolitului Teofil al Gortinei şi Megalopolei: „Sfinte David. ascultând povaţa Cuviosului şi alergând cu zdrobire de inimă la scaunul spovedaniei. pentru a îndrepta lucrurile. din dragostea şi credinţa ta în Iisus.Mănăstirea Vernicova. Amin”. Iar această nevoinţă a noastră să fie un imn închinat ţie şi petrecerii tale.. ci prin prezenţa lor şi faptele lor să îi înveţe pe ceilalţi să pornească pe drumul pocăinţei. însă.. Noi. Şi aşa. Pag. ca stareţ. Ajută -ne şi nouă să iubim mai mult virtutea şi să ne nevoim mai mult împotriva răului şi a păcatului.. mitropolitul l-a trimis acolo. Sunt şi astăzi unele mănăstiri în care lucrurile nu merg cum trebuie.

sau al inundaţiilor. oameni care suferă. Voi începe cu un cuvânt frumos al marelui stareţ Iacov Tsalikis: David „Minunile sunt foarte Cuviosului multe. în durerile lor recunoaştem durerile noastre. Este un sfânt mereu prezent în viaţa credincioşilor. despre nevoinţele sale. sau al cutremurului?” Citind minunile săvârşite de sfinţi. Şi aproape toate s-au petrecut în vremuri apropiate de ale noastre. în multe dintre problemele lor recunoaştem problemele noastre. şi privim ştiri despre oameni care au tot felul de accidente. Astăzi voi vorbi despre Pag. Şi. ne dăm seama că Dumnezeu este alături de . dar nici timpul ca să scriu minunile zilnice ale sfântului. şi viaţa lor e biruită de durere. „Unde era Dumnezeu în timpul incendiului.. despre învăţăturile sau despre minunile sale. nici cerneala. „Unde este Dumnezeu?” . Suntem reeducaţi de televizor.” Chiar dacă nu este la fel de cunoscut precum Sfântul Nectarie sau Sfântul Ioan Rusul. foarte multe. sau cei care s-au rugat pentru bolnavi şi aceştia s-au vindecat. grabnic ajutător la vreme de necaz În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. minunile care au fost aşternute în scris despre Cuviosul David sunt multe. Cei care le mărturisesc sunt de multe ori chiar cei vindecaţi. | 18 ajutorul dat la vreme de necaz de sfânt tuturor celor care i-au cerut ajutorul.se întreabă mulţi. sau cei ajutaţi în fel şi chip de Cuviosul David. Primele minuni la care voi face referire seamănă. Amin. nenumărate! Nu ar ajunge nici hârtia.. în partea de început. unor ştiri de televiziune.Cuviosul David. în multe din necazurile lor recunoaştem necazurile noastre. dacă vom avea credinţa lor. despre viaţa sa aleasă. în bucuriile lor vom ajunge să recunoaştem şi bucuriile noastre. Se pot ţine multe cuvântări despre el. Despre Sfântul David Bătrânul este greu să spui cuvinte pe măsura lucrării duhovniceşti a acestuia. din diferite motive.

Mama pilotului s-a rugat mult lui Dumnezeu. atunci. s-au găsit ramuri de pin agăţate de el. într-o zi din luna iunie a anului 1990 trei avioane militare zburau deasupra Mănăstirii Cuviosului David. a spus ea. mai bine zis. o putere nevăzută a ridicat avionul în sus.. Dar. mărturie a minunii. . avionul a lovit chiar crengile unui pin. cu inima plină de bucurie. Totul părea pierdut. pentru a-i mulţumi Cuviosului. vrând să i se descopere ce sfânt o ajutase. Unul dintre avioane a început să piardă din înălţime şi se apropia de pământ. covârşeşte măsura credinţei noastre. Şi. văzându-l în icoană l-a recunoscut imediat: . în chip minunat.Acest sfânt ne-a salvat copilul”.. Când avionul a ajuns pe aeroport. iar apoi acesta a zburat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat mai înainte. | 19 că e Cuviosul David. Când situaţia era scăpată de sub control. şi ajutorul Său vine pe măsura credinţei noastre. Pentru că noi nu suntem vrednici de minuni. pentru a i se închina. Sau. I-a cerut să vină la mănăstirea sa din Evvia. când femeia a mers în pelerinaj împreună cu soţul ei. Şi într-o noapte a văzut în vis un călugăr care i-a spus Pag. că el i-a salvat fiul şi pe cei care erau împreună cu el. dar El le face în viaţa noastră.fiecare dintre noi.

Accidentul a avut loc în anul 1988. Aflându-se pe balcon. După ce am vorbit despre micuţa Elena şi despre părinţii ei. Părinţii tânărului. Dar şi această întâmplare ne arată că este bine să facem exact invers.Dacă nu ar fi intervenit Cuviosul David.. Emisiunile de ştiri ar fi comentat cu lux de amănunte accidentul. când fata s-a dus cu părinţii la mănăstire. Hrisostom Rigas. a căzut.. pentru a face ce îi ceruse sfântul. chiar înainte de operaţie. le ţin pentru ei. pentru a ne lua vieţile. au fost înştiinţaţi de poliţie să vină de urgenţă Pag.. care.. balconul s-a rupt şi fata a căzut odată cu el. După două luni a trecut printr-o încercare grea. în loc să îi mulţumească lui Dumnezeu şi să povestească minunile sfinţilor. Le-a mai spus că fusese salvată de sfânt. avionul acela s-ar fi prăbuşit. Dar toţi călătorim pe marea acestei vieţi. medicii au exclamat: „Nu ne rămâne decât să ne rupem diplomele. Dar noi.” Mai mult decât atât. fie că este vorba de Cuviosul David sau de alţi sfinţi. dacă purtăm în suflete astfel de prieteni cereşti.” Când s-a trezit din anestezie. ci doar o mică infirmitate la mână.. şi vicleanul diavol vrea să ridice furtună asupra noastră.. Trei dintre doctori se deciseseră să o opereze pe fată la mâna dreaptă dar. primind ajutorul sfinţilor. Are un mare sfânt care a apărat -o. nu vor să spună altora aceste minuni. doctorii au văzut că avea hemora gie internă şi fracturi la ambele mâini şi la coloana vertebrală. ci şi pentru că nu ţinuse lumina sub obroc. Aceasta s-a întâmplat nu doar pentru că fata ascultase ce îi ceruse sfântul. totuşi nu a fost aşa. au văzut că mâna era refăcută aproape complet.. Dar părinţii fetei şi doctorii nu ştiau despre Cuviosul David. Acolo s-a închinat la moaştele cuviosului. Unii. Deşi doctorii se aşteptau ca după un astfel de accident fetiţa să moară. mergând cu viteză pe motocicletă. O fetiţă pe nume Elena a fost la Mănăstirea Cuviosului David într-un pelerinaj. care se aflau atunci la Mănăstirea Cuviosului. cu un grup de copii. fata a mărturisit că mai înainte îl văzuse pe Sfântul David. rămânând doar cu o mică rigiditate.. Medicul chirurg lea spus părinţilor: „Mergeţi şi aprindeţi o lumânare. Dintr-o falsă smerenie. Ajunsă la spital. voi face referire la un caz care este ieşit din comun. spre amintirea minunii. Nu ştiu cine are credinţă atât de puternică precum părinţii unui tânăr. Atunci. făcând încă o serie de radiografii. Când cei trei le povesteau părinţilor din obşte minunea săvârşită de Cuvios. Dar aşa. dintr-o dată mâna fetei s-a vindecat. cerându-i să meargă în genunchi până la biserică. lovindu-se aproape mortal. Puţini dintre noi zboară des cu avionul. Nu mai rămăsese nicio urmă de ruptură a osului. ci împărtăşise şi altora bucuria minunii făcute de sfânt. de la înălţimea de şase metri. s-a mai întâmplat o minune. | 20 . vom a junge cu bine la liman. care o luase de mână şi o dusese până la poarta mănăstirii sale. întâmplarea a ajuns şi în inimile noastre.

Vrând să se convingă că au fost ajutaţi de sfânt. din exterior aşa pare. O altă întâmplare. Şoferul mai luase încă opt credincioşi. Cum l-ar fi putut ajuta? Şi totuşi l-a ajutat. la fel de impresionantă. cerând ajutorul Sfântului David. într-un an. ajungând la spital. având o boală incurabilă. Când a ajuns la spital. Iar primul drum pe picioarele sale l-a făcut la Mănăstirea Cuviosului. au observat că la doi metri în faţa maşinii erau nişte cabluri electrice care. Picioarele i-au fost zdrobite. Brusc.. ei ştiau că. maşina s -a oprit. Când au coborât şi ceilalţi pasageri. Şi totuşi.. e aproape imposibil să îi înţelegem şi să nu îi judecăm. l -au găsit pe fiul lor în afara oricărui pericol.. Şi-au pus nădejdea în ajutorul Sfântului David şi în ajutorul său. noroc şi atât.i se rupsese cureaua de transmisie. Dar părinţii. Şi. maşina nu mai mergea. preotul care le avea în grijă se întorcea cu maşina spre mănăstire. Iar doctorii nu îşi puteau explica minunea. unul din pasageri s-a suit la volan.. Era atât de multă zăpadă încât drumul nu se mai vedea. Pare un act inconştient ce au făcut. şi doi poliţişti au venit pentru a le da părinţilor trista veste.. Curentul nu fusese întrerupt de la prea multa zăpadă. ar fi fost electrocutaţi.. Dar nu a fost aşa... întrucât fuseseră anunţaţi telefonic că starea tânărului era din ce în ce mai rea. din cauza greutăţii zăpezii căzute pe ele. Dacă maşina nu s-ar fi oprit. dacă totuşi rămânea în viaţă. Prin minune treierătoarea s-a stricat .. după terminarea Sfintei Liturghii. care zăcea la pat. pentru ca oamenii să se închine.. Cu toate încercările şoferului de a o repara.. a avut loc în anul 1987. care voiau să meargă şi ei acolo. dar după o vreme s-au întors. încercând să pornească maşina pe care şoferul încercase mai înainte de vreo zece ori să o pornească. cum au ajuns la mănăstire au dat drumul la lumină. erau cam la un metru şi jumătate deasupra pământului. Aceştia însă au refuzat. | 21 . Aşa că au ple cat la spital abia a doua zi. Din neatenţie. în urmă cu doisprezece ani. dar omul a strigat cu disperare. După ce cablurile au fost ridicate cu ajutorul unui lemn. Da.dacă vroiau să îl mai prindă în viaţă. care făgăduiseră de mult timp că vor merge la Liturghie şi vor da pomelnice acolo. a alunecat şi picioarele i -au căzut între cuţitele treierătoarei.la spital. Dacă ar fi atins cablurile. ar fi murit. Un ateu ar spune că a fost pur şi simplu noroc. Pag. nu au vrut să plece la spital. ei credeau că va paraliza.. Dacă nu avem credinţa lor.. Omul a rămas în viaţă şi s -a şi tămăduit. Poliţiştii au plecat. Un om lucra pe ogor cu o maşină de treierat. Şi maşina a pornit imediat. Cuviosul o vindecase ş i pe fiica lor. Dar omul ştia de unde îi venise ajutorul. Aşa că aveau mare încredere că şi de această dată rugăciunile le vor fi ascultate. tocmai pentru că pericolul trecuse. doctorii nu i-au dat mari şanse de supravieţuire sau. pentru a doua oară. şi era cazul să vină părinţii . după ce capul Sfântului David fusese dus la Livanatele Ftiotidei.. Telefoanele mănăstirii nu mergeau. Şi lumina mergea.

După ce s-a rugat cu credinţă sfântului. Şi asta pentru că de cele mai multe ori oamenii cheamă ajutorul lui Dumnezeu la vreme de boală sau de alte necazuri.. Şi aşa s -a întâmplat. Când citim în acatistele sfinţilor că au alungat seceta. fără să crească. ne gândim: „Ce bine ar fi să se întâmple şi în ziua de astăzi astfel de lucruri. După ce a plecat din Evvia pentru a strânge cele necesare construirii mănăstirii cu hramul Schimbarea la Faţă. prin rugăciune către sfânt. după ce primise ajutor şi de la creştinii din Moldova şi Ţara Românească. măslinele se uscaseră în copaci. Tot aşa îi mulţumiseră şi locuitorii din satul Disto.... De fapt. sfântul uscase prin rugăciune mlaştinile din împrejurimi şi alungase mulţimea de ţânţari care îi supărau pe oameni...” Dar ele se şi întâmplă. sfântul nu ştia cum să trimită acele bunuri în Grecia.. în viaţă fiind. când. din care oamenii au tăcut mult ulei. Localnicii i-au mulţumit sfântului cu inima plină de bucurie. După o lungă călătorie. Topoarele se rupeau sau se strâmbau. O altă minune. rugându-se ca buşteanul să ajungă în Evvia. Oamenii care îl găsiseră se chinuiau să îl spargă cu topoarele.. problema este foarte simplă: credem sau nu credem ce învaţă Biserica sau ce citim în Vieţile Sfinţilor. şi a ajuns până în Rusia..sau dacă citim alte vieţi de sfinţi. a pus acolo banii şi lucrurile de preţ strânse..Multe daruri a primit de la Dumnezeu Cuviosul David. în anul acela s-au strâns multe măsline. nu-i aşa? Parcă văd un zâmbet în colţul gurii oamenilor puţin credincioşi. Abia când sfântul le-a explicat ce se află în el oamenii au înţeles de ce Dumnezeu nu îi lăsa să spargă lemnul copacului.. odată cu el.. dar nu puteau. | 22 . Dar. la Rovies. când analizele au fost repetate. Măslinii se uscaseră. a ajuns la Mănăstirea Cuviosului în anul 1993. a văzut buşteanul acolo. i s -a spus nu numai că nu era bolnavă. Dar sfinţii nu sunt doar doctori iscusiţi. Dacă citim minunile Cuviosului David şi vă îndemn pe toţi să îi citiți Viaţa. Aşa că a scobit un buştean mare. Oamenii erau trişti că nu vor avea ulei nici pentru hrana lor. degeaba ne numim creştini. fără a ave a de-a face cu hoţii şi tâlharii acelor vremuri... în anul 1995 în zona Malesinei a fost secetă. Ci... ne Pag. observăm că cele mai multe sunt cu vindecări trupeşti. Cine poate crede aşa ceva? Prea e exage rat totul. şi a aruncat buşteanul într-un râu din Rusia. ci că nu avusese niciodată anii genul acela în sânge. cu toată acea secetă. scrisă de Mitropolitul Teofil . La două laboratoare diferite i se dăduse acelaşi rezultat: şi anume că avea antigen Australia pozitiv. orice necazuri avem. Iar dacă nu credem. ajungând la Rovies. la câteva luni după ce i se făcuseră mai multe analize ale sângelui. a arătat cum oamenii lui Dumnezeu găsesc soluţii care altora li s-ar părea utopice. Seamănă cu o poveste această întâmplare. O femeie din Tesalonic. săvârşită de sfânt când încă mai era în viaţă. pe nume Ecaterina. nici ca să ducă la mănăstire pentru diferitele trebuinţe. sau foametea.

alţii în vizită.. dar ce ai petrecut atâta timp cu femeia asta? Ce contează nişte gâşte?”. Dar cei care au trecut prin probleme similare înţeleg cât de important a fost pentru familia respectivă acel ajutor. puneau puţin din această apă sfinţită în loc de drojdie. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca de acum înainte să punem început bun mântuirii noastre şi să îi cerem ajutor Sfântului David pentru a înfrunta toate ispitele şi necazurile care ne stau înainte. E important să vorbesc puţin şi despre apa de la izvorul Cuviosului. pentru credinţa lor şi ajutorul Cuviosului. împreună cu soţul ei. | 23 . Pag.. Unii cu credinţă. Intr-o zi.. când făceau pâine. Şi durerile de cap au părăsit-o de îndată. Ducându-se să se închine la moaştele Cuviosului. sfântul i -a răspuns: „Nu îţi dai seama cât de importante erau pentru această femeie gâştele acelea. Această Ecaterina din Tesalonic voia să cumpere...s-ar putea întreba cei de bani gata... care era foarte tristă că gâştele îi mureau şi nu ştia ce să mai facă.. Dar câte alte minuni nu s-au făcut cu această apă. Să vadă locuri frumoase. pentru a .i cere ajutorul. stând mai mult timp cu ca.. un ucenic l-a întrebat pe sfânt: „Batiuşka. o femeie avea dureri de cap insuportabile. în funcţie de credinţa pe care o avem vine si ajutorul şfinţilor. după plecarea femeii. a văzut chiar mâna Cuviosului David cum binecuvânta apa care curgea acolo. care fără laptele acela nu ar avea cum să supravieţuiască. Amin. Când a băut.. cu o casă aproape terminată. Iar pâinea creştea. dar au trecut şi pe la Mănăstirea Cuviosului. „Ce e duhovnicesc în această minune?” . să nu uităm asta... s-a dus la izvorul cuviosului să bea apă sfinţită.vin în ajutor. Când. Şi ime¬diat. au găsit un teren mult mai bun. chiar a doua zi.. după ce s-a închinat. cărora nu le-a lipsit nimic din copilărie. Mulţi pelerini merg la mănăstirea din Evvia. Odată a venit la Sfântul Ambrozie de la Optina o femeie în vârstă. Şi nu doar vindecări. Unele femei credincioase. în excursie.” Poate la fel de importante cum e o vacă pentru o familie de oameni săraci.. Erau gata să cumpere un teren. Sfântul a sfătuit-o cu multă atenţie. un teren.

