You are on page 1of 1

APLICATII ESTERI.GRASIMI.

DETERGENTI
1. 0,88 g ester saturat este hidrolizat cu o solutie alcoolica de NaOH. Excesul de solutie este neutralizat cu 28 ml HCl 0,5 N. Stiind ca solutia initiala este neutralizata total de 48 ml HCl 0,5N sa se stabileasca formulele posibile pentru ester. Prin hidroliza esterului, urmata de oxidarea alcoolului la acid, rezulta un acid pur. Care este formula esterului ?

2. Un acid monocarboxilic care contine 40% C este transformat intr-un ester care contine cu 14,54% mai mult carbon in comparatie cu acidul. Stiind ca alcoolul folosit pentru esterificare este aciclic, saturat monohidroxilic, sa se stabileasca esterul.

3. 4,836 g de triglicerida extrasa dintr-un fruct de avocado au fost hidrolizate complet cu ajutorul a 36 ml KOH 0,5 M, acizii grasi corespunzatori fiind transformati in sapunuri. Calculati lungimea medie a lanturilor acizilor grasi din proba.

4. Ce cantitate de solutie de NaOH de concentratie 20% este necesara pentru hidroliza totala a 1529 g de stearo-palmito-oleina ?

5. Un detergent alchil- arilsulfonic, de tip DERO, are un continut de 10% S. Determina numarul de atomi de carbon din molecula detergentului.

6. 34,4 g de grasime se saponifica cu 400 ml solutie KOH 0,5 M. Dupa saponificarea totala a grasimii, excesul de KOH este neutralizat de 40 g de solutie de HCl de concentratie 7,3%. Sa se determine indicele de saponificare.