You are on page 1of 38

Conţinutul publicitar

Publicitatea este un fenomen complex, tocmai datorită aspectelor majore pe care le pune în evidenţă. Este în primul rând un fenomen economic, întrucât scopul esenţial al publicităţii îl reprezintă tocmai dezvoltarea vânzăriilor. Prin fabricarea unor produse capabile să satisfacă cererea pieţei, însoţite de o campanie publicitară menită să reliefieze caracteristicile calitative, funcţionale, nutritive şi un nivel acceptabil al preţurilor, firmele producătoare pot înregistra expansiuni apreciabile pe pieţele produselor respective.

 

Dintre tipurile de publicitate prezentate astăzi vor fi: Publicitate ce foloseşte un model comportamental – oferă consumatorului un personaj ce este privit de către acesta ca un model comportamental şi de aceea de urmat. Poate fi un lider de opinie sau o personalitate în domeniul său, iar utilizarea produsului/serviciului poate fi o explicatie a succesului sau în domeniul pentru care este reprezentativ. Publicitatea tip Star System – seamănă foarte mult cu forma precedentă dar aici nu mai contează dacă produsul este explicaţia succesului său, conteaza doar notorietatea sa şi gradul de simpatie în rândul publicului.

   Publicitate şoc – utilizează simboluri sau imagini şocante pentru a atrage atenţia asupra produsului. Se realizează şi în beneficiul unor instituţii guvernamentale sau non guvernamentale.: participarea unor oameni la acţiuni civile.  . campanii de strangere de fonduri etc. Publicitatea instituţională – vizează crearea unei stări binevoitoare faţă de companie şi oferta sa. al căror produs nu este de tip comercial. Publicitate emoţională . adresându-se laturii emoţionale a individului. promovarea unor legi (impozitul global pe venit). dar necesită o acţiune din partea unor grupuri ţintă. fundaţii. Ex.pune accent pe caracteristicile şi beneficiile emoţionale ale produsului.

Reclame cu celebrităţi .

umanizarea brandului. alegerea unei vedete care să optimizeze brandul nu este o alegere ușoară. În orice caz. În mod normal. să “tragă” un brand într-o anumită “direcție” pe care acesta doreste să o comunice. întrucat trebuie să îndeplinească simultan mai multe criterii. . creșterea dinamismului sau a încrederii într-un brand pot fi realizate prin utilizarea unor vedete potrivite. o vedetă poate fi folosită ca să valideze calitățile unui brand sau. dimpotrivă.  Criteriile pe care se bazează alegerea unei vedete sunt personalizate de la caz la caz. Intinerirea brandului.

 . dar sesizabile la nivelul unui marketer cu experiență. după care se rafinează alegerea în încă douatrei etape pe baza celorlalte criterii luate în considerare. până se ajunge la doua-trei vedete. De aceea. Soluția în acest caz este un proces de selectie în mai multe etape. dincolo de niște principii clare de selecție este a clientului. pe baza diverselor criterii luate în considerare. care să formeze așa numitul short list. astfel încat alegerea finală să țină cont de criterii mai greu măsurabile. este bine ca la final clientul să aibă mai mult de o opțiune. Alegerea unei vedete nu este un act mecanic. Se pornește de la un numar mai mare de vedete care îndeplinesc un criteriu considerat a fi esențial.

atât în sens pozitiv cât şi în sens negativ. O reclamă care se foloseşte de o vedetă generează reacţii mai puternice decât una fara vedete. . Nu în ultimul rând. cel pe care îl percepe vedeta respectivă poate fi un criteriu hotărâtor. carisma vedetei poate sa faca și ea diferența în alegerea finală.  Daca pe baza intuiției clientul nu poate să încline clar balanța într-o direcție sau alta. Un alt aspect ține și de flexibilitatea vedetei respective în a “accepta” specificațiile agenției de advertising.