dă-mi şi putere ca să o îndur”. Cancerul intestinal schimbat într-un microb O femeie avea cancer intestinal. în vârstă de şase luni. După opt luni de suferinţă. înainte de a pleca de la ea. pentru că am şi un copil! Fă aceasta măcar pentru el!” După o vreme.. după patru ani de suferinţă. că are un simplu microb. a început să delireze. | 24 chimioterapie. Venind părinţii acasă au pentru a-l că pregăti pe copil pentru spital. mâna i-a fost pusă în ghips. Când a făcut temperatură de 410 C. doctorii i-au spus că boala îi afectase şi ficatul. Dureri insuportabile la mână O femeie avea dureri mari la o mână. Din cauza durerilor. După ce a mers la mănăstirea Cuviosului David. . „Dumnezeul meu. Se făcuse bine. mă Pag.. unde a fost binecuvântată cu sfintele moaşte şi unde mâna i -a fost miruită cu ulei de la candela cuviosului. doctorul i-a recomandat să facă injecţii cu cortizon. doctoriţa pediatru care l-a consultat i-a dat trimitere la spitalul de copii. dar nu putea să ia medicamentele. acolo a fost binecuvântată cu Sfântul Cap al Cuviosului David. Când. întrucât în perioada aceea îşi alăpta fetiţa cea mică. i s-a spus că nu are cancer. dar femeia a refuzat.Vindecări minunate ale Cuviosului David Copilul suspect de encefalită Un copil de unsprezece ani avea o formă gravă de pojar. Doamne. fiindcă era din nou însărcinată.. durerile au început să o lase şi în câteva zile a fost vindecată. suferind mult. îngădui chinui în această boală. întrucât era suspect de encefalită. repetând analizele. constatat temperatura îi scăzuse. S-a rugat: A „Dacă să făcut Tu. Apoi. Atunci copilul a exclamat: „Mi-a ieşit ceva din cap”. doctoriţa l-a binecuvântat pe copil cu o iconiţă a Cuviosului David. s-a dus la mănăstirea din Evvia. fă o minune cu mine.

fără să i se fi întâmplat nimic care să îi fi pus sănătatea în pericol. A început să vadă chiar mai bine decât atunci când av ea ochiul sănătos. după alte câteva zile. părintele i-a citit o rugăciune. rudele i-au sfătuit pe părinţi să-l ducă pe copil la doctor. Când. După trecerea acestui interv al de timp. Vindecarea ochiului operat în anul 1973 o femeie a început să îşi piardă vederea la ochiul stâng. soţia a rămas însărcinată. va trebui să poarte până la sfârşitul vieţii un colan la gât. creierul începuse să putrezească. Doctorii se aşteptau ca tânărul să moară. Cu ei venise şi un părinte mai tânăr din mănăstire. în anul 1993. care avea cu el mâna Cuviosului David. Dar tatăl s-a rugat Cuviosului David. pentru că nu aveau copii. copilul s-a dus la baie. medicul l-a consultat pe tânăr. adică s-a întrerupt legătura dintre creier şi restul organismului. cerându-i să scoată cuiul din stomacul copilului. A ieşit de acolo ţinând cuiul în mână. tânărul a ieşit de la terapie intensivă. în ziua următoare. fiind binecuvântată pe cap cu Sfântul Cap al Cuviosului David. După un accident de motocicletă fatal în ziua de 24 iunie 1993. i s-a arătat Cuviosul stareţ Iacov. din pricina rănii. care i-a spus că peste alte patru luni va fi sănătoasă. | 25 . Rana de la gât O femeie a fost lovită de o rudă de-a sa atât de tare. După ce l-a binecuvântat pe tânăr cu sfintele moaşte. în urma accidentului. un om a venit cu soţia sa să se roage la Mănăstirea Cuviosului David. i s-a scos tubul de oxigen. femeia devine mamă în luna septembrie a anului 1992. a avut loc o decerebrare. După şapte zile.După opt ani. Copilul a eliminat cuiul pe care îl înghiţise Un copil a înghiţit un cui de 5-6 cm. părinţii lui au mers la Mănăstirea Cuviosului David.nindu-i să creadă că în faţa lui era femeia care avusese gâtul bolnav. o Pag. după ce fusese operată. s-a dus din nou la doctor şi când doctorul a văzut noua radiografie s-a închinat. s-a tămăduit. iar apoi s-au întors la spital. încât doctorii i-au spus că. Atunci. a constatat cu surprindere că starea sănătăţii acestuia este bună. un tânăr de nouăsprezece ani a fost lovit de o motocicletă. Nu după mult timp. în luna februarie a anului următor. Atunci. După patru luni în care a purtat acel colan. vertebrele de la gât i au trosnit şi de atunci durerile au lăsat-o. deşi erau căsătoriţi de opt ani. Când a v enit la mănăstirea din Evvia şi preotul mănăstirii a binecuvântat-o în dreptul ochilor cu mâna cuviosului. tânărul a mărturisit că îl văzuse pe Cuviosul David împreună cu Stareţul Iacov şi aceştia îi spuseseră că se va face sănătos. au făcut un paraclis către cuvios împreună cu părintele stareţ Chirii. După două zile. După câteva zile. neve. şi. Bunica tânărului.

i s-a oprit respiraţia şi a eliminat pe gură un chist care o chinuise mulţi ani . şi-a luat fetiţa în braţe şi a ridicat-o în sus. părinţii unui copil fierseseră apă într-o cratiţă. Dar. mama a visat cum cineva ţinea în mâini o parte din moaştele Cuviosului David şi a întrebat -o dacă vrea să binecuvânteze cu ele copilul. După ce mama fetei s-a rugat Cuviosului David. iar dacă va supravieţui. părinţii au văzut că o femeie. provocându-i arsuri pe tot corpul. Dar cratiţa s -a vărsat şi apa fiartă a curs peste copil. fetiţa s-a vindecat de leucemie. fata nu a mai avut acele vise. Davide. părinţii copilului au sunat la mănăstire ca să le ceară părinţilor să facă o rugăciune şi un paraclis pentru copilul lor. Părinţii i-au cerut femeii să le împrumute cartea. mama şi-a dat seama că fusese o minune a Cuviosului David. Pag. fusese înştiinţată în vis de această minune. ca să îi facă fiului lor inhalaţii pentru a respira mai bine. va avea probleme de sănătate. mergând să ia biletul de externare. citea o carte cu viaţa şi minunile Cuviosului David. dar aceasta nu le-a dat-o. Copilul cu arsuri pe tot corpul Pe 24 decembrie 1995. fară niciun motiv i -au spus să mai stea o zi în spital. i-a cerut acestuia în rugăciune să mai facă o minune. fă-mi bine copilul”. | 26 . de acolo a fost transportat de urgenţă cu un avion militar în Atena.femeie credincioasă. în acea noapte. întorcându-se în salon.iar doctorii îi spuseseră că se vindecase. rugându-se cu credinţă: „Sfinte al meu. Deşi la început. auzind numele cuviosului. Femeia l-a rugat cu credinţă să facă aceasta. Doctorii au afirmat că erau şanse de doar 10% ca să rămână în viaţă. în a treia noapte după ce se rugase astfel. După ce au citit din ea. Mama fetiţei. Din acea clipă. încă de la vârsta de un an avea astfel de vise care o făceau să plângă de frică. Izbăvirea de vise diavoleşti O fetiţă de cinci ani se trezea în fiecare noapte speriată. a dat părinţilor cartea pe care mai înainte le-o refuzase. acesta a confirmat că avusese loc o minune. Fiind cu copilul la spital. mai apoi. din pricina îndoielii. Fiind dus la spitalul din Iradia. 0 femeie care fusese vindecată de o boală grea de Cuviosul David le-a vorbit despre acesta părinţilor unei fetiţe care avea leucemie. pentru că se pregătea să fie externată împreună cu copilul ei. din cauza unui vis diavo lesc care se tot repeta. mama unui alt copil bolnav. O fetiţă avea leucemie. Mergând a doua zi la medic şi spunându-i cum eliminase chistul. în ajunul Crăciunului. pentru a se convinge că ceea ce i se întâmplase fetiţei ei se datora rugăciunilor cuviosului...

copilul a început să audă ca şi cum mai înainte nu ar fi avut nicio problemă. Directorul spitalului şi medicii au fost sur prinşi de schimbarea neaşteptată a stării de sănătate a copilului. părinţii l-au dus pe copil să se închine la mănăstirea din Evvia. care era surd din naştere. iar când Sfintele Moaşte au intrat în casa femeii. femeia a început să se simtă mai bine. Noaptea a pus obiectul acela sub perna copilului şi i-a uns urechea cu uleiul luat din candela cuviosului. a mers împreună cu bunica sa şi cu un grup de pelerini la mănăstirea Cuviosului David. bunica a auzit în somn o voce dulce spunându -i: „Ana. în luna februarie a anului următor. Când cumnatul a plecat de la mănăstire. şi au spus: „Oare cum este cu putinţă ca după atâţia ani de experienţă să facem o greşeală atât de mare în privinţa evoluţiei stării copilului?” Doctorii au spus că va dura mult până ce copilul va putea să meargă din nou. mulţumindu-i Cuviosului David pentru grabnicul ajutor. Dar. Dimineaţa. dar situaţia continua să se agraveze. femeia a observat că pielea opărită a copilului începea să cadă de pe el ca nişte solzi. Aluniţa a crăpat şi a dispărut Un bărbat din Atena. A mai luat şi ulei din candela cuviosului şi agheasmă. rugându-se cu credinţă pentru tămăduirea nepoţelului ei. când a ajuns în ziua următoare acasă. copilul a început să meargă din nou. Vreme de un an şi jumătate medicul dermatolog i-a dat diferite alifii şi medicamente. Bunica a cerut unui părinte de acolo un obiect care era agăţat de icoana sfântului. durerile ei s-au oprit şi ea s-a însănătoşit. crescând mai repede decât înainte. având dureri în tot trupul. să citeşti cartea cu viaţa şi minunile Cuviosului David!” Femeia a făcut aceasta. Cumnatul ei a mers la Mănăstirea Cuviosului David şi le-a cerut preoţilor să meargă cu Sfintele Moaşte ale Cuviosului pentru a o binecuvânta pe bolnavă. avea o aluniţă mare în partea stângă a frunţii. După ce a fost la doctor şi acesta i -a cauterizat-o. In noaptea următoare. deoarece a doua cauterizare nu se putea face. | 27 .Un copil de cinci ani. întrucât se obişnuieşte să se pună obiecte drept mulţumire pentru diferite tămăduiri sau alte minuni ale sfinţilor. aluniţa a reapărut. Vindecarea copilului surd din naştere . Aluniţa devenise neagră şi trebuia operată. Durerile femeii lehuze O femeie lehuză se simţea foarte rău. bunica a avut credinţă că dacă va primi un astfel de obiect îi va fi de mare folos. fiind înlocuită de piele nouă. Fiind binecuvântat cu Sfântul Cap al Cuviosului David. pe nume Constantin Bacrisioris. Pag.în zori.

