IMUNOTERAPIA PRE SI COSEZONIERA IN ALERGIA LA POLEN DE GRAMINEE 2012-02-17 09:56:37 Alergia la polen de graminee este cea mai cunoscută polinoză

din Europa şi din ţara noastră.Ea poate afecta până la 30% dintre adulţi şi aproximativ 10 – 15 % dintre copii şi adolescenţi.Ea are un caracter sezonier şi se poate manifesta ca rinită,rinoconjunctivită sau astm alergic. Gramineele reprezintă o mare familie de plante care cuprinde aproape 12.000 de specii diferite dintre care aproximativ 20 de specii sunt considerate sursa pricipală a reacţiilor alergice.Ele sunt plante anemofile adică polenizate cu ajutorul vântului.Se găsesc pe marginea drumului ,pe stânci,în apă ,în pădure,pe peluze sau în zonele în care sunt cultivate de agricultori. Sezonul polenului de graminee sălbatice(timoftica ,firuţa,păiuşul roşu,viţelarul,golomăţul,ovîsciorul,iarba câmpului şi iarba de gazon) şi al gramineelor de cultură sau cerealelor(orz,ovăz,secară,grâu,porumb) se întinde din luna martie până în septembrie ,dar are un vârf în lunile mai ,iunie şi iulie.Există mici diferenţe între anumite regiuni geografice ale ţării influenţate de climă şi de alţi factori externi ca altitudine, poluare,precipitaţii. Grăuncioarele de polen au dimensiuni foarte mici ,fiind invizibile cu ochiul liber. Ele sunt purtate de curenţii de aer şi după ce vin în contact, chiar în cantitate mică ,cu ochii ,nasul sau pielea persoanelor sensibilizate vor produce diferite manifestări alergice de tipul: strănutului,mâncărimii de nas,secreţiilor nazale apoase,nasului înfundat,lăcrimării,mâncărimii de ochi şi înroşirii acestora , umflarea pleoapelor,mâncărimii în cerul gurii,tusei ,senzaţiei de sufocare şi respiraţiei şuierătoare. Reacţiile alergice se repetă an de an în acelaşi sezon odată cu creşterea concentraţiei de polen din atmosferă.Nivelul polenului atmosferic scade doar în zilele ploioase şi când vremea se răceşte şi creşte în zile calde şi însorite,iar în cele cu vânt polenul poate fi transportat pe distanţe foarte mari . Diagnosticul alergiilor sezoniere este relativ uşor de stabilit pe baza istoricului sugestiv şi a testelor cutanate alergologice care vor confirma alergenii implicaţi în producerea acestora. Polinozele sau alergiile la polen au un impact foarte mare asupra calităţii vieţii afectând activătăţile zilnice,de relaxare sau sportive şi asociind probleme şcolare şi la locul de muncă .Cel mai adesea se manifestă ca rinoconjunctivite dar există un risc mare de a asocia şi astm .De aceea se impune stabilirea unui diagnostic precoce şi a unui tratament specific pentru a preveni această progresie naturală a bolii.

Tratamentul se realizează mult mai comod.Calea sublinguală presupune administrarea soluţiei care conţine alergenul sub formă de spray . continuându-se toată perioada sezonului şi întrerupându-se la terminarea acestuia în fiecare an pentru a se relua în aceeaşi schemă anul următor.Tratamentul rinoconjunctivitelor alergice sezoniere cuprinde în general o parte educativă de informare a pacientului pentru a reuşi pe cât posibil prevenirea expunerii la alergenii la care este sensibilizat.Astfel cei alergici la polen de graminee pot prezenta nişte manifestări de tipul mâncărimilor sau edemelor de buze şi limbă la consumul de cereale .evitarea expunerii în maşină conducând cu geamurile închise . Imunoterapia specifică sublinguală ajută la îmbunătăţirea simtomatologiei alergice. pe baza recomandărilor şi sub directa îndrumare a specialistului alergolog .dar şi o imunoterapie specifică sau vaccinarea cu extracte alergenice.dimineaţa pe nemâncate.închiderea ferestrelor de la mijlocul dimineţii până după amiaza când există o concentraţie foarte crescută a polenurilor în atmosferă. Ambele tipuri de vaccinări vor fi făcute o perioadă de 3-5 ani şi se pot desfăşura după un protocol pre. Măsurile de prevenţie vizează evitarea plimbărilor prin parcuri şi pe câmp în zilele foarte însorite şi cu vreme uscată. acasă. Acestă schemă întreruptă este la fel de eficientă şi creşte aderenţa pacienţilor alergici la vaccinare.arahide. Pacientul alergic care va fi instruit temeinic înainte de iniţierea imunoterapiei şi va informa medicul alergolog despre orice reacţie apărută pe parcursul vaccinării precum şi despre asocierea ulterioară a altor boli sau modificări ale stilului de viaţă . O particularitate a persoanelor alergice la polen este aceea de a reacţiona şi la anumite alimente în cadrul unor alergii încrucişate. alături de un trament medicamentos simptomatic.tomate sau pepene şi uneori la miere şi preparate apicole. Desensibilizarea care se realiza până acum câţiva ani doar prin injecţii subcutanate se poate face mult mai uşor în prezent utilizandu-se spray-uri sublinguale sau tablete.scuturarea hainelor la intrarea în casă . Recent a fost introdus în practica medicală vaccinul sub formă de tabletă care se administrează sublingual aducând un plus de confort în derularea acestui tip de tratament.începând cu cel puţin 2 luni înainte de sezon. a cositului sau tunderii gazonului . Desensibilizarea specifică sau vaccinarea este însă singurul tratament care vizează strict cauza bolii alergice.reduce consumul de medicamente simptomatice chiar din primul an de .spălarea zilnică a părului.Ea se desfăşoară în două faze : faza iniţială care constă din administrarea de doze şi concentraţii crescătoare de alergen în scopul creşterii toleranţei organismului faţă de acesta şi faza de menţinere în care se administrează aceeaşi doză de aceeaşi concentraţie din extractul alergenic.şi cosezonier .portocale.

secară.iunie şi iulie.previne sensibilizarea la noi alergeni şi evoluţia de la rinită alergică la astm.viţelarul.pe peluze sau în zonele speciale cultivate de agricultori.firuţa. Diagnosticul alergiilor sezoniere este relativ uşor de stabilit pe baza istoricului sugestiv şi a testelor cutanate alergologice care vor confirma alergenii implicaţi în producerea acestora.si cosezonieră în alergia la polen de graminee Autor: Dr.porumb) se întinde din luna martie până în septembrie .ovâsciorul.mâncărimii de nas.lăcrimării.cu ochii . Gramineele reprezintă o mare familie de plante care cuprinde aproape 12.Ele sunt purtate de curenţii de aer şi după ce vin în contact.Claudia Adriana Nicolae Alergia la polen de graminee este cea mai cunoscută polinoză din Europa şi din ţara noastră.senzaţiei de sufocare cu respiraţie şuierătoare.ovăz.tratament.grâu.Ea are un caracter sezonier şi se poate manifesta ca rinită.nasul sau pielea persoanelor sensibilizate vor produce diferite manifestări alergice de tipul: strănutului.imbunătăţeşte calitatea vieţii în timpul expunerii în vârful sezonului de polen.Există mici diferenţe între anumite regiuni geografice ale ţării influenţate de climă şi de alţi factori externi. O vaccinare începută cât mai precoce . Grăuncioarele de polen au dimensiuni foarte mici .tusei .în pădure.. Sezonul polenului de graminee sălbatice(timoftica .Nivelul polenului atmosferic scade doar în zilele ploioase şi când vremea se răceşte şi creşte în zile calde şi însorite.Ea poate afecta până la 30% dintre adulţi şi aproximativ 10 – 15 % dintre copii şi adolescenţi.după stabilirea diagnosticului şi administrată corect pe toată durată tratamentului specific are şanse cu mult mai mari de a fi eficientă în stoparea pe termen cât mai lung a simptomatologiei alergice accinarea pre. umflarea pleoapelor. golomăţul.fiind invizibile cu ochiul liber.dar are un vârf în lunile mai . chiar în cantitate mică .mâncărimii în cerul gurii.Se găsesc pe marginea drumului sau pe stânci.secreţiilor nazale apoase.rinoconjunctivită sau astm alergic.Cel mai adesea se manifestă ca rinoconjunctivite dar există un .iarba câmpului şi iarba de gazon) şi al gramineelor de cultură sau cerealelor(orz.mâncărimii de ochi şi înroşirii acestora . Reacţiile alergice se repetă an de an în acelaşi sezon odată cu creşterea concentraţiei de polen în atmosferă. Polinozele sau alergiile la polen au un impact foarte mare asupra calităţii vieţii afectând activătăţile zilnice.iar în cele cu vânt polenul poate fi transportat pe distanţe foarte mari .000 de specii diferite dintre care aproximativ 20 de specii sunt considerate sursa pricipală a reacţiilor alergice.Ele sunt plante anemofile adică polenizate cu ajutorul vântului.păiuşul roşu.de relaxare sau sportive şi asociind probleme şcolare şi la locul de muncă .nasului înfundat.

dar şi imunoterapie specifică sau vaccinare cu extracte alergenice. pe baza recomandărilor şi sub directa îndrumare a specialistului alergolog .evitarea expunerii în maşină conducând cu geamurile închise sau a cositului sau tunderii gazonului . Desensibilizarea specifică (vaccinarea)este singurul tratament care vizează însă cauza bolii alergice.continuându-se toată perioada sezonului şi întrerupându-se la terminarea acestuia în fiecare an pentru a se relua în aceeaşi schemă anul următor. acasă.Acestă schemă întreruptă este la fel de eficientă şi creşte aderenţa pacienţilor alergici la vaccinare.închiderea ferestrelor de la mijlocul dimineţii până după amiaza când există o concentraţie foarte crescută a polenurilor în atmosferă.risc mare de a asocia şi astm .începând cu cel puţin 2 luni înainte de sezon .imbunătăţeşte calitatea vieţii în timpul expunerii în vârful sezonului de polen. Tratamentul rinoconjunctivitelor alergice sezoniere cuprinde în general o parte de educaţie a pacientului pentru prevenirea expunerii la alergenii la care este sensibilizat.Calea sublinguală presupune administrarea soluţiei care conţine alergenul sub formă de spray .Astfel cei alergici la polen de graminee pot prezenta nişte manifestări de tipul mâncărimilor sau edemelor de buze şi limbă la consumul de cereale .De aceea se impune stabilirea unui diagnostic precoce şi a unui tratament specific pentru a preveni această progresia naturală a alergiei.portocale. Ambele tipuri de vaccinări vor fi făcute o perioadă de 3 -5 ani şi se pot desfăşura după un protocol pre. Măsurile de prevenţie vizează evitarea plimbărilor prin parcuri şi pe câmp în zilele foarte însorite şi cu vreme uscată. Pacientul alergic care va fi instruit temeinic înainte de iniţierea imunoterapiei şi va informa medicul alergolog despre orice reacţie apărută pe parcursul vaccinării precum şi alte afecţiuni apărute ulterior sau modificări ale stilului de viaţă .reduce consumul de medicamente simptomatice chiar din primul an de tratament.şi cosezonier . O vaccinare începută cât mai precoce .dimineaţa pe nemâncate.scuturarea hainelor la intrarea în casă . O particularitate a persoanelor alergice la polen este de a reacţiona şi la anumite alimente în cadrul unor alergii încrucişate.după stabilirea diagnosticului şi administrată . Recent a fost introdus în practica medicală vaccinul sub formă de tabletă care se administrează sublingual aducând un plus de confort în derularea acestui tip de tratament.Desensibilizarea care se realiza până acum câţiva ani doar prin injecţii subcutanate se poate face mult ami uşor în prezent utilizându-se spray-uri sublinguale sau tablete. Imunoterapia specifică sublinguală ajută la îmbunătăţirea simtomatologiei alergice.spălarea zilnică a părului.Tratamentul se realizează mult mai comod.un trament medicamentos simptomatic.previne sensibilizarea la noi alergeni şi evoluţia de la rinită alergică la astm.tomate sau pepene.Ea se desfăşoară în două faze : faza iniţială care constă din administrarea de doze şi concentraţii crescătoare de alergen în scopul creşterii toleranţei organismului faţă de acesta şi faza de menţinere în care se administreauă aceeaşi doză de aceeaşi concentraţie.arahide.

Apare. inainte de toate. ochii lacrimeaza. singurule mijloace de lupta sunt: evitarea alergenilor. la 2528 de ani. Pentru a putea face acest tratament trebuie identificat.daca alergia este generata de polenul de graminee si se extinde. desensibilizarea si alte metode alternative. Chiarsi debutul simptomelor este mai devreme (februarie-martie sau aprilie)daca alergia e provocata de polenul de arbori timpurii.tratamentele medicamentoase. primele semne apar la nivelulnasului: furnicaturi. Dar trebuie luati in considerare si alti factori cum ar fi:poluarea de interior si exterior. El nu e recomandat decat in cazuri severe.de faringe. Sunt multe persoane pentru care.in principal cele aparute in primii ani de viata. insa.pentru ca organismul sa inceapa producerea de anticorpi. In general. cand polenulplantelor inflorite este imprastiat de vant la distante de zeci dekilometri. Se pare ca predispozitia unora pentru aceste alergii esteereditara. aromoterapia. secretii nazaleabundente. in majoritatea cazurilor. pentru ca polenul exista prinaer toata primavara. de alergen purificat in laborator. Pana cand se va descoperi o pilula miraculoasaimpotriva bolii. greutatein respiratie. insa tratamentulnu este chiar fara risc. Pentru altii. "Febra de fan"(medical. in bronhii sau in plamani. dar fiind prea mari nu pot patrundemai adanc. Grauntele de polen sunt oprite de mucoasa nazala umeda. dinpacate pentru suferinzi. Apoi. virozele respiratorii. seamelioreaza dupa 35-40 de ani. sunt alergeni care producreactii alergice neplacute. Mai rar. Aceste particule nu ii deranjeaza in nici un felpe majoritatea oamenilor. Aceste "iritatii" dureaza cam pana la venirea verii. adica esti alergica la polen.ochilor si bronhiilor. Alergiile apar cel mai adesea primavara. gatul incepe sa usture. inceputul primaverii coincide cu aparitia simptomelorneplacute ale alergiei la polen. mancarimi. din ce in ce mai ridicate.care dureaza de mai multa vreme si numai daca numarul de alergeni estelimitat. de parul animalelor side sporii ciupercilor. Cum se manifesta alergia la polen? Alergenii ajung in caile respiratorii si provoaca iritatii ale nasului.cum ar fi acupunctura. senzatia de sufocare. polinoza) produce adevarate epidemii sezoniere (la circa 5%dintre romani). Circa 40 de specii de polen genereaza alergiirespiratorii. cei foarte sensibili pot suferi adevarate crizede astm bronsic. inteapa sise inrosesc. pentru a disparea la 50 de ani. Prin imunoterapia specifica se urmareste cresterea toleranteiorganismului la acel alergen.corect pe toată durată tratamentului specific are şanse cu mult mai mari de a fi eficientă în stoparea pe termen cât mai lung a simptomatologiei alergice. . Ce e de facut? Alergia la polen este greu de prevenit.in fiecare an. inceputullui octombrie) daca sensibilizarea este la polenul de ierburi. homeopatia. stranuturi repetate. Desensibilizarea (cunoscuta mai recent sub numele de "imunoterapiespecifica cu vaccinuri alergenice") . urmat de acarieni. Daca si tie itiapar in fiecare primavara aceste simptome de rinita alergica inseamna casuferi de "febra de fan". starea psihica. Poate aparea si tusea seaca. laringe si trahee. Cum se realizeaza aceasta? Se inoculeazadoze mici.alergenul. Pe primul loc in top-ulalergenilor se afla polenul. mult mai mult (pana in septembrie. Alergiile respiratorii de primavara sunt cel mai adesea provocatede polen.

ciuperci. In ceea ce priveste acupunctura. E bine sa stii! Cea mai mare concentratie de polen in aer este dimineata. ar fi mai bine sa te adresezi mediculuialergolog. exista produsehomeopate care trateaza si manifestarile dureroase ale alergiilor. Prin homeopatie se poate ajunge la o desensibilizare serioasaurmand un tratament cu doze crescatoare de polen de graminee sau detei. soia. ea atenueaza manifestarileneplacute ale rinitei in . picaturi pentru nas si ochi. este recomandabil sa renunti la activitatile sportive care tesolicita prea mult. caci ele actioneaza ca un filtruanti-polen. Consuma alimente bogate in cobalt si mangan: cereale. Acesta trebuie inceput chiar din ianuarie-februarie si se continuapana in primavara. cand conduci). Acupunctura. tine minte ca tutunul este un factor poluantimportant. care este sezonul critic. atat la orascat si la tara. in aceste cazuri. chiar daca nu joaca unrol major in prevenirea "febrei de fan". altfel risti sa suferi un socanafilactic. picaturi pentru ochi sinas). usturoi. Pe cat posibil. legume si fructeseci. unmetru cub de aer contine pana la 3000 de graunte de polen. Emadine pentru ochi.cu hipertensiune arteriala sau cu angina pectorala. stejar etc. Copiii nascuti in martie sau aprilie. Pentru a declansa o criza de alergie sunt suficiente 20de graunte intr-un metru cub de aer. in generalpicaturi pentru nas sau ochi (Cromolin. solutie pentru nas. dar simedicamente administrate local. care atenueaza simptomele.Desensibilizarea este contraindicata celor cu tulburari de imunitate. Daca esti fumatoare. Alergodil.Nedocromil. ridichi. Spala-ti zilnic parul.Daca vrei sa faci drumetii la sfarsit de saptamana sau sa pleci inconcediu in acest sezon alege litoralul. Dar singura ce poti face? Cand este posibil. la o altitudine de peste 200 de metri. peste. tine usile si ferestrele inchise (chiar si geamurilemasinii. Nu ignora primele semne de alergie.). In plus.Medicamente Cel mai adesea doctorii alergologi recomanda antihistaminicele oralecare nu dau somnolenta (cum ar fi Claritin. in special dimineata. Primavara. calde si vantoase. Deasemenea. Evita plimbarile dupa furtuni sau ploi scurte. Atentie! Nu apela la medicamente de capul tau. sau dupa o ploaieindelungata. Nu uita de leacurile naturiste Homeopatia. Zyrtec). mai ales dupa un efort fizic indelungat: jogging sau plimbarecu bicicleta. Hismanal. mult mai ridicata (concentratia de polen scadedoar dupa o ploaie indelungata). stai acasa in zilele uscate. din parinti care suferade aceasta afectiune. muntele sau zonele unde suntpaduri de foioase (fag. care creste riscul de alergie. La munte. ceapa. Concentratia de poleneste. concentratia de polen din aer scade in mod simtitor. Pentru a faceo alegere cat mai corecta.picaturi pentru nas si ochi. risca sa prezinte de timpuriu o sensibilizare lapolen. Te ajuta si medicul de familie. Levocabastine. pentru a indeparta eventualele granule de polen. Luna nasterii copilului poate influenta aparitia alergiilor deprimavara.

