You are on page 1of 15

TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012

Lucrarea de laborator nr. 5

II. Programe utilitare
Software-ul utilitar se referă la programele care desfăşoară activităţi ce sunt esenţiale pentru funcţionarea calculatorului, deoarece extind funcţionalitatea sistemului de operare, dar nu sunt incluse în sistemul de operare Diferenţele dintre software-ul de aplicaţii şi cel utilitar sunt adesea foarte mici. Mulţi specialişti în tehnologia informaţională includ în clasa software-ului utilitar orice soft livrat odată cu sistemul de operare la cumpărarea calculatorului. Ca atare, sunt incluse în categoria utilitarelor şi sistemele de dezvoltare a programelor (limbajele de programare sau mediile de programare), deoarece adesea acesta sunt livrate la achiziţia unui sistem de operare. Diferenţa dintre software-ul utilitar şi sistemul de operare este la fel de vagă. Unele sisteme furnizează serviciile elementare, cum ar fi de exemplu afişarea listei fişierelor existente pe un suport de memorie, ca utilitare, altele includ aceste servicii în sistemul de operare. În Windows XP, multe dintre programele utilitare sunt create de firma Microsoft şi se regăsesc ca accesorii ale sistemului sau ca opţiuni prin diferite meniuri, pe când altele, create de alte firme, se instalează în Program Files şi rulează sub Windows ca orice alt program. Ca şi partenerul lui uman, calculatorul are nevoie de verificări periodice şi întreţineri preventive regulate, care vor păstra sistemul într-o bună stare de funcţionare. De aceea, în primul rând, Microsoft a făcut eforturi semnificative pentru a completa sistemul de operare Windows XP cu programe utilitare dedicate păstrării a ceea ce Microsoft numeşte PC Health (sănătatea PCului). Aceste instrumente oferă posibilităţi pentru: - actualizarea sistemului Windows XP, - restaurarea sistemului (readucerea calculatorului la o stare anterioară de funcţionare, mai bună, - menţinerea hard-discurilor în stare optimă de funcţionare, - efectuarea copiilor de siguranţă ale datelor, - recuperarea datelor după căderea sistemului etc. Dar, paleta programelor utilitare este mult mai largă, ele acoperind o arie funcţională extrem de mare, iar numărul programelor utilitare este mereu în creştere.

2.1 Actualizarea sistemului Windows XP - programul Automatic Updates
Din când în când, firma Microsoft publică în site-ul său Web diferite module de corecţie şi îmbunătăţire. Aceste modificării includ adăugiri minore la setul de caracteristici Windows, actualizări ale programelor gratuite şi ale driverelor. Cele mai importante modificări sunt cele marcate ca actualizări critice (critical updates sau hotfixes), care rezolvă probleme de stabilitate sau breşe de securitate. Periodic, firma Microsoft combină mai multe dintre aceste îmbunătăţiri într-un pachet, numit Service Pack. Recent a fost lansat Service Pack 3. Instalarea unui pachet Service Pack este echivalentă cu instalarea separată a modulelor conţinute de acesta, dar este mult mai facilă. Aceasta nu înseamnă că trebuie să aşteptaţi lansarea unui pachet Service Pack pentru a instala actualizări critice din Windows, care apar cu regularitate (alarmantă uneori). Folosind programul Automatic Updates din fereastra Control Panel, puteţi să alegeţi cum şi când se vor instala actualizările pe calculatorul dumneavoastră (figura 2.1), astfel: - Automatic (Recommended). Această opţiune, de tipul configurează şi uită, descarcă şi instalează toate actualizările în mod automat, în conformitate cu programarea aleasă de dumneavoastră. Opţiunea este indicată dacă există o conexiune permanentă la Internet şi ... există încrederea că firma Microsoft nu va da peste cap calculatorul dumneavoastră cu aceste actualizări. - Download Updates For Me, but Let Me Choose When to Install Them (descarcă actualizările pentru mine, dar lasă-mă să aleg când le instalez). În cazul acestei opţiuni, descărcarea porneşte în fundal, iar la finalizare sistemul Windows afişază în zona de notificare o pictogramă prin care vă cere permisiunea de a instala actualizarea.

1

caz în care revenirea la o stare anterioară nu este de nici un folos.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. este posibil ca virusul să se fi răspândit şi în fişiere de care aplicaţia System Restore nu se atinge. aflaţi în deplasare. se poate folosi aplicaţia System Restore.1. Pentru o rezolvare a problemei. datorită unui program incompatibil. vezi paragraful 1. Turn Off Automatic Updates (nu au loc actulaizări automate).2 Restaurarea (refacerea) sistemului . care permite întoarcerea la o configuraţie anterioară a calculatorului. Pentru a rezolva problema va trebui să folosim un program antivirus. Se alege această opţiune dacă se doreşte ca sistemul Windows să fie actualizat manual sau dacă calculatorul este într-o reţea şi se preiau actualizările de pe serverul de reţea. . 5 Notify Me but Don’t Automatically Download or Install Them (anunţă-mă. sunt create: 2 . - Figura 2.Se alege comanda Start-All Programs-Windows Update. numite puncte de restaurare sau puncte de refacere (restore points). dacă se execută un nou click de mouse. Atenţie: aplicaţia System Restore protejază numai fişierele de sistem şi setările din Windows. Sistemul afişază o pictogramă în zona de notificare.La scoaterea din funcţiune a calculatorului. nu ne putem baza pe aplicaţia System Restore împortiva viruşilor. Această opţiune este indicată pentru utilizatorii de calculatoare portabile. Pentru acestea se poate folosi aplicaţia Backup sau (mai indicat) se fac periodic copii de siguranţă ale acestor fişiere. . fără a avea în vedere fişierele cu datele personale şi documentele din calculator. De asemenea.În Internet Explorer se selectează comanda Tools-Windows Update (Atenţie: Aplicaţia Windows Update lucrează numai cu Internet Explorer). în care totul funcţiona.1 – Configurarea opţiunilor pentru actualizarea sistemului Sistemul Windows XP se poate actualiza şi manual prin una din variantele: . după care pictograma apare cu posibilitatea de a instala actualizările. dar fără descărcare automată sau instalare). unor parametrii de configurare greşiţi sau (uneori) fără nici un motiv aparent. unui driver greşit instalat. monitorizând şi preluând instantanee ale celor mai importante fişiere de sistem şi ale bazei de date Registry. Aceste instantanee. în cazul în care se dectectează existenţa unei actualizări pe site-ul Microsoft. Aplicaţia System Restore rulează invizibil în fundal. Până în clipa în care se descoperă infestarea sistemului.aplicaţia System Restore Uneori sistemul nu mai funcţionează corect sau devine instabil pe o durată mai lungă. Un click pe pictogramă permite descărcarea actualizărilor. 2.

ci. executaţi click pe butonul Settings. 4. tabul. Pentru a modifica spaţiul de pe hard-disc alocat punctelor de restaurare. 3.. iar apoi executaţi click pe butonul Create. introduceţi numele pentru punctul de restaurare .2 – Configurarea aplicaţiei System Restore 3 . atunci când acesta doreşte. Se execută click pe butonul OK (Apply). care permite dezactivarea aplicaţiei System Restore individual pentru o unitate de disc (driver) non-sistem. Pentru a configura aplicaţia System Restore se procedează astfel: 1. Sistemul Windows crează un punct de restaurare şi adaugă data şi ora curentă la descrierea sa.2). Se deschide. În pagina Welcome. - Figura 2. de la caz la caz (dacă discul conţine sau nu fişiere sistem) 0% înseamnă 50 MB sau 200 MB. 4. la intervale de 24 de ore.12) şi se alege pagina (rubrica. . 2. dacă acesta foloseşte o versiune recentă a programului Microsoft Windows Installer sau InstallShield.. În această fereastră. Aplicaţia System Restore este implicit activată la instalarea sistemului Windows XP şi foloseşte maxim 12% din fiecare unitate de hard-disc ca să stocheze copii ale configuraţiilor de sistem. Pentru a dezactiva funcţia System Restore bifaţi căsuţa de validare Turn off System Restore on all drivers. exceptând cazurile când PC-ul este oprit întreaga zi şi înregistrarea unui nou punct de restaurare se efectuează la următoarea pornire a calculatorului. .de fiecrae dată când se instalează un nou program. nu înseamnă 0 MB. Drive (C: sau D:) Settings. asfel: 1. apoi executaţi clic pe butonul Next. selectaţi opţiunea Create a Restore Point. în fereastra Drive (C: sau D:) Settings trageţi cu mouse-ul (în intervalul de la minim la maxim) de glisorul aflat pe scala Disk Space to use. 3. în timp real. Alegeţi comanda Start-All Programs-Accessories-System Tools-System Restore.manual. Atenţie: minimul 0%. cum spune sistemul. se pot crea manual puncte de restaurare. şi apoi. alegeţi o unitate de disc din lista Aviabile Drivers. se găseşte şi caseta de validare Turn off System Restore on this drivers. În fereastra Create a Restore Point.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr.sau ori de câte ori are loc actualizarea sistemului (a se vedea paragraful precedent). 5 la prima rulare a sistemului Windows XP. secţiunea) System Restore (figura 2. . de către utilizator. 2. Executaţi click pe butonul Close. din Control Panel fereastra System (a se vedea paragraful 1. Înainte de a opera modificări majore în sistemul dumneavoastră sau asupra parametrilor săi de configurare.

Sau. 4 . Alegeţi comanda Start-All Programs-Accessories-System Tools-Disk Cleanup. Aplicaţia System Restore va porni singură în momentul în care se eliberează suficient spaţiu pe hard-disc. Textul afişat sub listă descrie opţiunea selectată. Altfel. la pornirea calculatorului. Dacă restaurarea sistemului nu rezolvă problemele acestuia (sau le înrăutăţeşte). sau Alegeţi comanda Start-Run. 4. iar toate punctele de restaurare sunt şterse. la pasul 2. Executaţi click pe butonul OK din fereastra Restauration Complete ce apare imediat după conectarea la contul de utilizator. conţinutul coşului de gunoi şi alte elemente inutile care pot fi sterse în siguranţă. fără nici un avertisment. validaţi casetele din dreptul fişierelor pe care doriţi să le ştergeţi. 3. Pentru a restaura sistemul. Coloana din dreapta vă arată cât spaţiu puteţi să eliberaţi în acest fel. rulaţi aplicaţia System Restore în Safe Mode. aplicaţia Sistem Restore se închide automat. alegeţi o unitate de disc apoi daţi click pe butonul OK. chiar pentru o fracţiune de secundă.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr.programul Disk Cleanup Pe măsura folosirii calculatorului. 2. apoi executaţi click pe butonul Next.2) pentru a vedea dacă apare cu Suspended. Aplicţia System Restore necesită cel puţin 50 MB sau 200 MB de spaţiu liber pe hard-disc.3). hard-discul va acumula fişiere temporare. Din fereastra Welcome to System Restore. alegeţi o unitate de disc (dacă aveţi mai multe) şi apoi daţi click pe butonul OK. tastaţi cleanmgr. componente învechite. 3. după un examen). executaţi click pe ultima dată la care calculatorul a funcţionat corect sau Executaţi click pe unul din punctele de resaturare aflate în dreapta calculatorului. Curăţarea discului în astfel de situaţii se face cu programul Disk Cleanup: 1. În fereastra Disk Cleanup. Dacă întâmpinaţi probleme deosebite la pornirea sistemului. şterge toate punctele de restaurare existente. iar în secţiunea Pick a Task executaţi click pe opţiunea Undo Changes to Your Computer with System Restore sau Alegeţi comanda Start-All Programs-Accessories-System Tools-System Restore 2. apoi executaţi click pe butonul Next. apăsaţi tasta Enter. Când o unitate de disc rămâne fără acest spaţiu. iar apoi executaţi click pe butonul Next. punctele de restaurare mai vechi de 90 de zile sunt şterse automat. Daţi click pe butonul OK. (Dacă aţi putea vedea suprafaţa discului în această situaţie aceasta ar arăta ca podeaua unui autobuz după ce călătorii au aruncat ambalaje de la pachete cu mâncare sau ca o sală de curs. parcurgeţi paşii de mai jos: 1.3 Curăţirea unui disc . rubrica General-Disk Cleanup. iar din meniul Windows Advanced Options alegeţi opţiunea Safe Mode. 5. în sesiune. Daţi ascultare avertismentului de a vă salva modificările şi a vă închide toate programele deschise. alegeţi opţiunea select Undo My Last Restoration şi urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Aplicaţia System Restore reface sistemul dumneavoastră şi reporneşte automat sistemul Windows. verificaţi statutul unităţii respective (vezi figura 2. selectaţi opţiunea Restore My Computer to an Earlier Time. secţiunea cu acelaşi nume (figura 2. Dacă primiţi un mesaj de avertizare Low disk space pentru o unitate de disc. apăsaţi repetat tasta F8. 2. după afişarea mesajelor de pornire şi înaintea apariţiei siglei Windows XP. În calendarul de pagini Select a restore Points. Selectaţi comanda Start-Hepl and Support. sau Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe pictograma unităţii de disc din fereastra My Computer apoi selectaţi comanda Properties. Pentru aceasta. 5 Închiderea aplicaţiei System Restore. puteţi repeta procedura alegând un punct de restaurare mai vechi.

Figura 2. deoarece aici sunt adesea programe de completare utile. Mai mult. Pe măsură ce scriem informaţii noi în acest fişier.punctele de restaurare create de aplicaţia Sistem Restore. respectiv unul după altul. sistemul aşează aceste blocuri pe zonă continuă.componente opţionale din Windows. 5 . uitaţi că există în acest loc. Pentru a curăţa manual acest folder.4 Defragmentarea unui disc – programul utilitar Disk Defragmenter Atunci când se crează un nou fişier. este posibil ca. alegeţi comanda Start-Run. spaţiul rămas liber este format din grupuri din ce în ce mai mici de blocuri.. introduceţi %temp%.3 – Fereastra principală a utilitarului Disk Cleanup 2. La un moment dat. Pe suprafaţa unui hard-disc nou sau recent formatat. mai bine. pe măsură ce discul se umple. . De fapt. închideţi toate programele. nu mai este suficientă şi următoarele blocuri ale fişierului sunt scrise acolo unde se găseşte spaţiu liber pe disc. uneori. Folosiţi cu mare prudenţă aceste opţiuni sau. conţine alte trei instrumente de curăţare care vă permit să ştergeţi: . deoarece nu mai există spaţii libere suficient de mari pntru a înregistra întregul fişier. sistemul de operare să fie nevoit să stocheze un fişier în sute de locuri. Evitaţi să ştergeţi elementele din categoria Downloaded Program Files. zona continuă iniţial rezervată.programe instalate în Windows.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. în afară de cel mai recent. Windows înregistrează pe hard-disc informaţiile în mici porţiuni numite blocuri şi rezervă pentru fişierul respectiv un număr de blocuri.. 5 Atenţie: rubrica More Options din fereastra Disk Cleanup for . astfel încât coloana din dreapta va arăta 0 KB chiar dacă folderul temporar din calculatorul dumneavoastră conţine o mulţime de fişiere. este posibil ca un fişier nou să nu încapă într-un singur loc de parcare (adică toate blocurile să fie într-o zonă continuă) de pe suprafaţa hard-discului. Opţiunea Temporary Files şterge doar fişierele temporare mai vechi de o săptămână. apăsaţi tasta Enter şi apoi ştergeţi fişierele din fereastra care apare. .

De asemenea. . salvate şi închise fişierele. În timpul procesului de defragmentare. efecuatţi următoarele: .închideţi toate programele. un program care pune pe zonă continuă fişierele fragmentate pe mai multe zone de disc. pentru că. în mod obişnuit. fragmentarea fişierelor se agravează şi. acest program rearanjază fişierele de pe hard-disc astfel încât să crească viteza de încărcare a programelor. chiar şi o zi întreagă) şi pune sistemul într-o stare de vulnerabilitate. folosiţi utilitarul Disk Cleanup şi ştergeţi toate fişierele de care nu mai este nevoie pentru a elibera cât mai mult spaţiu posibil . ca şi cum ar încerca să rezolve un puzzle. un disc proaspăt defragmentat este mai rapid şi răspunde mai bine la comenzi decât unul puternic fragmentat. la un moment dat. Pentru a rezolva această problemă se poate utiliza programul Disk Defragmenter. nu sesizează faptul că fişierele sunt astfel împărţite. Ca urmare. Dacă spaţiul liber este mai mic de 15% din capacitatea discului.dezactivaţi programul antivirus. aparent. apare o semnificativă reducere a vitezei cu care sunt deschise. De asemenea. nu se face defragmentarea unui hard-disc care dă semne de boală.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. Figura 2. deoarece el înregistrează adresele locaţiilor unde sunt stocate blocurile din fişierele respective. înainte de a rula programul de defragmentare. Pentru a rula programul Disk Defragmenter. 5 Utilizatorul. iar această operaţie este mult mai lentă comparativ cu citirea unei suprafeţe de disc contiunue. . pe un laptop care funcţionează numai pe baterie sau dacă s-a planificat pornirea automată a unor activităţi cu programul Task Scheduler. pe vreme de furtună (când suspectăm oprirea sursei de alimentare electrică). Dar.4 – fereastra principală a programului DisK Defragmenter Defragmentarea este un proces care durează uneori foarte mult (multe ore. În timp.goliţi coşul de gunoi. capetele unităţii de disc (care citesc efectiv informaţia de pe disc) trebuie să parcurgă toată suprafaţa discului. sistemul de operare le deschide repede şi fără probleme. Ca urmare. atunci când se deschide un fişier scris fragmentat în sute de locuri. Deşi programul de defragmentare are nevoie uneori de un timp mai lung pentru a-şi realiza sarcinile. deschideţi o sesiune de lucru ca administrator şi apoi parcurgeţi paşii următori: 6 . programul nu poate face defragmentarea completă. colectând fiecare bolc. înainte de a rula programul Disk Defragmenter. Dacă hard-discul este aproape plin. Windows colectează segmentele care compun fişierele şi le mută temporar în alt loc. defragmentarea durează mult mai mult în comparaţie cu cazul când există spaţiu disponibil pe disc.

3. programul utilitar Check Disk este o actualizare puternică a programului ScanDisk. dacă era posibil. Windows verifică sistemul.5. Executaţi click pe butonul Analyze. Efectuaţi click pe butonul Close ce apare la terminarea defragmentării. Uneori. tastaţi dfrg. Verificarea discurilor – programul Check Disk De fiecare dată când se lansează comanda pentru scoaterea din funcţiune a calculaorului. corectarea erorilor apărute datorită opririi incorecte a calculatorului.msc. care scanează suprafaţa discului pentru a verifica existenţa erorilor şi repară orice (sau aproape orice. iar dacă nu apar probleme. rubrica ToolsDefragmenter Now. se opreşte calculatorul. Selectaţi comanda File-Exit pentru a ieşi din program sau. calculatorul se opreşte fără nici un avertisment şi fără a mai parcurge procedura normală de oprire. a căderilor de tensiune. aplelaţi butonul Defragmenter pentru a porni defragmentarea. repornirea calculatorului după o oprire necivilizată determina rularea automată a unui program numit ScanDisk. dacă este necesar. Programul analizează unitatea de disc şi face o recomandare cu privire la oportunitatea operaţiunii de defragmentare. Un grafic în culori şi bara de stare prezintă procesul de defragmentare în evoluţia sa. Dacă este cazul.. sau Alegeţi comanda Start-Run. 7 . 6. Înainte de Windows XP. Alegeţi comanda Start-All Programs-Accessories-System Tools-Disk Defragmenter sau Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe pictograma unităţii de disc din fereastra My Computer apoi selectaţi comanda Properties. mai bine zis) eroare găseşte. Apare fereastra Disk Defragmenter (figura 2. 5.4). din cauza blocării sistemului. În Windows XP. a blocărilor mecanice etc.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. un utilitar conceput pentru detectarea şi. 4. 5 1. apăsaţi tasta Enter. defragmentaţi următoarea unitate de hard-disc. 2.. Alegeţi unitatea de disc pe care doriţi să o defragmentaţi. 2. asigurându-se că toate fişierele sunt salvate pe disc.

Executaţi click pe butonul Start pentru a începe procesul de verificare. Inscripţionarea mediilor de stocare optică de tip CD şi DVD 2. în care validaţi sau eliminaţi semnul de validare din următoarele casete: a. rubrica Tools.5 – Ferestrele programului Check Disk Pentru a detecta şi repara erorile de pe disc. procedaţi astfel: 1.1.6. chiar dacă nu este validată prima opţiune. Această opţiune. butonul Check Now. dacă este activă. dacă nu o validaţi. Dacă discul este în uz sau dacă verificaţi discul de sistem (discul pe care este instalat sistemul de operare). Validaţi această casetă pentru a determina programul să repare toate erorile pe care le găseşte. 2. erorile vor fi semnalate. Închideţi toate programele.5). apoi selectaţi comanda Properties. Bara de progres indică etapa în care se sflă aplicaţia Check Disk. 3. Efectuaţi click dreapta pe pictograma unei unităţi de disc din fereastra My Computer.6. Sectoarele ce nu pot fi reparate sunt blocate şi devin indisponibile pentru viitoarele scrieri pe disc. Când toate etapele au fost parcurse. în care se apelează butonul Yes pentru a amâna scanarea până la următoarea repornire a calculatorului. apare o casetă de dialog. dar nu reparate. 2. care vă pune la dispoziţie rezultatele verificării discului. Inscripţionarea CD-urilor cu ajutorul programului CD Writing Wizard 8 . 5 Figura 2. Scan for and Attempt Recovery of Bad Section (caută şi încearcă repararea sectoarelor defecte). apare o casetă de dialog. repară erorile. b. Apare fereastra de dialog Check Disk Local Disk (figura 2. altfel. Automatically fix file system errors (corectează automat erorile din sistemul de fişiere). Validaţi această casetă pentru a determina programul să recupereze fişierele din secţiunile defecte de disc şi să le mute în altă parte pe disc. 4.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr.

Atenţie: Cu ajutorul utilitarului CD Writing Wizard se pot scrie numai fişiere de date.6). procedaţi astfel: 1. 4. Trageţi pictogramele fişierelor sau folderelor dorite în fereastra deschisă a CD-ului sau peste pictograma CD-ului din fereastra My Computer/Windows Explorer b. executaţi click pe opţiunea Write These Files to CD (scrie aceste fişiere pe CD) pentru a deschide aplicaţia expert CD Writing Wizard (figura 2. 5. cu rol de rezervor de păstrare. sistemul de operare Windows XP vă permite să copiţi (scrieţi) fişiere pe un CD blank cu ajutorul utilitarului CD Writing Wizard. de exemplu se scriu cu alte utilitare – Nero.7).6 – Fereastra CD Drive 2. dacă aceasta a dispărut. şi alegeţi opţiunea Open writabile CD folder using Windows Explorer. 9 . Selectaţi fişierele şi folderele dorite şi alegeţi din meniul contextual Send to-CD Drive În oricare din situaţiile de la punctul precedent. alegeţi Start-My Computer şi executaţi dublu click pe pictograma CD. Figura 2. Pe ecran apare o pagină care indică progresul operaţiei. Activaţi fereastra CD Drive sau. Introduceţi un CD gol în inscriptorul de CD-uri. Apare fereastra CD Drive (figura 2. 5 Dacă PC-ul conţine o unitate de CD care poate inscripţiona discuri. fşierele cu muzică.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. În panoul de activităţi.) Pentru a copia fişiere şi foldere pe un CD. Daţi un nume CD-ului şi apoi efectuaţi click pe butonul Next pentru a începe scrierea fişierelor pe CD. cel puţin de două ori dimensiunea fişierelor ce trebuie scrise pe CD. nu vă complicaţi să creaţi un CD compatibil HighMAT pentru un disc de date. folosiţi una din următoarele trei metode: a. Pentru aceasta. efectuaţi click pe butonul Finish. Selectaţi fişierele şi folderele dorite şi alegeţi (în orice variantă) succesiunea Copy-Paste c. După ce programul utilitar termină scrierea pe CD. Dacă vi se oferă posibilitatea de a alege. invizibil. se copiază obiectele într-un folder temporar. Rezultă că este nevoie de mult spaţiu pe disc liber. Precizaţi sistemului de operare Windows ce fişiere şi foldere doriţi să fie copiate pe CD. 3. Windows Media Payer etc.