iar apoi a dispărut cu totul. Iar semnele de la arsură i-au trecut. Părintele Chirii. după câteva zile. era gata să se rostogolească de pe măsuţa pe care fusese pus. Mergând la Băile Edipsos. însă femeia nu slăbea în credinţă.Venind la mănăstirea din Evvia. Din pricina arsurilor. După ce a făcut aceasta. în timp ce alerga.. egumenul mănăstirii. după îndelungi aşteptări. S-a rugat aşa mai mult timp. aluniţa a crăpat în mai multe părticele. iar apoi a căzut pe jos. Vindecarea cancerului laringian Un bărbat avea dureri mari în gât şi era răguşit.. stareţul i-a spus să îşi ungă în fiecare dimineaţă aluniţa cu ulei luat din candela sfântului. Constantin a urmat sfatul părintelui stareţ şi. i s-a spus că are cancer laringian. cafeaua fierbinte i -a căzut pe mână şi pe faţă. Pag. Intorcându-se din pelerinaj. şi i s-a rugat eu credinţa: „Sfinte David. Când a ajuns la doctor. umflătura a sărit pur şi simplu în mâna ei. i-a dat să bea în fiecare dimineaţă puţin ulei de la candela Cuviosului David şi de la cea a Fericitului Stareţ Iacov. Când i-au făcut biopsia (scoţându-i pentru analize trei bucăţi lungi de 4-5 cm fiecare). Femeia scăpase de tumoretă. Femeia a luat într -o mână ibricul şi a alergat să prindă copilul. | 28 . in timpul şederii acolo a ajuns de câteva ori la mănăstirea Cuviosului David . Tumoreta a sărit singură O femeie avea o tumoretă de culoare neagră. Dar. medicii i-au spus că e nevoie de operaţie pentru a-i scoate jumătate din laringe. bărbatul l-a rugat pe părintele stareţ să îi facă semnul crucii deasupra aluniţei cu Sfântul Cap al Cuviosului David. fără să lase niciun semn pe piele. Arsurile dispar fără urme O femeie s-a dus într-un pelerinaj la mănăstirea Cuviosului David. De acolo a cumpărat cartea cu viaţa şi minunile cuviosului şi a luat apă sfinţită din izvorul cuviosului. înainte de a merge să i se facă biopsie. care creştea. A cerut de acolo puţin ulei din candela sfântului. a luat apa sfinţită şi şi-a umezit cu ea faţa şi mâinile. bărbatul s -a spovedit la mănăstirea Cuviosului David. într-o zi a avut o ispită: în timp ce îşi pregătea cafeaua. într o zi. în vârstă de şase luni. pe piele i-au rămas semne. a văzut că nepoţelul ei. curăţeşte-mi umflătura care mă chinuie şi eu voi aduce un dar pentru împodobirea icoanei tale”. dar ajutorul cuviosului întârzia să se arate. După ce a citit cartea despre viaţa şi minunile cuviosului. când şi-a făcut semnul crucii pe acea umflătură cu vată îmbibată în ulei din candela Cuviosului David.

Sora ei se rugase pentru ea la moaştele cuviosului. doctorii i-au spus că nu mai are nimic la tiroidă. pentru ai mulţumi cuviosului. ducându-se din nou la analize. în prima lună după ce s-au închinat la moaştele cuviosului. pentru că avea copii mici şi nu voia să îi lase singuri. consultând un alt medic. femeia a văzut chipul Cuvi osului David exact ca în cartea pe care o primise. pe care o vei numi Davidula. După ce i-a făcut şi o tomografie. Primul drum l-a făcut în biserică. femeia a rămas însărcinată. într-o noapte a visat un călugăr care i-a spus: „Sunt Cuviosul David din Evvia. s-a hotărât să-i pună copilului numele Cuviosului David. ea s-a ridicat şi a început să meargă. Micul David. dar după naştere copiii îi mureau. | 29 . Vindecarea fetiţei paralizate O fetiţă paralizată. doctorul i-a spus că tumoarea pe care o avusese cu o lună în urmă dispăruse. Să o aduci şi să o botezi în casa mea şi acolo se va împărtăşi pentru prima dată cu Sfintele Taine”. Gâtul se vindecase. După o lună. Dar soţul ei s-a rugat mult către Cuviosul David pentru vindecarea ei. bărbatul a continuat să bea din undelemnul primit de la părintele Chirii. Când a ajuns în sala de naşteri. acesta i -a spus că gâtul său este sănătos. pentru a mulţumi pentru ajutorul primit. Ca mulţumire. Pag. Ulterior. năştea. Naşterea Davidulei Doi soţi erau foarte mâhniţi că nu aveau copii. şi îi era frică de moarte. Vindecarea chisturilor de la tiroidă O femeie avea mai multe chisturi la tiroidă.Dar. în ajunul prăznuirii Sfintei Cruci. în timpul procesiunii cu sfintele moaşte. Arătarea minunată în sala de naşteri O femeie gravidă a primit de la sora ei cartea cu viaţa Cuviosului David şi ulei din candela cuviosului. un dar după zece ani de căsnicie După zece ani de căsnicie. Nu se vedeau nici măcar cicatricele lăsate de biopsie. care nu putea merge pe picioarele ei. După alte două luni s-a dus cu familia la mănăstirea Cuviosului David. şi pentru prunc. doi soţi au venit să se roage la mănăstirea din Evvia. a fost adusă la mănăstirea Cuviosului David în ajunul praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului. vreme de o lună. Te voi ajuta să dobândeşti o fetiţă. Femeia rămânea însărcinată. Deşi acea naştere putea fi cu probleme şi pentru mamă. făgăduindu-i că vor veni amândoi în pelerinaj la mănăstirea sa. femeia a simţit în chip minunat o mână care ajutat -o să nască şi totul s-a terminat cu bine. când au trecut cu sfintele moaşte pe deasupra fetei.

pentru tratament. De atunci.chistul i s-a vindecat. şi s-a rugat: „Sfinte Davide. de rugăciuni şi frământări. Copilul bolnav cu întârziere psihomotorie Unul dintre copiii unui preot din Pireu s-a născut cu o tumoare chistică mare a canalului urinar stâng şi cu rinichiul drept mai mare decât cel stâng. şi din rană ieşea un miros urât. fiind hotărâtă să repete acest lucru până la sfârşitul vieţii ei. s-a tămăduit. Când copilul avea optsprezece luni. medicul a trimis-o imediat la spitalul din Atena. Tot atunci. iar el s-a dovedit a fi un copil foarte inteligent. După o lună de suferinţe. Mergea din şase în şase luni la doctor. fă-mi bine picioruşul. Când a mers la şcoală. Când i s-a făcut radiografie. Analizele sale au fost trimise unei comisii medicale din Londra. fata a început să vină periodic la mănăstirea din Evvia. ca nici pe mine să nu mă mai doară.. piciorul i s-a vindecat. Acolo preotul i-a citit copilului rugăciuni şi l-a binecuvântat cu Sfântul Cap al Cuviosului David. Dar medicul. un neurolog a constatat că are şi întârziere psihomotorie.. deranjant nu numai pentru bolnav. părinţii au dus copilul la mănăstirea Cuviosului David. când s-a dus la mănăstirea din Evvia şi a fost uns cu ulei din candela Cuviosului David. văzând radiografia. fă-mi bine picioruşul. | 30 . a început şi să vorbească.” în timp ce se juca.Cuvintele Cuviosului David s-au împlinit întocmai „Sfinte Davide. părinţii ei au dus-o şi i-au mai făcut o radiografie. Nici în urma operaţiei nu s -a vindecat. Tratamentul cu antibiotice nu îşi făcea efectul şi copilul făcea des infecţii urinare. s-a tămăduit . Dar fata şi-a adus aminte de minunile Cuviosului David. lea spus că avusese loc o minune. care a fost de părere că era necesară o operaţie. Când părinţii au ieşit cu copilul din biserică şi i-au dat drumul pe jos. Copilul dădea mărturie prin viu grai despre faptul că fusese vindecat de Sfântul David. chiar dacă erau mici şanse de reuşită din pricina dimensiunii chistului. o fetiţă de unsprezece ani s-a lovit rău la un genunchi. a ajuns cel mai bun elev din clasa lui. copilul a început să meargă şi să alerge. Pag. O problemă delicată Un bărbat avea fistulă anală. la a cărui mănăstire fusese de mai multe ori. După rugăciune. După aproape cinci ani de suferinţă. şi nici părinţii mei să nu se mai mâhnească”. Din acel moment. înainte de a pleca spre spitalul din Atena. Avea dureri. ci mai ales pentru cei care stăteau în apropierea lui.

Spune-le medicilor să ia aminte şi să nu mai facă greşeli”. Dimineaţa. Văzând cum păturile se ridicau de pe ea singure. Atunci a văzut lângă ea un monah care i-a spus cu blândeţe: „Nu te teme. iau tăiat bandajele. spunându-i că o va ajuta el. Bandajele îi blocau circulaţia sângelui.„Din clipa aceasta. Făcus e edem pulmonar şi starea sănătăţii ei era critică. După nouă zile de stat la reanimare. Din clipa aceasta. Amintindu-şi cum Cuviosul David îi ajutase şi în trecut familia. Fiind consultat în mai multe rânduri de medici. eşti cu desăvârşire sănătoasă. Şi i-a spus cine este. o femeie ajunsese la reanimare. Din neatenţie. Şi i-a cerut să îşi taie bandajele. s-a rugat acestuia cu credinţă. femeia s-a trezit simţind pe frunte mâna Cuviosului David şi l-a auzit spunându-i: „Scoală-te. După o vreme. femeia s-a speriat şi a strigat cu voce puternică după ajutor. Gândindu-se în sinea ei că doctorul care greşise în cazul ei ar trebui tra s la răspundere. din nordul Evviei. eşti cu desăvârşire sănătoasă. Scăpat de o nouă operaţie Un copil pe nume Evstatie Curculiotis din Rovies. la ora 5. Când au venit asistentele. femeia a venit la mănăstirea lui şi a mărturisit minunea pe care o trăise. aceştia au afirmat că trebuie să fie operat încă o dată.. în a zecea zi trebuia să i se facă nişte analize. | 31 .. Pag. a început să aibă pro bleme cu ochiul transplantat. Nu ai nimic”. Fiind tămăduită prin intervenţia Cuviosului David. asistenta a uitat să îi dezlege bandajele cu care îi legase strâns picioarele. a fost lovit la un ochi. Trebuie să înveţi să ierţi”.” în urma unei operaţii. după analize. eşti bine acum. femeia a auzit cum Cuviosul David i-a spus: „Să nu faci rău nimănui. Doctorul i-a făcut transplant de ochi. În noaptea aceea. femeia s-a aflat în primejdie de moarte.

Când tânărul a intrat în sala de operaţie. După ce i-a făcut analizele. la ora 11. Nu mai avea dureri. doctorul i-a spus că are cancer la vezica urinară şi că se poate ca situaţia să fie foarte gravă. Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu i -a răspuns: „Nu Sfântul Ioan Rusul te va face bine. doctorul a vrut să îl mai consulte încă o dată pe copil. din cauza gravităţii problemelor de sănătate. Dar a văzut că ochiul se însănătoşise şi a spus în faţa tuturor că era prima dată în cariera sa de medic când era martorul unei minuni. când s-a trezit. Deşi accidentul avusese loc la ora 9 seara. Când a întrebat-o pe Maica Domnului: „Sfântul Ioan Rusul mă va face bine?”. însă. Cuviosul David şi Sfântul Ioan Rusul. Cele două intervenţii chirurgicale au reuşit şi. bărbatul s-a simtit sănătos. de data aceasta mergând în spatele căruciorului şi intrând în sala de operaţii.Cu câteva zile înainte de a fi operat din nou. După câteva zile s-a dus la mănăstirea din Evvia împreună cu părinţii săi. s-a rugat cu credinţă Maicii Domnului şi a plecat la spitalul din Lamia. care îi spunea: „Nu te teme! Eu te voi ajuta şi nu vei mai face nicio altă operaţie”. doctorul i-a confirmat faptul că se tămăduise. tânărul Evstatie l-a visat pe Cuviosul David. în Atena. într-o seară. ci Cuviosul David”. care mergea împreună cu soţia sa cu o altă maşină în spatele salvării. Când salvarea a ieşit din Lamia spre Atena. tatăl lui. în urma analizelor. Tatăl tânărului avea evlavie faţă de Cuviosul David încă din copilăria sa. şi mergea periodic acolo ca să ajute mănăstirea cum putea. O arătare minunată în visul unui bolnav Un bărbat care avea mari dureri şi care urina cu sânge s-a dus la spital. după douăzeci şi cinci de zile de spitalizare. Pag. bărbatul a avut un vis în care i-au apărut Maica Domnului. de acolo tânărul a fost dus cu salvarea la un spital din Atena. unde fusese dus fiul său. tânărul s-a externat complet sănătos. doctorii au hotărât să îi facă tânărului două operaţii la cap. Tânărul Evstatie a venit mai apoi cu părinţii şi fraţii săi la mănăstirea din Evvia. Cuviosul arăta exact ca în icoana de pe iconostasul care se află în biserica mănăstirii din Evvia. pentru a-i mulţumi Cuviosului David. Dimineaţa. Un tânăr se vindecă după un grav accident Un tânăr de douăzeci şi cinci de ani a fost grav rănit într -un accident de maşină. După ce s-a internat în spital pentru operaţie. pentru a-i mulţumi Cuviosului David. Când tatăl său a aflat de accident. | 32 . tatăl său l-a văzut din nou pe Cuviosul David. tânărul a fost dus la spital abia a doua zi. l -a văzut pe Cuviosul David binecuvântându-i.

rugăciunea i-a fost ascultată. bărbatul şi-a aflat soţia sănătoasă. spunân du-i că are piatră la rinichi. dacă îi va face bine fetiţa. O femeie din Malesina Ftitiodei s-a internat intr-un spital din Atena. ce aş putea face? Nimic. ca să îi aducă mulţumiri cerescului lor ajutător. el pre ferase să meargă la mănăstire. după Vecernie. pentru a fi operată la vezică. Dacă aş merge eu la spital.Nu a mai fost nevoie de operaţie. venind să se închine la mănăstirea din Evvia.. După ce a luat nişte medicamente. De aceea mă duc la mănăstire. i s-a făcut o injecţie calmantă. spre sfârşitul Sfintei Liturghii. pentru că doctorii constataseră că analizele îi ieşiseră bine. durerile l-au supărat în continuare. Fiind dus la un spital din apropiere. ajungea la spital chiar şi la orele două sau trei noaptea. Fiind trimis de medic la un spital din Atena. durerile i s-au mai liniştit. venind cu grupul care aducea Sfântul Cap al Cuviosului David în Malesina. fetiţa lui s-a îmbolnăvit. dar soţul ei a preferat să meargă cu alţi credincioşi la mănăstirea din Evvia. A doua zi însă. în loc să meargă cu soţia sa la spital.5° C. De multe ori. Ca mulţumire. Femeile l-au judecat pe bărbat că. Odată. Copiii ei s-au dus împreună cu ea la spital. Ajuns la mănăstire. rugându-se pentru vindecarea ei. în a patra zi de febră. El i-a făgăduit cuviosului că. ca să -l rog să meargă el la spital. Febra fetiţei scăzuse la 36. seara.6° C. Fiind la mănăstire. Alţi pelerini aflaţi în Pag. După puţină vreme. ca să-l rog pentru aceasta”. spre seară. El a spus: „Eu mă duc la Cuviosul David. Fetiţa bolnavă s-a vindecat Un bărbat s-a dus să se închine Sfântului Cap al Cuviosului David. la femeia mea. De mai mult de patruzeci de ani. I s a spus că soţia sa se întorsese acasă. durerile au reînceput. „Sfinte David! Dimitrie suferă! De ce stai?” Un bărbat din Atena avea colici renale. După câteva zile. mai apoi au venit la mănăstirea din Evvia. în sat era obiceiul aduce rii acestor sfinte moaşte.. dar aceasta nu a avut efect. | 33 . bărbatul a luat cartea despre Cuviosul David şi a început să o citească deasupra capului fetiţei. Vreme de patru zile. a avut febră de 40. vor veni să se închine la mănăstirea lui. bărbatul a fost sunat din Malesina. care fusese adus în Biserica Sfântului Trifon din Palinis. bolnavu a preferat să se întoarcă la mănăstirea Cuviosului David. Doctorii îi tot dădeau calmante. pentru a aduce în satul lor Sfântul Cap al Cuviosului David. A doua zi. bărbatul a făcut o colică renală.

a mers împreună cu alţi părinţi şi a luat Sfintele Moaşte ale Cuviosului David. De atunci. Pag. nu a mai avut probleme cu rinichii. Pentru că durerile nu încetau. Bolnavul a adormit. | 34 . era sănătos.mănăstire i-au spus că ar fi bine să plece totuşi la spital. L-a binecuvântat pe bolnav deasupra părţii bolnave şi s-a rugat: „Sfinte David! Dimitrie suferă! De ce stai?” După aceasta. Fericitul Iacov Tsalikis. stareţul mănăstirii. Când s-a trezit. durerile s-au atenuat.

