P. 1
Contoh Instrumen Sains

Contoh Instrumen Sains

|Views: 2|Likes:
Published by Nur Atiqa Tan Abd
thn 2
thn 2

More info:

Published by: Nur Atiqa Tan Abd on May 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/01/2014

pdf

text

original

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI

STANDARD PRESTASI

CONTOH EVIDENS TAHUN 2

2011
1

Panduan penggunaan contoh evidens
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Contoh evidens ini adalah sebahagian daripada komponen reka bentuk standard prestasi. Contoh evidens ini perlu digunapakai bersama-sama dengan dokumen standard prestasi (SP) dan dokumen kurikulum standard sekolah rendah (KSSR). Contoh-contoh evidens disusun berdasarkan urutan band dan deskriptor. Contoh-contoh evidens ini adalah panduan evidens untuk menilai penguasaan murid mengikut pernyataan deskriptor. Guru digalakkan membina evidens sendiri mengikut kesesuaian persekitaran murid. Pengujian menggunakan evidens ini memerlukan kejelasan tujuan dan matlamat. Pengujian untuk memperbaiki prestasi perlu melibatkan maklum balas dan refleksi pengajaran kepada guru dan refleksi pembelajaran kepada murid. Evidens contoh ini boleh diubahsuai untuk kegunaan pengujian secara bertulis, lisan, pemerhatian, projek atau amali. Rekod penilaian yang dibuat oleh guru adalah evidens pelaporan tentang pencapaian murid kepada ibubapa dan pihak berkepentingan. Pentaksiran ini boleh dilaksanakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran atau mengikut kesesuaian dan dilakukan secara berterusan. Pentaksiran dibuat berdasarkan kepada tahap penguasaan murid. Guru perlu membuat tindakan susulan terhadap murid yang tidak menguasai sesuatu evidens dengan membuat pemulehan dan mentaksir semula murid. Evidens hendaklah direkod didalam SPPBS dan disimpan dalam fail murid. Evidens contoh ini hanya dibina untuk mengukur tahap pencapaian minima murid. Guru perlu mempelbagaikan bentuk pentaksiran (bertulis, lisan, pemerhatian atau projek) bagi memastikan prestasi murid dapat diukur secara holistik,seimbang dan adil. Penguasaan semua evidens dalam deskriptor melayakkan murid melepasi deskriptor tersebut. Murid mesti melepasi semua deskriptor dalam suatu band bagi melayakkannya berada di band itu.

2

buah nasi buku beg air bola rumah udara kereta baju ( Markah : /5) 1 .1 1 1 Keperluan Asas manusia Warnakan keperluan asas manusia.Tema Sains Hayat Band 1 Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1.1.

3.1. ( Markah : /4) 2 . 4. Udara Air Makanan Tempat perlindungan 1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2.1 Deskriptor Evidens 1 2 1 Keperluan Asas Haiwan Tuliskan keperluan asas haiwan berdasarkan jawapan yang diberi. v 2.

1 3 1 Cara Haiwan Membiak Gunting dan lekatkan gambar mengikut cara haiwan membiak.3. 3 .Tema Sains Hayat Band 1 Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 2.

Haiwan yang yang melahirkan melahirkananak anak Haiwan Haiwan Haiwan yang yang bertelur bertelur (Markah : /8) 4 .

( Markah : / 6 ) 5 .3. 6.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. 1.4 Deskriptor Evidens 2 2 2 Anak haiwan yang menyerupai ibunya dan tidak menyerupai ibunya Padankan gambar anak haiwan berikut dengan ibunya. 5. 3. 2. 4.

berjalan berlari 1. berenang merangkak terbang 3. 7.2 Deskriptor Evidens 3 1 Cara Haiwan Bergerak Isi tempat kosong dengan jawapan yang diberi. 6. 5. ( Markah : / 9 ) 6 .Tema Sains Hayat Band 2 Standard Prestasi Memahami perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. merayap melompat mengengsot 2. 9. menjalar 4. 8.4.

1. Gua ( Markah : /9) 7 . Sarang 5. Lubang 7. Dalam tanah 2. Di celah kayu 9.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. Di dalam air 10. Kandang 6. Di celah batu 8. Atas pokok 4. Reban 3.5 Deskriptor Evidens 3 4 1 Tempat Perlindungan Haiwan Padankan gambar haiwan-haiwan berikut dengan tempat perlindungannya. 1.

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. ____________________________ 2. ____________________________ ii. ____________________________ ( Markah : / 12 ) 8 . i. ____________________________ 5. ____________________________ 3. i. i.1. i. i. ____________________________ 6. 1. Deskriptor Evidens 3 3 1 Haiwan dan makanannya Tuliskan makanan haiwan-haiwan berikut. i. ____________________________ ii. ____________________________ 4. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ ii.

Tema Sains Fizikal Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 4. Murid berada di dalam kelas pada waktu tengahari 4. Murid berkumpul di tapak perhimpunan pada waktu pagi 8. Murid masuk bilik tayangan dengan lampu terpasang 5. Murid menutup mata dengan kain hitam 7. Situasi 1. Murid memasuki makmal tanpa memasang lampu 2. Murid masuk ke dalam gua 6. Murid masuk ke dalam rumah pada waktu malam semasa bekalan elektrik terputus 3. Murid makan di kantin pada waktu rehat Terang Gelap ( Markah : /6) 9 .1.2 Deskriptor Evidens 3 6 1 Terang dan gelap Tandakan (√) bagi situasi yang terang dan (X) bagi situasi yang gelap.

3 Deskriptor Evidens 4 1 1 Makanan dan fungsinya Padankan jawapan yang betul Fungsi makanan Jenis makanan 1. Membantu tumbesaran 3. Memberi tenaga 2. Membantu proses penyembuhan ( Markah : /8) 10 .1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 1. Membantu menjaga kesihatan 4.

1. 2.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 1. 1. 2 ( Markah : /8) Jenis makanan Membantu tumbesaran Membantu menjaga kesihatan Membantu proses penyembuhan 11 . 2.3 Deskriptor Evidens 4 1 1 Makanan dan fungsinya Rajah menunjukkan pelbagai jenis makanan Tuliskan jawapan dalam ruangan yang disediakan Fungsi makanan Memberi tenaga 1. 1. 2 1.

1.4 Deskriptor Evidens 4 3 1 Pengelasan Haiwan Mengikut Makanannya Rajah di bawah menunjukkan gambar beberapa jenis haiwan Tuliskan nama haiwan tersebut mengikut cara pemakanannya ke dalam kumpulan yang betul Haiwan Makan tumbuhan sahaja Makan haiwan dan tumbuhan Makan haiwan sahaja ( Markah : /9) 12 .Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 2.

4 Deskriptor Evidens 4 3 1 Pengelasan Haiwan Mengikut Makanannya Rajah di bawah menunjukkan sekumpulan haiwan dalam suatu habitat Tuliskan nama haiwan tersebut mengikut cara pemakanannya ke dalam kumpulan yang betul Haiwan Makan tumbuhan sahaja Makan haiwan dan tumbuhan Makan haiwan sahaja ( Markah : / 12 ) 13 .1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 2.

2.5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Tumbesaran Haiwan ARAHAN: 1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2. Masukkan telur. Perhatikan perubahan fizikal yang berlaku kepada telur-telur tersebut sehingga ia menetas dan berubah menjadi katak dewasa. 3.telur katak ke dalam bekas berisi air kolam.3. MINGGU PEMERHATIAN 1 2 14 . Lakar/ Lukiskan perubahan fizikal yang dapat kamu perhatikan dalam jadual yang disediakan.

3 4 5 ( Markah : / 10 ) 15 .

( Markah : /3) 16 .Berdasarkan pemerhatian yang kamu buat. lengkapkan kitar hidup katak di bawah.

17 .3.5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Tumbesaran Haiwan Berikut adalah beberapa keping gambar dalam fasa hidup rama-rama.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2.

3.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2. ( Markah : /3) 18 .5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Potong dan lekatkan gambar untuk melengkapkan kitaran hidup di bawah.

Rekodkan pemerhatian dalam jadual di bawah. Pokok keembung mengalami proses ________________________________. ( Markah : / 3) * Untuk mengukur ketinggian pokok. 3. Ketinggian pokok keembung semakin _______________________________. batang mancis dan sebagainya. Tanam biji benih keembung di dalam pasu yang disediakan. Bilangan daun pokok keembung semakin ___________________________.1 Deskriptor Evidens 5 6 1 Tumbesaran Tumbuhan ARAHAN : 1. Contohnya benang. Minggu 1 2 3 4 5 6 Ketinggian Pokok * Bilangan Daun Berdasarkan pemerhatian tersebut. 19 . Siram dan letakkan pasu di tempat yang sesuai. 3.3. boleh gunakan sebarang ukuran yang sesuai. 2. jawab soalan di bawah 1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 3. 2.

jawab soalan di bawah : 1.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 3.3. Bilangan daun pokok keembung semakin ____________________________ 3. Ketinggian pokok keembung semakin ________________________________ 2.1 Deskriptor Evidens 5 6 1 Tumbesaran Tumbuhan Rajah menunjukkan pemerhatian terhadap anak pokok keembung selama tiga minggu Minggu 1 Minggu 2 Minggu 3 Berdasarkan pemerhatian tersebut. Pokok keembung mengalami proses _________________________________ ( Markah : / 3) 20 .

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan konsep sains untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1. Mengapakah kamu memilih makanan di atas ? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( Markah : /6) 21 . 2. Tuliskan jawapan anda dalam ruang yang disediakan 1.1. 5.5 1 1 6 Hidangan Makanan Cadangkan satu hidangan makanan tengahari. 4. 3.

Arahan kepada guru : Sila pastikan murid-murid menulis jenis-jenis makanan yang mereka ambil bagi setiap hidangan dalam jadual disediakan. jika murid mendapat markah 7 – 10 22 .2 1 3 6 Makanan Berkhasiat Arahan kepada murid : Lengkapkan DIARI MAKANAN SAYA selama 5 hari berturut-turut.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan konsep sains untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1. DIARI MAKANAN SAYA Nama murid Tahun : : _________________________________ _________________________________ Julat Markah 9 – 10 7–8 5-6 3–4 0-2 Penerangan Murid makan semua makanan berkhasiat / seimbang Murid makan makanan berkhasiat / seimbang dan satu makanan tidak berkhasiat Murid makan makanan berkhasiat / seimbang dan dua atau lebih makanan tidak berkhasiat Murid mengamalkan makanan tidak berkhasiat dan satu makanan berkhasiat / seimbang Murid mengamalkan semua makanan tidak berkhasiat * Murid menguasai evidens 3 untuk band 6.2.

waktu senggang ( antara waktu-waktu makan ) ( Markah : / 10 ) 23 . Minum pagi (waktu rehat) 3.Tarikh Hari : _________________________ : _________________________ Waktu/ Masa Makanan Minuman 1. Sarapan pagi 2. Makan malam 6. Lain-lain makanan yang saya makan pada hari ini (jika ada)* * Makanan lain yang dimakan pada waktu . Minum malam 7. Makan tengah hari 4. Minum petang 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->