This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

BooksAudiobooksComicsSheet Music### Categories

### Categories

### Categories

### Publishers

Scribd Selects Books

Hand-picked favorites from

our editors

our editors

Scribd Selects Audiobooks

Hand-picked favorites from

our editors

our editors

Scribd Selects Comics

Hand-picked favorites from

our editors

our editors

Scribd Selects Sheet Music

Hand-picked favorites from

our editors

our editors

Top Books

What's trending, bestsellers,

award-winners & more

award-winners & more

Top Audiobooks

What's trending, bestsellers,

award-winners & more

award-winners & more

Top Comics

What's trending, bestsellers,

award-winners & more

award-winners & more

Top Sheet Music

What's trending, bestsellers,

award-winners & more

award-winners & more

P. 1

Simple Interests|Views: 611|Likes: 26

Published by Omer Ali

See more

See less

https://www.scribd.com/doc/14354546/Simple-Interests

12/14/2012

text

original

Important Facts and Formulae: Principal or Sum:- The money borrowed or lent out for a certain period is called Principal or the Sum. Interest:- Extra money paid for using others money is called Interest. Simple Interest:- If the interest on a sum borrowed for a certain period is reckoned uniformly,then it is called Simple Interest. Formulae: Principal = P Rate = R% per annum Time = T years. Then, (i)Simple Interest(S.I)= (P*T*R)/100 (ii) Principal(P) = (100*S.I)/(R*T) Rate(R) = (100*S.I)/(P*T) Time(T) = (100*S.I)/(P*R) Simple Problems 1.Find S.I on Rs68000 at 16 2/3% per annum for 9months. Sol:P=68000 R=50/3% p.a T=9/12 years=4/3 years S.I=(P*R*T)/100 =(68000*(50/3)*(3/4)*(1/100)) =Rs 8500

Note:If months are given we have to converted into years by dividing 12 ie., no.of months/12=years

2.Find S.I on Rs3000 at 18% per annum for the period from 4th Feb to 18th April 1995 Time=(24+31+18)days =73 days =73/365=1/5 years P= Rs 3000 R= 18% p.a S.I = (P*R*T)/100 =(3000*18*1/5*1/100) =Rs 108 Remark:- The day on which money is deposited is not counted while the day on which money is withdrawn is counted. 3. In how many years will a sum of money becomes triple at 10% per annum. Sol:Let principal =P S.I = 2P S.I = (P*T*R)/100 2P = (P*T*10)/100 T = 20 years Sol:-

Note: (1) Total amount = Principal + S.I (2) If sum of money becomes double means Total amount or Sum = Principal + S.I = P + P = 2P Top Medium Problems 1.A sum at Simple interest at 13 1/2% per annum amounts to Rs 2502.50 after 4 years.Find the sum. Sol:Let Sum be x. then,

S.I = (P*T*R)/100 = ((x*4*27)/(100*2)) = 27x/100 Amount = (x+(27x)/100) = 77x/50 77x/50 = 2502.50 x = (2502.50*50)/77 = 1625 Sum = 1625 2. A some of money becomes double of itself in 4 years in 12 years it will become how many times at the same rate. Sol:4 yrs - - - - - - - - - P 12 yrs - - - - - - - - - ? (12/4)* P =3P Amount or Sum = P+3P = 4 times

3. A Sum was put at S.I at a certain rate for 3 years. Had it been put at 2% higher rate ,it would have fetched Rs 360 more .Find the Sum. Sol:Let Sum =P original rate = R T = 3 years If 2% is more than the original rate ,it would have fetched 360 more ie., R+2 (P*(R+2)*3/100) - (P*R*3)/100 = 360 3PR+ 6P-3PR = 36000 6P = 36000 P = 6000 Sum = 6000.

4.Rs 800 amounts to Rs 920 in 3yrs at S.I.If the interest rate is increased by 3%, it would amount to how much?

Sol:-

S.I = 920 - 800 = 120 Rate = (100*120)/(800*3) = 5% New Rate = 5 + 3 = 8% Principal = 800 Time = 3 yrs S.I = (800*8*3)/100 = 192 New Amount = 800 + 192 = 992

5. Prabhat took a certain amount as a loan from bank at the rate of 8% p.a S.I and gave the same amount to Ashish as a loan at the rate of 12% p.a . If at the end of 12 yrs, he made a profit of Rs. 320 in the deal,What was the original amount? Sol:Let the original amount be Rs x. T = 12 R1 = 8% R2 = 12% Profit = 320 P=x (P*T*R2)/100 - (P*T*R1)/100 =320 (x*12*12)/100 - (x*8*12)/100 = 320 x = 2000/3 x = Rs.666.67

6. Simple Interest on a certail sum at a certain rate is 9/16 of the sum . if the number representing rate percent and time in years be equal ,then the rate is. Sol:Let Sum = x .Then, S.I = 9x/16 Let time = n years & rate = n% n = 100 * 9x/16 * 1/x * 1/n n * n = 900/16 n = 30/4 = 7 1/2%

Complex Problems 1. A certain sum of money amounts t 1680 in 3yrs & it becomes 1920 in 7 yrs .What is the sum. Sol:3 yrs - - - - - - - - - - - - - 1680 7 yrs - - - - - - - - - - - - - 1920 then, 4 yrs - - - - - - - - - - - - - 240 1 yr - - - - - - - - - - - - - ? (1/4) * 240 = 60 S.I in 3 yrs = 3*60 = 18012 Sum = Amount - S.I = 1680 - 180 = 1500 we get the same amount if we take S.I in 7 yrs I.e., 7*60 =420 Sum = Amount - S.I = 1920 - 420 = 1500

2. A Person takes a loan of Rs 200 at 5% simple Interest. He returns Rs.100 at the end of 1 yr. In order to clear his dues at the end of 2yrs ,he would pay: Sol:Amount to be paid = Rs(100 + (200*5*1)/100 + (100*5*1)/100) = Rs 115

3. A Man borrowed Rs 24000 from two money lenders.For one loan, he paid 15% per annum and for other 18% per annum. At the end of one year,he paid Rs.4050.How much did he borrowed at each rate? Sol:Let the Sum at 15% be Rs.x & then at 18% be Rs (24000-x) P1 = x R1 = 15 P2 = (24000-x) R2 = 18

At the end of ine year T = 1 (P1*T*R1)/100 + (P2*T*R2)/100 = 4050 (x*1*15)/100 + ((24000-x)*1*18)/100 = 4050 15x + 432000 - 18x = 405000 x = 9000 Money borrowed at 15% = 9000 Money borrowed at 18% = (24000 - 9000) = 15000 Top 4.What annual instalment will discharge a debt of Rs. 1092 due in 3 years at 12% Simple Interest ? Sol:Let each instalment be Rs x (x + (x * 12 * 1)/100) + (x + (x * 12 * 2)/100) + x = 1092 28x/25 + 31x/25 + x =1092 (28x +31x + 25x) = (1092 * 25) 84x = 1092 * 25 x = (1092*25)/84 = 325 Each instalement = 325

5.If x,y,z are three sums of money such that y is the simple interest on x,z is the simple interest on y for the same time and at the same rate of interest ,then we have: Sol:y is simple interest on x, means y = (x*R*T)/100 RT = 100y/x z is simple interest on y, z = (y*R*T)/100 RT = 100z/y 100y/x = 100z/y y * y = xz

6.A Sum of Rs.1550 was lent partly at 5% and partly at 5% and partly at 8% p.a Simple interest .The total interest received after 3 years was Rs.300.The ratio of the money

lent at 5% to that lent at 8% is: Sol:Let the Sum at 5% be Rs x at 8% be Rs(1550-x) (x*5*3)/100 + ((1500-x)*8*3)/100 = 300 15x + 1500 * 24 - 24x = 30000 x = 800 Money at 5%/ Money at 8% = 800/(1550 - 800) = 800/750 = 16/15

7. A Man invests a certain sum of money at 6% p.a Simple interest and another sum at 7% p.a Simple interest. His income from interest after 2 years was Rs 354 .one fourth of the first sum is equal to one fifth of the second sum.The total sum invested was: Sol:Let the sums be x & y R1 = 6 R2 = 7 T=2 (P1*R1*T)/100 + (P2*R2*T)/100 = 354 (x * 6 * 2)/100 + (y * 7 * 2)/100 = 354 6x + 7y = 17700 â€”â€”â€”(1) also one fourth of the first sum is equal to one fifth of the second sum x/4 = y/5 => 5x - 4y = 0 â€”â€” (2) By solving 1 & 2 we get, x = 1200 y = 1500 Total sum = 1200 +1500 = 2700

8. Rs 2189 are divided into three parts such that their amounts after 1,2& 3 years respectively may be equal, the rate of S.I being 4% p.a in all cases. The Smallest part is: Sol:- Let these parts be x,y and[2189-(x+y)] then, (x*1*4)/100 = (y*2*4)/100 = (2189-(x+y))*3*4/100

4x/100 = 8y/100 x = 2y By substituting values (2y*1*4)/100 = (2189-3y)*3*4/100 44y = 2189 *12 y = 597 Smallest Part = 597 9. A man invested 3/3 of his capital at 7% , 1/4 at 8% and the remainder at 10%.If his annual income is Rs.561. The capital is: Sol:Let the capital be Rs.x Then, (x/3 * 7/100 * 1) + ( x/4 * 8/100 * 1) + (5x/12 * 10/100 * 1) = 561 7x/300 + x/50 + x/24 = 561 51x = 561 * 600 x = 6600

How OFDM Works

Analysis of OFDM Parameters Using Cyclostationary Spectrum Sensing

3 Hubs Bridges Switches

pass4sure 640-802 Jan20 2010

Ratios

Profit and Loss

Problems on Percentages

Probability

Permutation and Combinations

Odd Numbers and Series

Numbers

HCF and LCM

Decimal Fractions

Compound Interests

Clocks

Chain Rule

Calendars

Boats and Streams

Banking

Averages

Areas

Allegation

- Read and print without ads
- Download to keep your version
- Edit, email or read offline

Are you sure?

This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

CANCEL

OK

You've been reading!

NO, THANKS

OK

scribd

/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->