P. 1
Seminarski Rad Poslovna Kultura

Seminarski Rad Poslovna Kultura

|Views: 467|Likes:
Published by Amilla Begtašević

More info:

Published by: Amilla Begtašević on May 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2015

pdf

text

original

SADRŽAJ: 1. Uvod ..................................................................................................................... 2 2. Ispitna prijava ....................................................................................................

... 3 3. CV ........................................................................................................................ 3 4. Poslovno pismo .................................................................................................... 5 5. E-mail ................................................................................................................... 7 6. Govor .................................................................................................................... 8 7. Plan održavanja sastanka sa potrebnim detaljima ................................................ 9 8. Poziv za sastanak ................................................................................................ 11 9. Izgled vaše vizit karte ......................................................................................... 12 10. Izgled oglasa u novinama uz objašnjenje ........................................................... 13 11. Flajer za reklamu nečega .................................................................................... 14 12. Zaključak ............................................................................................................ 15 13. Literatura ............................................................................................................ 16

1

Poslovna kultura pripada sociologiji kulture. Ona istovremeno može da bude shvaćena kao rezultat objedinjavanja užih i podrobnijih socioloških istraživanja i koncepcije koja se odnosi na poslovnost. znanje itd. umjetnost. etiku.UVOD Poslovna kultura je dio opšte kulture ali se ne može svesti na poslovnu komunikaciju ili još uži okvir poslovne prepiske. U kratkim tezama sam opisala: • • • • • • • • • • • • Ispitna prijava CV Poslovno pismo Žalba Molba E-mail Govor Plan održavanja nekog skupa Poziv za sastanak Izgled vizit karte Izgled oglasa u novinama Flajer za reklamu 2 . oblasti koja se izdvojila u toku specijalizacije i unutrašnje podjele opšte sociologije. komunikaciju.

PROFIL je uvodna sekcija i ujedno demonstracija kreativnosti i originalnosti. i zašto bi baš tog kandidata trebalo pozvati na intervju. Poslodavcu služi da ocijeni buduće planove i ambicije. dobit ćete šansu da više govorite o detaljima. ambicije i buduće planove. kao i da ocijeni na koji nacin ce se kandidat uklopiti u radnu atmosferu firme. radnom iskustvu. Svrha biografije je da se na najbolji način predstavi poslodavcu. Standardni CV uglavnom ne sadrži podatke kao sto su: državljanstvo. prezime. Bez obzira da li je čovjek na početku karijere. 2011/12 Studijski program: Menadžment i marketing Studijska grupa: Naziv predmeta: Poslovna etika Šifra predmeta: ET 101 ETCS-bodova: 7 CV CV na latinskom Curriculum Vitae (curriculum . Biografija mora sadržavati informacije o ličnim podacima. pisanje biografije predstavlja prvi i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem. Treba imati na umu da je biografija kratak prikaz. vitae. Poslodavci žele biografiju iz koje se vidi šta kandidat može. LIČNI PODACI: ime. Danas je biografija dokument koji je obavezan dio svake prijave za posao. te da dovede u vezu kvalifikacije. te daje uvid u profil. u potrazi za prvim poslom. biografija mora biti profesionalana i pregledna. Ne postoji univerzalna forma za pisanje sekcije o profilu. U ovom dijelu se u opisivanju osobina licnosti koriste pridjevi. kojim se dokazuje da li je pravi čovjek za određeni posao.pregled .12. Ona je najvažniji marketinški alat. te vještinama i sposobnostima. Biografija je najčešće jedina propusnica za intervju pa se treba potruditi da se nabavi na vrijeme! Da bi se postigao cilj. obrazovanju. III – 1052/11 Datum prijave: 29. broj telefona. posjedovanje vozačke dozvole ili hobi. vodeći računa da istakne najjače adute koji se preporučuju za određeno radno mjesto. e-mail adresa.život) je lična prezentacija koji sadrži kvalifikacije. Obavezno se vodi računa o potrebama firme prilikom definisanja profila jer profil mora biti skrojen prema potrebama firme. 3 . datum i mjesto rođenja. iskustva i sposobnosti sa zahtjevima pozicije na koju se aplicira. čak što više ona nije svojstvena pisanju biografija na prostoru BiH. koliko je on sposoban kopetentan.ISPITNA PRIJAVA UNIVERZITET PRIJAVA ZA POLAGANJE ISPITA Index br. adresa. za poslovne studije 1. sposobnosti i iskustva. bračni status. • Cilj biografije je na prvom mjestu podizanje cijene kod potencijalnog poslodavca. Ako budete pozvani na intervju. God. a ne autobiografija.05. da li traži nove izazove ili pak bolje uslove. Fakultet za primjenjenu ekonomiju Ime: Amila Prezime: Begtašević Godina studija: I Šk..

