Raiul este real: experienta unui doctor cu viata de dincolo Dr.

Eben Alexander

Cand am intrat in camera de urgenta in acea dimineata. va reactiona. sansele mele de supravietuire in alta stare decat cea vegetativa. Bacteria E.Ca si chirurg nu credeam in viata de dupa moarte. Daca reduci putin cantitatea de oxigen pe care o primeste. Dar asta nu insemna ca fusesera intr-un loc real. Nu era surprinzator faptul ca cei care trecusera prin traume severe se intorceau din experientele lor cu povesti ciudate. Doctorii din Spitalul General Lynchburg din Virginia. spital in care lucrasem ca neurochirurg. Coli intrase in lichidul cerebrospinal si imi devora creierul. In curand scazusera la niciuna. ochii mei s-au deschis. Apoi. De fapt invidiam la acei oameni sigurantdcare controleaza gandurile si emotiile si ceea ce ne face umani. Ii compatimeam pe cei care voiau sa creada ca undeva exista un Dumnzeu care ne iubeste neconditionat. dar extrem de delicat. Desi ma consideram um om credincios. . fiu de neurochirurg. Am crescut intro lume stiintifica. eram mai mult cu numele. au determinat ca contractasem o bacterie foarte rara de meningita. cu trupul inert. Creierul este un mecanism uimitor de sofisticat. in dimineata celei de-a 7-a zi in spital. Nu ii intelegeam pe cei care voiau sa creada ca Iisus era mai mult decat un om bun care suferise din cauza lumii. Sapte zile am stat in coma. care ataca de regula nou-nascutii. pe cand doctorii dezbateau daca sa intrerupa tratamentul sau nu. profesand la Scoala Medicala Harvard si la alte universitati. erau minime. Am urmat pasii tatalui meu si am devenit neurochirurg academic. cu functiile creierului oprite. a cedat. Am studiat ce anume se intampla cu creierul omului aflat pe moarte si intotdeauna am crezut ca exista explicatii stiintifice foarte bune pentru calatoriile din afara trupului descrise de cei care au trecut prin moarte clinica.

Potrivit conceptului medical curent al creierului si mintii. iar ceea ce am vazut si invatat acolo m-a dus efectiv intr-o lume noua: o lume in care suntem mai mult decat creierul si corpurile noastre. . Nu doar imposibilitatea medicala de a fi fost constient in timpul comei. Nu sunt prima persoana care a descoperit dovada ca exista constinta in afara trupului. nu puteam ca eu sa fi experimentat cat de putin constiinta in timpul comei. lucrurile care s-au intamplat in acele momente. Dar acea dimensiune descrisa de multe personae care au trecut prin moarte clinica exista. in timp ce corpul meu era in coma. ci mai degraba un capitol dintr-o calatorie vasta si nemarginit de pozitiva. inainte sa intru in coma. In timp ce neuronii mei erau complet inactivi din cauza bacteriei care ii atacase. Mi-a luat luni sa accept ce mi se intamplase. din cate stiu. erau in viata. cat timp cortexul nu functiona si corpul se afla sub observatie medicala continua. unde moartea nu este sfarsitul constintei. Aceasta se intampla din cauza meningitei si a implicarii globale corticale atestata de raze CT si examinari neurologice.Nu exista o explicatie stiintifica pentru faptul ca. ci in timp ce nu functiona deloc. cu atat mai putin odiseea super-reala si complet coerenta pe care am trait-o. Totusi experienta mea se desfasura nu in timp ce cortexul functiona slab. Toate argumentele impotriva acestor experiente sugereaza faptul ca ele sunt rezultatul slabei functionari ale creierului. asa cum am fost eu timp de 7 zile de coma. constiinta mea fara creier calatorea intr-o alta dimensiune mai mare a universului: o dimensiune despre care nu visasem ca exista si despre care. Dar. nimeni nu a mai calatorit in aceasta dimensiune. as fi zis ca este imposibila. mintea mea-constinta mea. Priviri scurte si minunate ale acestei realitati sunt vechi de cand lumea. in afara de mine. dar cel mai important.

dar culorile lui pastelate albastru-indigo si oranj-piersicuta avea aceeasi traire vie ca orice din jur. Era un rau de viata si culoare. Vazul si auzul nu erau separate in acest loc. Dar niciunul dintre aceste cuvinte nu sunt pe masura fiintelor care erau cu totul diferite fata de ce vazusem vreodata. . Cand am vazut-o prima data mergeam impreuna pe o suprafata plana care s-a dovedit a fi aripa unui fluture. dar care nu te uda. O femeie. bucuria lor fiind atat de mare incat nu se putea exprima altfel decat prin cantec. Puteam auzi frumusetea vizuala a trupurilor argintii a acelor fiinte de deasupra si puteam vedea perfectiunea vesela a cantecului lor. Forme mai marete. De fapt in jurul nostru erau milioane de fluturi. ca desenele bogate si incrucisate de pe un covor persan sau de pe aripile unui fluture. Erau mult mai avansate. a venit de sus si m-am intrebat daca fiintele ciudate il produceau. ca o ploaie pe care o simti pe piele. Se parea ca nu puteai vedea sau auzi nimic din lumea aceasta fara sa devii parte din ea. Pasari? Ingeri? Aceste cuvinte au aparut mai tarziu cand am inceput sa scriu experientele traite. Mi-am imaginat ca bucuria acestor creaturi consta in producerea acestor sunete. Mai sus decat norii erau fiinte uimitoare care strabateau cerul. Avea obrajii ridicati si ochii albastri. Totul era distinct. fara sa i te alaturi intrun fel misterios. Pe parcursul calatoriei cineva era cu mine. Vestmantul femeii era simplu. aproape material. totusi totul era si parte din toate celelalte. Devine si mai ciudat. Sunetul era palpabil. Un sunet imens si rasunator ca un cantec glorios.Spre inceputul aventurii eram intr-un loc cu norisori pufosi care se reliefau pe cerul albastru. Era tanara si imi amintesc foarte bine cum arata.

Era ca si cand primeam regulile unui joc pe care il jucasem toata viata fara sa il inteleg cu adevarat. in acelasi timp fiind mai mare decat oricare din ele. . indiferent de ce s-ar fi intamplat pana atunci. Mi-a vorbit fara a folosi cuvinte. Stiam in acelasi fel in care stiam ca lumea din jurul nostru era reala. Nici de prietenie. "Iti vom arata multe lucruri aici”. nu doar o fantezie trecatoare nesubstantiala." Mesajul m-a invadat cu un simtamant enorm de eliberare. Mesajul avea trei parti care sunau cam asa in limbaj pamantesc: "Dragul meu esti iubit si pretuit pentru totdeauna. “ Auzind asta am avut o singura intrebare. Era ceva inaltator care cuprindea toate tipurile de iubire. alta decat cele pe care le cunoastem. Mesajul a trecut prin mine ca vantul si am inteles instantaneu ca era adevarat. Nu era o privire romantica. Era o altfel de privire. dar transmitandu-mi direct esenta lor." "Nu ai de ce sa te temi. intorcand lumea din jurul meu. O briza divina a schimbat totul. " "Nu poti gresi cu nimic. a spus femeia inca odata fara a folosi exact aceste cuvinte.M-a privit cu acea privire pe care daca ai fi vazut-o timp de cateva secunde ti-ar facut ca viata ta sa merite a fi traita.” In cele din urma te vei intoarce. Inapoi unde? Un vant cald sulfa ca cel de primavara.

primeam raspunsul instantaneu intr-o explozie de culori. dragoste si frumusete care sufla prin mine ca un val izbitor. . ci raspundea la ele intrun mod care depasea limbajul. Ce mi s-a intamplat cere explicatii. a fost la fel de real sau mai real decat orice alt eveniment din viata mea. de necrezut par toate astea. mai tari decat focul si mai umede decat apa si. Nu erau vagi. Ganduri ma invadau in mod direct.Desi inca mai aveam functia lingvistica. fizica ne spune ca fiecare obiect si eveniment din univers este complet intretesut cu alte obiecte si evenimente. Stiu foarte bine cat de extraordinar. Aceste ganduri erau solide si imediate. am inceput sa pun intrebari acestui vant si acestei fiinte divine pe care o simteam ca lucreaza. Dar nu era ca aici pe pamant. Daca mi-ar fi spus cineva. asa cum credem noi aici pe pamant. Unde este acest loc? Cine sunt eu? De ce sunt aici? De fiecare data cand puneam o intrebare. imateriale sau abstracte. chiar un alt doctor o poveste ca asta. in zilele dinainte. Interesant despre aceste izbituri nu era doar faptul ca imi opreau intrebarile coplesindu-le. as fi fost sigur ca se afla sub vraja unor iluzii. cand le-am primit am fost in stare sa inteleag instantaneu si fara efort concepte care mi-ar fi luat ani pentru a le intelege pe deplin in viata mea pamanteasca. Desi se pare ca traim intr-o lume de separatie si diferente. Fizica moderna ne spune ca universul este o unitate nedivizata. Dar ce s-a intimplat cu mine a fost departe de a fi un delir.

cu atat mai putin de dragostea neconditionata pe care. o are Dumnezeu si universul pentru noi.acelasi despre care atat Einstein cat si Iisus au vorbit in moduri diferite. nu credinta. Mi-am petrecut zeci de ani ca neurochirurg la unele dintre cele mai prestigioase institutii medicale din tara noastra. pentru ca am trait o clipa a acestei realitati. Nu numai ca universul este definit prin unitate. este – am observat cu uimire si bucurie . m-a facut in curand sa-mi dau seama ce sarcina dificila am: sa ii fac pe oameni sa inteleaga enormitatea a ceea ce am vazut si experimentat in acea saptamana. Nu ma astept ca acest lucru sa fie o sarcina usoara. Universul. aceste idei erau abstractii. creierul. Privirea politicoasa dar sceptica. Stiu ca multi dintre colegii mei -asa cum am facut si eu -sustin teoria ca. si in special cortexul. Astazi multi cred ca adevarul spiritual al religiei si-a pierdut puterea si ca stiinta.Inainte de experienta mea. decat creierele noastre fizice. Ce s-a intamplat cu mine a distrus aceasta teorie. Dar astazi sunt o persoana diferita la nivel profund fata de cea care eram inainte. in special in randul prietenilor mei medici. si am de gand sa-mi petreac restul vietii investigand adevarata natura a constiintei si sa explic faptul ca suntem mai mult. am invatat asta de prima data dupa ce am fost destul de bine sa ma intorc in lume si sa vorbesc si cu alte persoane in afara de sotia mea despre ce mi s-a intamplat. este drumul catre adevar. dar si prin iubire. Si ma poti crede cand iti spun ca va merita fiecare moment de munca pe care il depunem si pentru cei care vin dupa noi pentru a le descoperi aceasta realitate. . mult mai mult. Inainte de experienta mea si eu am crezut asta. stiu acum. asa cum l-am experimentat in coma. Astazi ele sunt realitati. genereaza constinta si ca traim intr-un univers lipsit de orice fel de emotie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful