Curs Geriatrie-Gerontologie Disfunctiile mentale ale varstnicului

:

ANXIETATEA: -reprezinta teama fara obiect,manifestata prin neliniste psihomotorie,modificari vegetative si disfunctii comportamentale. Caracteristicile anxietatii: 1.nemotivata; 2.se refera la un pericol iminent si nedeterminat,fata de care apare o atitudine de asteptare(stare de alerta) 3.este insotita de convingerea neputintei si dezorganizarii in fata pericolului. 4.asocierea unei simptomatologii vegetative generatoare de discomfort somatic Se declanseaza astfel un cerc vicios prin care anxietatea se autointretine. Tipuri de tulburari anxioase: AGORAFOBIA-grup relative bine definit de fobii cu privire la frica de a parasi domiciliul propiu ,frica de magazine,de aglomerari si locuri publice sau frica de a voiaja singur in tren,autobus sau avion. Tulburarile de panica sunt frecvent asociate . FOBII SOCIALE-frica de a fi expus la observatia atenta a altuia antrenand evitarea situatiilor sociale.Fobiile sociale invadante se insotesc de obicei cu pierderea stimei pentru sine si de o frica de afi criticat.Se manifesta prin roseata,tremuratul mainilor,nauzee sau nevoia urgent de urinare,pacientul fiind convins ca una sau alta din aceste manifestari secundare constituie problema primara.Simptomele pot continua pana la panica. FOBII SPECIFICE(IZOLATE)-fobia limitata la situatii foarte specifice cum ar fi proximitate unor animale,locuri inalte,furtuna,obscuritate,zborul in avion,spatii inchise,utilizarea toaletelor publice,consumul unor alimente,ingrijirile dentare,sangele sau ranile.Desi limitata ,situatia de fobie,poate declansa cand persoana este expusa, o stare de panica,cum ar fi agoraphobia sau fobia sociala. DEPRESIA:

1 | Page

cu caracter irational recunoscut ca atare si care nu poate fi controlata volitiv.amenintator sau catastrofic si care ar provoca simptome evidente de disperare la cele mai multe personae.golire si neliniste interioara. 8.lentoare psihomotorie.de contacte interumane. Factorii predispozanti: -trasaturi de personalitate (compulsive.intensa .de boli.xenofobiateama de straini. 4. Caracteristicile DEPRESIEI: 1.cu actualizarea trairilor neplacute.lipsa de vigore fizica. 3.de animale.astenie. TULBURARI POSTTRAUMATICE: -aceasta tulburare constituie un raspuns diferit sau prelungit la o situatie sau la un eveniment sressant(de scurta sau lunga durata).scadere in greutate.de spatiu.in mod exceptional.tulburari ale dinamicii sexuale. 6.triste si amenintatoare.pierderea sentimentelor.nebulos 5.-reprezinta o prabusire a dispozitiei bazale.insomnii. 7.anorexie.continut conceptual cenusiu.care nu au prin ele insele un caracter periculos. Exemple de fobii:toxicofobia-teama de otrava.tricofobia-teama de par.gamofobia-teama de casatorie.dispozitia depresiva(„tristetea vitala”) 2. Cele mai frecvente fobii sunt:de locuri.astenice) -antecedente de tip nevrotic(favorizeaza aparitia sindromului sau ii agraveaza evolutia) 2 | Page .zoofobia-teama de animale.declansata de un obiect sau o situatie. FOBII: -frica specifica .

neapropiate sau deplasate. Tulburari de comportament: energie crescuta si dezinhibitie( ex:cheltuie excesiv.cu idei de grandoare si supraestimarea capacitatilor sale. -boala recurenta este caracterizata prin episoade de manie care alterneaza cu perioade de normalitate intre episoadele de boala. Uneori tulburarea poate prezenta o evolutie cronica. Ridicarea inhibitiilor sociale normale poate antrena comportari imprudente .Durand numerosi ani si antrenand eventual o modificare durabila a personalitatii.in amintiri invadante(‘flashbacks’).are indiscretii sexuale.nerationale. accelereaza si este dificil sau chiar imposibil de intrerupt) Scaderea capacitatii de concentrare Scaderea nevoii de somn Aceasta exaltare se insoteste de o augumentare a energiei antrenand o hiperactivitate .de detasare in raport cu altii.de insensibilitate la mediu. Modificari de forma a gandirii(grandoare).anhedonie si evitarea activitatilor sau situatiilor putand redestepta amintirea traumatismului. Atentia nu poate fi sustinuta si exista deseori o distractibilitate importanta.vise sau cosmaruri.o dorinta de a conversa si o reducere a necesitatii somnului.familiaritate exagerata) Logoree(vorbeste excesiv cantitativ.dar merge spre vindecare in cele mai multe cazuri. Ele survin intr-un context durabil de ‘ anestezie psihica’ si de slabire emotionala.Simptomele tipice cuprind renasterea repetata a evenimentului traumatic. MANIA: -prezenta unei elevatii a dispozitiei disproportionata fata de situatia persoanei putand varia de la o jovialitatea indiferenta pana la o agitatie practic necontolabila. 3 | Page . Persoana prezinta o augmentare a stimei de sine . Perioada separand aparitia traumatismului de cel al tulburarii poate varia de la cateva saptamani la cateva luni. Evolutia este fluctuanta . Modificari de dispozitie(excitatie psiho-motorie).

Exista o augmentare a sociabilitatii . Persoana isi da seama ca e vorba de propiile ganduri .repetitive. Comportamentele si ritulalul compulsiv sunt activitati stereotipe .HIPOMANIA: -tulburare caracterizata prin prezenta unei elevatii usoare dar persistente a dispozitiei. Ideile obsedante sunt de gandire .chiar daca sunt straine de vointa sa.de obicei. De regula aceste idei jeneaza in mod considerabil persoana. Scaderea stimei de sine si a increderii in sine si frecvent idei de culpabilitate sau de devalorizare(chiar in formele usoare). Sunt prezente tulburari de somn si o scadere a apetitului . nu sunt suficient de marcate pentru a impiedica functia profesionala sau pentru a antrena o respingere sociala. Numarul si severitatea simptomelor permit determinarea a 3 grade de severitate a episodului:usor/mediu/sever.dorintei de a conversa. Perturbarile dispozitiei si comportamentului nu sunt insotite de halucinatii sau idei delirante.care incearca sa le reziste dar nu reuseste.de reprezentare sau de impulsie.reducerea energiei si o diminuare a activitatii.o pierdere a interesului. Aceste simptome.a energiei si a activitatii. DEPRESIA: -scaderea dispozitiei . 4 | Page . TULBURARE OBSESIV-COMPULSIVA: -caracterizata prin idei obsedante sau de comportamente compulsive recurente. O alterare a capacitatii de a simti placerea. Euforia si sociabilitatea sunt uneori inlocuite print-o iritabilitate sau atitudini de vanitate sau mojicie.asociata de obicei unui sentiment intens de bunastare si de eficacitate fizica si psihica.o diminuare a aptitudinii de concentrare insotita de o oboseala importanta chiar dupa un effort minim..cu patrundere fortata in constiinta persoanei in mod repetitiv si stereotip.de familiaritate sau a energiei sexuale si o reducere a necesitatii de somn.

respins. Anxietatea se agraveaza atunci cand persoana incearca sa reziste activitatii sale compulsive. Evolutia poate sa se dezvolte in tulburari cronice.interpretand si amplificand modificarile fiziologice ale fiecarui organ sau aparat si in in consecinta „tratandu-se in permanenta”. Ideile hipocondriace delirante apar in: Schizofrenie.a costiintei identitatii sau a senzatiilor immediate si a controlului miscarilor controlate.si involutie.care stie ca trebuie sa produca acest rezultat.interventia unor persoane straine).cel mai adesea.cu gravitate deosebita in dezacord cu stare de sanatate foarte buna sau putin modificata a bolnavului.Se insotest de anxietate intotdeauna. Cu toate asigurarile pe care bolnavul le primeste. (Durkheim) Tentativele de suicid-sunt aparent suicideri ratate din motive tehnice(mijloace de sinucidere inadecvate sau fortuite . semnificatia unei nevoi crescute de afectiune si de atentie din partea anturajului. Suicidul: -semnifica orice caz in care moartea rezulta direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ facut de victima insasi. Tentativa suicidara pare a avea.Depresii. HIPOCONDRIALITATEA: -convingeri privind existenta unei boli incurabile. Halucinatiile: 5 | Page .paralizii si anestezii .Psihoze de pre.subestimat. Toate varietatile tulburarilor disociative au tendinta sa dispara dupa cateva saptamani sau luni. Tentativa de suicidere poate fi repetata.el nu inceteaza in a-si face o analiza minutioasa .fata de care subiectul se simte izolat.Psihoze delirante cronice. TULBURARI DE DISOCIATIE(de conversie): -diferite tulburari disociative(sau de conversie)care au in comun o pierdere partiala sau completa a functiei normale de integrare a amintirilor .cand aparitia tulburarii este legata de problemele sau de dificultatile interpersonale de nerezolvat.

Tulburarile de atentie se numesc DISPROSEXII si intereseaza atat atentia voluntara cat si pe cea involuntara: 1.de asemenea si ca o necesitate imperioasa ce scapa controlului volitional ale subiectului.mobilizarea. 3.Aprosexia-semnifica abolirea atentiei si se intalneste in stari confuzionale. cu caracter irational.sindromul catatonic.orientarea selectiva si concentrarea focalizata a proceselor psiho-comportamentale in vederea unei reflectari optime si facile a realitatii si a unei interventii eficiente in cadrul autoreglarii activitatii.atunci cand conditiile exterioare normale ale acestor senzatii sau perceptii nu se realizeaza”.brutal sau periculos care apar spontan sau ca o reactie disproportionata la un stimul extern. AGRESIVITATEA(IMPULSIUNILE): -reprezinta actiuni cu declansare brusca . 3.Hipoprosexia-consta in diminuarea atentiei. 2.Pot apare .in special a orientarii selective a proceselor psiho-comportamentale.senzorialitatea experientelor traite.absenta obiectului real. TULBURARI DE ATENTIE: -ATENTIA este o functie sintetica a psihismului constand in activarea.Hiperprosexia-defineste cresterea atentiei si este un simptom frecvent in psihopatologie.olfactive.tactile. Polarizarea hiperprosexica catre un anumit domeniu se asociaza cu hipoprosexia pentru restul domeniilor.demente si oligofrenii avansate prin scaderea globala a performantelor intelectuale.”experiente psihologice interne care determina subiectul sa se comporte ca si cum ar avea o senzatie sau o perceptie.etc. 2. Trasaturile fundamentale ale halucinatiilor: 1.gustative.tonificarea.-sunt definite ca si „perceptii fara obiect”.convingerea ca trairea este obiectiva(determinand subiectul sa se comporte’ca si cum’) Halucinatiile pot fi:auditive.”perceptii fara obiect perceput”. 6 | Page .vizuale.

cleptomanie.piromanie.fugi impulsive si dipsomania. Se descriu astfel:violente.automutilari.omoruri. APATIA: -reprezinta o tulburare a dispozitiei si este caracterizata prin lipsa de tonalitate afectiva si dezinteres auto si allopsihic.autoagresive sau ca comportamente predominant afectiv-instictuale.Se pot manifesta ca acte heteroagresive.in stari psihopatoide. 7 | Page .distrugeri de obiecte.violuri. Cele mai frecvent agresiunile apar la personalitatile de tip dizarmonic.epilepsie.schizofrenie.sinucideri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful