P. 1
Kajian Empirikal

Kajian Empirikal

|Views: 14|Likes:

More info:

Published by: Nur Hidayah Ajmal Mahudai on May 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2014

pdf

text

original

NUR HIDAYAH BINTI AJMAL MAHUDAI Kajian Empirikal Proses Interpretif Pengenalan Menurut Neuman (1997:62), terdapat tiga

pendekatan utama kajian sosial iaitu, positivisme, interpretif dan kritikal. Positivisme ialah pendekatan aliran falsafah yang dibawa oleh Emile Durkheim yang melihat ilmu sosial sebagai ilmu alam yang dapat diukur melalui kaedah kuantitatif dan menggunakan hipotesis yang logik. Aliran ini menganggap ilmu sosial sebagai sifat objektif. Interpretif pula ialah aliran kajian yang berupaya memberi penjelasan fenomena sosial atau budaya berdasarkan perspektif dan pengalaman orang yang dikaji. Ia lebih fokus terhadap pemerhatian subjek yang bersifat subjektif. Terdapat beberapa langkah dalam proses interpret: 1. Merangka persoalan kajian 2. Menguraikan satu persatu konsep fenomena yang difahami sebelum ini melalui kajian terdahulu. 3. ‘Capturing’ fenomena. 4. ‘Bracketing’ fenomena 5. Membina konsep fenomena dengan menggabungkan 6. Meletakkan hasil kajian dalam konteks yang sebenar Huraian :-

penulis menghuraikan langkah-langkah penyelidk merangka persoalan penyelidikan. bagaimana. Pertama. Untuk mendapatkan jawapan yang lebih berkesan. ia berkenaan dengan keupayaan atau kemahiran untuk mengenalpasti pengaruh salingan atau pertalian antara isu umum dengan isu awam. Bagaimana melaksanakan soalan dekriptif? Pertama.1. Merangka persoalan Merangka persoalan di sini bermaksud. di mana. Langkah yang terakhir ialah membuat satu pernyataan lengkap berdasarkan persoalan-persoalan yang timbul. bawa subjek ke tempat dia mengalami peristiwa tersebut untuk mengembalikan memori atau ingatan mereka . Keempat. meletakkan pengalaman peribadi yang dikaji dalam sejarah penyelidik itu sendiri. megenalpasti bagaimana masalah ini mempengaruhi individu itu sendirian ataupun mempengaruhi sosial. institusi dan kumpulan. menggunakan penghuraian deskriptif iaitu apa. penyelidik meggunakan imaginasi sosial mereka untuk menimbulkan persoalan-persoalan yang tersembunyi dalam isu atau masalah yang dikaji. mengenalpasti bagaimana individu berinteraksi dengan institusi pembentukan untuk mengatasi masalah ini. Sumber persoalan ini datangnya daripada pengkaji dan subjek ( responden ) itu sendiri. bila untuk menghuraikan masalah terbabit bukan sahaja menghuraikan sebab masalah ini terjadi. Ketiga. Dengan ini. membawa subjek ( responden ) ke tempat kajian yang boleh dikawal persekitarannya. Wright Mills (1959) bermaksud kesedaran yang jelas tentang hubungan antara pengalaman dan masyarakat yang lebih luas. Kedua. Dalam artikel ini. bawa responden secara berkala untuk menguji hipotesis/ teori yang baru. Ia melihat pola umum tingkah laku dalam masyarakat. penyelidik dapat merasai sendiri pengalaman subjek yang dikaji. Apakah maksud imaginasi sosial? Imaginasi sosial menurut C. Kedua. Secara umumnya.

Menguraikan satu persatu konsep fenomena sebelumnya Langkah seterusnya ialah dengan mengkaji semula secara mendalam bagaimana fenomena/ isu tersebut dikaji sebelum ini. Dalam langkah ini. Kemudian. Gunakan proses Bulatan Hermeneutic.terhadap kes tersebut. diperhatikan dan dianalisis. Dedahkan cara fenomena tersebut didefinisikan. kemukakan andaian awal dan kepincangan yang timbul semasa kajian itu dilakukan. sangat penting untuk menjaga anonimiti subjek semasa mengambil pelbagai kes dan kisah peribadi berkaitan dengan fenomena yang ingin dikaji. Memfokuskan fenomena Seterusnya. analisis kajian sedia ada atau sorotan karya. Kemudian. Penyelidik boleh mendapatkan pelbagai kes pengalaman peribadi daripada beberapa subjek untuk memudahkan pembandingan dan perbezaan kes. undang-undang dan sastera. pengkaji akan mengenalpasti krisis dan situasi mendadak yang berlaku dalam hidup subjek. dan kaji semula model tingkah laku manusia yang terlibat. penyelidik dapat mengenalpasti persamaan dan pandangan umum semua subjek tentang satu fenomena. 4. Dalam langkah ini. dengan menggunakan fakta pengalaman seseorang. Kemudian. Bulatan Hermeneutic ialah proses untuk memahami teks secara meluas dalam pelbagai aspek khususnya aspek agama. 3. kaji secara saintifik. Mengasingkan fenomena . ambil kes-kes yang berlaku dalam kehidupan sosial. penyelidik akan meneliti dan meletakkan posisi diri mereka dalam masalah subjek. Akhir sekali. 2. Interpret semula secara mendalam. Sebagai contoh.

bracketing bermaksud mengasingkan fenomena tersebut secara sementara keluar daripada kehidupan sosial secara fizikal dan memahaminya dari sudut alam emosi (mental). . Seperti dalam istilah matematik.‘Bracketing’ adalah perkataan daripada Husserl (1913/1962).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->