You are on page 1of 28

3.5.

REGIMUL TERMIC AL POMPELOR DE CLDUR


Determinarea condiiilor interne de lucru ale pompelor de cldur, adic determinarea parametrilor termodinamici ai agentului frigorific utilizat n pompele de cldur, reprezint o problem foarte important, care n mod tradiional este tratat superficial de literatura de specialitate, de altfel destul de srac n ceea ce privete pompele de cldur. Este obligatorie cunoaterea exact a condiiilor de lucru n care va funciona o pomp de cldur, nc din faza de proiectare a sistemului de nclzire sau de preparare a apei calde menajere, n care va funciona aceasta, pentru c aceste condiii determin n ultim instan parametrii de performana ai echipamentului, n primul rnd eficiena pompei de cldur. n continuare vor fi prezentate principiile de baz ale calculului regimurilor termice pentru principalele schimbtoare de cldur, n special condensatoare i vaporizatoare, din diferite tipuri de pompe de cldur. Aceste regimuri termice vor evidenia condiiile particulare de lucru ale pompelor de cldur.

3.5.1. Regimul termic al condensatoarelor utilizate la nclzirea aerului


Procesul de condensare este reprezentat n figura 3.52, unde se observ c n interiorul evilor, are loc nti rcirea vaporilor pn la saturaie, apoi cantitatea de lichid crete treptat spre ieirea agentului frigorific din aparat. Ultima poriune a serpentinei, este integral umplut de lichid.

Fig. 3.52. Procesul de condensare


Schema de principiu a unui condensator care nclzete aerul, este prezentat n figurile 3.52 i 3.53. Agentul frigorific intr n aparat sub form de vapori supranclzii (refulai de compresor) (v.si.), i iese din acesta sub form de lichid subrcit (l.s.). Aerul la intrarea n condensator (a.i.) este mai rece, iar la ieirea din acesta (a.e.) devine mai cald, deoarece n aparat preia cldura cedat de agentul frigorific. n pompele de cldur care nclzesc aerul (cel mai adesea aparate de climatizare, care funcioneaz n regim de nclzire), aerul la intrarea n condensator este reprezentat de aerul din incinta nclzit de pompa de cldur. Aerul este nclzit n condensator pentru a se compensa pierdeile de cldur prin pereii incintei i prin sistemul de ventilare, care introduce aer proaspt i rece n incint. Presiunea agentului frigorific n condensator, este considerat constant i are valoarea presiunii de condensare pk. Aceast ipotez este corect n condiiile n care se neglijeaz pierderile de presiune din condensator, datorate curgerii n condiii reale a agentului frigorific.

Fig. 3.52. Schema condensatorului pentru nclzirea aerului


Evoluia procesului de condensare, n interiorul evii din care este construit serpentina condensatorului, este prezentat n figura 3.54.

Fig. 3.54. Evoluia procesului de condensare n evi 1-vapori supranclzii; 2-primele picturi de lichid; 2,2-amestec de lichid i vapori saturai; 3-ultimele bule de vapori; 4-lichid subrcit
La intrarea n condensator (1), vaporii sunt supranclzii. Aceast stare poate fi considerat cea de refulare a vaporilor din compresor. n contact termic cu aerul rece, temperatura vaporilor se reduce, aa cum se poate observa pe diagrama din figura 3.55, care prezint variaia temperaturii celor doi ageni de lucru, n lungul suprafeei de transfer termic. Procesul de rcire a vaporilor supranclzii, pn la atingerea strii de saturaie 1-2, este numit desupranclzire i pentru realizarea acestuia, este necesar o suprafa de schimb de cldur de cca. 10-20% din suprafaa total a condensatorului. Condensarea propriu-zis ncepe n momentul n care vaporii ajung la temperatura de condensare tk, iar n eav apare prima pictur de lichid saturat (2). Din acest moment, cantitatea de lichid din interiorul evii crete continuu (2, 2), pn cnd la sfritul condensrii, ultima bul de vapori i schimb i aceasta starea de agregare (3). Pe toat durata procesului de condensare 2-3, temperatura rmne constant, iar vaporii de agent frigorific sunt saturai i se gsesc n echilibru cu lichidul, care de asemenea este saturat.

Pentru condensarea propriu-zis, este utilizat aproximativ 60-80% din suprafaa total a condensatorului. n ultima parte a condensatorului, lichidul obinut, continu s rmn n contact termic cu aerul rece i astfel condensul va continua s cedeze cldur, ajungnd ca la ieirea din aparat s fie uor subrcit. Pentru subrcire, procesul 3-4, este utilizat cca. 10-20% din suprafaa total a condensatorului.

Fig. 3.55. Regimul termic al condensatorului pentru rcirea aerului


La intrarea n condensator, vaporii supranclzii (1) au temperatura de refulare tref, iar la ieire, condensul are o temperatur ceva mai redus dect temperatura de condensare, denumit temperatur de subrcire tsr. Regimul termic al condensatorului care nclzete aer este influenat de caracteristicile constructive ale aparatului (materiale, dimensiuni geometrice, starea suprafeelor, etc.), de regimul de curgere (debite, respectiv viteze de curgere), modul de amplasare a ventilatoarelor care asigur circulaia aerului, etc. Calculul regimului termic al condensatorului care nclzete aer, const n determinarea tuturor temperaturilor caracteristice. Un obiectiv important al calculului regimului termic, este determinarea temperaturii de condensare tk, care reprezint unul din parametrii interni de lucru ai instalaiei. Temperatura aerului la intrarea n condensator tai, este cunoscut, reprezentnd temperatura dorit a aerului, n incinta n care este amplasat condensatorul. Temperatura aerului la ieirea din condensator a fost notat, cu tae, iar variaia temperaturii aerului n condensator, sau gradul de nclzire a aerului, a fost notat cu tak. tak = tae tai [C] Variaia temperaturii aerului n condensator, are n cazul unor construcii uzuale i n condiii de lucru normale, valori n intervalul: tak = 510C Temperatura aerului, la ieirea din condensator se poate determina cu relaia: tae = tai + tak [C] tae = tai + 510 [C] Diferena dintre temperatura de condensare i temperatura aerului la ieirea din aparat, este pentru construcii uzuale i condiii normale: tk tae = 510C

Diferena total de temperatur din condensator, este diferena dintre temperatura de condensare i cea a aerului la intrarea n acesta, iar n condiiile prezentate, se poate constata c valorile normale pentru aceasta sunt: ttotk = tk tai = 1020C Temperatura de condensare, se poate determina direct n funcie de temperatura aerului la intrarea n condensator i diferena total de temperatur n condensator: tk = tai + ttotk [C] tk = tai + 1020 [C] Presiunea de condensare pk, poate fi determinat uor, dac se cunoate temperatura de condensare, cu ajutorul diagramelor sau tabelelor termodinamice, corespunztoare agentului de lucru din instalaie: tk pk Gradul de subrcire a condensului tsr, reprezint diferena dintre temperatura de condensare i temperatura lichidului la ieirea din condensator: tsr = tk tsr [C] Valorile normale ale gradului de subrcire, se ncadreaz n intervalul: tsr = 47C Temperatura de subrcire, cea la care iese agentul frigorific lichid din condensator, se poate calcula cu relaia: tsr = tk tsr [C] tsr = tk 47 [C] n figura 3.56 este prezentat un exemplu de regim termic particular, pentru un condensator destinat nclzirii aerului, avnd o construcie uzual i condiii de lucru normale.

Fig. 3.56. Regim termic particular al unui condensator pentru nclzirea aerului

3.5.2. Regimul termic al condensatoarelor utilizate la nclzirea apei


Regimul termic de funcionare a condensatoarelor pompelor de cldur, destinate nclzirii apei, este independent de tipul sursei de cldur pe care o utilizeaz pompa de cldur, dar depinde de tipul aplicaiilor n care sunt utilizate aceste echipamente. Astfel, regimul termic al condensatoarelor pompelor de cldur utilizate pentru nclzire, este diferit de regimul termic al condensatoarelor pompelor de cldur utilizate pentru prepararea apei calde menajere. n continuare vor fi prezentate ambele aplicaii uzuale ale pompelor de cldur. Scopul calculului regimului termic al condensatorului, este determinarea temperaturii de condensare a agentului frigorific. Cunoscnd valoarea temperaturii de condensare, cu ajutorul tabelelor sau diagramelor termodinamice, se poate determina presiunea de condensare, n funcie de natura agentului frigorific. Presiunea de condensare, reprezint presiunea de refulare a compresorului i influeneaz valoarea puterii necesare desfurrii procesului de comprimare, deci valoarea consumului de energie electric al compresorului. La pompele de cldur actuale, indiferent de tipul sursei de cldur, condensatoarele destinate nclzirii apei, denumite i condensatoare rcite cu ap, sunt din punct de vedere constructiv, schimbtoare de cldur cu plci, brazate. Condensatorul este montat n instalaie, aa cum se observ n figura 3.57. Avantajul acestui tip de schimbtoare de cldur, este c permite funcionarea cu diferene reduse de temperatur ntre cei doi ageni de lucru. Unul din cele dou circuite ale condensatorului, este utilizat de agentul frigorific refulat din compresor, care intr n aparat cu starea termodinamic de vapori supranclzii la temperatura de refulare i condenseaz, cednd cldur. Al doilea circuit, este utilizat de agentul termic (ap sau agent intermediar de tip antigel), care preia cldura rezultat n urma condensrii.

Fig. 3.57. Schema de montaj a condensatorului pompei de cldur, utilizat la nclzirea apei: C compresor; K - condensator

n figura 3.58, este prezentat regimul termic al acestor tipuri de condensatoare, n diagrama temperatur suprafa de transfer termic.

Fig. 3.58. Regimul termic al condensatorului pentru nclzirea apei


Vaporii de agent frigorific, intr n condensator cu starea 1, la temperatura de refulare din compresor tref. n contact termic cu apa, sau agentul intermediar care preia cldura, temperatura vaporilor supranclzii se reduce, aa cum se poate observa pe diagram. Desupranclzirea 1-2 se realizeaz pe prima poriune a suprafaei de transfer termic, din punct de vedere al agentului frigorfic, reprezentnd cca. 10% din suprafaa total a condensatorului. Condensarea propriu-zis ncepe n momentul n care vaporii ajung la temperatura de condensare tk, moment n care se formeaz prima pictur de lichid saturat (2). Din acest moment, cantitatea de agent frigorific lichid format, crete continuu (2, 2, 2), pn cnd la sfritul condensrii vaporii i schimb integral starea de agregare (3). Pe toat durata procesului de condensare 2-3, temperatura rmne constant la valoarea tk, iar vaporii de agent frigorific sunt saturai i se gsesc n echilibru cu lichidul, care de asemenea este saturat. Pentru condensarea propriu-zis este utilizat aproximativ 80% din suprafaa total a condensatorului. Pe ultima poriune din suprafaa de transfer termic a condensatorului, agentul frigorific lichid continu s se gseasc n contact termic cu apa sau agentul intermediar i astfel condensul va continua s cedeze cldur, ajungnd ca la ieirea din aparat s fie uor subrcit. Subrcirea este realizat pe cca. 10% din suprafaa total a condensatorului. Regimul termic al condensatorului care nclzete ap este influenat de caracteristicile constructive ale aparatului (materiale, dimensiuni geometrice, starea suprafeelor, etc.), de regimul de curgere (debite, respectiv viteze de curgere), etc. Temperatura apei la intrarea n condensator twi, este determinant pentru condiiile n care se realizeaz condensarea i depinde de tipul aplicaiei n care este utilizat pompa de cldur. Temperatura apei la ieirea din condensator a fost notat, cu twe, iar variaia temperaturii aerului n condensator, sau gradul de nclzire a aerului, a fost notat cu twk. twk = twe twi [C] Variaia temperaturii apei n condensator, pentru construcii uzuale i condiii de lucru normale, are valori n intervalul: twk = 37C

Temperatura apei, la ieirea din condensator se poate determina cu relaia: twe = twi + twk [C] twe = twi + 37 [C] Diferena dintre temperatura de condensare i temperatura apei la ieirea din aparat, este pentru construcii uzuale i condiii normale: tk twe = 35C Diferena total de temperatur din condensator, are n condiiile prezentate valori normale situate n intervalul: ttotk = tk twi = 612C Temperatura de condensare se poate determina direct n funcie de temperatura apei i diferena total de temperatur din condensator: tk = twi + ttotk [C] tk = twi + 612 [C] Presiunea de condensare pk, poate fi determinat n funcie de temperatura de condensare, cu ajutorul diagramelor sau tabelelor termodinamice, corespunztoare agentului de lucru din instalaie: tk pk Gradul de subrcire a condensului tsr, reprezint diferena dintre temperatura de condensare i temperatura lichidului la ieirea din condensator: tsr = tk tsr [C] Valorile normale ale gradului de subrcire, se ncadreaz n intervalul: tsr = 47C Temperatura de subrcire, cea la care iese agentul frigorific lichid din condensator, se poate calcula cu relaia: tsr = tk tsr [C] tsr = tk 47 [C] Condensator utilizat la nclzirea n pardosea n figura 8 este prezentat schema de montaj a condensatorului unei pompe de cldur, ntr-un sistem de nclzire prin pardosea.

Fig. 3.59. Schema de montaj a condensatorului pompei de cldur ntr-un sistem de nclzire prin pardosea C compresor; K condensator; SIP sistem de nclzire prin pardosea

n cazul utilizrii unui asemenea sistem de nclzire, temperatura pardoselii poate fi considerat relativ constant. Valoarea acestei temperaturi depinde de tipul materialelor utilizate la finisajul pardoselii (gresie, marmur, parchet, mochet, etc.). Uzual, valoarea acestei temperaturi se gsete n intervalul 25...29C. Temperatura agentului termic din serpentinele sistemului de nclzire prin pardosea, este cu cteva grade mai mare dect temperatura pardoselii, pentru a putea s transfere cldur acesteia. Regimul termic al serpentinelor sistemului de nclzire prin pardosea, este prezentat n figura 3.60.

Fig. 3.60. Regimul termic al serpentinelor sistemului de nclzire prin pardosea tmp temperatura medie a pardoselii; tt temperatura pe tur; tr temperatura pe retur
Diferenele de temperatur dintre temperatura pardoselii i temperatura agentului termic preparat n condensatorul pompei de cldur sunt reduse. Astfel se poate considera: tr=tmp+(2...3)C tt=tmp+(5...9)C tt-tr=(3...6)C n condensatorul pompei de cldur, agentul termic trebuie s primeasc n principiu aceeai cantitate de cldur pe care a cedat-o n sistemul de nclzire prin pardosea, sau altfel spus, sarcina termic a condensatorului, trebuie s fie egal cu a serpentinelor de nclzire prin pardosea. n orice caz, n condensator, temperatura agentului termic se modific de la valoarea tr la valoarea tt. Temperatura agentului frigorific din condensator, trebuie s fie n orice seciune a acestuia, superioar temperaturii agentului termic.

Regimul termic al condensatorului este prezentat n figura 3.61.

Fig. 3.61. Regimul termic al condensatorului tt temperatura pe tur; tr temperatura pe retur; tref temperatura de refulare; tk temperatura de condensare; tsr temperatura de subrcire
Temperatura de refulare a vaporilor din compresor, depinde de condiiile de funcionare ale compresorului i de natura agentului frigorific din pompa de cldur. Temperatura de condensare, poate fi calculat n funcie de valoarea temperaturii agentului termic pe turul sau pe returul sistemului de nclzire n pardosea. tk=tr+(612)C tk=tt+(36)C

n figura 3.62, sunt prezentate pe o singur diagram temperatur suprafa de transfer termic, regimurile termice pentru serpentinele sistemului de nclzire n pardosea i pentru condensatorul pompei de cldur, cu evidenierea diferenelor de temperatur caracteristice acestor regimuri termice.

Fig. 3.62. Regimurile termice pt. serpentinele sistemului de nclzire i pt. condensator
Temperatura de condensare poate fi determinat i direct n funcie de temperatura medie a pardoselii: tk=tmp+(815)C Indiferent de metoda prin care este determinat temperatura de condensare, cu ajutorul acesteia, din tabele i diagrame termodinamice poate fi determinat presiunea de condensare: tk pk

n figura 3.63, este prezentat un regim termic particular pentru serpentinele sistemului de nclzire prin pardosea i pentru condensatorul pompei de cldur.

Fig. 3.63. Regimuri termice particulare pt. serpentinele sistemului de nclzire i pt. condensator
Observaie! Dac sitemul de nclzire prin pardosea este nlocuit de un sistem clasic de nclzire, cu ajutorul unor radiatoare termice (calorifere), principiul de calcul pentru regimurile termice i pentru temperatura de condensare rmne acelai. Se modific doar diferenele de temperatur, dar aceste modificri sunt semnificative, iar condiiile de lucru care rezult pentru pompa de cldur n cazul unui asemenea regim termic sunt mult mai defavorabile dect n cazul sistemelor de nclzire prin pardosea i prin perei, corespunznd unor consumuri energetice mult mai ridicate, respectiv unei eficiene a pompei de cldur mult mai sczute. Modificarea regimului termic este datorat n primul rnd construciei i modului de dimensionare a radiatoarelor termice. Acestea sunt dimensionate pentru a funciona cu agent termic mult mai cald dect cel furnizat de pompele de cldur. Regimul termic nominal al acestor radiatoare este de 7090C pe tur, respectiv 5070C pe retur, ceea ce corespunde unei diferene de temperatur ntre tur i retor de cca. 20C, fa de 36C n cazul sistemului de nclzire prin pardosea i perei. Singura soluie de a modifica regimul termic al radiatoarelor, n sensul reducerii diferenei de temperatur ntre tur i retur, este de a mri corespunztor suprafaa de transfer termic a radiatoarelor. Astfel, pentru o diferen de temperatur ntre tur i retur de 10C, trebuie n principiu dublat suprafaa de transfer termic, iar pentru o diferen de temperatur ntre tur i retur de 5C, aceast suprafa trebuie mrit de 4 ori. n aceste condiii este greu de imaginat un sistem de nczlire cu radiatoare termice, care s prezinte n fiecare camer cte 4 radiatoare n loc de unul, sau radiatoare termice cu suprafa de 4 ori mai mare. n plus, trebuie avut n vedere i faptul c radiatoarele termice sunt concepute s transfere cldur att prin convecie ct i prin radiaie, pentru c funcioneaz la temperaturi ridicate. Dac se reduce diferena de temperatur la cca. 5C i simultan se reduce i temperatura agentului termic pe tur, radiatoarele ar funciona doar prin convecie, ceea ce va reduce valoarea coeficientului global de transfer termic i va determina o nou mrire a suprafeei de transfer termic a radiatoarelor, inacceptabil din punct de vedere practic. Observaie! n cazul utilizrii condensatorului pompei de cldur, pentru nclzirea apei din piscine, se poate considera c regimul termic al condensatorului va fi aproximativ acelai cu regimul termic n cazul nclzirii prin pardosea, deoarece temperatura la care trebuie meninut apa din piscinele nclzite, temperatur care determin regimul termic al condensatorului, este foarte apropiat de temperatura medie a pardoselei.

Condensator utilizat la nclzirea apei calde menajere Aa cum s-a artat i n alte paragrafe, n cazul utilizrii surselor regenerabile de energie, apa cald se prepar n regim de acumulare, nu n regim instant, iar aceast regul este valabil i n cazul pompelor de cldur. n figura 3.64, este prezentat schema de montaj a condensatorului unei pompe de cldur, ntr-un sistem de preparare a apei calde menajere ntr-un boiler.