Acest software permite utilizatorilor să personalizeze operaţiuni complexe printr-un control complet asupra proiectului de ardere. se pot inscripţiona discuri de tip HD DVD şi Blu-ray Disc. oferind o multitudine de facilităţi pentru stocarea prin ardere folosind tehnologia laser.MP3 în track-uri audio şi inscripţionarea lor în format audio CD şi.2 Inscripţionarea mediilor de stocare optică de tip CD şi DVD cu ajutorul aplicaţiei Nero Burning ROM Pentru inscripţionarea (sau arderea) unui CD sau DVD. 5 Figura 2. se precizează care sunt fişierele pe care le doriţi a fi inscripţionate pe disc se porneşte procesul de inscripţionare. alocarea unei etichete de volum pentru discul inscripţionat. conversia fişierelor de tip . fapt ce ne determină să orientăm studiul privind inscripţionarea CD-urilor şi DVD-urilor asupra acestui software. se pot folosi diverse tipuri de software specializate pentru acest tip de operaţiuni. În pofida complexităţii sale şi multitudinii de posibilităţi oferite. dintre care se evidenţiază.6. a fişierelor de date.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. audio sau video).7 – Programul CD Writing Wizard 2. ca fiind cel mai des utilizate Nero Burning ROM. viteza de scriere. Nero Burning ROM are mai multe posibilităţi de a fi lansat în execuţie. nu în ultimul rând. se poate defini tipul de stocare. Experienţa în domeniu indică o popularitate majoră a aplicaţiei Nero Burning ROM. De exemplu. CDBurner XP Pro. Nero Burning ROM rămâne o aplicaţie de ardere uşor de utilizat. Nero Burning ROM oferă totodată posibilitatea de a copia un disc CD sau DVD pe un altul similar (cu excepţia celor protejate la copiere). Unlead Burn CD&DVD etc. începând cu versiunea 7 a acestui software. trebuie specificat că. care vă oferă posibilitatea de a inscripţiona un disc CD în doar trei simpli paşi: se selectează mai întâi tipul de disc (CD sau DVD) şi formatul media al acestuia (date. muzică sau de tip video pe unităţi de CD sau DVD. configurarea barelor de instrumente din cadrul aplicaţiei etc. Roxio Easy Media Creator. Nero Burning ROM este o aplicaţie software de inscripţionare a mediilor optice prin intermediul unei interfeţe prietenoase cu utilizatorul. prezentăm în continuare pe cele mai uzitate: 10 .

în funcţie de formatul media pe care doriţi să îl urmaţi. 5 pornind de la butonul Start al sistemului de operare Windows.9). Copy Disc etc. Selectarea tipului de disc şi al formatului de inscripţionare. în care utilizatorul poate selecta tipul de disc din partea stânga sus a ferestrei New Compilation (CD. Figura 2. HD DVD sau Blu-ray Disc).).TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. DVD. secţiunea Programs. folderul Nero 7 Ultra Editon (titulatura poate să difere în funcţie de versiune). care oferă posibilitatea inscripţionării cu Nero Burning ROM prin opţiunea Make Data Disc (figura alăturată) În urma lansării în execuţie. Pasul 1.8 – Apelarea programului Nero Burning ROM la inserarea unui CD sau DVD blank dintr-o pictogramă Nero Burning ROM de tip shortcut de pe desktop. prin prisma celor trei paşi mai sus menţionaţi. - Figura 2. dacă aceasta a fost în prealabil adăugată de utilizator. se va deschide fereastra CD Drive (E:). Audio CD. 11 . se va selecta categoria Data sau Audio. Nero Burning ROM. la inserarea unui CD sau DVD blank (care nu conţine date deja inscripţionate). Ecranul de aplicaţie deschide o nouă sesiune de lucru pentru scrierea discului. apoi imediat sub se află o zonă în care se specifică formatul media al discului – de exemplu pentru un CD (CD-ROM ISO.9 – Fereastra principală a programului Nero Burning ROM Vom descrie procedura de inscripţionare şi posibilităţile de configurare. apoi în sfârşit Nero Burning ROM. va afişa fereastra de aplicaţie principală (figura 2.

Nero va oferi utilizatorului o interfaţă compusă din două panouri. vom avea două opţiuni pentru acest caz. pe acelaşi CD. fie chiar şi din altă fereastră Windows deschisă sau folosind comenzile clasice de copiere Clipboard Copy (Ctrl+C). când se scrie pentru prima dată un CD blank. numite track-uri). implicit scrierea se face mai în profunzime şi este mai durabilă în timp şi rezistentă la zgârieturi. se poate preciza. Pasul 2. respectiv Paste (Ctrl+V). foarte asemănătoare cu interfaţa Windows Explorer. timpul de ardere laser este mai mare. iar în dreapta găsim fereastra de navigare în locaţiile de pe hard-disc.9 – Alegerea opţiunilor de ardere Viteza de scriere a CD-ului este un parametru important pentru procesul de ardere. completându-se informaţia în caseta de text Disc Name. Pentru a preciza eticheta de volum a CD-ului. până la umplerea discului. Acest parametru se poate seta din secţiunea Burn. 16x. iar în fereastra deschisă se confirmă viteza de scriere pe disc. Burn. la care se poate adăuga data inscripţionării şi chiar un contor ce specifică numărul de copii efectuate pentru acelaşi disc. în sesiuni diferite de scriere memorate secvenţial. Selectarea conţinutului în vederea inscripţionării După apăsarea butonului New. Pasul 3. care reprezintă posibilitatea de a inscripţiona de mai multe ori. Plasarea obiectelor în locaţia de inscripţionare pe CD (figura 2. Pornirea procesul de inscripţionare. 5 Pentru varianta CD-ROM (ISO) se va opta în cazul în care pe un CD vrem sa stocăm fişiere de date. timpul necesar operaţiunii poate fi mai mare sau mai mic. în secţiunea Multisession dacă se doreşte scrierea de tip multisesiune. Se apasă butonul . caseta Write Speed. în care se specifică viteza de scriere dorită. 24x). 12 . de pe bara de instrumente.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr.11) se face fie prin Drag&Drop fie din fereastra din dreapta. Cu cât viteza este mai mică. se va selecta secţiunea Label din partea superioară a ferestrei. se trece la pasul următor. fiind locaţia unde se vor copia fişierele şi folderele pentru inscripţionare. După precizarea elementelor de copiat. Pentru cazul în care se doreşte ca scrierea informaţiilor să fie făcută într-o singură sesiune de lucru. în stânga se află fereastra de navigare a CD-ului sau DVD-ului. Figura 2. Start Multisession Disc. fiind invers proporţional cu valoarea acestei viteze (10x. La acest pas. oferind posibilitatea ca în sesiunea următoare să se mai poată adăuga informaţie pe disc şi Continue Multisession Disc. se va alege No Multisession. Astfel. una după alta. Audio CD este opţiunea aleasă în momentul în care se doreşte crearea unui CD audio (formatul audio este organizat sub formă de piste. iar Copy Disc va fi selectată în cazul în care se doreşte copierea identică a unui CD pe un altul. caz în care o altă scriere pe disc nu va mai fi posibilă. În funcţie de aceasta. opţiune selectată în momentul în care în unitatea de CD s-a introdus un disc deja inscripţionat multisesiune şi se doreşte continuarea scrierii.

12). care mai întâi va citi întreg conţinutul discului sursă. ci pur şi simplu se va copia întreg conţinutul unui CD sau DVD pe un altul. Pentru aceasta.12 – Alegerea opţiunii CD Copy Această variantă de copiere poate avea două situaţii: 1. pur şi simplu. 5 Figura 2. după care se va scoate din unitate CD-ul sursă şi se va introduce CD-blank-ul pentru scriere.TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. în urma comenzii New. va crea o imagine pe disc (a se vedea locaţia acestui fişier TempImage. iar cealaltă cu rol de inscripţionare. Figura 2.nrg în secţiunea Image). una cu rol de citire. se poate efectua metoda On the fly (se 13 . 2. din fereastra New Compilation se va alege din partea stângă varianta CD Copy (figura 2. Cazul în care calculatorul dispune de o singură unitate de inscripţionare.11 – Plasarea obiectelor în locaţia de inscripţionare pe CD Copierea identică de pe CD sursă pe un CD destinaţie Este operaţia prin care nu se mai precizează ce obiecte de natura fişierelor sau folderelor sunt destinate pentru inscripţionare. Cazul în care calculatorul dumeavoastră dispune de două unităţi CD/DVD.

în această lucrare. Rar pot fi utilizate şi în afara sistemului de operare Windows. ceea ce facilitează manevrarea lor. două din ele (nu neapărat cele mai bune) fiind puse la dispoziţie de sistemul de operare Windows XP (nu sunt prezentate în lucrare). Sunt mai multe metode de comprimare (arhivare) a fişierelor. Selectaţi fişierul sau fişierele care doriţi să facă parte din arhiva respectivă. este o colecţie de fişiere comprimate şi combinate într-un singur fişier. Figura 2.. create cu programul utilitar WinRar. Executaţi dublu click pe o arhivă pentru a vedea ce conţine.Fişierele arhivate cu programul WinRar se pot proteja prin parolă pentru a împiedica alţi utilizatori să extragă fişiere. este deschisă o copie protejată la scriere a documentului respectiv.PDF nu va economisi prea mult spaţiu pe disc deoarece aceste tipuri de fişiere sunt deja comprimate. 2. pentru a copia fişierul în altă locaţie sau se poate extrage documentul din arhivă pentru a lucra cu originalul. însă fişierele de tip program.Arhivarea se poate face pe orice unitate de disc. iar fişierele de tip . parcurgeţi următorii paşi: 3. text tehnoredactat. modul de lucru cu arhive de tip . . Dacă executaţi dublu click pe un document dintr-o arhivă.Rar se comportă ca nişte dosare. . . iar apoi din meniul File se poate alege opţiunea Save As . Arhivarea fişierelor cu imagini. de exemplu.. Comprimarea fişierelor şi dosarelor Prin comprimarea fişierelor şi dosarelor este redus spaţiul pe care acestea îl ocupă pe disc. Elementele ce caracterizează fişierele arhivate cu programul WinRar sunt următoarele: .TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. Apoi. de tip .Un fişier arhivă.7.Rar.Rar. trasmiterea prin e-mail sau prin sistemul FTP etc. în sistemul de operare Unix. Vom prezenta. pagină Web. . baze de date şi audio WAW sunt reduse foarte mult. text simplu.Fişierele de tip . foaie de calcul.Arhivarea fişierelor cu programul WinRar reduce dimensiunea fişierelor mai mult decât arhivarea prin metodele Windows XP.12 – Fereastra principală a programului utilitar WinRar Pentru a crea un fişier de tip arhivă. muzică şi de tip . daţi click pe butonul drept al mouse-ului şi din meniul contextual alegeţi opţiunea Add to 14 . 5 bifează această opţiune în secţiunea Copy Options) – care constă în desfăşurarea procesului de inscripţionare pe măsură ce informaţia este citită de pe discul sursă.

Se adaugă. se poate atribui o parolă arhivei 6. Extract files. stabilim.. Atribuim un nume fişierului arhivă.. Alegem din lista ascunsă Compression method.. le plasăm la destinaţie. Stabilim. care este dimensiunea volumelor e. Pentru a adăuga noi fişiere la o arhivă existentă se selectează fişierul sau fişierele respective şi din meniul contextual se alege opţiunea Add to archive. Se atribuie un nume arhivei. cea mai bună etc d. iar din fereastra cunoscută se alege arhiva la care facem adăugarea... în secţiunea Archiving Options. sau se poate crea un shortcut . extragerea este instantanee în directorul curent c. Create SFX archive. care se autoextrage (nu mai necesită programul WinRar pentru dezarhivare) 5. 15 . folder creat automat în folderul curent.. 2. putem să folosim mai multe metode: 1. se alege meniul File-New-WinRAR Archive sau din meniul contextual se alege New-WinRAR Archive 2. În rubrica General: a. din care cele mai importante sunt: i. Pentru a extrage fişierele dintr-o arhivă. care trebuie divizate în mai multe volume pentru a fi mai uşor manevrate. Apare fereastra Archive name and parameters (numele arhivei şi parametrii). opţiunile de arhivare.. conform algoritmului anterior prezentat. când au fost definitivate toate opţiunile şi criteriile de arhivare. Selectaţi butonul OK. În fereastra Windows Explorer/My Computer. extragerea se efectuează instantaneu într-un folder care are numele fişierului de tip arhivă.ZIP sau .TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012 Lucrarea de laborator nr. Delete files after archiving. Extract Here. care are 7 rubrici. în cazul arhivelor foarte mari. crează o arhivă de tip executabil. tipul arhivei . Selectăm fişierul de tip arhivă şi din meniul contextual. 3. care deschide fereastra Extraction Path and Options. De fapt pentru a crea o nouă arhivă se poate proceda şi astfel: 1. metoda de comprimare: normală. 5 archive . alegem: a. Extract to nume_folder. Stabilim. În rubrica Advanced.RAR c.. 4. în secţiunea Archive format. În secţiunea Split to volumes bytes. bună. unde se alege calea şi opţiunile de extragere b.. selectăm fişierul sau fişierele pe care dorim să le extragem şi prin metoda Drag&Drop. şterge fişierele sursă după arhivare ii. Programul WinRar se mai poate apela la fel ca orice program Start-All Programs-WinRar. noi fişiere la arhiva existentă. secţiunea Archive name b. Deschidem arhiva..