Radno iskustvo se navodi u obrnutom hronološkom redu. specijalizaciju. DODATNO OBRAZOVANJE: kursevi. poziciju na kojoj se radilo.) Dodatno obrazovanje Osnove korištenja računala: Windows. RADNO ISKUSTVO je. poslijediplomski studij. opis radnog mjesta i odgovornosti. Banja Luka (2008. ukoliko se posjeduje centralni dio biografije. Excel (2010.B. znanja i vještine koje nisu vezane direktno za profesiju. novi pristupi komunikaciji (2010) 4 . treninzi i druge vrste usavršavanja i obuke. posebno interesovanje za neki predmet. U sekciji poznavanja stranih jezika navode se jezici koji se poznaju. Navodi se tačan naziv aktivnosti i kratak sadržaj ukoliko ga je teško naslutiti iz naziva. U rubrici ostalih sposobnosti može se unjeti podatke o posjedovanju vozačke dozvole. Najvažnije sposobnosti su svakako poznavanje rada na računaru i poznavanje stranih jezika. članstvo u profesionalnim organizacijama ili bavljenje sportom. Informacije se navode u obrnutom honološkom redu navodeći prvo diplome i titule koje su se zadnje stekle. Poznavanje rada na računaru uključuje poznavanje određenih software programa ili poznavanje rada sa hardware-om.. ili pak one informacije relevantne za poziciju za koju se aplicira. projekti. naziv institucije i period održavanja. u suprotnom to je sekcija o obrazovanju. Univerzitet za poslovne studije. Najvažniji momenti naglašavaju se vizuelno isticanjem naziva pozicije. Jasno se predstavlja svaki napredak i usavršavanje tokom karijere. pohađane kurseve isl. usavršavanje u inostranstvu. Ovdje se navode: firme/organizacije. titulu/stečeno zvanje. ali su od važnosti za željenu poziciju.) Dodatno: Internet. prosjek ocjena u slučaju da je visok. diplomski rad ili glavni predmet. Primjer: Amila Begtašević A.-2014. odnosno sadašnje zaposlenje pa redom prema prvom zaposlenju. U slučaju da se posjeduje dugogodišnje radno iskustvo navode se detalji posljednjih 10 godina. U okviru sekcije navode se sledeće informacije: ime obrazovane ustanove. te period zaposlenja. seminari. period školovanja (mjesec i godina). Ostatak iskustva predstavlja se u kratkim crtama.com Obrazovanje Srednja škola: V gimnazija. odnosno dužnosti koje su se vršile. OSTALE SPOSOBNOSTI podrazumjevaju sposobnosti. Word. fakultet.Šimića 27 71 000 Sarajevo Telefon: 061 111 222 E-mail: amilla0204@hotmail. smjer: administrativni radnik Studij ekonomije.PODACI O FORMALNOM OBRAZOVANJU: srednja škola.

Preduzeća naravno imaju svoje memorandume u kojima se nalaze ovi podaci. Nakon datuma slanja pisma. Ispod adresnih podataka primaoca navodi se mjesto i vrijeme pisanja pisma. u vrhu stranice. adresa.o. zaglavlju. primaocu poslovnog pisma mora odmah biti jasno uočljivo ko mu piše. pišu se osnovni podaci pošiljaoca. Ako nije. pa onda godina sa četiri cifre i tačkom. kontakt telefon (pravilo o broju mobilnog telefona primenjuje se i u ovom slučaju). odlučite se za pisanje poslovnog pisma. Internet Položen vozački ispit B kategorije. 777 777 POSLOVNO PISMO Poslovno pismo osnovni je vid komunikacije u savremenom poslovanju. i najvažnije. Prvo. čija je svrha da čitaocu pruži određenu informaciju. Trg Heroja 37. bez nule ispred jednocifrenih brojeva. navodi se predmet pisma. Access. pravila lijepog ponašanja vezana za ovaj vid poslovne korespondencije nalažu da se uz ime i prezime navedu i podaci o funkciji/zvanju osobe kojoj se obraćate. Primaoca pisma se oslovljava u skladu sa pravilom – ako je primalac poznat. Excel. rad na neodređeno vrijeme u svojstvu administrativnog radnika (od 2007.o. Prvi pasus poslovnog pisma treba da sadrži jasnu i preciznu 5 . sa tačkom iza. naziv kompanije. do danas) Posebna znanja i vještine Znanje svjetskih jezika: engleski (govori i piše) Poznavanje rada na računalu: Word. Trg Heroja 37. Dakle. Preporuke Esad Begtašević.Radno iskustvo Preduzeće boja i lakova „Partner“ d. 71000 Sarajevo. prezime. 71000 Sarajevo. Datum se piše arapskim brojkama. Nakon datuma piše se puno ime mjeseca. Ova vrsta dokumenta ima veoma jasno i precizno definisanu strukturu koja ne trpi odstupanja. Ukoliko je reč o individualnom poslovnom pismu. kada god želite da imate trajnu zabilješku o tome da ste nekom poslali neku informaciju.o.. prezime i adresa primaoca.o.. pismo započinjete riječima „Poštovani gospodine/gospođo”. Dakle. e-mail. Ukoliko se zna ime i prezime primaoca. u zaglavlju stoje osnovni podaci o pošiljaocu – ime. tel.pismo počinje samo frazom „Poštovani”. Sljedeću cjelinu predstavljaju podaci o primaocu. Iako poslovno pismo po pravilu služi za komunikaciju između dvije različite kompanije. odnosno kratak i jasan opis sadržaja pisma. direktor Preduzeća „Partner“ d. odnosno ime.

„Partner“ d. Ostali dio teksta treba da se odnosi isključivo na predmet pisma. Molimo Vas. Veoma je važno da se ne zaboravi da se na kraju pisma potpiše. Zahvaljujemo na strpljenju i toleranciji. „Srdačan pozdrav” i sl.o.o. Primjer “Partner” d. A. pozdrav.Sarajevo Direktor Amila Begtašević 6 .o.informaciju o razlozima obraćanja adresatu. služi da se iznesu očekivanja u vezi sa predmetom pisma. naravno. Posebnu pažnju treba obratiti na pravopis.00 KM još nismo uplatili. S poštovanjem. Trg Heroja 37 71000 Sarajevo Orbico d. .o. prije pozdrava. Poslijednji pasus. ali i da se obavezno otkuca ime i prezime. da Vi i Vaši saradnici u okviru svojih mogućnosti i autoriteta pomognete da zajednički ovaj problem riješimo. Opet formalan – „S poštovanjem” . 29.o. Šimića 10 71000 Sarajevo Predmet: Neizmireni dug Sa dubokim izvinjenjem i sa velikom neprijatnošću obavještavamo Vas da dospjeli dug od 2. stil pisanja jasan i sažet. Sa apsolutnom sigurnošću može se tvrditi i računati da će naša obaveza prema Vama biti izmirena. maj.B. Ta činjenica je neposredno suprotna našoj poslovnoj politici zasnovanoj na moralnim vrijednostima i uistinu čini nam izuzetnu neugodnost.342.o. 2012. Na kraju. Informacije treba da su kratke.

. Kako se mogu slati i datoteke raznih formata (multimedijalne datoteke).. Elektronička pošta u poslovnom svijetu koristi se za dogovaranje sastanaka. koji se nalazi na poslužitelju elektroničke pošte sve dok se primatelj ne poveže na mrežu i dok ne preuzme poruke na svoje računalo..... poruka se može pohraniti u obliku tekstualne datoteke. Danas je praktički nemoguće zamisliti modernog menadžera koji ne koristi internet a s time i email.. ispisati... pa smo odlučili potražiti cijene i brzinu vaše usluge...electronic mail ili e-mail) je prijenos tekstualnih poruka (moguće je prilagati i dokumente koji nisu tekstualni) putem komunikacijskih mreža... Poruke se sastoje od zaglavlja i tijela (header i body).... 13:20 From: Amila Begtašević... Subject: Upit Poštovana gospođo Selmić. obrisati ili proslijediti na druge adrese E-pošte.. "junk mail" ili spam..pošte postoji opasnost od računalnih virusa i sličnih sadržaja koji mogu naštetiti računalu.. Veoma nam je poznata kvaliteta vaših usluga. 29. To: Selma Selmić. definiran je format kako treba izgledati svaka e-mail poruka)..2012... Moderna uporaba elektroničke pošte Elektronička pošta je veoma koristan i moćan alat u poslovnom svijetu.. jer uz razne oglase koji nam stižu vrlo često se nađe i tzv.. najčešće interneta.. 7 .... Praktično svaka poruka ima sljedeća zaglavlja: • • • From: e-mail adresa pošiljatelja To: e-mail adresa primatelja Subject: kratak naslov poruke (predmet poruke) Prijenos poruka Poslane poruke se čuvaju u elektroničkom poštanskom sandučiću primatelja. Gotovo svi poslužitelji internetskih usluga u svojoj ponudi imaju i servis E-pošte... što je ustvari beskorisna pošta kao i ona koju dobivamo u naš stvarni poštanski pretinac.. Primjer: Datum: Utorak. samo kod e..... e. Zaglavlja poruke Svaka poruka je precizno oblikovana (tj..... slanje dopisa i raznih dokumenata unutar poduzeća ili sa vanjskim partnerima........mail se uvelike koristi i kao sredstvo oglašavanja. Nakon čitanja.05..E-mail Elektronička pošta (eng. Ali treba napomenuti da to ima i lošu stranu..........

govor i kretnje osnova su dobre prezentacije. Da bi se nešto prodalo mora se nešto reći i pokazati. pregovaranja i prodaje. mimika lica ili način kretanja. 8 . predstavite svoje područje rada i iskustvo koje vas čini pravom osobom za prezentaciju. Uvod: Predstavlja predstavljanje i početak prezentacije. Svaka prezentacija mora imati uvod. ako baratate brojevima i statističkim podacima koristite slike ili slajdove. znanje. Da bi imali uspješnu prezentaciju morate slušatelje zainteresirati za temu u prve tri minute vašega govora kada im je koncentracija najveća.prezentacije. Izbjegavajte čitanje početnih rečenica. Kada smo sigurni u sebe naše ruke su otvorene i okrenute prema slušateljima. S poštovanjem. Amila Begtašević GOVOR Poduzetnici su svakodnevno u situaciji da nešto prodaju. Smiješak na licu i prijateljski pristup pomoći će vam da opustite nazočne. glavni dio i zaključak. Informacije prenose vaše ruke. Osobni stav. Ton vašeg govora mora biti u skladu sa govorom vašeg tijela. Unesite određenu dozu emocija u prezentaciju. profesionalna i autoritativna. zato se pobrinite da vaša prezentacija izgleda i zvuči privlačno. Navedite vrijeme koje će vam biti potrebno za prezentaciju. a o umijeću dobre trgovine ovisi naše zadovoljstvo. Prodajni proces sastoji se od tri etape: govora . Vaša pojava mora biti ugodna. jer ljudi više-manje znaju što žele i kada slušaju lošu prezentaciju njihovo strpljenje ne traje dugo. Ako je tema zamorna opustite slušatelje pokojom anegdotom ili šalom. koristite stanke nakon ključnih pojmova kako bi ih slušatelji lakše pamtili. polaganim i naglašavajućim glasom.Nadamo se skoroj saradnji. Na početku prezentacije recite svoje ime i naziv teme o kojoj će te govoriti. oči. Glavni dio Govorite razgovijetno. a ako ne govorite istinu vaše oči će nesvjesno brže treptati ili će gledati u stranu. a o tome koliko otvoreno i potpuno pristupite tom zadatku ovisi vaš uspjeh. materijalno stanje i sreća.

Nastupite poput vođe. Osnova uspješne prezentacije ste VI. • • • • • • PLAN ODRŽAVANJA SASTANKA. Potrebno je zahvaliti slušateljima na pozornosti. to će odvući njihovu pažnju. na gestikulaciju i komentare. Modulirajte glas za postizanje zanimanja. Prezentaciju vršite energično i sa samopouzdanjem. Ne zadržavajte se dulje pogledom ni na kome posebno. Nemojte dijeliti slušateljima materijale i brošure dok govorite. Ne gledajte u pod. podsjetiti ih na najvažnije dijelove prezentacije i pozvati ih da vam se jave ako žele dodatne informacije. SA POTREBNIM DETALJIMA Kada želite utvrditi na šta u redakciji uzalud ode najviše vremena. Koristite stanke da bi nešto naglasili. • • • • • • • Dobra prezentacija zasniva se na znanju i dobroj pripremljenosti. Koristite ruke za naglašavanje važnih dijelova prezentacije ali izbjegavajte lamatanje i stavljanje ruku u džepove. Prezentacija se vrši zbog njih. Zlatna pravila dobre prezentacije: • Imajte u mislima osnovne ideje prezentacije i njihov raspored. Osigurajte stalan kontakt očima sa publikom. Pazite kako se krećete. Uvijek stojte u laganom raskoraku ili se krećite kako bi ste se oslobodili početne treme. Nastojite izgledati smireno. Većina urednika počinje raditi ovaj posao sa malo ili nimalo prethodne obuke iz menadžmenta. počnite od sastanaka – svih sastanaka. ali nemojte početi govoriti dok ne bude tišina. 9 . a ovaj nedostatak se najbolje ogleda u neefikasnosti vođenja sastanaka redakcije. Govorite razgovijetno. Dođite ranije kako bi ste pregledali prostoriju i provjerili tehničku opremu. Gledajte u publiku. zato je važno jasno i razumljivo završiti izlaganje. Materijale podijelit na kraju prezentacije. Omogućite nazočnima da se osjećaju bitni. Ako u rukama držite uzorak proizvoda ili olovku ne igrajte se s njom. Prezentaciju uvijek završite sa smiješkom i glasnom zahvalom.Zaključak Dojam koji ste ostavili na početku prezentacije ne mora biti nužno i na kraju. Potaknite komunikaciju sa slušateljima.

ili za izvještaj Associated Pressa o predsjedničkoj kampanji. sa samo nekoliko čelnih ljudi koji će učestovati na njemu. ali vam u stvari uopšte nije potreban sastanak da biste saznali da će se u petak naveče održati nogometne utakmice između srednjih škola. • Koordinacija. U daljnjem tekstu je nekoliko principa i postupaka koji mogu biti od pomoći. a) “Ovaj 20-minutni jutarnji brifing će utvrditi koje su četri priče udarne za današnji dan. Ovaj sastanak postavlja pitanje “Kako nam ide?”. obično im prisustvuje previše ljudi. Ko na njemu treba da prisustvuje? Pošto većina sastanaka imaju prećutnu shemu zaštite interesa. udarnim pričama je potrebna daljnja saradnja sa ostalim odjelima”. Ako organizator nađe efikasan način izvještavanja o rezultatima sastanka. i inicirati njihovu obradu i predstavljanje”. Odgovor na njega je važan. potrebno je da neko donese odluku. • Iniciranje. Koja su tri suštinska elementa svakog sastanka? 10 . Koordinacija u tome ima suštinsku važnost. • Evaluacija. Ovo zahtijeva da učesnici budu pripremljeni prije sastanka. Neformalno okupljanje za nečijim radnim stolom. Onima koje to interesuje. Postoji jedan djelotvoran korak koji urednici mogu preduzeti da bi poboljšali sastanke. a to je da konkretno i u jednoj rečenici navedu cilj svakog sastanka koji sazovu. a onda koristiti svoja mišljenja za sebičnu dominaciju. b) ”Ovaj 15-minutni sastanak će koordinirati aktivnosti svih sektora na dan izbora”. Većina jutarnjih brifinga pada na tom ispitu. što se rijetko dešava. Nakon što se informacije prikupe. sve ove informacije su na raspolaganju već od ranije. Izdavanje novina nalaže neprekidnu komunikaciju. on mora biti kratak. Jutarnji brifinzi figuriraju kao informativni. Lakše je doći na sastanak spreman. manje će ljudi imati potrebu da bude na njima. Ako je koordinacioni sastanak neophodan. prema potrebi može postati radni sastanak. Kada se na nekom sastanku nađe više od pet ili šest prisutnih. prisustvuje mu previše ljudi (većina ih je tamo u cilju zaštite područja svojih “posebnih interesa”). Radi se o eseju za nerednu sedmicu.Šta nije u redu sa tipičnim sastankom? Njegov cilj je loše definisan. Informativni sastanci moraju neinformisanima pružiti informacije koje oni nemaju i koje su im potrebne. za prilog o vakcini protiv gripe za specijalnu rubriku. c) “Ovaj 10-minutni poslovni sastanak će utvrditi na kojim aktuelnim. održavanje sastanka nema. Koji cilj ima taj sastanak? Mislim da bi svaki sastanak trebao imati cilj – i to samo jedan – koji je objektivno izabran među sljedeće četiri mogućnosti: • Informisanje. postoji mogućnost da će se on pretvoriti u poziranje nekolicine za većinu. i niko nije odgovoran za njegove rezultate. i zahtijeva znatne pripreme i učešće.

koji rezimira: a) Ovo smo uradili b) Ovo smo odlučili da uradimo sljedeće Ako se svi učesnici ne saglase sa rezimeom. Jasan dnevni red će pomoći i onome ko vodi sastanak da ga održava na pravom putu. Rezime: Na svakom sastanku. Na spisku adresa za distribuciju moraju se nalaziti i ljudi koji nisu prisustvovali sastanku. Ako su rezultati podbacili u odnosu na očekivano. posljednjih 60 sekundi treba odvojiti za izvještaj voditelja sastanka. potrebno je da organizator kasnije govori sa učesnicima o tome šta treba uraditi bolje naredni put. Potrebno je nešto više discipline da se zapisnik uradi i pošalje ovako brzo. učesnicima i poželjnim ishodom. ali moraju znati šta se na njemu događalo. Urednici provode previše vremena u revidiranju članaka. sastanak treba nastaviti do postizanja saglasnosti svih. Evaluacija: Prije nego što se sastanak završi. Učesnici moraju unaprijed dobiti taj dnevni red. POZIV ZA SASTANAK Izrada poziva: • odgovorna osoba koja saziva sastanak • tehnička osoba za izradu poziva • konzultacije Elementi poziva • vrsta sastanka • vrijeme • lokacija • svrha • cilj • očekivani rezultati • dnevni red • predviđeno vrijeme trajanja sastanka • dodatne informacije • ponijeti na sastanak • pročitati 11 .Dnevni red: Ukoliko ne postoji dnevni red sa navedenim ciljevima. Šta biva poslije sastanka? Potrebno je da istog dana organizatori pošalju kratki. ali sastanak je bio vrijedan toga. da bi znali kakva vrsta pripreme se od njih očekuje. a premalo u kritičkom osvrtu na sopstveni rad. ali informativni zapisnik učesnicima. vjerovatno će se mnogo vremena potrošiti uzalud. potrebno je da učesnici procijene njegovu djelotvornost pitanjem: “Da li je ovaj sastanak bio uspješan?”.

)Izaberite izgled kartica koje je primjeren vašem poslu. Neke vizit karte ne igraju na ideju kako izgledaju već kako se dodiruju. rukovoditelji i vlasnici • gosti • sredstva javnog priopćavanja • ostali IZGLED VIZIT KARTE Preduzeće za promet.o. Ali naravno za neke poslove isplati se platiti svaku cijenu. Vizit kartice mogu napraviti početni korak ka dobrom imidžu vaše firme.. Mogu biti izrađene od neuobičajenog materijala kao što su metal ili drvo. industriji ili ličnom stilu.Ovakve vrste vizit karti su uglavnom mnogo skuplje od uobičajenih jer koriste neke ne baš standardne procese u svojoj proizvodnji. Tel-fax: 00387330000000 Email: info@partner Begtašević Amila Vizit karte su veoma bitan dio svakog marketinškog plana. proizvodnju i usluge PARTNER d. obavezno vodite računa o stilu koji najbolje govori o vašem biznisu. crne vizit karte sa bijelim slovima vi bas vjerovatno gurnule u propast. Ono što bi trebalo da očekujete je slika profesionalnosti vaše firme koju će ljudi zapamtiti. Ukoliko držite pogrebnu firmu naravno da nećete imati šarene vizit karte. 12 . Ako ste mehaničar koji popravlja stare automobile. Kada određujete dizajn vaših novih vizit kartica.Za svoju veličinu i troškove vjerovatno i najisplativiji dio plana.o.Dostavna lista • članovi grupe • stručne osobe • nadređeni. Naravno ne očekujete da vaše vizit karte ispričaju sve o vašoj firmi. ili može biti neuobičajenog oblika. U stvari ova mala kartica kazuje dosta o vama taman koliko i lična pojava (odijelo koje nosite ili torba..

pisati i pripremati za tisak novinske članke  naučiti kreirati i uređivati dokumente u svrhu proizvodnje novina. vijeku. rasla je sa porastom konkurencije. shvatićemo da se to desilo onda kada je počeo da naplaćuje svoj rad. organizirati suradnju i praćenje korištenjem Microsoft Word-a Primjer: Objašnjenje: Ako pokušamo da ustanovimo kada se prvi put javila potreba čovjeka za oglašavanjem. Komercijalne poruke i ostatci političkih kampanja. Potreba da što više ljudi. Poruke tipa „izgubljeno – nađeno“ bile su vrle česte u staroj Grčkoj i Rimu. To su u glavnom bile reklame za knjige ili novine. dolazi do bitnog napretka u oglašavanju. sazna za mogućnosti i kvalitet rada jednog čovjeka.IZGLED OGLASA U NOVINAMA Ovim projektom se opisuje značenje oglasa u novinama:  Analizirati i shvatiti pojam medijske cenzure i slobode izražavanja u novinarstvu i izdavaštvu  istražiti i analizirati sadržaje i oblikovanja tiskanih novina i časopisa kako bi shvatili pojam "vrijedna vijest"  analizirati i shvatiti pojam plagiranja i etike u novinarstvu  analizirati različite stilove novinarskog pisanja  analizirati i shvatiti Zakon o intelektualnom vlasništvu i Zakona o zaštiti autorskog prava  istražiti. u 15. 13 . i 16. veku. Sa razvojem štampe. oglasi počinju redovno da se pojavljuju u nedeljnim novinama. nađene su u ruševinama Pompeje. potencijalnih mušterija. Egipcani su na papirusu pravili svoje prodajne poruke i zidne postere. U Engleskoj u 17.

za razliku od velikih firmi koje imaju više novca za promociju. Dobrim tektstualnim sadržajem flyer privlači pozornost. uslugu. Mali štampani letak predstavlja oblik promocije koje novoosnovane firme sebi jedino mogu i priuštiti. informira i pridobiva korisnike. 14 . Male. ali i održava robnu marku i tvrtku prisutnima u svijesti korisnika Objašnjenje: Flajeri su veoma popularan način oglašavanja. Najstariji zanati su se najranije i oglašavali u novinama. FLAJER ZA REKLAMU NEČEGA Flyer je reklamni materijal kojim promoviramo događaj. za izlaganje na panoima i dr. Jedan je i od najjeftinijih oblika promocije i najčešće ga koriste male firme kao i firme koje tek izlaze na tržište. srednje i velike kompanije ga koriste u komunikaciji sa zajednicom. korisnicima i potrošačima. Flyer je dostupno marketinško sredstvo kojim možemo odrediti ciljano tržište i promovirati naše akcije: dijeljenjem na ulici ili u kombinaciji sa drugim promotivnim aktivnostima. On je inače prema marketinškim stučnjacima najbolji oblik promocije. proizvod ili aktivost. u časopisima.lijekove i razne usluge šivenja i popravki obuće.

a da pri tome ima sve potrebne podatke i da ispunjava sve kriterijume stručnosti.ZAKLJUČAK U ovom seminarskom radu prikazano je predstavljanje jedne osobe. kvalitet reklame predstavlja veliki značaj u prikazivanju onoga što zastupamo. te sam na tu temu i navela primjere biografije. Plan treba unaprijed utvrditi tako da bi na sastanak došli pripremljeni i da bi od njega imali što veći efekat. Zatim. kao pojedinca u obavljanju svog posla ili kao predstavnika firme.vizitke. Dakle. Novine su današnja svakodnevnica tako da veliku pažnju kod čitalaca privlači izgled tog oglasa da ne bude previše napadan. Održavanje sastanaka je takođe veoma bitno uz unaprijed određeni plan i program predstavljanja. važnost oglašavanja u novinama i izrada reklame. te ih takve trebamo usavršavati i pratiti trendove da bi uvijek bili na vrhu našeg predstavljanja u javnosti. 15 . odnosno predstavljamo. iz ovoga možemo zaključiti da su gore navedeni elementi neodvojivi dijelovi naše današnjice. Dakle.

www. Prof.Literatura: 1. 3. Poslovna kultura. Banja Luka 2008god.com 2.google. Poslovna kultura.za PRVU godinu-fakultet Sarajevo 16 . dr Duško Vejnović.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->