plante(Passiflora).ceea ce determina o atenuare a fenomenelor alergice. cu care se umezesteusor sau doar se stropeste fata de 23 ori pe zi.Ribes Nigrum (coacaz negru): se iaucate 50150 picaturi pe zi in putina apa .in aceeasi doza. diluate in apa.aplicate cu o saptamana inainte de sezonul polenului. ceapa). Rosa Canina. ulm Aprilie: polenul de frasin. migrene ce apar pe fond alergic. Calendarul polenului In functie de data aparitiei simptomelor "febrei de fan" poti incercasa identifici alergenul responsabil. dar de scurtadurata.sunt utile in stari alergice. legume (hrean. Toate acestea consumate ca ataredetermina o ameliorare rapida a fenomenelor alergice suparatoare.secretie. vitamina C naturala (capsule de ACEROLA . atat .se recomanda asocierea sa cu un alt macerat glicerinic. trei sedinte de acupunctura la intervale apropiate. Pot fi extracte de fructe (afine.aprilie: polenul de salcie.august: urzica. Se beau doua cani pe zi .este un eficient antiinflamator si antioxidant natural care stimuleazasistemul imunitar si stabilizeaza infectiile. Poti lua.doua lingurite la o cana de apa)din care se beau trei cani pe zi.momentele de criza. astm. ne dorim si facem mai multe lucruri pentru noi.Antioxidanti naturali (carotenoizi.). Si extractul pur de Propolis areun important continut in flavonoide. pin Iunie: polenul de tei Polen de graminee si de ierburi: Mai . coacaze). Maceratele glicerinice Plantextrakt . mesteacan Mai: polenul de stejar. prurit etc. fag.controleaza productia dehistamina (substanta raspunzatoare de manifestarile alergice: inflamatie.iulie: secara Mai .produse de Aboca sidistribuite si la noi de Green Net).doua lingurite la200 ml apa). Plante . de alun Martie .martie: polenul de arin.infuzie din frunze uscate de urzici (una . Zilele sunt mai pline. Numerosi practicienirecomanda doua. cate 2 capsule de doua ori pe zi. Pentru un efect intens.poti utiliza o combinatie de parti egale din uleiuriesentiale de menta si musetel. Acestea normalizeaza activitatea sistemului imunitar. plop. deexemplu. Aromoterapia . vitamina E naturala. pelin Dupa o iarna cu zile scurte. scade productia de histamina. tocopherol).august: graminee Iunie: patlagina.are un efect rapid.rinite. efectul este rapid. Suplimente nutritionale cu bioflavonoide .dar tot de scurta durata. Infuziede frunze uscate de patrunjel (una . de ameliorare a congestiei nazale si a stranutului. macris Iulie . friguroase si intunecate.zinc. asteptam primavara mereu cu optimism. Polen de pom: Februarie . seleniu.

suieratoare. uneori respiratie zgomotoasa. de tipul celor astmatice: treziri nocturne cu sufocare. tuse severa. Un simplu tratament simptomatic luat din farmacie – medicatia anti-alergica. mancarimi insuportabile ale ochilor. dintre care cele mai frecvente sunt cele de pelin si ambrozie. in plan personal. simptomele mele fiind identice” – dupa cum afirma un pacient de 29 ani. pisica. insa numai pe moment. le pot aparea sau reveni. acarieni etc. pe langa simptome la nivel nazal si ocular. microparticule . stranuturi in salve multiple. In plus. astfel incat si pacientii din cartiere mai putin „inverzite” resimt prezenta lor atmosferica. uneori dupa multi ani de astfel de episoade repetate. care altereaza in plus calitatea vietii. decongestionante nazale si oculare – poate ameliora mai mult sau mai putin simptomatologia. de la arbori de primavara: mesteacan. la un consult alergologic. eventual. din pacate.profesional cat si in sfera relaxarii. microscopice. „spaland” atmosfera pentru un timp. care asociaza simptomatologia lor cu particulele prezente concomitent in aer: puful de plop (fara implicatii alergologice cel mai frecvent) serveste drept marker coincident al sezonului de polen de graminee. dar si de conditiile atmosferice: vantul poate creste concentratia de polenuri aeropurtate. ca si in cursul altor ani. cel mai frecvent antihistaminice. de zeci sau sute de kilometri. Acestea pot fi chiar prezente de la inceput. prin extinderea sensibilizarii sale alergice si la alte polenuri din respectivele luni. multi pacienti pot dezvolta. secretii abundente nazale si lacrimale. greutate in respiratie. Nefiind vizibile. incercand sa iesim cat mai mult in natura. la picnicuri. greutate la respiratie. indeosebi in cazul unor sensibilizari alergice la mucegaiuri. urechilor si faringelui. Multi le interpreteaza ca fiind simptome ale unor viroze si. in lipsa unui tratament cu viza de hipo/desensibilizare. care in timp poate ameliora pana la disparitie aceasta simptomatologie zgomotoasa si extrem de deranjanta. in afara orasului. o ploaie usoara poate sa o scada. particule foarte mici. la polenuri de vara – graminee salbatice si cereale – pana la polenuri de ierburi de vara-toamna. diagnosticul diferential printr-o anamneza alergologica minutioasa. de determinarea de laborator de IgE alergen-specifice serice (panel 2). De asemenea. urmata de testele cutanate prick selectionate si. a creat premisele initierii imunoterapiei cu vaccinuri alergenice (desensibilizarea). la munte. alegandu-se administrarea sub forma sublinguala. ajung tarziu. polenurile sunt nedetectate de catre pacienti. in functie de sezonul de polenizare al plantelor. care sunt purtate de vant la distante mari. in fapt alergic la polenul de graminee. Lipsa de informare asupra alergenului exact care provoaca simptomele si asupra evolutiei acestei afectiuni poate face ca in viitor simptomele sa se extinda pe o perioada mai ampla din an. frecvent din februarie-martie pana in septembrie-octombrie. se pot adauga sensibilizari la alte particule prezente in restul anului in mediul familiar de viata al pacientului: caine. deoarece „toata lumea era convinsa ca sunt mereu racit. Pentru unele persoane exista insa si inconveniente: in parcuri. tuse. alun. La acest pacient. arin. cu manifestari rinoconjunctivale persistente indeosebi in cursul lunilor mai si iunie. Cauzele alergiilor de acest tip pot fi polenurile. si unele bronsice. tot in timp.

la momentul actual. gandaci de bucatarie. iar in anumite zone din lume variatiile sezoniere mici determina ca expunerea la polenuri sa cauzeze simptome pe tot parcursul anului. Va doresc o primavara frumoasa! Alergii sezoniere . Este dificil de diferentiat formele sezoniere de cele perene la pacientii cu sensibilizari multiple la alergene de exterior (polenuri. Florin-Dan POPESCU Trebuie subliniat faptul ca prevalenta alergiei la polen in Romania este semnificativa. oculare sau cutanate in aceasta perioada este in crestere.alergia la polen Scris de Conf. dr. conjunctivita alergica. epitelii de animale. rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. nesatisfacatoare din mai multe motive. Nivelul expunerii la alergene considerate clasic perene (alergenele acarienilor din praful de casa) poate avea variatii sezoniere. pentru a putea profita fara griji de zilele cu soare. clasificarea traditionala a rinitelor si conjunctivitelor alergice. mai ales in conditiile schimbarilor climatice din mai multe zone geografice. iar incidenta ei este in crestere fata de deceniile precedente. atat in locuinte cat si in mediul exterior. Termenii de astm sau rinita/conjunctivita alergica sezoniera sunt inca valabili . sa cerem sfatul medicului. Sa nu uitam ca primavara este si anotimpul curateniei generale (curatenia de Paste) si nu e de mirare ca numarul celor sensibilizati la acarieni (microorganisme ce traiesc in praf. precum si a astmului alergic. in forme sezoniere si perene. este. fungi) si de interior (acarieni din praful de casa. legate in special de umiditate. Clasificarea moderna a afectiunilor alergice respiratorii si conjunctivale conform recomandarilor WAO consta in diferentierea acestora in forme intermitente si persistente. prezente in numar mare primavara si toamna. inclusiv in tara noastra. mucegaiuri).care pot ajunge mai usor in arborele bronsic. Alergia la polen (polinoza) are in Romania caracter sezonier si se poate manifesta ca rinita alergica. indeosebi in conditii de caldura si umezeala) care sufera afectari respiratorii. univ. Iata suficiente motive sa ne ingrijim sanatatea. Totusi. Multi pacienti sunt sensibilizati concomitent la alergene sezoniere si perene.

