You are on page 1of 14

Pedeapsa cu moartea

Aceasta este pusă în aplicare prin execuìie. pentru care a fost găsit vinovat.I. Pedeapsa cu moartea este uciderea prevăzută prin lege a unui om ca pedeapsă pentru o crimă. . De obicei este precedată de un proces judiciar. care se termină cu o sentinìă cu moartea. Definiţia pedepsei cu moartea.

Scurt istoric. executarea infractorilor sau a adversarilor politici fiind o practică comună aproape tuturor societăţilor care se conduceau după vestita lege a talionului ͞ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte͟. dar şi în alte părţi. injecţia letală (Thailanda. lapidarea (Iran. Metode de executare a condamnaţilor. decapitare.II. în cazul celor condamnaţi de Inchiziţie în Evul Mediu. spânzurarea (Egipt. . Belarus). Guatemala). ghilotina ʹ rămasă simbol al Revoluţiei Franceze. a) Pedeapsa capitală este una din cele mai vechi forme de pedeapsă. Dintre metodele utilizate în momentul actual putem enumera următoarele : electrocutarea( SUA ). Afghanistan). tragerea pe roată şi tragerea în teapă ʹ pedepse folosite în Ţările Române. în Evul Mediu. decapitarea( Arabia Saudită ). Japonia). pedeapsa cu moartea s-a concretizat în: arderea pe rug ʹ de exemplu. De-a lungul istoriei. împuşcarea (China.

Ƒ Pedeapsa cu moartea practicată doar în timp . Ƒ State în care se practică pedeapsa cu moartea. de război. Pedeapsa cu moartea în prezent. Ƒ Nu este abolită dar nici nu se practică de minimum 10 ani. Ƒ Pedeapsa cu moartea este abolită.III.

Potrivit datelor. în principal în Asia. De asemenea. care a fost obligată să renunţe la acest tip de pedeapsă. ţinând cont de ameninţările teroriste). peste 700 persoane au fost executate în 18 ţări în 2009. cea mai importantă fiind Statele Unite ale Americii(prezentă doar în unele state. De altfel observăm că singurele ţări europene care încă mai practică pedeapsa cu moartea sunt Rusia şi Belarus. în epoca modernă pedeapsa cu moartea este cosiderată a fi specifică doar ţărilor ͞nedemocratice͟. lucru obligatoriu pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. unde termenul de democraţie este relativ (Rusia declară în acest sens că ea nu poate ratifica protocolul 6 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului referitor la abolirea pedepsei cu moartea pe timp de pace. a publicat raportul său anual privind pedepsele cu moartea aplicate în lume. De altfel. Un exemplu celebru în acest sens este al Turciei. faptul că în Europa nu mai există ţări cu pedeapsa capitală legală este datorat legislaţiei UE . în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. mai ales din punct de vedere economic. în afară de SUA. celelalte state ce încă mai au această pedeapsă sunt considerate a fi.Spre deosebire de perioada Evului Mediu. nu în toate). Sunt doar câteva ͞excepţii͟. din lumea a doua sau a treia. Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International. al cărei sediu este la Londra. .

Amnesty a salutat totuşi progresele înregistrate în abolirea pedepsei cu moartea în lume anul 2009. Mongolia. În afară de China. a acuzat organizaţia.118 persoane în lume făceau obiectul unei condamnări la moarte la sfârşitul anului 2009. Amnesty International a criticat China. Irakul (cel puţin 120). Iran. 58 de ţări continuă să recurgă la ea pentru delicte de drept comun. în acord cu normele internaţionale".Cel puţin 17. ţara cea mai populată din lume. Alte 9 state au abolit pedeapsa cu moartea pentru delicte de drept comun. după ce Burundi şi Togo au modificat legea în acest sens. Arabia Saudită (70) şi Statele Unite (50). considerând că cifrele avansate în mod obişnuit de statul asiatic sunt departe de a corespunde realităţii. În mare secret este ţinută pedeapsa cu moartea în ţări precucm Belarus. Numărul de ţări care au renunţat la pedeapsa cu moartea pentru toate crimele a ajuns la 95. statele care au recurs cel mai simplu la pedeapsa cu moartea în 2009 sunt Iranul (aproape 400 de execuţii. în iunie anul 2008 ). dintre care peste 100 după realegerea contestată a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad. Raportul acuză Iranul şi Arabia Saudită de a fi violat legile internaţionale executând persoane pentru crime comise pe vremea când ele erau minore. dar nu au mai procedat la nicio execuţie de 10 ani. "Nicio persoană condamnată în China nu beneficiază de un proces echitabil. . 35 păstrează pedeapsa capitală în legislaţia lor. Coreea de Nord şi Vietnam.

Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsă şi nici executat. 6.1 din Protocolul Adiţional nr. în timp ce cinci state membre (Franţa. Protocolul nr. Din 1997.6 la Convenţia europeană a drepturilor omului semnat la Strasbourg la data de 28 aprilie 1983. În plus.IV. ͞Pedeapsa cu moartea este abolită. Polonia şi Spania) l-au semnat. 13. abolirea pedepsei cu moartea este considerată o condiţie naturală a dobândirii statului de membru în oricare dintre cele două organizaţii europene. Protocolul nr. nu s-a înregistrat nici-o pedeapsă cu moartea în nici-o parte a zonei geografice constituite din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. dar nu l-au ratificat încă. inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene. . În ceea ce priveşte Consiliul Europei. 13 la convenţia menţionată anterior interzice pedeapsa cu moartea în toate circumstanţele. De asemenea. Abolirea pedepsei cu moartea. Letonia. articolul 2 alineatul (2) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene interzice pedeapsa cu moartea în următorii termeni: ͣNimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat͟. Douăzeci şi două de state membre au ratificat Protocolul nr. Italia. Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ratificat Protocolul nr. 6 laConvenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede abolirea necondiţionată a pedepsei cu moartea pe timp de pace.͟ Art.

Vorbind pe planul mondial. Angajamentul politic al UE s-a conjugat cu un sprijin financiar substanţial pentru proiecte concrete în cadrul Iniţiativei Europene pentru Democraţie şi Drepturile Omului (EIDHR) în care abolirea pedepsei cu moartea a fost identificată ca una dintre priorităţi. să întărească opoziţia publică şi să exercite presiune asupra ţărilor adepte ale păstrării pedepsei cu moartea. doar 8 state au abolit pedeapsa capitală. se poate de menţionat şi aici un succes considerabil vizând abolirea pedepsei cu moartea. În prezent. 136 dintre cele 192 de state membre ONU nu mai practică forma capitală de pedeapsă. . la fondarea ONU. pentru a o aboli. prin educarea publicului. Astfel în 1945. studii privind modul în care sistemele de aplicare a pedepsei cu moartea ale statelor respectă standardele internaţionale minime. Din 1994 au fost alocate peste 11 milioane de euro pentru a sprijini proiectele privind societatea civilă menite să sensibilizeze opinia publică în ţările adepte ale păstrării pedepsei cu moartea.Activităţile desfăşurate de UE în întreaga lume în vederea combaterii pedepsei cu moartea îşi propun să încurajeze dezbaterea publică. precum şi prin formare profesională pentru avocaţi. prin campanii de informare menite să influenţeze opinia publică. strategii de informare şi sprijin pentru înlocuirea pedepsei cu moartea şi eforturi destinate să asigure accesul persoanelor încarcerate condamnate la pedeapsa cu moarte la niveluri adecvate de asistenţă juridică.

V. sa aiba grija de el etc). cât şi oamenilor platiti sa-l pazească. În închisoare. pedeapsa cu moartea ar trebui să descurajeze potenţialii infractori. acel infractor ͞consumă͟ o gramadă de bani(bani care se duc lui direct. aceştia. dacă nu sunt bine-supravegheaţi. pot comite crime împotriva altor deţinuţi în închisori. Câteva argumente pro şi contra pedepsei cu moartea. iar în astfel de cazuri evadatul ştie că oricum o pedeapsă mai mare de atât nu există. c) Act de prevenţie Această pedeapsă este aplicată de obicei criminalilor consideraţi a fi deosebit de periculoşi şi care nu mai pot fi reabilitaţi. Argumente pro: Argumentul economic Dacă gândim din punct de vedere strict economic. De asemenea. există nenumărate cazuri de evadări (în cazul pedepsei cu închisoarea pe viaţă). ca si hrană. Din păcate însă. O pedeapsă capitală e mai infricoşătoare decât o pedeapsă cu închisoarea(fie şi pe viaţă). este mult mai eficient să elimini din societate un infractor periculos decât să-l închizi într-o închisoare. 1. b) Argumentul psihologic Teoretic. a) .

Cum rămâne însă cu dreptul la viaţă al victimelor celor condamnaţi? Sau cu respectul pe care societatea este datoare să îl arate familiilor victimelor? Astfel. Din aceste motiv. ei făcând rău chiar şi în închisoare. susţinătorii pedepsei capitale susţin că statul are datoria de a arăta că preţuieşte vieţile cetăţenilor săi şi că este capabil să pedepsească orice incălcare a acestui drept de o manieră fermă si pe masură . se poate considera că acesta poate învăţa pe alţi deţinuţi. e) Este o forma de respect pentru viata umana Opozanţii pedepsei cu moartea spun cel mai adesea că pedeapsa cu moartea incalcă un drept fundamental din Carta Drepturilor Omului: Dreptul la viaţă(articolul 3) . cu fapte mai puţin grave. Doar astfel. . să facă şi altfel de infracţiuni.d) ͞Educaţia͟ din închisori Dacă vorbim de criminali. susţinătorii pedepsei capitale consideră ca infractorii deosebit de periculoşi precum criminalii în serie trebuie eliminaţi definitiv din societate. statul ar arăta că ar respecta cel mai de preţ lucru al cetăţenilor acestuia: viaţa. consideră aceştia.