călăuză spre cereasca împărăţie. Icosul 1: înger în trup a fost Sfântul Botezător. Bucură-te. Bucură-te. Cuvioase David. tainic sfătuitor al pustnicilor. pildă de virtute şi de smerenie. cinstiţi pe Sfântul Ioan Botezătorul. a sufletelor necăjite dulce alinare. comoară de mare preţ a celor lipsiţi. Din copilăria ta. Bucură-te. şi să îi cântăm: Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. înger în trup teai arătat şi tu. iar noi. | 35 . Bucură-te. cei ce o cinstiţi pe Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu. se zice: Condacul 1: Veniţi. cei ce sunteţi robi ai lui Hristos. Bucură-te. Cuvioase. Bucură-te. nădejde a celor biruiţi de deznădejde. liman al călătorilor aflaţi în primejdie. Cuvioase David. iar mai apoi. Bucură-te. îţi zicem: Bucură-te. făcătorul de minuni. Bucură-te. odor dăruit de Dumnezeu creştinilor. care ţi-a fost dascăl ceresc şi a binecuvântat anii tinereţii tale. neştiind să îi mulţumim cum se cuvine lui Dumnezeu pentru un asemenea dar primit prin tine. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. veniţi. a celor care te cheamă în ajutor mângâiere. că eşti iscusit doctor fără de arginţi. Bucură-te. de multe ori te-ai învrednicit să vorbeşti cu înaintemergătorul Domnului. stâlp al rugăciunii şi al nevoinţei. Pag. să ne rugăm împreună Cuviosului David. veniţi. Bucură-te. floare plină de mireasma raiului.Acatistul Cuviosului David din Evvia Dupa rugaciunile începătoare. vrednicule urmaş al Înaintemergătorului. cei ce îl .

iar lui Dumnezeu I-au mulţumit că te-a adus în mijlocul lor. bucurându-se că te-au aflat în casa lui Dumnezeu. că din copilărie ai fost al credinţei învăţător. Bucură-te. Bucură-te. Cuvioase David. s-au întrebat oamenii din sat după ce te-au aflat în biserica în care te adusese Sfântul Botezător. | 36 . fiind căzut în patima beţiei. Bucură-te. arătându ţi-se în chip minunat. că de iubirea cea adevărată ai fost pătruns. că până la moarte l-ai cinstit pe Botezător. căci Dumnezeu a scos adevărul la iveală. Bucură-te. I-au cântat într-un glas: Aliluia. Icosul al 3-lea: Nesuferind diavolul faptele cele bune ale robilor lui Hristos vrea să -i facă de ocară. Şi noi. că mai mult decât pe tatăl tău l-ai ascultat. Bucură-te. Părinţii din Lavra Sfântului Atanasie s-au uimit de vieţuirea ta şi. că ai purtat cu umilinţă crucea defăimărilor. şi pentru aceasta îţi zicem: Bucură-te.Condacul al 2-lea: „Oare ce va fi cu acest copil? Ce drum va urma în viaţa lui?”. şi ai propovăduit prin faptele tale mai mult decât prin cuvinte. îngenunchind împreună cu tine au lăudat-o pe Prea Curata Fecioară. Bucură-te. că ai fost iubit de el şi cu iubire i-ai răspuns. cinstindu-i pe sfinţi. Bucură-te. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Bucură-te. Bucură-te. văzând în tine o icoană a sfinţeniei. Bucură-te. Cuvioase David. călcând pământul binecuvântat de paşii soborului sfinţilor athoniţi. Bucură-te. însă prigonitorul tău a fost făcut de ruşine. următorule al sfinţilor şi podoabă a smereniei. batjocorindu-i şi defăimându-i în multe feluri şi născocind pricini de sminteală. că din fragedă pruncie ai fost vas ales al evlaviei. că. că tu copilul înaintemergătorului ai fost numit. cei împovăraţi de atâtea ispite şi încercări. căci din fragedă vârstă ai mers pe calea postului şi a rugăciunii jertfelnice. că de multe ori de el ai fost povăţuit. Şi. cântând: Aliluia. te-ai asemănat lor. Condacul al 3-lea: Ai venit în Grădina Maicii Domnului ca o floare binemirositoare. că ţi-a fost prieten şi apărător şi sfătuitor. că Sfântul Ioan în casa sa te-a chemat. Icosul al 2-lea: Asemănatu-te-ai Sfântului Prooroc Ioan. Aşa şi tu ai fost acuzat pe nedrept că furai din chelărie. Bucură-te. Pag. îţi zicem: Bucură-te.

fiind tu pildă pentru clerici ca să nu se teamă să apere adevărul în faţa ierarhilor lor. părintele Acachie. Dar ai ştiut să foloseşti şi cuţitul cuvântului atunci când a fost nevoie. chivot al sfinţeniei şi al rugăciunii. vrednic slujitor al altarului. | 37 . Bucură-te. Cuvioase David. părinte. că ai răbdat răutăţile oamenilor şi ale îngerilor căzuţi. Bucură-te. Bucură-te. mustrător al păcatelor lui Irod şi urmaş al Botezătorului. că de la tine să ne iubim vrăjmaşii am învăţat. ajutându-l în lucrarea sa. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Bucură-te. Bucură-te. că ai căutat cele smerite şi ai dispreţuit slava oamenilor. Şi. Condacul al 4-lea: După ce povăţuitorul tău. Bucură-te. Bucură-te. că ai primit cu smerenie şi cele bune şi cele rele. Bucură-te. pricepând că smerenia ta îi este bineplăcută lui Dumnezeu. Bucură-te. Bucură-te. că i-ai ruşinat pe clevetitori prin virtuţile tale. că ai călcat pe urmele sfinţilor athoniţi. Bucură-te. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. că prin pilda ta vie fără lenevire i-ai povăţuit. Bucură-te. Bucură-te. a fost ales mitropolit. Bucură-te. Cuvioase David. al celor prigoniţi pe nedrept acoperitor. că mulţime de monahi să te aibă povăţuitor au vrut. Bucură-te. împotriva minciunii şi a răutăţii luptător. mustrându-1 pentru greşelile care puteau vătăma turma pe care o păstorea. Bucură-te. că stăruinţa ta lui Dumnezeu I-a bineplăcut. şi atunci mitropolitul te-a urcat în treapta preoţiei. Icosul al 4-lea: Fără să renunţi să îi fii ucenic. ţi-a cerut să primeşti să fii hirotonit episcop. că scârbele cu multă credinţă le-ai răbdat. Bucură-te. că ai fost duhovnic al celor care voiau să devină preoţi. că pe călugării pătimaşi să îi ridici te-ai ostenit. şi I-a cântat: Aliluia. că în Grădina Maicii Domnului te-ai nevoit.Bucură-te. Dar i-ai răspuns că nu poţi împlini această ascultare. că pe calea cea îngustă cu jertfelnicie ai călătorit. icoană a preoţiei şi a propovăduirii. mărturie bună pentru cei aflaţi în judecăţi. sabie ascuţită împotriva fărădelegilor. Pag. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. ai devenit sfătuitor al mitropolitului Acachie. lumânare aprinsă spre folosul poporului. Bucură-te. te cinstim zicând: Bucură-te.

răbdând chinurile. mână întinsă celor care voiau să se ridice din păcat. cunună de mult preţ ai agonisit. Bucură-te. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Cuvioase David. pentru care îţi zicem: Bucură-te. după ce ai fost supus la tot felul de chinuri şi aruncat în temniţă de agareni. Cuvioase. Bucură-te. schimbă gândul inimii noastre pentru a nu căuta în viaţă voia noastră. că mai dinainte ziua morţii ţi-ai cunoscut. căci îţi pregătise o altă cruce aducătoare de cunună. rănindu-i-se inima de frumuseţea celor descoperite. Bucură-te. şi atunci Sfântul Botezător ţi s-a arătat în vis şi ţi-a spus cum să-ţi întâlneşti povăţuitorul. ci Pag. adunând în jurul tău obşte binecuvântată şi folosind mulţime de credincioşi. şi tu I-ai mulţumit zicând: Aliluia. şi-a schimbat gândul său şi a rămas în mănăstirea ta. că sfintele tale moaşte ni le-ai lăsat în dar. Bucură-te. că te-a rânduit Dumnezeu să ne fii veghetor plin de har. Bucură-te. Şi până la sfârşitul vieţii tale ai purtat crucea nevoinţelor ca pe o mucenicie fără de sânge. Icosul al 6-lea: Vrând Cuviosul Iacov să meargă la Locurile Sfinte pentru a duce viaţă pust nicească. Iar noi. Bucură-te. în cele din urmă ai fost spânzurat cu mâinile în sus. Dar Dumnezeu a răsturnat uneltirile duşmanilor tăi.Condacul al 5-lea: Ai purtat jugul lui Hristos şi ai ruşinat cursele diavolilor. Condacul al 6-lea: în tinereţea ta a suspinat sufletul tău după aflarea unui iscusit duhovnic. şi să îi mulţumim lui Dumnezeu. că Dumnezeu te-a lăsat în viaţă spre ruşinarea agarenilor. Bucură-te. | 38 . dar aceştia au încercat să se răzbune şi. Icosul al 5-lea: Pentru că barcagiul a refuzat să te treacă spre insula E vvia. ai plutit pe rasa ta fără să te tulburi şi ai ajuns la biserica Schimbării la Faţă. ca să mori în suferinţă. Bucură-te. te-ai arătat lui în chip minunat şi. că. Bucură-te. glas care pe oameni la scaunul spovedaniei i-ai chemat. cel ce după moarte ai rămas aproape de turma ta. Cuvioase. Bucură-te. te rugăm să faci rugăciune pentru noi şi pen tru duhovnicii noştri. văzând râvna ta pentru cele sfinte. cântând: Aliluia. că prin mulţimea minunilor ţi-ai arătat ocrotirea. că pe ucenici pentru trecerea ta la Domnul i-ai pregătit. Iar noi te rugăm. că nu te-ai temut să pătimeşti dureri ca ale mucenicilor. unde cu multă osteneală ai ridicat mănăstirea ta. ca să primim prin ei sfaturile potrivite. Bucură-te. Bucură-te. că mai apoi nevoinţele monahiceşti le-ai înmulţit.

crezând cuvintelor sale. că virtuţile tale ca o flacără au strălucit. îl lăudăm pe Dumnezeu. că viforul necazurilor de la noi îl îndepărtezi. unele femei credincioase care trăiau aproape de mănăstirea ta au văzut cum aluatul dospeşte fără drojdie. că pe calea ascultării fără cârtire ai mers. Dumnezeu ţi l-a trimis. că te rogi pentru cei lipsiţi. Bucură-te. la vreme de neascultare trâmbiţă a ascultării. Bucură-te. nu uităm să îţi aducem cân tare de mulţumire: Bucură-te. Bucură-te. ca să îţi cântăm cu mulţumire: Bucură-te. Bucură-te. cântând: Aliluia! Icosul al 7-lea: „Nenumărate sunt minunile Cuviosului David. că mulţimea de ţânţari de acolo oai îndepărtat. că ne aduci mângâiere în toate nevoile. ucenicii tăi i-au ajutat pe cei necăjiţi.voia lui Dumnezeu. al celor ce se luptă cu voia proprie ocrotitor. pentru a se vădi darul dat ţie de la Dumnezeu. că mlaştinile din satul Disto le-ai secat. Bucură-te. Condacul al 7-lea: Punând în aluatul pentru pâine şi prescuri apă de la izvorul tău binecuvântat. Bucură-te. te-ai smerit. | 39 . Bucură-te. că prin mijlocirile tale ne ştergi lacrimile. că. Şi noi. Bucură-te. Şi noi. pentru a le spori credinţa lor în ajutorul tău. Bucură-te. urmând ţie. Bucură-te. că. Nu mi-ar ajunge nici hârtia. Pag. Bucură-te. Cel ce ţi-a înmulţit harismele. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Bucură-te. Cuvioase David. primind rugăciunile celor care îşi caută povăţuitor. că ai simţit nevoia unui dascăl iscusit. că ai vrut şi ai făcut lucrare apostolească. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. pentru credinţa ta. nici cerneala şi nici timpul ca să scriu minunile făcute de sfânt în fiecare zi”. ca toate cele de trebuinţă să le primească. că. că ai adus şi aduci bucurie celor credincioşi. Bucură-te. că pleci inimile celor mândri spre pocăinţă. cel ce îi ajuţi pe cei care nu au unde să locuiască. Bucură-te. că din cuvintele părintelui Acachie te-ai hrănit. mărturisea Cuviosul stareţ Iacov în faţa pelerinilor veniţi să ţi se închine. Bucură-te. că întristarea din inimile noastre o alungi. drum până la picioarele duhovnicului. primind mustrările povăţuitorului tău. ştiind că lucrarea faptelor noastre bune creşte prin m ijlocirea ta. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te.

Bucură-te. Bucură-te. pruncul Ioan a în rămas în viaţă. Bucură-te. că tu eşti cel ce ne îndemni să citim despre tine. Bucură-te. Ştim că ai stat împotriva femeii care voia să plece din spital. Cuvioase David. Iar aceştia. şi ungându-l cu ulei de la candela ta. copilul a început să audă. că ne înveţi unii pe alţii cu iubire nefăţarnică să ne iubim. spre mirarea doctorilor. Bucură-te. Iar apoi bunica. că ii ajuţi pe oameni să afle despre facerile tale de bine. Iipsindu-i fără sa vrea pe părinţii pruncului de cartea cu viaţa şi minunile tale. vrednicule urmaş al Înaintemergatorului. auzind în somn o voce care a îndemnat-o să citească viaţa şi minunile tale. Condacul al 8-lea: Rugându-ţi-se cu credinţă bunica micuţului Vasile. Icosul al 8-lea: Am aflat despre minunea cu pruncul Ioan. văzându-se neputincioşi să înţeleagă ce s-a întâmplat. au spus: „Nu ne rămâne decât să ne rupem diplomele noastre”. că pelerinilor pentru jertfelnicia lor le aduci răsplătire. Bucură-te. şi acesta s-a tămăduit. Bucură-te. văzând în această mărturisire că la Dumnezeu este cu putinţă ceea ce la oameni este cu neputinţă. Bucură-te. că şi-a dobândit sănătatea. că părinţii ei şi-au ţinut făgăduinţa şi la tine au venit. a primit ajutorul tău. Pentru care îţi zicem: Bucură-te. Bucură-te. Şi noi. s-a bucurat văzând cum Dumnezeu îi îndeamnă pe creştini să ceară ajutorul sfinţilor Săi. că ei ne îndeamnă să venim şi noi în a ta mănăstire. iar doctorii.Bucură-te. că a putut să meargă după ce la mănăstirea ta s-a închinat. citind-o. Bucură-te. Bucură-te. | 40 Icosul al 9-lea: Greu le este oamenilor să ducă fără cârtire crucea bolii şi ispita deznădejdii le . că. şi a cântat: Aliluia. că pentru aceasta mulţi s-au întărit în credinţă. Bucură-te. că pe micuţa Atena degrabă o ai tămăduit. îi aducem cântarea: Aliluia. că mulţimea minunilor tale o mărturisim. că aceştia s-au ruşinat de greşeala lor. Bucură-te. datorită ţie. i-au rugat pe părinţii de la mănăstirea ta să se roage pentru prunc. vredniciile urmaş al înaintemergătorului. Cuvioase David. prin aceasta calea vindecării ni s-a arătat. Pag. Condacul al 9-lea: Aflându-se în primejdie de moarte micuţa Elena. despre care doctorii spuneau că poate muri şi că este cu neputinţă să se însănătoşească. Bucură-te. care era surd din naştere.

Icosul al 10-lea: Cine poate spune câţi copii suferinzi au aflat uşurare prin rugăciunile tale? Sau câte lacrimi ai şters prin darul pe care l-ai primit de la Dumnezeu? Ai ajutat mulţime de prunci să vadă lumina zilei. mama ei a luat-o pe copilă în braţe şi. că îi vindeci şi pe cei cu mintea rătăcită. Bucură-te. că tămăduieşti pântecele bolnave ale femeilor. Dar. cel ce pe fetiţa cu picioarele paralizate ai ajutat-o să meargă. Bucură-te. că icoana ta făcătoare de minuni e plină de ofrande de mulţumire. Cuvioase David. Dar. pricepând că prin tine Dumnezeu a adus sănătate în locul bolii. că celor aflaţi în primejdie de moarte năprasnică le vii în ajutor. Bucură-te.încearcă sufletul îndurerat. Bucură-te. ci şi apropiaţi ai lor la tine aleargă. Bucură-te. Davide. Bucură-te. Pag. că prin rugăciunile tale dobândim vreme de pocăinţă. Bucură-te. că părinţii care îşi văd copiii crescând îţi aduc mulţumire. aflând mulţimea tămăduirilor săvârşite de tine. că alungi durerea din mădularele bolnave şi aduci mângâiere. ai ajutat mulţime de copii să scape de boli de tot felul. Bucură-te. că pentru cei care părăsesc viaţa cea trecătoare eşti mijlocitor. aflând de grabnicul tău ajutor. fă -mi bine copilul!” Şi de îndată fiica ei s-a tămăduit. ţi -au adus mulţumiri cu prisosinţă. iar mai apoi au venit la mănăstire să îţi mulţumească şi să îi înalţe Domnului cântarea: Aliluia. că. Bucură-te. Bucură-te. credinţa noastră s-a întărit. că nu numai cei bolnavi. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Bucură-te. a zis: „Sfinte al meu. doctor ceresc care în ajutorul bolnavilor degrabă vii. Bucură-te. iar noi te lăudăm aşa: Bucură-te. prin tine. că alungi deznădejdea din inimile lor. Condacul al 10-lea: O fetiţă pe nume Marta avea leucemie și mult se mâhneau părinţii ei din pricina aceasta. cei neputincioşi la ajutorul tău aleargă. Bucură-te. | 41 . Şi părinţii lor. că Dumnezeu le trimite prunci pentru rugăciunile tale. creştinii primesc cunună pentru răbdarea lor. având nădejde în Hristos şi în ajutorul Maicii Sale şi al tuturor sfinţilor. prin darul lui Dumnezeu. Bucură-te. că ne arăţi că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. că. că. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. multe feluri de boli ai vindecat. Bucură-te. ridicând-o ca pe o ofrandă. cel ce îndepărtezi de la noi gândurile de deznădejde. îţi cântă: Bucură-te. Şi. împreună-rugătorule cu soţii care nu au copii. ştiind aceasta. că aduci nădejde unde doctorii spun că nu mai este nădejde.