 Parfumul cu cea mai veche istorie la ales pe Brad Pitt pentru acest afiş publicitar. Este pentru prima dată când brand-ul alege o figură masculină pentru a promova acest parfum. .

care promovează o nouă aromă a parfumului Dolce&Gabbana. . pune trandafirii pe primul loc. În acest afiş publicitar este prezentată imaginea diafană a actriţei Scarlet Johannson. Mesajul acestui afiş publicitar “Rose the one”.

aceasta denotă mister şi senzualitate. Pentru aniversarea Festivalului de film de la Cannes. Imaginea ei este una de impact pentru cinematografie. . organizatorii au ales-o pe Marlyn Monroe pentru afiş.

ci conținutul acestuia. La finalul reclamei apare și artistul care înregistrează în studio această piesă. deoarece aceasta este cel mai bun interlocutor. Pe tot parcursul reclamei sunt prezenți oameni normali care indiferent de varstă sau ocupație își fac timp să citească ziarul. În reclama de la Dilema Veche sunt folosite dialogurile în oglindă. . Sound-ul reclamei este o melodie a artistului Guess Who compusă special pentru acest spot publicitar. 1. În versurile sale artistul spune că nu contează aspectul ziarului. în care vorbește despre dilemă atât în sensul propriu cât și figurat.

umblă de colo-colo şi tot nu-şi găseşte tricoul. iar majordomnul nu o scapă din priviri pe frumoasa actriţă. Reclama se desfăşoară într-un hotel.In această reclamă de la Armani Jeans. în timp ce aceasta se îmbracă. 3. Menajera dă peste obiectul vestimentar căutat. Fotbalistul portughez înnebunește de tot o menajeră care îi face curat în camera de hotel. dar acesta s-a mulţumit doar privindu-i corpul. . este prezentă actriţa Megan Fox care îmbracă o pereche de blugi Armani. La finele reclamei după ce Megan s-a îmbrăcat vrea să-i dea majordomnului bacşiş. ci doar jocul de priviri.  2. însă îl ascunde la loc. Blugii îi pun actriţei silueta în valoare. Este o reclamă unde nu sunt folosite cuvintele. Fotbalistul sexy în bust.

Reclame interzise .

   O reclamă a cărei difuzare este interzisă din varii motive ajunge într-un final pe internet unde. poate deveni viral şi atinge o parte din publicul căruia i-a fost destinată. mediul online rămâne ultima speranţă pentru producţiile considerate ofensatoare sau discriminatorii. Linia între libertatea creativă şi regulile impuse de instituţiile care reglementează audiovizualul poate fi încălcată cu uşurinţă atunci când marile branduri îşi propun să încerce abordări mai curajoase în materialele promoţionale. discriminarea sau pur si simplu stupiditatea. . Cauzele interzicerii acestora au fost: manipularea consumatorilor si folosirea Photoshopului. Cu toate că succesul pe internet nu este garantat. cu puţin noroc.

.

.

În primul rând această reclamă folosește tematica sexuală. În această reclamă sunt folosite atât arme albe cât și scene de violență fizică. Femeile sunt folosite în scopuri materiale.  1. pentru că era discriminatoare față de oamenii supraponderali. . Reclama evidențiază riscurile pe care le ai în viața de zi cu zi și le asociază cu un om supraponderal sau cu un nanist. iar bărbatul care deține spălătoria a găsit o metodă de a le oferi șoferilor șansa de a îmbina utilul cu plăcutul. O reclamă pentru Compare Travel a fost scoasă de pe micile ecrane. pentru că sunt două lucruri de care orice bărbat are nevoie. în Australia. 2. Adesea în cazul mașinilor în publicitate sunt folosite și femeile.

Reclama parodiază negocierile incrâncenate dintre dealerul auto și clienți. Reclama la Dacia Duster a fost realizată de o companie de producție din Olanda și nu se stie daca ea a fost văzută până acum de oficialii de la Automobile Dacia. . Vânzătorul îi convinge până la urmă pe cei doi clienți pretențioși ca Duster merită fiecare bănuț. Insultele și limbajul licențios utilizate în spotul publicitar garantează faptul că această reclamă ar fi interzisă de orice post TV căruia iar fi propusă pentru difuzare. 3.

Publicitatea la radio .

Disponibilitatea publicității la radio Tarifele pentru publicitatea difuzată la radio sunt mult mai ieftine decât cele din industria de imprimare şi televiziune. Avantaje. şi mult mai accesibile decât producţia materialelor tipărite.Publicitatea la radio presupune numeroase beneficii. Costurile de producţie a unui audio clip sunt mult mai accesibile în comparație cu cele pentru televiziune. acesta poate fi înregistrat și independent. . Publicitatea la radio poate fi orientată atât către un public restrâns. sau poate fi comandat la studio. cât şi către un auditoriu mai larg al posturilor de radio. de obicei aceasta este mai ieftină decât alte mijloace massmedia. Cu toate acestea. publicitatea la radio implică și unele dezavantaje. Puteţi comanda producţia unui clip audio. Este posibil de a efectua clipul audio în decurs de câteva ore sau mai puţin.

. Posturi de radio majore sunt capabile să acopere întreaga audiență sau să se concentreze asupra unor programe specializate pentru ca mesajul Dvs. să fie livrat către un anumit grup de ascultători. vă puteţi ocupa și cu alte lucruri. Caracterul mobil al publicității la radio Radioul este unicul mijloc mass-media care este utilizat în timpul conducerii.    Avantaje. Avantaje. Mobilitatea reprezintă un beneficiu pentru publicitatea la radio. Radio nu necesită aflarea publicului în fața ecranului. achiziţionarea materialelor tipărite. Ascultând radioul. făcând curăţenie în casă. Caracterul direcţionat al publicității la radio Varietatea de programe de la posturile radio vă permite să îndreptați mesajul asupra unei anumite categorii ale publicului.

O regulă importantă se referă la scenariul clipului. . de creat un clip care va fi diferit de glasul prezentatorului de la posturile de radio. conform cercetărilor. Pentru un mod mai eficient de publicitate pe radio. radioul este utilizat în principal în timpul conducerii. poate fi auzit a 5-a sau a 10-a oară. Prin urmare. Recomandări. pentru a scrie un număr de telefon din anunţ. Mai mult decât atât. ar trebui de pregătit planul de massmedia. Rețineți că anunţul dvs. Lipsa atenției Principalul dezavantaj constă în lipsa de atenţie a ascultătorului. După cum se ştie. ascultătorii nu se vor opri din drum.   Dezavantajele. publicitatea îndelungată irită peste 75% de ascultătorii radio care omit mesajele din eter.

. salvate. poate fi ratat. atunci la radio ascultătorul nu va putea repeta anunţul Dvs. după mai multe mesaje ascultătorul trece la un alt post. sau nu va putea memoriza repede numărul de telefon.    Dezavantaje. ca şi cea de la televiziune este persistentă pentru public. etc. atunci sunteți norocos. Dezavantaje. astfel încât ascultătorii în cazul apariţiei blocului publicitar. În unele cazuri. Ascultătorul nu va aştepta ca anunţul să apară din nou şi el iarăși nu va putea să memoreze numărul de telefon. Publicitatea pe radio. . acelaşi lucru se întâmplă și la televizor. cu prima ocazie încearcă să aleagă alt post. tăiate. apare imediat după un hit. iar anunţul dvs. Zgomotele publicitare Dacă anunţul dvs. Instabilitate Dacă anunţurile transmise prin alte mijloace mass-media pot fi revăzute.

Publicitatea emoţională .

  Publicitatea a recurs de-a lungul timpului la numeroase tehnici pentru atragerea cât mai multor consumatori pentru produsul prezentat.Tehnica emoţioanală pare a fi printre cele mai bine plasate proceede ale succesului publicitar. Emoțiile dau un răspuns imediat. . deoarece stimulează luarea deciziei de trei mii de ori mai rapid decât gândirea rațională.

ci după produse sau servicii cu semnificații simbolice. Pe lângă calitate și preț. dragoste. consumatorul modern dorește încredere. Principiul modern al satisfacerii consumatorului duce la creșterea importanței emoțiilor. care trebuie adăugate ca elemente distinctive ce cresc valoarea produselor / serviciilor. care să se potrivească cu personalitatea lor. Consumatorul nu se uită după un produs care să îi satisfacă nevoile și procesele raționale. Totul se reduce la valori. relații și emoții. vise – factori intangibili. psihologice și culturale. dorințele sunt mai importante decât nevoile. produse care devin pentru consumator surse de sentimente. . Pe o piață saturată.

  . Publicitatea emoţională. ca parte a publicităţii raţionale se ocupă cu stimularea emoţiilor oamenilor pentru a-i determina să cumpere un anumit produs /serviciu deoarce emoţiile influenţează fiecare stadiu a luării deciziei în cumpărarea unui produs. . În mod tradiţional când un consumator horărăşte să cumpere un produs apelează la două feluri de nevoi:funcţionalsatisfacute de funcţiile produsului şi nevoi emoţionale.

ci pe relaţia clientului cu produsul respectiv şi emoţiile transmise de acel produs.Cum reacţionează mintea consumatoriilor care este stimulat de publicitate şi promoţii in timp ce se află în supermarket?” Exprimarea emoţiilor se face în mai multe moduri: -vocal -facial -textual.emoţiile celor care cumpără?.Utilizarea publicităţii emoţionale ca strategie de marketing asigură relaţii profunde si personale cu clienţii câştigaţi de aspectul emoţional dar şi de păstrarea unei poziţii competitive pe piaţă. .comportamentele. Publictitatea emoţioanală răspunde la intrebări precum:”Care sunt atitudiniile.Accentul nu mai cade pe produs .preferinţele.

