You are on page 1of 4

SULIT

PJK PERALIHAN SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN PERMAS JAYA 2 PEPRIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2013 PENDIDIKAN JASMANI & KESIHATAN TINGKATAN PERALIHAN MASA: 1 JAM

NAMA: ___________________________________

TINGKATAN:_________________

1. Padankan nutrien di bawah dengan sumber yang tepat.

Protein

Karbohidrat

Lemak

Serat

Kalsium

/5 MARKAH

TEKAN TUBI BANGKIT TUBI ANGKAT BEBAN JOGGING PJK PERALIHAN LOMPAT PAGAR SKIPPING a) b) c) d) e) f) /6 MARKAH . Label aktiviti berikut dengan betul.SULIT 2.

di gelanggang merupakan pembawa penyakit cirit-birit dan pelbagai d. Bilik perlu dibiarkan bersepah k. Kita perlu mandi dengan bersih supaya badan tidak berbau i. a. kelas pada e. Stoking yang kotor tidak perlu dicuci l. c. Tangan perlulah dicuci selepas menggunakan tandas d. c. Coklat. Ah Seng dan kawan-kawannya bermain _________________ Kampung Baru Mambau setiap pagi Ahad. Tentukan sama ada pernyataan di bawah BETUL atau SALAH. dua kali) sehari. oleh itu dia ______________ waktu pagi dan waktu rehat setiap hari. Kita perlu menyikat rambut dengan rapi n. Kuku perlu dibiarkan panjang dan kotor b. di padang b. Rambut berminyak tidak perlu dicuci e. Muthu dan kawan-kawannya suka bermain _________________ setiap petang. Tuliskan perkataan dengan ejaan betul di sebelah gambar sebagai jawapan. Halimah bertugas sebagai ________________ di Hospital Seremban /5 MARKAH . PJK PERALIHAN PERNYATAAN BETUL/SALAH a. Pakaian yang kotor perlu segera dicuci h. _______________ jenis kuman.SULIT 3. Kita perlu makan makanan yang berkhasiat f. aiskrim dan gula-gula boleh dimakan dengan kerap g. Pinggan yang kotor perlu dimasukkan di dalam besen m. Gosok gigi sebelum tidur j. Siti suka kelas yang bersih. Makanan seimbang tidak baik untuk kesihatan /14 MARKAH 4. Kita perlu mandi sekurang-kurangnya (satu kali.

SULIT 5. g. 4 X 200m dan 4 X 400m mestilah disertai oleh ___________ orang pelari. Sikap bersih haruslah sentiasa ( diamalkan. _________________ (CIK NURUL ATIQAH BT MOHD. olaragawati) dalam sukan sekolah tahun ini. Kita mestilah selalu membasuh __________________ menggunakan air dan sabun untuk menghindari penyakit H1N1. Pelajar yang bersih memakai ( kasut. d. Ramu suka _______________________ pada /8 MARKAH 6. /9 MARKAH Disediakan oleh. seluar ) putih dan bersih ke sekolah. Ibu bapa ) bertanggungjawab mendidik anak sepanjang masa di rumah tentang kebersihan d. Pemain tenis bermain menggunakan _________________ dan ___________________ g. IKHWANI BT ISMAIL) GKMP SAINS KEMASYARAKATAN . Jiran. ( Nyamuk. c. dihasut ). dirawat raket kotor bola tenis berjogging panjang empat squash tangan PJK PERALIHAN a. wisel. Dato’ Nicol David adalah pemain _____________________ bertaraf dunia. Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan perkataan yang sesuai. Pelajar-pelajar diwajibkan menyertai sukan (. Kuku yang __________________ mestilah dipotong kerana kotor dan berkuman. _________________ (PN. NOR) KETUA PANITIA PJK Disahkan oleh. tinju ) setiap tahun di sekolah. ( Ping pong. dekat. f. b. c. lalat) suka membiak di air cetek dan bersih. boling padang ) adalah permainan tradisi Cina. i. h. kumbang. Gariskan jawapan yang betul a. dielakkan. b. SAJUTI) GURU PJK Disemak oleh. olahragawan. e. _________________ ( CIK NORFADHLIN BT MOHD. tinggi). Ali dianugerahkan (pelari.bowling. kertas ) tatkala bola keluar garisan. ( Kawan. Penjaga garisan bola sepak melambai ( bendera. f. Pakaian yang ________________ mestilah dibasuh sehingga bersih. merentas desa. tenis. Acara lari berganti-ganti 4 x 100m. e. gigi. Orang yang tidak boleh membaca buku atau melihat tulisan dengan jelas menghadapi masalah rabun ( jauh.