vrednicule urmaş al înaintemergătorului. care încerca să domolescă râvna ta pentru cele sfinte. vino repede să mă ajuţi. că cei slabi la minte dobândesc înţelepciune. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. | 42 . căci te-a văzut în spital împreună cu Sfântul Ioan Rusul. Bucură-te. Icosul al 11-lea: De cerească cercetare s-a învrednicit părintele Iacov. Bucură-te. cel ce de legăturile diavoleşti ne izbăveşti. că împreună cu Sfântul Ioan Rusul la patul bolnavilor ai venit. când treci prin Procopie. Condacul al 11-lea: Greu fiind încercat de boală.Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. Cuvioase David. Bucură-te. prin tine. aşa cum cel mai mare dascăl se Pag. iai spus mamei tale. Bucură-te. că rugăciunile celor cu inimă curată le asculţi. Bucură-te. Bucură-te. nădăjduind în ajutorul vostru. că pruncii care se nasc bolnavi află tămăduire. ia -l și pe Sfântul Ioan Rusul cu tine. Şi noi. Bucură-te. stavilă celor ce împotriva noastră uneltesc. Bucură-te. că puterea farmecelor şi a blestemelor o nimiceşti. Condacul al 12-lea: „În întunericul de acum este nevoie nu numai de un înaintemergător. că îi ajuţi şi pe cei care de minunile tale nu au auzit. pentru că s -a înmulţit desfrâul și apostazia. care să propovăduiască pocăinţa şi să îl facă pe Iisus cunoscut în ochii lumii”. Cuvioase David. Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. văzând că urmaşii tăi pe urmele tale au călcat. că. Veniţi să mă ajutaţi acum. că sunt în primejdie!” Şi. şi puţine glasuri se mai aud căntând: Aliluia. Bucură-te. sfinte. că. Bucură-te. ne umplem de bucurie şi îţi cântăm: Bucură-te. Cuviosul stareţ Iacov ţi s -a rugat: „Sfinte al meu. Şi în drum spre spital. Davide. Icosul al 12-lea: Purtăm în cugetele noastre povaţa ta. că luminezi minţile doctorilor credincioşi prin rugăciune. visele cu care diavolii vor să ne înfricoşeze se risipesc. am venit să te ajutăm”. şi te-a auzit spunându-i: „Nu-ţi fie frică. Bucură-te. cel ce împreună cu stareţul Iacov de multe ori te-ai arătat. a zis cu suflet umilit: Aliluia. Iar în vremea noastră nevoia de propovăduitori este ţi mai mare. ci de mai mulţi. că rânduiala vieţuirii în sfinţenie până la noi s-a predanisit. că nu rămâne fără răspuns nicio rugăciune către tine. cel ce în soborul tuturor sfinţilor cu multă cinste ai fost primit. că frica din sufletele năpăstuite o alungi. uimindu-ne de credinţa sa şi de iubirea pe care i-aţi arătat-o venind la el şi ocrotindu-l.

Bucură-te. la tine alergăm acum. alăută a pocăinţei.. vino degrabă în ajutorul nostru. şi nimic nu putem face prin puterea noastră. Valurile ispitelor s-au ridicat asupra noastră. cum ai venit în ajutorul mulţimii de bolnavi. ci să punem început bun. tot aşa cel din urmă dintre creştini trebuie să fie apostol. Că multe lucruri ştim. Cuvioase David. sfinte al lui Dumnezeu. Dar avem credinţă că nu ne vei lăsa să fim biruiţi de puterile diavoleşti. că ne înveţi ca prin faptele noastre pe Hristos să Îl mărturisim. robule al lui Hristos. primind această puţină rugăciune a noastră. Acest Condac se zice de trei ori. Celui ce te-a acoperit cu harul Său: Aliluia. Apoi se zice această Pag. Bucură-te. Bucură-te. şi norii deznădejdii vor să ne înfricoşeze. Bucură-te. zicându -ţi: Bucură-te. cei ce sunteți robi ai lui Hristos.. Ajută -ne. că ne chemi să urcăm fără şovăire pe scara virtuţilor. Vino în ajutorul nostru. Cuvioase părinte David. primind laudele noastre. în vremea necazului. ci ne vei ajuta ca prin aceste încercări prin care trecem să punem început bun mântuirii şi să îi cântăm lui Dumnezeu. Bucură-te. Condacul al 13-lea: O. vrednicule urmaş al înaintemergătorului. Vino în ajutorul nostru. Şi chiar dacă şi în acest ceas al rugăciunii vrăjmaşul diavol se luptă să ne . Bucură-te. Bucură-te. Bucură-te. dar credem că nu vei lăsa rugăciunile noastre fără răspuns. Bucură-te. Vino în ajutorul nostru. Apoi se zice Icosul 1: Înger în trup a fost Sfântul Botezător… şi Condacul 1: Veniţi. că asemeni Sfântului Botezător ai dus viaţă îngerească. Bucură-te. dar nu le facem. Suntem slabi și neputincioşi. ale păcătoşilor.face ucenicul lui Hristos. | 43 Rugăciune O. Bucură-te. mijlocitor pentru noi în faţa tronului dumnezeiesc. Bucură-te. bucurie a credincioşilor care te cinstesc. prieten al celor care se străduiesc să se mântuiască. Cuvioase. şi preferăm să cerem mulţime de sfaturi în loc să începem să punem în lucrare ceea ce ştim deja. care întorci sufletul de la cele pământeşti. că făgăduinţele făcute Domnului ne înveţi să le plinim. cum ai venit în ajutorul atâtor oameni întristaţi. Cuvioase David. să nu ne lăsăm biruiţi de patima făţărniciei. că mulţumirile noastre pentru toate facerile de bine le-ai primit. cel ce ca un soare în viaţa noastră ai răsărit. cum ai venit ori de câte ori ai fost chemat cu credinţă de către credincioşii care mai apoi s au bucurat de minunile tale. lumină trimisă de Dumnezeu să ne arate calea spre locaşurile cereşti.

Pag. Amin. şi să lăudăm până la suflarea cea mai «le pe urmă Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. noi cu smerenie mărturisim puţinătatea credinţei noastre. dar mărturisim şi nădejdea pe care o avem în mijlocirile tale. Cuvioase David. să îţi mulţumim în toate zilele vieţii noastre că te avem grabnic ajutător şi ocrotilor. pe Tatăl. Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. ajută necredinţei noastre. şi să punem cele cereşti înaintea celor pământeşti. Şi ducând lupta cea bună pentru mântuire. să fim tari şi statornici în credinţă. A strigat oarecând către Hristos tatăl copilului chinuit de diavol: „Cred. | 44 .strecoare în suflete duhul îndoielii şi al necredinţei. Şi se face otpustul. ajută necredinţei mele”. pe Fiul şi pe Sfântul Duh. «cum şi pururea şi în vecii vecilor. Aşa strigăm şi noi acum: credem. Doamne.

potoleşte-i sănătate Pag. Cuvioase. Tatăl. în tine ne punem nădejdea acum. . cel ce te bucuri de frumuseţile cereşti în soborul sfinţilor. Cuvioase David. ajută-l pe (numele). Oare acum îţi vei întoarce faţa de la noi. cunoscândune greşeala. ai ajutat mulţi creştini care pătimeau de felurite boli. călăuzindu-i să facă cele de folos pentru cei aflaţi în suferinţă. Ai grijă. ci pentru toţi cei care se află pe patul bolii. | 45 sufletească şi trupească. Degeaba neam pus nădejdea numai în doctori şi în leacurile lor. alungând de la sufletele lor toată ispita şi necazul. în vecii vecilor. Și pe tine te rugăm. ca prin mijlocirile tale să fie lăudat Dumnezeul cel adevărat. având credinţă că ne va trimite ajutorul Său. din pricina păcatelor noastre? Nu. cunoscuţi şi necunoscuţi. când (numele) durerea. mare făcătorule de minuni. Şi nu doar pentru robul lui Dumnezeu (numele) ne rugăm ţie. Amin. Cuvioase. înmulţeşte minunile tale. Fiul şi Sfântul Duh. ca să nu se împuţineze credinţa noastră. Dar acum. căci nădejdea noastră a fost ruşinată. potolind suferinţa lui şi aducând în sufletul lui mângâiere. să nu faci aceasta. ne punem nădejdea în Dumnezeu. Cuvioase. ci să te milostiveşti spre noi. Ai grijă de ei şi de doctorii lor. dăruieşte-i este greu încercat de boală.Rugăciune pentru cel bolnav Cuvioase David. Alină-i fierbinţeala. de toţi cei care se roagă ţie cu credinţă. Ai ajutat mulţi copii bolnavi.