"Animale bolnave" (1968) este un roman cu o intriga fals politista (intr-un oras de provincie se comit trei crime aparent

fara motiv, fara nici o logica), pe baza careia se dezvolta adevaratul roman, de analiza psihologica, ducand la profunzimi disociative cu trimiteri pana la romanele dostoievskiene, cel mai des amintit fiind "Crima si pedeapsa". "Animale bolnave" pune in evidenta lumea maladiva a unui spatiu situat prin Banat. Paul Sucuturdean este personajul principal, un muncitor cam fantast care soseste aici, fara un plan de viata bine determinat. El se indragosteste de imaginea fugara a unei femei, Irina Dabici, vaduva, intalnita intr-o gara. Un personaj mistic este si uriasul Krinitzki, care predica Biblia printre muncitorii din fabrica. in oras au loc trei crime, fiind ucisi secretarul de partid Simonca, liceanul Dabici si uriasul Krinitzki. Seria de crime va fi dezlegata de plutonierul Mateias, comparabil poate cu personajele din "Colombo" sau "Kojak", avandu-l ca sef pe "puternicul" Vostinaru. Miloia, un discipol fanatic al lui Krinitzki, il ucide pe secretarul de partid, pentru ca acesta este situat pe pozitii opuse Bibliei, pe Dabici, pentru ca facuse un desen obscen pe Sfanta Carte, iar pe Krinitzki, pentru ca acesta ii spusese sa se duca la militie.

Titlul este sugestiv: personajele sunt "bolnave", suferind de maladii grave, atingand morbidul si tarele psihiatrice. Fac parte dintr-o lume oarba, care si-a pierdut controlul asupra datelor realului, proiectand asupra lor efecte ale "tenebrelor sufletului omenesc" (Ov. S. Crohmalniceanu). O spune chiar Donesie, asasin in serie aproape involuntar, pentru a se elibera de complexele de inferioritate care il dominasera toata viata:

"- Orbilor! spuse el dupa o scurta pauza - chiar cei mai buni sunteti niste copii, niste prunci care s-au nascut ca cainii in zdrentele lor ascunse prin grajduri: orbi si nu stiu ca sunt orbi?" Discutia se poarta in penultimul capitol al romanului, intre Donesie, zis Miloia, si plutonierul Mateias, care, fara a fi detectivul triumfator din romanele politiste tipice, are, intr-un tarziu, imbinand probele materiale cu observatia psihologica, intuitia descoperirii adevaratului faptas al celor trei crime, asupra muncitorului Simonca, a liceanului Dabici si a insusi mentorului spiritual care domina actiunea romanului, uriasul Krinitzki, propovaduitor influent din Cartea Sfanta, cu mare putere de dominare asupra celorlalti.

Romanul lui Nicolae Breban se intemeiaza tocmai pe sondarea psihologiei abisale a personajelor, marcata de vointa nietzscheeana putere, aceea care, potrivit filozofului german, anuleaza castigul de umanitate produs de morala crestina, intorcand fiinta umana a luptei dure, salbatice pentru dominare si supravietuire, catre conditia de "animale bolnave", in care domina raportul dintre agresat si agresor. Pe aceasta relatie a suprematiei celor puternici, se constituie principalele cupluri ale romanului, Paul-Dan, Irina-Titus, Irina-Vostinaru, Krinitzki-Miloia. Cel mai semnificativ cuplu este Paul-Krinitzski, pe care, in roman, se intemeiaza analiza cu cele mai semnificative efecte ale psihologiei abisale. Paul Sucuturdeanu, personajul principal, este un adolescent vulnerabil, incapabil de a distinge realitatea de fictiune, aflata

Un moment revelator asepra caracterului labil al tanarului este confruntarea dintre Paul si Krinitzki. nici tamaduitor. prin aceasta. departe de lume. in plus. se deschide precum geamurile de. dintr-o buruiana. muschiulos. Mintea lui o ia razna.. Paul prefera sa se izoleze undeva.. era mult mai adanca decat i se paruse lui Mateias noaptea. cu exceptia unei vegetatii pitice. un puternic sentiment al vinovatiei. in care cainele ofiterului este mai intai ranit. din desenele complicate ale chinezilor. ceea ce si face din el un martor necreditabil. ea ingrijeste trupul. sau traversarea unui drum pana la un gard de iedera.sub semnul unei imaginatii oscilante. intre cainele lui Vostinaru si acest om.. pana si in momentul in care doarme viseaza un drum.. lunga precum un brici. eu n-as vrea. de integrarea in comunitate care." .. desi asistase la doua dintre cele trei crime. apoi ucis cu lama cutitului.. in mijlocul unei naturi paradiziace. pentru ca "umbra" este persistenta. nu sunt decat un om mai singuratec decat ceilalti. Acum cand vin la mine sa le citesc. . in incercarile grele ale vietii. regulat. care. din aceasta cauza. Corpul uman. nici profet. scund. traind.la o casa pentru a primeni atmosfera.." . Gaspar. Tabloul lumii din vis se compune dintr-un colt ros al caramizii.. nu crestea nimic. trebuie iubita. Discutia lor se concentreaza asupra idealului vietii: "Krinitzki insusi il privi o clipa mirat: .. copii pe care sa-i cresc. de aceea ma feresc de prea multa gloata. de tufe si brazi piperniciti. este. o nevasta." Panda se realizeaza pentru a prinde "un barbat tanar. omul alunga viata. in timp ce este urmarit de un ochi violet. de cele mai multe ori.. situat intre doi pomi. Jos. dar si-a dat seama ca probele de la locul crimei impotriva liceanului Dabiei il acuza pe el.. poate de sorginte divina. il tradeaza insa pe posesorul lui. rapa se adancea mult. eu nu sunt nici predicator. acest lucru intamplandu-se fiindca sufletul este alungat de om si. crede Paul. vreau sa spun ca nu m-am invrednicit sa am o familie. cu zgomot mare si stricand ordinea. intr-un decor feeric: "Cortul era asezat intr-un fel de spartura mare a peretelui lutos si injur. cu gatul gros.. Lui Paul si lui Krinitzki le este frica de oameni. extrem de las. care nu omorase pe nimeni. Capitolul 10 contine episodul prinderii unui fals infractor. foarte bine zidit.Stiu eu. se instaureaza o lupta pe viata si pe moarte. ca un stalp de carne.

zis Miloia. incat poate afirma cu certitudine catre echipa venita sa-l aresteze: ". mahnirea produsa de moartea cainelui. tovarase Mateias.Hei. a explicarii unei notiuni atat de complexe. atipic pentru meseria de detectiv.. aproape bosumflata. care. sa [. mimand simplitatea gandirii. si intr-adevar. "vorbea in bataie de joc...El e! El e cine sa fie . I se pare ca Mateias nu intelege ce este credinta. le priveste intr-un mod grosier. persiflant. pana cand criminalul cedeaza psihic.. intrebarea faptasului fiind una singura: "Poti dumneata. mereu ambigua. Vostinaru. tovarase! il striga el cu voce suparata. care nu poate face asocierea intre credinta si umanism. explicand lucrurile intr-un mod extrem de rece. El divagheaza. nu. inca incalzind pamantul cu pieptul lui mare.] poti pentru un ceas sa lasi tot ce ai invatat. Donesie." .. atat de mica. superiorul lui Mateias.. Mateias.. Discutia se concentreaza asupra credintei. Miloia ramane in genunchi. aproximativ si superfluu. vrea sa-l ucida pe cel care-i omorase cainele. Plutonierul Mateias este un urmaritor insistent si incearca sa-l prinda pe presupusul infractor. sa ingropam cainele! Nu stiu ce esti dumneata sau ce sunt eu. nu mai pot. inutil. Personaj paranoic. in jurul gurii lui mari.. fara a se rani. dintr-o clipa in alta am sa cad de pe scaun de oboseala si scarba!.. acoperita insa "cu un tapetvulgar". uitand. confirmandu-i acestuia proba psihologica a vinovatiei pentru cele trei crime. produce cainta si marturisirea pacatelor. Demascarea adevaratului ucigas de catre plutonierul Mateias are loc in capitolul 12. se calmeaza: ". despre credinta de a trai in tara lui. si de aceea el nu intelege esenta. "locul in jurul cimitirului unde e el. discutie alunecoasa.." . in cele din urma. luati-l de aici. dupa o discutie prelungita cu faptasul. staruia un fel de ras stins. geometric. numai sa lasi obiceiul de a te preface?" Donesie cade insa in capcana intinsa de plutonierul de militie. nu percepe nuantarile fenomenelor. . inca cald. penultimul din roman. dar Donesie elimina aceasta posibilitate. daca este autentica.. personaj de altfel ciudat.Urmarirea lui Gaspar are loc prin padure.ada doua lopeti si intoarce-te fuga mars aici.." . dar el este un erou! Un erou. printre rapi si albii de ape. comandantul . disproportionate fata de fata sa mica. atat si nimic mai mult!" Cei doi se apuca sa sape groapa. cu privirea atintita catre o icoana ipotetica. prin efortul depus. dar ochii nu radeau. dar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful