You are on page 1of 3

Cei trei ani de criz au adus schimbri importante n structura exporturilor romneti, calculatoarele i produsele eletronice avnd cea

mai puternic ascensiune, de pe locul opt pn pe locul doi, la o pondere de 8,9% din totalul exporturilor. La retrogradri pot fi amintite produsele industriei metalurgice, produsele de cocserie, articolele de mbrcminte i produsele chimice. Produsele din cauciuc i masele plastice i-au fcut intrarea n top 10, n timp ce categoria "alte mijloace de transport" a ieit din top. Primii zece exportatori au avut n acest an o contribuie de 20,7% din exporturile Romniei, comparabil cu cea din 2008, dar structura topului s-a schimbat. Analiza exporturilor n structur indic faptul c sectorul "Calculatoare i produse electronice" a nregistrat cea mai puternic ascensiune fa de 2008, urcnd de pe locul opt pn pe poziia a doua, respectiv de la o pondere de 5,2% din totalul exporturilor la 8,9% n 2011, potrivit datelor Asociaiei Naionale a Exportatorilor i Importatorilor din Romnia (ANEIR). Pe un trend ascendent au fost i echipamentele electrice, dar i mainile i utilajele neclasificate n alt parte. Sectorul auto s-a meninut pe primul loc, dar ponderea a urcat cu 3% fa de 2008, la 15,8% din totalul vnzrilor externe n primele 9 luni din acest an. La categoria retrogradri figureaz produsele industriei metalurgice, produsele de cocserie, articolele de mbrcminte, produsele chimice i produse ale agriculturii i vntorii. Produsele din cauciuc i mase plastice i-au fcut intrarea n top 10 sectoare direct pe locul opt, cu o pondere de 4,6% n totalul exporturilor, n timp ce categoria "alte mijloace de transport" a ieit din top. Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia s ias din criz, ns contribuia lor n perspectiv devine incert din cauza ncetinirii economiilor vestice. n acest an exporturile Romniei au continuat s creasc, dar s-a observat o diminuare a ritmului de cretere al acestora la nivelul partenerilor comerciali din UE, n contextul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane. Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a declarat la Gala Jubiliar organizat de asociaie n parteneriat cu BNR c exportatorii romnii sunt "campionii UE" n privina recuperrii pierderilor din perioada crizei, n timp ce Frana, Italia, Danemarca i Finlanda nu au reuit pn acum s revin la nivelul din 2008.

http://www.zf.ro/special/cum-a-schimbat-criza-structura-exporturilor-romanesti-si-topulexportatorilor-9078964

Principalii zece exportatori au contribuit n primele zece luni din acest an cu 20,7% la total export. Principalii exportatori au fost n acest an Automobile Dacia, Nokia, care a nchis fabrica de la Jucu, Rompetrol Rafinare, Renault Industrie, Petrotel Lukoil, Honeywell Technologies, Samsung Electronics, Petrom, ArcelorMitall Galai i Celestica Romnia. n Romnia erau nregistrate n primele 9 luni din 2011 peste 17.500 de firme exportatoare, n scdere de la 18.700 de societi n anul anterior, conform cifrelor ANEIR. "Prea am pus oulele ntr-un singur co" Preedintele Traian Bsescu consider c diversificarea exporturilor, orientarea spre alte piee, cum ar fi China i Turcia, reprezint o soluie de echilibrare a balanei de pli externe i recomand Guvernului s gndeasc un set de msuri "posibile i realiste" pentru sprijinirea exporturilor. Exportatorii cer autoritilor predictabilitate i stabilitate a legislaiei fiscale i legislaiei muncii, dar i asigurarea stabilitii cursului de schimb. "neleg c ara nu va fi performant pn nu echilibrm perfect exporturile cu importurile. Vom fi cu att mai performani cu ct vom reui s avem o balan pozitiv. Privii la piaa Chinei i Turciei. Exist disponibiliti ca firmele s poat exporta n Turcia, China, piaa arab - care este puin mai tulbure n prezent - i piaa african. Prea am pus toate oule ntrun singur co: exporturile pe UE. Diversificarea exporturilor Romniei va fi una dintre soluiile de echilibrare a balanei de pli externe, pe care o consider mai important ca deficitul bugetar", a declarat Bsescu. Fixarea unui astfel de obiectiv de echilibrare a exporturilor cu importurile este dificil pentru politicieni, deoarece nu aduce voturi, n opinia preedintelui. "Singur este foarte dificil s le fixezi politicienilor un astfel de obiectiv pentru c nu cresc salariile, nu cresc pensiile, deci nu aduce voturi cnd vorbeti de nevoia de a echilibra balana de pli a Romniei."

Preedintele a amintit c deficitul de cont curent a fost una dintre marile vulnerabiliti ale Romniei - mai mare dect deficitul bugetar i dect gradul de ndatorare, dar a subliniat i contribuia extraordinar a exporturilor din ultimii ani la scderea deficitului de cont curent. "Deficitul de cont curent, diferena dintre exporturi i importuri a fost cea care ne-a adus n pragul colapsului n 2009. Dac n anul 2008 deficitul de cont curent al Romniei era de 23 mld. euro, n 2011 acesta va atinge 10 mld. euro, o cifr aproximativ constant de-a lungul ultimilor trei ani." Cu toat ajustarea puternic a deficitului de cont curent din ultimii ani, nivelul rmne nc cel mai mare din regiune. Este ngrijortor faptul c investiiile strine directe, care s-au prbuit n acest an, au reuit s acopere doar o treime din deficitul de cont curent. Pentru a suplini reducerea exporturilor ctre Uniunea European, analitii au recomandat extinderea pieelor de desfacere din afara Uniunii, procesul fiind de durat i afectat de concurena puternic pe costuri de producie. Exporturile ctre rile din afara UE au nceput s ctige teren n a doua jumtate a anului, ritmurile de cretere comparativ cu 2010 fiind n unele luni mai mari fa de cele nregistrate de schimburile comerciale cu rile UE, ns volumele exportate rmn net inferioare. Ponderea exporturilor extra-UE a crescut n 2011 spre 30% din total. "Este clar c 2012 trebuie s fie un an n care Guvernul trebuie s se gndeasc la noi msuri de stimulare a exportatorilor. Trebuie s desprindem noi msuri posibile i realiste care s ajute exportatorii", a mai spus Bsescu. Din toamna anului 2009, exporturile s-au aflat pe un trend continuu ascendent. O influen favorabil asupra performanei exporturilor a avut-o i politica de stabilitate a cursului de schimb. Din cele 24.600 de firme exportatoare cte funcionau n 2008 au mai rmas ns aproape 17.600, aproximativ 30% fiind eliminate din pia de concuren, dup cum a declarat Ionescu. Pentru acest an, ANEIR prognozeaz o cretere a exporturilor cu 20%, la 45 mld. euro, i un avans al importurilor de 17%, la 55 mld. euro. Dac n 2010 deficitul balanei comerciale a fost de 9,5 mld. euro, n acest an va ajunge la 10 mld. euro. Exporturile realizate n primele zece luni au totalizat 37,6 mld. euro) n cretere cu 23,5% fa de aceeai perioad din 2010, iar importurile au totalizat 45,3 mld. euro, cu 18,5% peste nivelul de anul trecut. n 1989 exporturile Romniei erau de 6 mld. dolari.