mesaje e-mail. și poate fi obținută din mai multe surse.În prezent.Pentru măsurarea emoțională a unui text se iau în considerare cuvintele care. fiind adevărate drivere pentru emoții sociale. etc. . cum ar fi cărți. În ceea ce privește exprimarea textuală a emoțiilor: . . . ziare. Informația textuală este un mediu de comunicare. textul oferă o modalitate importantă de detectare a aspectelor emoționale. . pagini web.Potrivit ultimelor cercetări. în manieră directă sau indirectă. canalele textuale sunt folosite intensiv pentru comunicarea virtuală. exprimă sentimente și emoții. bogat în emoții.

Încorporarea acestor cuvinte într-un text publicitar generează emoțiile necesare transformării unui potențial client în client. determină gânduri pozitive specifice sau ating domenii sensibile pentru grupurile țintă. Cuvintele ce generează răspuns emoțional atunci când sunt citite sau auzite. Sunt cuvinte care generează simpatie pentru produsul pe care îl descriu și siguranța necesară pentru încredere în compania care promovează produsul. pentru că poate duce la o acțiune imediată din partea clientului . Introducerea unei constrângeri de timp este de asemenea valoroasă.

de către o organizaţie care sprijină persoanele cu handicap. Câteva afişe publicitare ce apelează la emoţii: Priveşte-mă în ochii. În ochii. În ochii am spus! Un celebru slogan folosit de către un producător de lenjerie intimă "Priveşte-mă în ochii... am spus!" a fost reutilizat... .

.    Ce poti face cu 4 euro? "Geanta .4 Euro" Acesta este un print-ad care a facut inconjurul lumii evidentiind absurditatea lumii in care traim.32 de Euro Mancarea pentru o saptamana .

Sloganul campaniei este:”Apa rea ucide mai mulţi copii decât războiul.” . O campanie UNICEF pentru copii care nu au acces la apă potabilă .

. “Cuvintele tale au putere.Foloseşte-le cu înţelepciune.”spune aceasta campanie împotriva abuzului emoţional al copiilor.

Sloganul campaniei:”Avem nevoie să ne ascundem pentru a ajunge mai aproape” are un puternic impact emoţional fiindcă ne arată viaţa unui om cu handicap din fiecare zi dar şi indifenenţa cu care noi îi tratam.Textul scris de băiat pe perete”Be brave” vrea să arate ceea ce spune sloganul campaniei şi anume că “Uneori e nevoie de mai mult decât medicamente”.  1.Campania publicitară vrea să ne arate faptul că nu avem nevoie de medicamente pentru a fi bine.O reclamă de mare impact emoţional ce te îmbie la vizionarea siteului campaniei.În momentul în care renunţă la partea de sus a costumului omul cu handicap nu mai primeşte nici o îmbrăţişare.Cel de-al doilea spot ne prezintă o campanie pentru oamenii cu handicap.Ursuleţul extrem de simpatic este foarte placut de trecători mai ales fiindcă oferă îmbrăţişări gratuite. . 2.Nimeni nu ştie însă că în spatele acestui animal de pluş simpatic se ascunde un om cu handicap.ca totul vine de la noi şi de la starea noastră de bine. Spotul publicitar tinde să ne emoţioneze prin prezentarea unui baiat care desenează floricele colorate pe un zid pentru sora lui bolnavă.

.Ambele crează o relaţie afectivă.Prima prezintă oamenii fericiţi care râd şi are ca slogan:”Nu contează kilometrii. Spoturile publicitare sunt pentru două maşini dar în acelaşi timp crează o relaţie afectivă a cumpărătorului cu produsul.dacă prima vrea să transmită că poţi trăi “kilometrii” alături de ea în ceea de-a doua se apeleză la senzualitate şi simţuri.contează cum îi trăieşti” iar cea de-a doua ne prezintă un om care trăieşte în sălbăticie si care de îndată ce vede noul model de Mercedes se îndragosteşte pe loc şi părăseşte viaţa din sălbăticie pentru maşina iubită.

    Băluşă Iulia Gheorghiu Simona Răveanu Mădălina Gogoneaţă Andreea .