P. 1
Relatiile Tarilor Nordice Si Uniunea

Relatiile Tarilor Nordice Si Uniunea

|Views: 67|Likes:
Published by Nistor Teo
Relatiile Tarilor Nordice Si Uniunea Europeana
Relatiile Tarilor Nordice Si Uniunea Europeana

More info:

Published by: Nistor Teo on May 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2014

pdf

text

original

Relatiile tarilor nordice si Uniunea Europeana

Nistor Teodor Ioan Luciana Grozia Alexandra-Anca Apalaghiei Ioan

cum ar fii Danemarca. Desi majoritatea statelor din zona de Nord au aderat la Uniunea Europeana. acestea s-au implicat insa cu precautie. Totodata. prin referendum. nefacand parte la Uniunea Monetara Europeana. Alte state. sau. cum ar fii Finlanda – tara care a detinut presedintia Consiliului Uniunii Europene timp de 6 luni in anul 2006. Suedia. Suedia si Finlanda. Finlanda. au facut alegerea de a nu adera la Uniunea Europeana. au fost foarte atenti in aceastra privinta. insa cu implicare spre constructia europeana. Se poate observa un lucru specific tarilor acestei zone. Finlanda fiind cel mai europenizat si integrat decat oricare stat nordic. acest euroscepticism. desi a existat o legatura cu aceasta privind acorduri specifice. Islanda. sunt privite in Uniunea Europeana ca fiind state ezitante cu privire la constructia europeana. exemplul Danemarcai –de a refuza Tratatul de la Maastricht prin referendum. precum Islanda si Norvegia. . Unii dintre ei au urmat un comportament si o abordare integrationista. Acesta este cazul Suediei –stat ce a refuzat moneda unica in 2003. Danemarca. Alte state au ramas prudent in afara Uniunii Europene. 'euroscepticismul' fiind mai mult sau mai putin observat in comportamentul acestora.Tarile nordice. Situatia actuala Comportamentul tarilor nordice s-a diferentiat de la stat la stat. intr-un mod mai accentuat. Norvegia.

Ponderea exporturilor acestor state cu Uniunea Europeana se situeaza intre 70%-80%. acestea au o pozitie foarte speciala cu privire la Uniunea Europeana. sunt diferite. in 1996. marfurilor. Aceste acorduri au dus la introducerea tarilor in piata unica. Reticenta acestei zone nordice a europei cu privire la Uniunea Europeana tine inca din anii '60. Astfel tarile din nord au cultivat o idei culturale foarte individualizate. Acordurile celorlalte state.In ceea ce priveste statele Islanda si Norvegia. Norvegia si Islanda. . Uniunii Economice si Monetare). spatiul Schengen permite libera circulatie a persoanelor. cum a fost cazul pentru Danemarca in ianuarie 1973 si ianuarie 1995 pentru Finlanda si Suedia. in cazult Islandei si Norvegiei. serviciilor ale acestor tari si asocierea cu diferite programe educationale comunitare. in jurul unui nationalism puternic si de la o practica descentralizat autentica a democratiei locale. capitalurilor. demonetizarea progresiva a AELS de la inceputurile anilor 1990. in timp ce Islanda nu si-a exprimat dorinta de a face acest lucru. statele sale membre au aderat fie la Uniunea Europeana. Statele au fost obligate sa se adapteze la programele de dezvoltare. Motivele reticentei statelor nordice Reticenta acestor state asupra Uniunii Europene dateaza din trecut. aceste tari fiind foarte apropiate Uniunii fara a fii membrii insa. asemanatoare fiind si situatia importurilor. fara a se dori a se transforma intr-un proiect politic. Aceste state trebuiau sa urmeze anumite programe de dezvoltare in domeniul tehnic care fac obiectul acordului (cu toate acestea. fie au incheiat acorduri bilaterale cu Uniunea Europeana. de asemenea. duc lipsa Politicii Agricole Comune. cand Danemarca. proiect alternativ prin care se dorea o zona vamala libera si facila acestor tari. Norvegia refuzand aderarea la Uniunea Europeana de doua ori prin referendum. Odata cu aparitia monedei unice. acestea sunt foarte aproape de Uniunea Europeana fara a fii insa membre de drept. din dorinta acestora de independenta totala. SEE – Spatiul Economic European. extinderea principiului de libera circulatie a persoanelor. Si doar pentru a clarifica faptul ca aceste tari au aderat. Islanda si Norvegia au luat parte la lansarea AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb). Suedia.

cum ar fi in 1993. tara mica dar care a avut un impact puternic pe plan european datorita initiativelor sale in mai multe relatii diplomatice. si 1994 cu 52. Acesta este motivul pentru care ar dori. pisciol al acestor state nu este deloc scumpa. prin referendum. anumite scutiri similare cu cele de la care vecinii lor. semnarea israeliano-palestiniana a Acordurilor de la Oslo. Finlanda si Suedia. Dezvoltarea pe plan agricol.4%. Numeroase dezbateri in opinia publia norvegiana au creat senzatie. Fara a vorbi despre amenintarile pe care le implica pentru modelele lor de stat al bunastarii. Pentru că ei au conjugat ocuparea forței de muncă și solidaritate socială deplină. Raspunsul ferm al populatiei din anul 1972. Programul de dezvoltare a societății "Egalitate. patru guverne norvegiene incercau deja sa promoveze si sa obtina o aprobare de a intervenii in constructia europeana. in ceea ce priveste ocupare fortei de munca. Acest statut al bunastarii este finantat in Norvegia in mare masura din exploatarea de hidrocarburi din marile Barents si Nordului. dorintele populatiei fiin in mare masura egale. de securitate. reusind sa preia conducerea in scena internationala. Acesta este motivul pentru care in ziua de azi. a calitatii vietii si a calitatii productiei. Norvegia: IN sau OUT In Norvegia s-a purtat o dezbatere europeana de doua ori. definit la momentul oportun de către prim-ministrul suedez. Aderarea acestor state la pogramul european ar fii catalogata ca o pierdere de independenta in favoarea unei structuri europene preceputa ca birocratica si centralizata.7%.O tara ca Norvegia. Olof Palme(social-democrat). situand Norvegia pe primul loc european si 7 mondial intr-un clasament al tarilor producatoare de petrol. de solidaritate". in cazul aderarii. Aceste țări din Europa de Nord au în comun economii dinamice și modele sociale invidiate de toți. chiar daca opiniile favorabile aderarii par sa castige teren in fata opiniei publica norvegiene. La inceputurile anilor 1970 si in mijlocul anilor 1990. au profitat. de 53. politicienii . Implementarea unui sistem de "capitalism mixt cu management keynesian" în serviciul de faimosul "tripartită".

mai multi indici ne lasa sa credem ca Islanda are totul favorabil in vederea unei aderari. pe baza unui tratat bilateral intre cele doua state . cu scopul de a apara insula.raman relativ discreti. Dilema individuala a fiecarui stat nordic. de fapt. In cadrul Spatiului Economic European. Acest lucru ar putea conduce la o redefinire a politicii externe islandeze spre o orientare europeana mai marcanta. pe termen scurt. primministrul Davis Oddson. In 2000. optiunea politica mai realista pe termen scurt si mediu ramane in continuare participarea acesor doua tari nonmembre intr-un proces de integare europeana. Astfel incat niciunul dintre partidele mari islandeze nu au inregistrat in mod oficial un document care sa faca posibila aderarea. Potrivit unor sondaje. declara ca ''nimic nu cere intrarea". Islanda Pe de alta parte. . Islanda iubind pescuitul. Norvegia avand prea mult ulei. Suedia fiind un membru neperformant. fara a deveni membrii cu drepturi depline. Islanda. doar in faza de elaborare a legislatiei comunitare. este o problema pentru fiecare.intitulat ''Acordul de Aparare''. Concluzii Statele nordice sunt toate diferite. euroscepticismul fiind prezent. Cu toate acestea. O situatie nelipsita de dezavantaje pentru statele in cauza o constituie dreptul de aplicare a politicilor comunitare si standarde. adica 1200 de militari care. procentul islandezilor indecisi este de ~38% din elecorat (fata de 5% in Norvegia). insa fara a putea modifica sau influenta. importanta Uniunii Europene in opinia publica a tarii este slab conturata. Decizia retragerii trupelor americane din Islanda. Niciun guvern norvegian nu va mai constitui un al treilea referendum decat in cazul unor preacorduri prin care acesta sa transporte. aceste doua tari sunt consultate. Cu toate acestea. Singurul stat care nu are nicio problema fiind Finlanda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->