You are on page 1of 5

www.referat.

ro

Cerebelul

Introducere Sistemul nervos receptioneaza, transmite si intergreaza informatiile din mediul extern, pe baza carora elaboreaza raspunsuri adecvate, motorii si secretorii. Sistemul nervos , unitar ca structura si functie, este subimpartit in 1). Sistemul nervos al vietii de realtie ( somatic ) 2). Sistemul nervos al vietii vegetative Sistemul nervos central ( SNC ) sau nevraxul, este alcatuit din: maduva spinarii, trunchiul cerebral, cerebel, diencefal si emisferele cerebrale. In prezenta lucrare ne vom ocupa de cerebel Cerebelul reprezinta 10 % din volumul encefalului, este situat inapoia protuberantei inelare ,acopera fata posterioara a bulbului rahidian si este acoperit in cea mai mare parte de emisferele cerebrale. Originea cerebelului impreuna cu cea a protuberantei se afla in metencefal. Are forma de inima , cu varful situat inainte si o greutate de 150 g , aproximativ. Este alcatuit din 2 lobi laterali , numiti emisferele cerebeloase si un lob median numit vermis. Din punct de vedere filogenetic si functional , cerebelul se imparte transversal in 3 lobi: lobul anterior situat pe suprafata superioara a cerebelului, lobul posterior si lobul floculonodular situat pe suprafata inferioara a cerebelului. Acesti lobi sunt delimitati de 2 santuri adanci de ordinul I numite fisuri: fisura primara si fisura posterioara. Santuri mai putin adanci ,de ordinull II impart lobii in lobuli, iar santuri superficiale de ordinul III,impart lobulii in folii sau lame paralele. Lobul floculonodular este din punct de vedere filogenetic formatiunea cea mai veche a cerebelului, reprezentand arhicerebelul. Urmeaza paleocerebelul,constituit din lobul anterior si dintr-o portiune a lobului posterior ( lobulii uvula, piramis si declive ) Restul cerebelului ,respectiv reprezentand neocerebelul. restul lobului posterior este cea mai noua formatiune

stratul celulelor Purkinje si un strat granular. Se mai numesc fibre de proiectie si realizeaza conexiuni aferente si eferente intre cerebel si alte organe nervoase. Ele sunt de 3 feluri: scurte. care leaga scoarta cerebeloasa de nuclei centrali. nuclei fastigiali. Scoarta cerebeloasa este formata de la suprafata catre profunzime din trei straturi: un strat molecular. catre care se indreapta. lungi. Substanta alba a cerebelului este alcatuita din fibre nervoase intrinseci si din fibre extrinseci. pentru ca leaga diferite parti ale cerebelului. interemisferice ( trec prin pedunculii cerebrali mijlocii si prin protuberanta inelara ) si fibre corticonucleare. mai departe la neuronii lui Purkinje si prin axonii acestora la nuclei cerebelului. iar in interiorul sau mai multi nuclei . care cerebelului . De la nuclei pleaca fibrele de proiectie eferente. care inconjoara neuronii Purkinje. Stratul molecular este constituit din neuroni mici numiti neuroni in cosulet datorita pozitiei ramurilor colaterale ale axonilor. Substanta cenusie constituie la suprafata nervosi. dendritele lor facand sinapsa cu axonii tractusurilor cailor nervoase aferente. constituind caile intracerebeloase. Aceste ultime fibre sunt reprezentate prin axonii neuronilor lui Purkinje. Prin fibrele nervoase aferente scoarta cerebrala este situata in derivatie pe toate caile importante sensitive si motorii. Nucleii cerebelului sunt: vermis. Stratul granular contine neuroni mici rotunzi.scoarta cerebeloasa. iar in emisfere: nucleul globos si cel emboliform ( situati medial ) si nucleul dintat ( oliva cerebeloasa ) situat lateral. Influxul nervos este condus in continuare la neuronii straului molecular. Fibrele de proiectie aferente ale tractusurilor cailor sensitive si motoare fac sinapsa cu dendritele neuronului stratului granular. iar axonii cu dendritele numeroase ale neuronilor sub forma de cosulet din stratul superficial. care leaga regiuni corticale ale aceluiasi lob. Stratul intermediar al scoartei cerebrale este alcatuit dintr-un singur rand de cellule Purkinje. Fibrele extrinseci sunt fibrele care intra in alcatuirea tractusurilor cailor nervoase ascendente si descendente.Cerebelul este alcatuit din substanta cenusie si alba.\ Fibrele intrinseci sunt numite si fibre comisurale.

Realizand legaturile dintre cerebel si organelle nervoase amintite. prin neocerebel. Arhicerebelul prin situarea sa in derivatie pe calea vestibulara. prin intermediul tractusului ascendent spinocerebelos anterior ( fasciculul lui Gowers ) de talamus. Fibrele aferente fac in general sinapsa in scoarta cerebeloasa. pedunculii cerebrali. bulbul rahidian.participa in continuare la alcatuirea tractusurilor cailor ascendente ( sensitive ) si descendente ( motorii ). cerebelul este legat de nuclei medulari ai lui Clarke. Prin intermediul acestei cai este informat cerebelul asupra comenzilor scoartei cerebrale iar aceasta asupra modului de executare a comenzilor respective. prin tractusul ascendent vestibulocerebelos si prin cel descendent cerebelovestibular. Cerebelul are deci legaturi directe prin pedunculii cerebelosi cu maduva spinarii. de nucleii olivari bulbari – prin tractusul ascendent olivocerebelos si prin cel descendent cerebeloolivar si de nucleii vestibulari bulbari . prin tractusul dentotalamic ( situat in continuarea celui precedent ) de nucleii rosii din pedunculii cerebrali. Prin pedunculii cerebrali superiori . nucleii optici diencefalici si cu scaorta cerebrala si nu are legatura directa cu receptorii si cu efectorii. deci la mentinearea posturii capului si a echilibrului corporal . protuberanta inelara.prin fibrele tractusului descendent pontocerebelos si prin fibre cerebelopontice.cerebelul este legat de nuclei medulari ai lui Bechterev. . iar arhicerebelul primeste fibre de la nuclei vestibulari ( tractusul vestibulocerebelos ). prin tractusul dentorubric. prin intermediul tractusului ascendent spinocerebelos posterior ( fasciculul Flechsig ) de nuclei bulbari ai lui Goll si Burdach. iar cele aferente pleaca de la nuclei centrali ai crebelului. Prin cerebel trec caile sensibilitatii inconstiente proprioceptive . care leaga scoarta cerebrala si cerebeloasa in circuit. pedunculii cerebelosi au numai o functie de conducere a influxului nervos. cerebelul este legat de nuclei pontini. inhiba tonusul muscular prin tractusul cerebelovestibular ( fastigiovestibular ) continuat de cel vestibulospinal. Prin pedunculii cerebelosi inferiori. Prin pedunculii cerebelosi mijlocii . Exista si o cale cortico-cerebelo-dento-rubro-talamo-corticala. prin paleocerebel si una dintre caile motilitatii involuntare extrapiramidale. prin intermediul tractusului ascendent bulbocerebelos. Astfel contribuie la coordonarea reflexelor de postura a capului si a celor de redresare.

inclusiv a miscarilor reflexelor posturale si de redresare. dozeaza stimuli care ajung la scoarta cerebrala si inhiba tonusul muscular prin tractusurile cerebelolobulare continuate cu tractusul olivospinal si cu cel vestibulospinal. prinstabilirea momentului exact de itrare si iesire dibn contyractie a diferitilor muschi care concura la realizarea unor anumite miscari si prin stabilirea intensitatii contractiei in . 2). care coboara pe aceasta cale din aria premotoare si motoare a scoartei cerbrale la nucleii motori medulari. prin situarea sa pe calea sensibilitatii proprioceptive inconstiente. Coordoneaza reflexele musculare somatice si vegetative in sensul satbilirii unei proportionalitati a intensitatii contractiilor musculare fata de intensitatea excitatiilor si a unei concomitente sau a unei anumite succesiuni a reflexelor musculare. Mentine la un nivel constant satrea de excitaie a scoartei cerebrale prin dozarea impulsurilor ascendente de catre paleocerebral si face astfel posibila stabilirea unui anumit raoprt inrtre scoarta si excitanti. care ii parvin. asigura postura. Paleocerebelul contribuie astfel la coordonarea reflexelor musculare inclusiv a refelxelor posturale si a celor de redresare.\ 4). Cerebelul realizeaza acaeasta coordonare in functie de excitatiile vestibulare. Coordoneaza miscarile voluntare in sensul preciziei finetii acestora. Astfel asigura finetea. realizand astfel echilibrul corporal. contribuind la pozitia de echilibru a corpului. Functiile cerebelului: 1). prin inhibarea tonusului muscular de catre arhicerebel si paleocerebel prin dozarea impulsurilor ascendente de catre paleocerebelsi prin intensifiacarea influxului nervos descendent motor de catre cerebel. propriocepttive etc. echilibrul corporal si locomotia. Neocerebelul prin situarea sa pe una din caile motilitaii involuntare extrapiramidale. prin coordonarea reflexelor somatice. intervine in coordonarea miscarilor prin intensificarea influxului motor.cele de redresare si cele locomotorii. 3).Paleocerebelul.acestea incluzand si refelexele posturale. In mod secundar . precizia miscarilor.

functie de stimuli ascendenti de la proprioceptorii musculari si de receptorii tactili din piele si in functie de stimuli descendenti. extirparea cerebelului practicata de Luciani. nu determina semen de deficite motorii. sau astenie musculara si la lipsa de coordonare a miscarilor numita astazie Spre deosebire de alte structuri ale sistemului nervos central. . ci exclusive o perturbare a reglarii lor senzorio-motorii. adica la atonie. Conduce influxul nervos ascendant si descendent prin tractusurile care il strabat. 5). Lezarea sau extirparea cerebelului duce la scaderea tonusul muscular.