Fig. 3.64. Schema de montaj a condensatorului pompei de cldur ntr-un sistem de preparare a apei calde menajere C compresor; K condensator; B boiler pt. ap cald menajer; a.r. ap rece; a.c.m. ap cald menajer
n cazul utilizrii unui asemenea sistem de preparare a apei calde menajere, trebuie s se in seama de faptul c n boiler temperatura este variabil pe nlimea boilerului. Astfel n partea inferioar apa este mai rece, iar n partea superioar este mai cald. n consecin, serpentina de nclzire a boilerului trebuie racordat cu partea superioar la tur i cu partea inferioar la returul sistemului de nclzire, care n acest caz este reprezentat de condensatorul pompei de cldur. Variaia temperaturii apei n interiorul boilerului, este foarte variabil, de la cateva zeci de grade (la sfaritul unei perioade cu consum intens de ap cald), pana la cateva grade (la sfritul unei perioade ndelungate de nclzire a apei). Valoarea temperaturii pn la care se nclzete apa din boiler, temperatur la care aceasta este livrat utilizatorului, poate fi considerat n cazul utilizrii pompelor de cldur, de cca. 45C. Aceast valoare poate fi asimilat cu valoarea maxim a temperaturii apei din boiler. Adesea, boilerele nclzite cu ajutorul pompelor de cldur, sau energiei solare, sunt prevzute cu dou serpentine, pentru a putea s funcioneze n regim bivalent. n acest caz, cele dou serpentine sunt racordate la surse diferite de energie termic. n plus, de regul, boilerele pentru prepararea apei calde menajere, sunt prevzute i cu cte o rezisten electric, pentru a face fa n cazul unor consumuri de ap cald avnd valori mai ridicacte dect n mod normal.

Variaia temperaturii apei n interiorul unui boiler este reprezentat n figura 3.65.

Fig. 3.65. Variaia temperaturii apei n boilere bivalente, n dou situaii varianta n care funcioneaz doar serpentina inferioar varianta n care funcioneaz doar serpentina superioar www.vaillant.com
Temperatura agentului termic furnizat de pompa de cldur, trebuie s fie cu cu cteva grade mai mare dect temperatura apei din boiler, n zona n care este amplasat serpentina racordat la condensatorul pompei de cldur, pentru a putea s transfere cldur apei. n cazul boilerelor bivalente (cu dou serpentine), pompa de cldur este racordat la serpentina inferioar, iar serpentina superioar este racordat la o surs de cldur care asigur o temperatur mai ridicat agentului termic (de exemplu un sistem de nclzire cu colectori solari, sau un cazan cu funcionare pe biomas solid). Regimul termic al serpentinei boilerului, este prezentat n figura 3.66.

Fig. 3.66. Regimul termic al serpentinei boilerului twm temperatura minim a apei din boiler; twM temperatura maxim a apei din boiler; tw temperatura medie a apei din boiler; tt temperatura pe tur; tr temperatura pe retur

Variaia temperaturii apei din boiler, adic diferena dintre temperatura minim a apei din boiler twm i temperatura maxim a apei din boiler twM este: twM-twm=(4...6)C...(20...25)C Valorile mai reduse corespund regimului de funcionare a boilerului, dup o perioad ndelungat de nclzire a apei, n absena consumului, iar valorile mai ridicate, corespund regimului de funcionare a boilerului, dup o perioad ndelungat cu consum intens de ap cald, caracterizat printr-o cantitate mare de ap rece, proaspt introdus n boiler. Diferena dintre temperatura pe tur i retur pentru apa sau agentului termic din interiorul serpentinei este: tt-tr=(4...6)C n condensatorul pompei de cldur, agentul termic trebuie s primeasc n principiu aceeai cantitate de cldur cu cea pe care a cedat-o n serpentina boilerului, sau altfel spus, sarcina termic a condensatorului, trebuie s fie egal cu cea a serpentinei boilerului. n orice caz, n condensator, temperatura agentului termic se modific de la valoarea tr la valoarea tt. Temperatura agentului frigorific din condensator, trebuie s fie n orice seciune a acestuia, superioar temperaturii agentului termic. Regimul termic al condensatorului pompei de cldur utilizate pentru nclzirea apei, este din punct de vedere calitativ acelai cu al condensatorului pompei de cldur utilizate pentru nclzirea prin pardoseal, care este prezentat n figura 10. Notaiile pot fi utilizate i n cazul condensatorului destinat preparrii apei calde menajere. Difer doar valorile efective ale temperaturilor indicate pe figur. Temperatura de condensare poate fi calculat n funcie de valoarea temperaturii agentului termic pe turul sau pe returul sistemului de preparare a apei calde menajere. tk=tr+(712)C tk=tt+(36)C n figura 3.67, sunt prezentate pe o singur diagram temperatur suprafa de transfer termic, regimurile termice pentru serpentina boilerului i pentru condensatorul pompei de cldur, cu evidenierea diferenelor de temperatur caracteristice acestor regimuri termice.

Fig. 3.67. Regimurile termice pt. serpentina boilerului i pt. condensator


Indiferent de metoda prin care este determinat temperatura de condensare, cu ajutorul acesteia, din tabele i diagrame termodinamice poate fi determinat presiunea de condensare: tk pk

n figura 3.68, este prezentat un regim termic particular pentru serpentina boilerului i pentru condensatorul pompei de cldur.

Fig. 3.68. Regimuri termice particulare pt. serpentina boilerului i pt. condensator
Observaie! Dac se efectueaz o analiz comparativ ntre regimurile termice ale condensatoarelor pompelor de cldur utilizate n sistemele de nclzire prin pardosea, respectiv n sistemele pentru prepararea apei calde menajere, se observ c temperatura de condensare este ceva mai ridicat n cazul utilizrii pompelor de cldur la prepararea apei calde menajere, ceea ce sugereaz c i eficiena termic a acestor pompe de cldur va fi ceva mai sczut dect a celor utilizate exclusiv pentru nclzire.

3.5.3. Regimul termic al vaporizatoarelor pompelor de cldur


Regimul termic de funcionare a vaporizatoarelor pompelor de cldur destinate nclzirii aerului sau apei, depinde de tipul sursei de cldur utilizate de pompa de cldur. Vaporizator n pompe de cldur aer-aer i aer-ap Procesul de vaporizare este reprezentat n figura 3.69, unde se observ c n interiorul evilor, cantitatea de lichid se reduce treptat spre ieirea agentului frigorific din aparat. Ultima poriune a serpentinei este integral umplut de vapori.

Fig. 3.69. Procesul de vaporizare


Schema de principiu a unui vaporizator care preia cldur de la aer, este prezentat n figura 3.70. Agentul frigorific provenit de la ventilul de laminare, intr n aparat sub form de vapori umezi (v.u.) (amestec de lichid i vapori saturai) i iese din aparat sub form de vapori supranclzii (v.si.). Aerul la intrarea n vaporizator (a.i.) este cald, iar la ieirea din acesta (a.e.) devine mai rece, deoarece n vaporizator, aerul cedeaz cldura preluat de agentul frigorific. De regul, aerul la intrarea n vaporizator este reprezenat de aerul exterior. Presiunea agentului frigorific n vaporizator, este considerat constant i are valoarea presiunii de vaporizare p0. Aceast ipotez este corect n condiiile n care se neglijeaz pierderile de presiune din vaporizator, datorate curgerii n condiii reale a agentului frigorific.

Fig. 3.70. Schema rcitorului rcit cu aer


Evoluia procesului de vaporizare, n interiorul evii din care este construit serpentina vaporizatorui, este prezentat n figura 3.71.

Fig. 3.71. Evoluia procesului de vaporizare n evi


La intrarea n vaporizator (1) titlul vaporilor umezi, este de cca. 1525%. Aceast stare poate fi considerat cea de ieire a agentului frigorific din dispozitivul de laminare. Ponderea vaporilor n amestecul cu lichidul crete continuu, de la intrarea spre ieirea agentului frigorific (1, 1). Astfel cantitatea de lichid din eav scade continuu, iar cantitatea de vapori crete permanent. Vaporizarea propriu-zis se ncheie odat cu schimbarea strii de agregare a ultimei picturi de lichid (2). Pe toat durata procesului de vaporizare 1-2, temperatura rmne constant, la valoarea temperaturii de vaporizare t0, iar vaporii de agent frigorific sunt saturai i se gsesc n echilibru cu lichidul, care de asemenea este saturat. Pentru vaporizarea propriu-zis este utilizat aproximativ 85-90% din suprafaa total a vaporizatorului. n ultima parte a suprafeei de transfer termic a vaporizatorului, agentul frigorific aflat n stare de vapori, continu s rmn n contact cu aerul mai cald i astfel va continua s absoarb cldur mrindu-i temperatura cu cteva grade i ajungnd ca la ieirea din aparat s fie uor supranclzit (3). Pentru supranclzire este utilizat cca. 10-15% din suprafaa total a vaporizatorului.

La intrarea n vaporizator, vaporii umezi de agent frigorific (1) au temperatura de vaporizare t0, iar la ieire (3), vaporii obinui sunt uor supranclzii, valoarea temperaturii acestora purtnd denumirea de temperatur de supranclzire tsi.

Fig. 3.72. Regimul termic al vaporizatorului rcitor de aer


Regimul termic al vaporizatorului care preia cldur de la aer, este determinat de caracteristicile constructive ale aparatului (materiale, dimensiuni geometrice, starea suprafeelor, etc.), de regimul de curgere (debite, respectiv viteze de curgere), modul de amplasare a ventilatoarelor care asigur circulaia aerului, etc. i este prezentat n figura 3.72. Calculul regimului termic al vaporizatorului const n determinarea tuturor temperaturilor caracteristice. Obiectivul principal al calculului regimului termic, este determinarea temperaturii de vaporizare t0, care reprezint unul din parametrii interni de lucru ai instalaiei. Temperatura aerului la intrarea n vaporizator tai, este cunoscut, indiferent de tipul aplicaiei, reprezentnd temperatura aerului exterior. Temperatura aerului la ieirea din vaporizator a fost notat cu tae, iar variaia temperaturii aerului n vaporizator, sau gradul de rcire a aerului, a fost notat cu ta0. ta0 = tai tae [C] Variaia temperaturii aerului n vaporizator, are n cazul unor construcii uzuale i condiii de lucru normale valorile: ta0 = 610C Temperatura aerului, la ieirea din vaporizator se poate determina cu relaia: tae = tai - ta0 [C] tae = tai - 610 [C] Diferena dintre temperatura aerului la ieirea din aparat i temperatura de vaporizare, este la construcii uzuale i n condiii normale: tae t0 = 610C Diferena total de temperatur din vaporizator, este diferena dintre temperatura aerului la intrarea n acesta i temperatura de vaporizare, iar n condiiile prezentate, valoarea normal este: ttot0 = tai t0 = 1220C Temperatura de vaporizare, se poate determina direct n funcie de temperatura aerului la intrare i diferena total de temperatur n vaporizator: t0 = tai - ttot0 [C] t0 = tai - 1220 [C] Presiunea de vaporizare p0, poate fi determinat uor, dac se cunoate temperatura de vaporizare, cu ajutorul diagramelor sau tabelelor termodinamice, corespunztoare agentului de lucru din instalaie: t0 p0

Gradul de supranclzire a vaporilor tsi, reprezint diferena dintre temperatura vaporilor la ieirea din vaporizator i temperatura de vaporizare: tsi = tsi t0 [C] Valorile normale ale gradului de subrcire, se ncadreaz n intervalul: tsi = 58C Temperatura de supranclzire, cea la care ies vaporii de agent frigorific din vaporizator, se poate calcula cu relaia: tsi = t0 + tsi [C] n figura 3.73 este prezentat un exemplu de regim termic particular, pentru un vaporizator de pomp de cldur, care preia cldur de la aer, avnd o construcie uzual i condiii de lucru medii.

Fig. 3.73. Regim termic particular al unui vaporizator care preia cldur de la aer

Vaporizator n pompe de cldur ap-ap Din punct de vedere constructiv, vaporizatorul acestor pompe de cldur este realizat sub forma unui schimbtor de cldur cu plci brazate, iar schema de montaj n instalaie este prezentat n figura 3.74.

Fig. 3.74. Schema de montaj a vaporizatorului unei pompe de cldur ap-ap V vaporizator; C compresor; VL ventil de laminare wi apa la intrarea n vaporizator; we apa la ieirea din vaporizator; 1 agent frigorific lichid; 2 agent frigorific sub form de vapori
Dup ventilul de laminare, la intrarea n vaporizator, agentul frigorific se gsete n domeniul de vapori umezi, adic reprezint un amestec de lichid i vapori saturai. Lichidul vaporizeaz n contact termic cu apa freatic de la care preia cldur, iar la ieirea din vaporizator se obin vapori de agent frigorific, uor subrcii, avnd starea 2. n orice seciune a vaporizatorului, agentul frigorific are temperatura mai sczut dect a apei de la care preia cldura, aa cum se observ n figura 3.75, care prezint regimul termic al vaporizatorului.

Fig. 3.75. Regimul termic al vaporizatorului unei pompe de cldur ap-ap


Temperatura apei la intrarea n vaporizator, are valoarea twi=1012C, relativ constant n tot timpul anului. Variaia temperaturii apei n vaporizator tw este: tw = twi - twe = (36)C Temperatura apei la ieirea din vaporizator twe se calculeaz cu relaia: twe = twi - tw twe = twi - (36)C Direfena total de temperatur din vaporizator ttot0 este: ttot0 = (610)C Temperatura de vaporizare t0 se poate calcula cu relaia: t0 = twi ttot0 t0 = twi (610)C Dac se cunoate temperatura de vaporizare, cu ajutorul tabelelor sau diagramelor termodinamice, se poate determina presiunea de vaporizare p0: t0 p0 Gradul de supranclzire tsi asigurat n vaporizator este: tsi = (47)C

n figura 3.76 este prezentat un regim termic particular, pentru un vaporizator de pomp de cldur ap-ap.

Fig. 3.76. Regim termic particular al unui vaporizator de pomp de cldur ap-ap
Vaporizator n pompe de cldur sol-ap cu colectori n cazul pompelor de cldur sol-ap, exist trei situaii posibile de funcionare a vaporizatoarelor i anume: - Pomp de cldur sol-ap cu colectori orizontali; - Pomp de cldur sol-ap cu colectori verticali; - Pomp de cldur sol-ap cu vaporizare n sol. n primele dou cazuri, construcia vaporizatorului este realizat sub forma unui schimbtor de cldur cu plci brazate, dar difer regimul termic de funcionare a vaporizatorului, iar n al treilea caz, vaporizatorul este construit sub form de serpentine realizate din evide cupru cauciucate, amplasate direct n sol. Schema de montaj a vaporizatoarelor pompelor de cldur sol-ap cu colectori orizontali, este prezentat n figura 3.77, iar schema de montaj a vaporizatoarelor pompelor de cldur sol-ap cu colectori verticali, este prezentat n figura 3.78. n ambele variante, agentul de lucru pe circuitul intermediar, este un antigel, pentru a preveni orice posibilitate de ngheare a agentului de lucru pe acest circuit.

Fig. 3.77. Schema de montaj a vaporizatoarelor pompelor de cldur sol-ap cu colectori orizontali

Fig. 3.78. Schema de montaj a vaporizatoarelor pompelor de cldur sol-ap cu colectori verticali

Schema regimului termic, pentru cele dou tipuri de colectori, este prezentat n figura 3.79. Singurele diferene constau n valorile absolute ale temperaturilor.

Fig. 3.79. Schema regimului termic al colectorilor de cldur din sol


n cazul colectorilor orizontali, la adncimea de cca. 1,5m temperatura solului poate fi considerat tsol=57C, iar n cazul colectorilor verticali, la adncimi de peste 1520m, temperatura solului poate fi considerat tsol=10C Temperatura agentului intermediar la ieirea din vaporizator, respectiv la intrarea n colectori, twe (indiferent de tipul colectorilor), se calculeaz cu relaia: twe = tsol ttotc twe = tsol (812)C Variaia temperaturii agentului intermediar, n colectori tw, este: tw = (36)C Temperatura agentului intermediar la intrarea n vaporizator, respectiv la ieirea din colectori, twi (indiferent de tipul colectorilor), se calculeaz cu relaia: twi = twe + tw twi = twe + (36)C

n figura 3.80 este prezentat schema regimului termic al vaporizatorului pompelor de cldur sol-ap, cu colectori.

Fig. 3.80. Schema regimului termic al vaporizatorului pompelor de cldur sol-ap, cu colectori
n vaporizator, agentul intermediar cedeaz cldura absorbit din sol, cu ajutorul colectorilor orizontali sau verticali. Diferena total de temperatur pe vaporizator ttot0 este: ttot0 = (812)C Temperatura de vaporizare t0 se calculeaz cu relaia: t0 = twi ttot0 t0 = twi (812)C n figura 3.81, este prezentat pe o singur diagram temperatur-suprafa, schema combinat a regimurilor termice din colectorii amplasai n sol i din vaporizator.

Fig. 3.81. Schema combinat a regimurilor termice din colectori i vaporizator

n figurile 3.82 i 3.83 sunt prezentate regimuri termice particulare pentru colectori orizontali respectiv verticali, amplasai n sol i pentru vaporizatoarele aferente.

Fig. 3.82. Regimuri termice particulare pt. un colector orizontal i pt. vaporizator

Fig. 3.83. Regimuri termice particulare pt. un colector vertical i pt. vaporizator Se observ c n cazul colectorilor verticali, toate valorile temperaturilor sunt ceva mai ridicate dect n cazul colectorilor orizontali, deoarece temperatura solului la adncime mai mare este superioar temperaturii solului la adncimi reduse. Din acest motiv, temperatura i presiunea de vaporizare corespunztoare, vor fi mai ridicate n cazul colectorilor verticali, ceea ce reprezint un avantaj. Un alt avantaj al utilizrii colectorilor verticali, este reprezentat de faptul c n adncime, tempertura solului poate fi considerat constant i dup ce se extrage cldur o perioad ndelungat, n timp ce n cazul colectorilor orizontali, dup o perioad ndelungat de exploatare, la sfritul sezonului de nclzire se poate constata o uoar scdere a temperaturii solului, care ns va crete la loc pe timpul verii, pn la nceputul urmtorului sezon de nclzire.

Vaporizator n pompe de cldur sol-ap cu vaporizare direct Schema de montaj a vaporizatorului pompelor de cldur cu vaporizare direct n sol, este prezentat n figura 3.84. n cazul acestor pompe de cldur, vaporizatorul este amplasat direct n sol, iar agentul frigorific (cel mai adesea propan - R290), preia caldura direct de la sol, fr a mai fi necesar prezena unui circuit intermediar.

Fig. 3.84. Schema de montaj a vaporizatorului pompelor de cldur cu vaporizare direct n sol
Schema regimului termic al vaporizatorului, este prezentat n figura 3.85.

Fig. 3.85. Schema regimului termic al colectorilor de cldur din sol


La adncimea de montaj a vaporizatorului, de cca. 1,5m temperatura solului poate fi considerat tsol=57C. Diferena total de temperatur pe vaporizator ttot0 este: ttot0 = (812)C

Temperatura de vaporizare t0 se calculeaz cu relaia: t0 = tsol ttot0 t0 = tsol (812)C n figura 3.86 este prezentat un regim termic particular pentru vaporizatorul amplasat n sol, al unei pompe de cldur.

Fig. 3.86. Regim termic particular pt. un vaporizator amplasat n sol


Se observ c n cazul vaporizatorului amplasat direct n sol, din cauza lipsei circuitului cu agent intermediar, temperatura i presiunea de vaporizare corespunztoare, vor fi mai ridicate dect n cazul utilizrii colectorilor orizontali sau verticali, ceea ce reprezint un avantaj considerabil, pentru c n cazul acestui regim de funcionare, i consumurile de energie ale pompei de cldur vor fi mai reduse dect n alte situaii, iar eficiena pompei de cldur va fi mai ridicat. Un dezavantaj al amplasrii vaporizatorului direct n sol, este reprezentat de faptul c interveniile tehnice n cazul producerii unor avarii ale vaporizatorului, sunt extrem de dificile i costisitoare.