durere de cap (cefalee). nas infundat (obstructie nazala). mancarime de ochi (prurit conjunctival). senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului (constrictie toracica). vitelar. in special din familia Betulaceae (alun. sugerand rinita alergica. cu debut si durata diferita pentru diferitele tipuri de polenuri de plante. sugerand astmul alergic.  Sezoanele polenice in Romania sunt: o februarie .septembrie: sezonul polenului de buruieni (ambrozie. Informatii utile pentru medicul de familie  Grauncioarele de polen care produc alergii sezoniere sunt in marea lor majoritate cele de dimensiuni mici.  Grauncioarele de polen ale plantelor anemofile au dimensiuni mai mici decat diametrul firului de par. durata manifestarilor alergiei la polen poate fi mai prelungita la pacientii cu mai multe tipuri de sensibilizari. o iulie . Uneori. mesteacan). oboseala (fatigabilitate). sunt produse de obicei in cantitati mari. mancarime de nas (prurit nazal). paius rosu. ale plantelor anemofile (polenizate cu ajutorul vantului). iarba campului etc. unii pacienti pot acuza mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si in ureche (prurit otic).pentru astmul sau rinita/conjunctivita alergica intermitenta cu simptome in timpul sezonului polenic. nas care curge apos (rinoree apoasa). Orice pacient cu astfel de manifestari trebuie sa se adreseze medicului de familie pentru evaluarea oportunitatii trimiterii la medicul alergolog. ovascior. sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii (polenul de graminee) sau vara tarziu pana toamna (polenul de buruieni). sugerand conjunctivita alergica. grau). macris marunt. de aceea masurile de evitare a expunerii la polenuri sunt dificil de realizat in practica. arin. respiratie suieratoare (wheezing).mai: sezonul polenului de arbori si arbusti timpurii. o mai . ochi rosu (eritem/hiperemie conjunctivala) sau pleoape umflate (edem conjunctival/chemosis). timoftica.iulie: sezonul polenului de graminee salbatice (firuta. golomat. lacrimare. in timp ce polenurile plantelor entomofile (plante cu flori viu colorate. iarba de gazon. in timp ce polenurile mai mari si mai grele ale plantelor cu flori colorate au importanta redusa. polenizate de insecte) sunt mai mari si mai grele si au importanta redusa in polinoza. pot fi: stranut. orz. sunt usor aeropurtate. Sezoanele polenice pot fi primavara devreme (polenul de arbori si arbusti timpurii). scaderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia). Pacientii cu manifestari in perioada zborului pufului de plop sunt in cea mai mare parte sensibilizati de fapt la polenul de graminee. . ovaz.) si al polenului gramineelor de cultura (secara. Informatii utile pentru pacienti  o o o o    Manifestarile sugestive in timpul sezoanelor polenice. tuse. lipsa poftei de mancare (anorexie). Grauncioarele de polen care produc alergii sunt in marea lor majoritate cele ale plantelor polenizate cu ajutorul vantului.

Informatii utile pentru reducerea expunerii la polenuri   Evitarea activitatilor exterioare. inclusiv sindrom de alergie orala sau chiar anafilaxie care poate avea prognostic grav. urzica mare si in special pelinarita sau pelinul negru). innorate sau ploioase. Planul terapeutic stabilit pentru fiecare pacient in parte se realizeaza in conformitate cu noile ghiduri OMS si WAO de diagnostic si tratament. Pacientii cu manifestari sugestive de rinita. cand concentratia polenurilor este mare (in sezoanele polenice. imunoterapie cu vaccinuri alergenice (denumirea actuala corecta a desensibilizarii la alergen). Diagnosticul de specialitate implica uneori si teste in vitro pentru diagnosticul alergiei mediate IgE. momentul zilei. cultivarea sau raspandire ei salbatica. Evitarea pe cat posibil a zonelor cu concentratii crescute de polenuri (in unele tari se realizeaza previziuni pentru starea polenurilor in atmosfera). Importanta evaluarii alergologice etiologice deriva nu numai din faptul ca imunoterapia cu vaccinuri alergenice este singura modalitate de influentare a cursului natural al alergiei la polen.) care pot produce manifestari clinice de alergie alimentara. nuci. Medicul alergolog va reevalua anamnestic pacientii si va realiza investigarea etiologica in vivo si in vitro. condimente etc. Testele cutanate alergologice nu se realizeaza de personal medical fara pregatire in asistenta anafilaxiei alergice si chiar daca deseori se realizeaza in servicii de ambulator. zona geografica. Prelungirea duratei simptomelor alergiei la polen se poate datora sensibilizarilor multiple la mai multe tipuri de polenuri. nu se recomanda .    patlagina ingusta. se prefera activitati in zilele umede. ele sunt efectuate in clinici de alergologie la pacientii cu risc crescut sau in timpul sezonului polenic. cu determinarea IgE alergenspecifice in ser sau alte fluide biologice. nu in ultimul rand. Factorii de care depinde polenizarea si contactul cu grauncioarele de polen sunt: tipul de planta. Pacientii cu manifestari in perioada zborului papusului (pufului) de plop sunt in cea mai mare parte sensibilizati de fapt la polenul de graminee. altitudinea si curentii de aer. in aer liber. dar si la mucegaiuri de exterior. precipitatiile. deoarece sezonul polenic al gramineelor se suprapune peste cel al zborului papusului de plop. ci si din faptul ca la unii pacienti exista reactivitate incrucisata intre polenurile aeropurtate si alergene alimentare (fructe. cat si tratamentul farmacologic (sistemic sau topic) si. legume. in cazuri selectionate de catre medicul specialist alergolog. Tratamentul include atat profilaxia expunerii la polenuri si alergene inrudite incriminate in producerea simptomelor. conjunctivita sau astm in timpul sezoanelor polenice trebuie trimisi pentru evaluare alergologica la medicul cu specializare in alergologie si imunologie clinica. temperatura si. prescrisa dupa dovedirea mecanismelor alergice mediate IgE (teste cutanate alergologice pozitive si/sau IgE specifi ce serice). Rolul medicului cu specialitatea alergologie si imunologie clinica in asistenta pacientilor cu alergie la polen este esential. in special in zilele calduroase si uscate).

De asemenea este de mentionat faptul ca o mare parte din bolnavii cu rinita alergica cu sensibilizare la polenuri au simptome de conjunctivita alergica. Nu se recomanda plimbari. Spalarea frecventa a fetei cu apa in cursul zilei si dusul la sosirea la domiciliu pentru indepartarea grauncioarelor de polen. In plus. nu in mediu exterior. care a castigat o recunoastere internationala rapida si extensiva. iar vacantele se prefera in zone cu concentratii reduse de polen (la mare pe plaja). WAO). Se evita cositul sau taierea/tunsul ierbii si. daca este absolut necesar. publicat in 2004. performantele scolare sau productivitatea muncii. tratamentul optim al rinitei are efecte benefice asupra simptomatologiei astmului si tratamentul corect al rinitei alergice poate preveni aparitia astmului. reprezinta o actualizare a Declaratiei oficiale privind Pozitia Academiei Europene de Alergologie Si Imunologie Clinica referitoare la Nomenclatura Revizuita. in timpul sezonului polenic. Purtarea de ochelari protectori in mediul exterior (preferabil cu aparatoare la partile superioare si laterale ale ramelor). in perioada sezonului polenic. Rinita alergica reprezinta un factor de risc pentru astmul alergic. oferind multiple materiale educationale si recomandari utile in domeniul . deoarece aceasta este o masura ineficienta.      schimbarea domiciliului pentru evitarea expunerii la anumite polenuri. WAO Noua terminologie pentru bolile alergice propusa in Raportul Comitetului Revizuirii Nomenclaturii al Organizatiei Mondiale de Alergie (World Allergy Organization. se impune purtare de masca si ochelari protectori. alergari sau picnicuri in parcuri sau in mediu rural in timpul sezonului polenic. rinita alergica si astmul alergic pot fi considerate manifestari ale aceleasi afectiuni alergice respiratorii (sindromul rinita alergica si astm coexistent). iar incidenta ei este in crestere fata de deceniile precedente. este o organizatie care isi desfasoara activitatea in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Un procent semnificativ din pacientii cu rinita alergica vor dezvolta astm. WAO. In final. Rinita alergica netratata corespunzator agraveaza astmul coexistent. trebuie subliniat ca prevalenta alergiei la polen in Romania este semnificativa. organism international alcatuit din peste saptezeci de societati de alergologie si imunologie clinica din intreaga lume. pot fi considerate manifestari ale aceleasi afectiuni alergice respiratorii (sindromul rinita alergica si astm coexistent). Uscarea lenjeriei si a hainelor preferabil in uscator. Se recomanda inchiderea ferestrelor/geamurilor locuintei sau autovehiculelor. utilizarea instalatiilor de aer conditionat si a filtrelor speciale pentru alergene. Alergia la polen afecteaza calitatea vietii pacientilor.

Revizuirea nomenclaturii pentru alergie ofera un limbaj comun care permite oamenilor de stiinta. medicilor si pacientilor sa comunice mai bine in domeniul alergologiei. .alergologiei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful