You are on page 1of 6

SISTEMUL INFORMATIONAL SI MANAGEMENTUL EDUCATIONAL

Managementul stiintific are drept principala resursa informatiile. Capacitatea managerilor de a culege, selecta, si prelucra date si de a elabora pe baza lor decizii optime este vitala pentru bunul mers al activitatii in orice institutie educationala. Calitatea informatiei care fundamenteaza decizia poate fi detinuta de numeroase caracteristici : integralitate, oportunitate, certitudine, etc. Informatia trebuie sa fie necesara si suficienta in raport cu decizia manageriala pe care o fundamenteaza. Ea trebuie sa asigure acele elemente care au un caracter indispensabil pentru desfasurarea activitatii si pentru luarea deciziilor. De aici decurge importanta sistemului informational care cuprinde ansamblul informatiilor, surselor si nivelelor consumatoare, canalelor de circulatie, procedurile si mijloacele de tratare a informatiilor. Sistemul informational este o manifestare concreta a categoriei generate de sistem. Prin aceasta se intelege un ansamblu de elemente (principii, regule, etc.) dependente intre ele printr-o multime de relatii (interactiuni, conexiuni, conditionari, etc) formand un intreg organizat, concretizat prin proprietatea de integritate. Sistemul educational, ca orice sisem cu activitate specifica sau mecanism specific, are un sistem informational specific. Pentru o mai buna intelegere a fluxurilor informationale in cadrul unui sistem trebuie sa intelegem cum este organizat acest sistem. O directie prin care putem examina structura unui sistem este de a cunoaste functiile organizationale ale acestuia (financiare, marketing, resurse umane, productie si cercetare – dezvoltare) si de a cunoaste activitatile specifice corespunzatoare fiecarei functii. O alta informatie despre sistem este cea legata de nivelele de conducere. Se poate vorbi de trei nivele de conducere : • Nivel de varf; • Nivel mijlociu; • Nivel de supravehere si de conducere. Stabilirea fluxului informational tine seama atat de functiile organizationale cat si de nivelele de conducere. Fiecare nivel de conducere are propriile lui nevoi informationale.

Nivelul mijlociu are in general nevoie de informatii mai detaliate si pastreaza un istoric al informatiilor interne. o Utilizarea sistemului informational inclusive a I. o Permite. rezolvarii situatiilor instructiv – educative. Pe masura aprofundarii conditiilor pentru un management de succes se defineste mai clar si rolul sistemului informational: o Unifica elementele procesului managerial. o Este un instrument managerial deosebit pentru dezvoltarea procesului educational.C. alaturi de cel conducator si de cel condus. a unei baze de date (stocare si procesare) atat de necesare procesului educational. o Permite cunoasterea continua a starii procesului didactic. sugereaza analize variate ale datelor. al specialitatii predate. cat si dinamica lor solicita un sistem bine organizat. diminuarea ponderii . Literatura de specialitate considera sistemul informational ca unul dintre cele trei subsisteme de baza ale managementului. chiar la nivelul clasei. in principal a deciziei. o Multitudinea datelor asupra procesului evolutiei elevilor. o Asigura suportul pentru stabilirea relatiilor de comunicare variata in sistem. fiind considerat un nivel strategic. o Sta la baza realizarii functiilor manageriale.A. rapiditate in prelucrare si in decizie. importanta lor fiind data de nivelul de descentralizare a sistemului. coordonarii. fiind considerat un nivel tactic. pentru a putea interveni oportun. Nivelulde supraveghere si executie detine informatii foarte detaliate si actualizate la zi fiind considerat un nivel operational. o Permite asigurarea realizarii si functionarii unui puternic sistem informatic. proiectarii.Nivelul de varf are nevoie in general de informatii centralizate din cadrul sistemului dar si de informatii externe ale acestuia pentru a putea stabili politicile in domeniul respective pentru actiunile viitoare. o Asigura suportul desfasurarii acestuia. (instruire asistata de calculator) sporeste autonomia profesorului. a formarii profesorului insusi pentru implicarea lui in cercetarea ameliorative (formarea pentru tehnologia informatiei este acum un element de continut obligatoriu). care poate fi mai usor de condus astfel. chiar intr-o lectie la o clasa numeroasa. asigurand cadrul pentru conturarea variantelor de solutionare a situatiilor. orientat spre actiunile viitoare. Functiile organiaztorice de regasesc la fiecare nivel.

grup – profesor. adica despre tot ceea ce se intampla in pregatirea. Componentele sistemului informational: a) Datele si informatiile manageriale. a conducerii sale : daca deciziile sunt bine pregatite si formulate. • in mod ocazional. lider de grup – lider de grup. in anumite etape ale activitatii. profesor – diriginte . in situatiile problematice sau nou ivite. in realizarea obiectivelor. • combinat. semestru. daca strategiile sprijina participarea elevilor in atingerea performantelor. an. In cadrul activitatii in clasa. a functiilor manageriale. . prezentari. de la professor la elevi (magistrocentrism) sau de la elevi doar la solicitare. informatiile pot circula: • pe verticala (in ambele sensuri : profesori – elevi. conflictuale sau de introducere a unor schimbari. relatari. b) Circuitele si fluxurile informationale arata drumul parcurs de la emitator la receptor ca si cantitatea de informatii vehiculate astfel. desfasurarea.transmiterii clasice a informatiilor curriculare si castigarea efectiva a managementului procesului didactic. • pe orizontala (elev – elev. ca stiri. a influentelor externe procesului. finalizarea activitatii. relatii. ciclu curricular). grup – grup. a stilului de conducere si participare. Or. daca relatiile stimulative au efectele asteptate. profesor – profesor. daca proiectele si organizarea corespund cu obiectivele si cu asteptarile elevilor. ele ofera stiri. elevi – lideri de grup – profesori si invers ). a efectelor. profesor – elev. continutul stiintific al discilinei predate. actiuni. elevi – profesori. • in mod periodic. elev – profesor. imagini ale aspectelor realitatii educationale in clasa nu se confunda cu cele ce alcatuiesc continutul curricular a invatamantului. ale realizarii proiectelor sau dupa un sistem de activitati (capitol. profesor – parinte ). Si tocmai aceasta modificare de sens si volum ofera informatii asupra realitatii evolutiei procesului. daca situatiile create sunt adecvate si pot fi rezolvate efficient. mai bines pus echilibrat. descrieri. profesor – director. profesor – grup. a deciziilor si rezolvarii situatiilor problematice aparute. In clasa circuitul este classic. In sensul avut aici in vedere. schimbarea azi a acestor raporturi face ca sa fie si inversat. fenomene. alternativ. anunturi despre situatii.

transmitere. In cadrul sistemului informational educational se identifica urmatoarele nivele ierarhice :  Ministerul Educatiei si Cercetarii.  Inspectoratele scolare.c) Procedurile informationale reprezinta ansamblul elementelor de acumulare. inregistrare. stocare a informatiilor manageriale. din cadrul unui sistem informational se numeste sistem informatic.educational.legislativ. cu ajutorul calculatorului si a mijloacelor moderne de comunicare. Cerinte informationale pe domenii Pentru MEC domeniile avute in vedere sunt: a) Domeniul educational indicatori statistici la nivel national – privind : .  Sistemul informational de management. Un sistem informatic se imparte in patru subsisteme. Ministerul Educatiei si Cercetarii – se centralizeaza date transmise din judete (SCI – SCO (situatia operativa la inceputul anului scolar)). corespunzatoare activitatilor specifice nivelelor de conducere:  Sistemul de procesare a tranzactiilor.E. Sistemul Informational Educational din Romania (S.  Unitatea de invatamant. datele primare pentru a vedea valoarea informationala si apoi a fi utilizate in procesul managerial (in decizii. instruire si suport pentru scoala in utilizarea tehnologiei informationale (IT) in clase si in activitatile zilnice de management si administrative.  Sistemul suport decizional. precum si urmatoarele domenii: . in proiectare. SIE furnizeaza consultanta.domeniul continutului procesului de invatamant.) este o parte componenta a Serviciilor Suport Educationale. d) Tratarea informatiilor se refera la operatiile efectuate cu stirile.  Sistemul executiv.I.financiar contabil. . Sisteme informationale computerizate: Partea automatizata. . in organizare).administrativ. . prelucrare.dimensiune internationala. In dezvoltarea sistemelor informatice sunt incluse si fluxurile informationale atat pe orizontala cat si pe verticala. . .

centralizare la nivel tara a datelor transmise de inspectorate .NET. Comunicatia intre nivelele 0 si 1 se realizeaza pe doua cai :  Legatura principala este prevazuta printr-o retea private peste infrastructura de comunicatii a educatiei nationale ROEDU. daca unitatea respective are o conexiune permanenta sau comutata la ROEDU.persoane fizice . Comunicatia intre nivelele 2 si 3 se realizeaza pe mai multe cai : a) Prin ROEDU. .domeniul resurse umane pentru educatie : . c) Domeniul administrativ d) Domeniul legislativ e) Dimensiune internationala Aceleasi lucruri pentru Inspectoratele Scolare si pentru unitatile de invatamant. . Comunicarea intre aceste trei niveluri se realizeaza pe mai multe cai. daca unitatea respectiva are o conexiune permanenta sau comutata la un furnizor commercial de servicii internet (varianta principala). NIVELUL 2 contine cele 41 de ISJ si IS al Municipiului Bucuresti.domeniul evaluare si certificare.bilant contabil . cu extensie catre cele 6 Inspectorate de Sector.  Legatura secundara (de rezerva) este prevazuta prin legaturi comunitate (“dial . b) Domeniul financiar – contabil .norme didactice . Arhitectura de comunicatii a sistemului informational pentru managementul educational preuniversitar din Romania (SIME). NIVELUL 3 al SIME contine unitatile de invatamant. este conceputa pe trei niveluri. b) Prin internet. . NIVELUL 1 contine locatia MECT.domeniul formare continua. Ministerul si toate inspectoratele scolare sunt conectate prin legaturi permanente la ROEDU.up”) dintre inspectoratele scolare directe in centrul de comunicatii ale ministerului.NET. Astfel.domeniul populatia scolara. .NET (varianta principala).cont de executie a bugetului . care asigura legaturile la nivel national.indicatori statistici privind domeniul financiar – contabil..domeniul formare continua pentru educatie.NET.

unitatile mai bine dotate sunt organizate si sustinute ca centre de colectare a datelor. Pentru a acoperi deficientele de resurse. In fiecare judet. . nivelul 3 are si o impartire pe doua sub-niveluri.c) Prin legatura comutata direct in centrul de comunicatii al Inspectoratului Scolar Judetean (varianta secundara). in cazul in care primele variante nu functioneaza (varianta de rezerva). d) Pe discheta. prin deplasare la Inspectoratul Scolar Judetean.