You are on page 1of 3

Shkolla 9 vjecare Mucaj Nxenesi: Adelina Dervishi Kl: IV Ese ne Dituri Natyre Tema: Semundja e Diabeti

një gjendje në të cilën qelizat e trupit rezistues ndaj insulinës përpipqen për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Diabeti prek dhjetra miliona amerikanë. veçanërisht pas ushqimit. Normalisht. Por. ç'helmimit dhe bimëve natyrale. Llojet e Diabetit Ka dy lloje kryesore të diabetit: Diabet insulin-vartës. Të dyja llojet e . Trajtimi i suksesshëm i kërkon diabetikëve të përfshihen në mënyrë aktive në menaxhimin e dietave të tyre të veçanta dhe të mënyrës së jetesës. diabeti është arsyeja kryesore për amputimin e gjymtyrëve. apo për shkak rë rezistencës së insulinës. atëherë ndodh diabeti. llogaritet që Diabeti të jetë shkak për gati dhjetë për qind të të gjitha vdekjeve të SHBA-së për moshat 25 vjeç e më të vjetër. kur qelizat insulinë prodhuese të pankreasit nuk funksionojnë normalisht. Diabetikët insulin-vartës (Tipi I) duhet të jenë shumë të zellshëm në përkujdesjen e sëmundjes. menaxhimit të stresit. Ai është gjithashtu shkaku kryesor i rasteve të reja të verbërisë në mesin e të rriturve 20-74 vjeç. Sipas statistikave. me vullnetin e Zotit Fuqiplotë. dhe është shkaku kryesor i fazës së fundit të dështimit (mosfunksionimit) të veshkave. ose Diabeti Tipi I. dhe është llogaritur se një e treta e të gjithë njerëzve që kanë diabet nuk janë në dijeni për gjendjen e tyre. degjenerative e shkaktuar nga mungesa e insulinës për shkak të trupit të paaftë për të prodhuar insulinë në nivele normale. stërvitjes. Një rritje e glukozës në gjak. do të kenë sukses deri në rreth 95% të të gjitha rasteve. Nëse kjo situatë bëhet kronike. të njohur si homeostasis. dhe ne presim që diabetikët që do të trajtohen nga ne me anë të dietës ushqimore. një formë e sheqerit që është një nga burimet kryesore të furnizimit të qelizave me energji. zakonisht më i njohur si Diabeti Tipi II. nivelet e glukozës mbeten të larta. apo diabeti i të miturve. dhe insulin e lëshuar në gjak duhet të mbajë nivelet e sheqerit në gjak. është programuar për të stimuluar prodhimin e hormonit insulinë në pankreas. dhe Diabet jo insulin-vartës. Përveç kësaj. Nëse diabeti është shkaktuar nga rezistenca e insulinës ose mungesa e insulinës. Qëllimi kryesor i trajtimit të diabetit është të rivendoset near-euglycemia (vlerat normale të nivelit të sheqerit në gjak) dhe të korrigjohen çrregullimet e lidhjes metabolike. Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi për të metabolizuar glukozën.Diabeti (diabetes mellitus) është një sëmundje kronike. nivelet e sheqerit në gjak mbahen nga mekanizmi i vetë-rregullimit të trupit. kur nivelet e sheqerit në gjak rriten si një rrjedhojë e natyrshme e tretjes. brenda një game të sigurt dhe të përdorshme. pas ngrënies. si dhe shkaku kryesor i sëmundjen e zemrës. rezultati përfundimtar në të dyja rastet është i njëjti: trupi nuk është në gjendje për të transportuar glukozë të mjaftueshme nëpërmjet qarkullimit të gjakut në qeliza.

nëse pankreasi dëmtohet për shkak të sëmundjes apo lëndimit. për shkak se nuk mund të marrë glukozë të mjaftueshme. proteina dhe metabolizëm. qelizat e trupit nuk mund të marrin ushqimin e nevojshëm nga glukoza dhe kështu. trashja. Simptomat e Diabetit Simptomat klasike të diabetit Tipi I janë etja e tepruar. Në diabetin tipi I. derivateve toksike të këtij reagimi. Rastet e diabetit Tipi II janë rritur për shkak të faktorëve të tillë si dieta e varfër. sepse në gjak hyn vetëm pak insulinë ose aspak. Kjo ndodh kur trupi përdor yndyrnat për të marrë energjinë e nevojshme. Njerëzit me diabet tipi I nuk prodhojë insulinë të mjaftueshme. janë: ketoacidosis dhe koma hyperosmolare. dhe/ose stresi fizik. si dhe nga çrregullime të tjera në karbohidrate. kemi rritje të sheqerit në gjak. mënyra e jetesës. etj. Diabeti tipi II është shumë më i zakonshëm se diabeti tipi I. Diabeti Tipi I zakonisht fillon në fëmijëri. Në mënyrë konvencionale. nivelet e larta të sheqerit në gjak. yndyrë. Koma Hyperosmolare është gjithashtu një emergjencë mjekësore e rrezikshme për jetën që është fatale në rreth 50% të rasteve dhe gjithmonë kërkon shtrimin në spital. ose shkatërrimit të tyre. . Diabeti tipi II është forma më e përhapur e diabetit. dhe quhet shpesh "insulin rezistues". Ketoacidosis është një gjendje e rrezikshme e aciditetit kronik në trup. që do të thotë nivel i lartë acidi pH. por pjesa më e madhe derdhet në urinë. Acidositet shkaktohen nga prania e ketoneve. dehidratimi dhe lodhja. uria e tepruar. me një kontabilitet mes 90-95% e të gjitha rasteve të diabetit në Shtetet e Bashkuara. si ai nga kirurgjia apo infeksioni. Komplikime të tjera që mund të rezultojnë nga diabeti i pashtruar i tipit I. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Meqenëse insulina është e nevojshme për metabolizmin e sheqernave. ose nuk prodhojnë aspak insulinë në qelizat pankreatike të tyre për shkak të dështimit të qelizave beta. Ajo rezulton nga dehidratimi i rëndë i shkaktuar nga humbja e lëngjeve. glukoza e tepërt grumbullohet në gjak. Një pjesë e glukozës mund të konvertohet në yndyrë. por insulina që ai prodhon nuk mund të lidhet siç duhet me yndyrën dhe muskujt për të lejuar glukozën në brendësi të qelizave që të prodhojë energji. Në rastet e diabetit Tipi II.diabetit karakterizohen nga nivele të larta dhe kronike të sheqerit në gjak. ky tip i diabetit konsiderohet si një gjendje degjenerative dhe trajtohet (dhe jo “shërohet”) nga mjekë konvencionalë me anë të administrimit të injeksioneve me insulinë me çdo vakt ngrënie për rregullimin e sheqerit në gjak. humbja e peshës. por ai mund të ndodhë edhe më vonë në jetë. urinimi i tepruar. një sulm epidemik i diabetit tipi II po ndodh nëpër botë. trupi prodhon insulinë.