aceştia sunt contrazişi de adversarii pedepsei capitale. o eventuală eroare poate fi reparată. care susţin că o greşeala a unui judecător în cazul pedepsei cu închisoarea pe viaţă este mult mai uşor de îndreptat. în cazul închisorii. . d) Presiunea de pe umerii judecătorilor Adversarii pedepsei capitale consideră că presiunea pe judecători creşte enorm.2. chiar dacă acel om a suferit enorm în închisoare. Aceştia susţin că viaţa a fost dată omului de Dumnezeu si doar Dumnezeu poate să ia viaţa cuiva. că în definitiv şi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă este una dură. Astfel. c) Nu se ating efectele de descurajare dorite Datele arată că rata infracţiunilor în statele din SUA care recurg la pedeapsa capitală este de două ori mai mare decât în statele care nu au pedeapsa capitală . aceştia fiind în definitiv oameni. Desi susţinătorii pedepsei cu moartea susţin că oricum este o presiune pe umerii judecătorilor. Argumente contra: a) Argumentul religios Pare a fi cel mai puternic argument al adversarilor pedepsei capitale. b) Riscul condamnării unor persoane nevinovate Acesta este considerat a fi marele dezavantaj al pedepsei capitale în dauna pedepsei cu închisoarea pe viaţă.

considerată a fi de natură fascistă. deşi aceştia abolesc această constituţie.VI. care ͞complotează contra orânduirii socialiste͟ poate fi totuşi îndreptat şi re-educat. pedeapsa cu moartea are o istorie lungă. Astfel. 6 din 7 ianuarie 1990. ei menţin pedeapsa capitală printr-o ͞lege specială͟. Pedeapsa cu moartea în România. O altă parte deoesbit de interesantă este că regimul comunist nu avea stipulată în mod explicit în legislatie pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile politice. Prima oară când a fost interzisă a fost în Constituţia din 1866. se considera că omul ͞deviant͟.000 de lei. Pedeapsa capitală a fost abolită prin Decretul Lege nr. nu când a fost introdusă. Din acest motiv. Un fapt interesant se petrece însă după venirea comuniştilor la putere. se poate spune că această pedeapsă a fost de când lumea. interdicţia fiind menţinută până în 1938. . s-a considerat că România a mai făcut un pas în democratizarea atât de mult dorită. în perioada medievală fiind des practicată. În România. De altfel. când sa hotărât aplicarea sancţiunii de închisoare pe viaţă . şi prin această mişcare. Din acest motiv. Un alt fapt interesant este că în 1957 a fost introdusă pedeapsa capitală pentru o pagubă economică mai mare de 100. istoria consemnează prima interzicere a pedepsei cu moartea. când a fost reintrodusă. deşi unii nu supravieţuiau în închisoare datorită tratamentului la care erau supuşi. Astfel.

Mircea Răceanu a fost închis aproape un an până la 19 septembrie 1989. El avea o informare asupra lui cu privire la situaţia din ţară şi la întâlnirea unor experţi din statele membre ale Tratatului de la Varşovia. dar sentinţa nu a fost pusă în aplicare datorită intervenţiei preşedintelui George Bush senior. an când a fost arestat. Tribunalul Militar Bucureşti a cerut reîncarcerarea lui Răceanu până în 2009 pe motiv că eliberarea n-ar fi avut temei legal. Ultimul condamnat la moarte în Romania regimului comunist (exceptând cuplul Ceauşescu) a fost diplomatul Mircea Răceanu. afacerilor Externe intre 1982 si 1989. Răceanu a fost eliberat din închisoarea Rahova. La 23 decembrie 1989. El se îndrepta împreuna cu soţia spre reşedinţa ambasadorului SUA din Bucureşti. I s-a dat pedeapsa capitală cu moartea. când pedeapsa cu moartea a fost comutată la 20 de ani de închisoare. Mircea Răceanu a fost director adjunct al Direcţiei America de Nord din Min. Iar povestea nu se încheie aici.UN CAZ NATIONAL IN CARE PEDEAPSA CU MOARTEA A FOST ALICATA FARA CA PERSOANA CONDAMNATA SA FI AVUT DREPTUL LA UN PROCES CORECT. . În 23 octombrie 2000 Curtea Supremă l-a achitat pe Răceanu şi în februarie 2002 a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu. În 1993. Tribunalul Militar din Bucureşti hotărăşte ca Răceanu este vinovat de trădare şi îl condamnă la moarte. La 20 iulie 1989.

org www.com www. Emil Călinescu. Bucureşti 2006. 3.consilium.͞Eseu admitere master Deviantă socială şi criminalitate͟.eu . Convenţia Europeană a drepturilor omului.͟Drepturile omului şi pedeapsa capitală͟.europa. Udrea Mihai. 2.wikipedia. Bucureşti 2008.BIBLIOGRAFIE: 1. Site-uri: www.scribd.