IDENTITATEA ROMÂNEASCĂ ÎN RECLAMA CIOCOLATEI ROM

SCURT ISTORIC IDENTITEA ROMÂNEASCĂ Istoria unui neam este în mare măsură răspunsul pe care acesta îl dă provocărilor mediului înconjurător. Dacă un astfel de răspuns nu exista, identitatea națională s-ar fi pierdut. Identitatea poporului românesc începe să se definească odată cu statornicia limbii române și a dezvoltării literaturii moderne. Într-o abordare de tip filozofic, identitatea este modul de existența a unei culturi în condițiile în care ideea de cultură este înțeleasă în sensul cel mai general cu putință, drept un comportament uman direcționat valoric. Din punct de vedere cultural, identitatea culturală este un univers simbolic în orizontul căruia oamenii trăiesc un comun. Un sistem de credințe și coduri care explică solidaritatea dintre membrii unei societăți precum și voința acestora de a trăi în comun. În mod general, expresia „identitate culturală românească” trebuie văzută sinonimă cu expresia „identitate românească” întrucât termenul „românesc” are un înțeles exclusiv cultural. În „Dimensiunea Românească a Existenței”, Mircea Vulcănescu subliniază : „Fiecare epocă are anumiți termeni care par a stârni un interes superior altora. Evidențierea valorii de circulație a acestor termeni și a sensurilor lor ajută la fixarea fizionomiei spirituale ale epocii.” Identitatea românească există, ea aparține registrului Ființei. Ceea ce putem spune despre ea este că reprezintă modul de a fi în lume a poporului român.1

IDENTITATEA ROMÂNEASCĂ REGĂSITĂ ÎN RECLAMELE ROMÂNEȘTI Jean Baudrillard :„publicitatea este probabil mijlocul de comunicare cel mai spectaculos al epocii noastre”. Prosperitatea economică a perioadei interbilice anticipa, în urmă cu aproape un secol, efervescența cu care România se va elibera de monopoluri după 1989. Neînfrânată, economia
1

www.scritube.com/istorie/ELEMENTE-ALE-IDENTITATII-ROMAN202142214.php

de la banală pastă de dinți Bucol până la articole vestimentare întotdeauna în pas cu moda la Paris.theinvestor.ro/media/identitatea-romaneasca-reinventata-prin-marketing/ . Există branduri locale pe care românii le folosesc și le preferă în detrimentul mărcilor străine. 2 www. Ruxandra Voda.” Specialiștii în marketing țin cont la relansarea unor nume vechi.se reinventează sub presiunea capitalismului occidental. mărcile străine cu rezonanța internațională au acaparat treptat topul notorietății. Dorna. Testul final al specialiștilor în marketing este să redefinească mărci românești vechi pentru vremuri noi. cu reputație internațională. potrivit. desi antreprenoriatul românesc a creat câteva mărci puternice după șabloanele contemporane. Luate pe rând. sunt nume cu notorietate ridicată în rândul românilor.. Ursus. Însă . Ziarele vremii anticipau deja euforia publicitară de astăzi-firme românești sau străine promovau produse fel de fel. Farmec. director de marketing la Altex declară că „românii țin foarte mult la valorile naționale. Un exemplu în acest sens este ciocolata ROM tricolor. fiecare marcă are în spate o tradiție-un atribut extrem de important în selecția consumatorilor.2 Mărcile românești. precum Dorna. Arctic.

de la săraci la bogați. publicul țintă al acestui brand este vast. care și-a păstrat rețeta din 1964. Noi avem o avem o modalitate mai ciudată de arată acest lucru. Prima reclamă a brand-ului românesc ROM este încadrată în poziționarea după simbolul cultural. având un gust aromat de rom. Mesajul transmis dorește să sublinieze longevitatea acestui brand și faptul că dacă consumi ciocolată. au trezit într-o oarecare măsură spiritul de patriot din cei care au protestat această schimbare. reprezentând astfel simbolul acestei țări. fiind și în zilele noastre o alegere a consumatorilor de batoane. fiind și primul baton pe piața românească. Această schimbare a fost defapt o strategie de marketing sau am putea spune o tactică de a stimula patrionismul . Textul reclamei a fost scris cu galben în scopul atragerii atenției consumatorilor și a induce ideea de căldură și intimitate. El poate reprezenta de asemenea și toate evenimentele care s-au petrecut de-a lungul anilor din 1964 până în prezent. aceast îți oferă senzații tari. ROM este foarte cunoscut de consumatori și mai ales foarte apreciat. Eu cred că românii sunt patrioți în general. Schimbarea ambalajului din steagul României în steagul Statelor Unite au stârnit controverse din partea românilor.lucru care este evident datorită faptului ca ambalajul ciocolatei este chiar steagul România. timp în care brand-ul a rămas prezent pe piață. Atât ambalajul cât și spotul publicitar. Noua imagine a batonului împrumută din valorile „visului american”. de la tineri la bătrâni. Din acest punct de vedere. Aproape neschimbat de când a fost lansat. devenind peste noapte un brand internațional. simțind astfel ca identitatea lor românească le-a fost trădată.Ciocolata ROM este unul dintre cele mai longevive branduri românești. Cea de-a doua reclamă a acestui brand românesc este situată tot în poziționarea după simbol cultural.

cât și pentru celor mai tineri pentru care trecutul este mai mult sau mai puțin estompat. brand-ul ROM se baza pe ideea că nu trebuie să creezi ceva nou și diferit. Cea de-a treia reclamă ROM se încadrează în poziționarea după simbol cultural. ci să manipulezi ceva ce există deja în minte consumatorului. fapt ce arată tinerii rebeli din ziua de astăzi. roakere!”. CONCLUZIE . Prin campania publicitară a acestui baton și din reclamele sale. În această campanie de promovare. descoperim câteva trăsături specifice identității românești din acea perioada și schimbările ce au avut loc.românilor și pentru a-i ajuta să se exprime. Această campanie se adresează atât celor care au crescut cu ciocolat ROM înainte de 1989 și pentru care calitatea acestui produs era un etalon. ROM a redevenit autentic și și-a schimbat din nou ambalajul cu steagul românesc. O prima campania este „Partidul te vrea tuns. pentru a demonstra cât de mult este considerat ROM-ul un simbol românesc care nu trebuie schimbat niciodată. nu tolerăm această ținută minijup!”. iar cea de-a doua campanie tv este „Vizita de lucru – Tovarășă. După 10zile de la schimbarea ambalajului.

a declarat „ ROM este un brad ironic. autoironic. noncoformist și îndrăzneț care privește cu umor realitățile românești. Group Brand Manager Cadbury România.jurnalul. ROM este un adevărat simbol național.theinvestitor.com/istorie/ELEMENTE-ALE-IDENTITATII-ROMAN 3 www.revistacultura.ro www.”3 BIBLIOGRAFIE www. Gabriela Munteanu.Brand-ul românesc se adresează tutoror. într-o piață puternic concurențială și provocatoare în ultimii ani.jurnalul.ro www.ro www.htm .este bazat pe autenticitatea lui ca produs și ca personalitate.scritube.iqads. pentru a-l savura în orice moment și orice loc. pe care mulți români îl iau cu ei atunci când vizitează alte țări.ro www. mediază relația dintre aceștia și provoacă iluzii în rândul consumatorilor.ro/fun/pamflet-cu-brand-romanesc-autentic-ciocolata-rom-duce-senzatiilepe-internet. Despre specificul brand-ului ROM. pentru a-l prezenta ca fiind un produs autentic românesc. Succesul lui în timp. Publicitatea produce contactul direct dintre consumatori și produs.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful