Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Jurnalistică Master Publicitate şi Brand

Proiect de cercetare in publicitate
Lector Univ. Dr. Raluca Mureşan

Masterand: Georgiana Mihai

Sibiu 2013

Se urmăreşte în principal să se stabilească modul în care este perceput produsul de către consumatori şi ce surse de informare au aceştia în legătură cu produsul. Determinarea opiniei persoanelor intervievate despre variantele de produs Farmec. a fost privatizată integral în anul 1995 prin metoda MEBO.Metode de cercetare in publicitate In elaborarea acestui proiect am ales sa analizez compartamentul consumatorului prin lansarea produsului Farmec crema antirid . Aslavital.A. Athos. ocazie cu care s-a lansat si campania Romance cu Farmec. Asocierea produsului cremă antirid cu momentul zilei în care este consumat produsul respectiv. Ecovital. You & Me. Printre cele mai cunoscute mărci ale firmei se află Gerovital H3. 2. Compania a fost înființată în anul 1945 la Cluj -Napoca. Farmec 16. aceasta fiind prezentă pe toate continentele lumii. . Farmec S. și are capital românesc.comportamentul consumatorului 1. Dermofarm. Farmec deține mărci precum Gerovital Plant. În categoria cremelor și emulsiilor. Concluzii chetionar . Stabilirea obiectivelor. Ana Aslan. Scopul cercetării Scopul efectuării acestei cercetări selective îl constituie studiul imaginii produsului Farmec crema antirid în rândul consumatorilor. Triumf și Nufăr. Scurt istoric al companiei Fermec Farmec este cel mai mare producător de cosmetice din România și unul dintre cei mai importanți din Europa de Sud-Est. iar din categoria deodorantelor fac parte Obsesie. singurul acționar fiind PAS Farmec. 10% din cifra de afaceri a companiei constă în exporturi. ipotezelor şi variabilelor cercetării Obiective: Identificarea surselor din care se informează persoanele intervievate. Farmec și Doina.

Unitatea de observare avută în vedere este individul. Aproape 60% din persoanele intervievate care consumă produsul consideră că efectele cremei antirid Farmec sunt vizibile într-un timp relativ scurt. indiferent de categoria socio-profesională. Frecvenţa de consum a produsului cremă antirid. cu venituri medii sau mari. Determinarea modului în care este perceput efectul cremei antirid asupra tenului. Ipoteze: Peste 50% din persoanele intervievate au auzit de Farmec din reclamele din mass-media. Aproape 30% din persoanele intervievate care consumă produsul consideră că Farmec pentru noapte este mai eficient. iar unitatea de sondaj este stabilită ca fiind femeia cu vârsta cuprinsă între 45 – 60 ani. a unităţii de cercetare şi a unităţii de sondaj Colectivitatea cercetată este reprezentată de populaţia rezidentă în România. Majoritatea persoanelor intervievate folosesc produsul zilnic. Stabilirea metodei de recoltare a informaţiilor . Definirea colectivităţii cercetate. Peste 20% din persoanele intervievate care consumă produsul asociază folosirea cremei antirid cu perioada nopţii. 3. iar peste 40% au auzit de la prieteni.Determinarea imaginii de ansamblu a mărcii Farmec. 4. Peste 40% din persoanele intervievate care consumă produsul consideră că marca Farmec este una foarte bună.

Întrebările cu numerele 1. 7. . Tehnica folosită va fi cea a interviului structurat. Chestionarul După o scurtă introducere se va trece la întrebările propriu-zise. cu două variante de răspuns). Întrebările 1. iar întrebările 4. lângă pieţe. 10. În chestionar s-au folosit numai întrebări închise. 11. 6. scală nominală cu alegere multiplă (întrebările 2 şi 3). 2 şi 7 sunt întrebări filtru. Întrebările de la sfârşitul chestionarului. 8 şi 9 sunt întrebări cu mai multe opţiuni. 11 şi 13). tuturor subiecţilor fiindu-le prezentat acelaşi chestionar. 5. cu numerele 13 şi 14 sunt întrebări de identificare. 7. 3. Stabilirea coordonatelor spaţiale. Culegerea informaţiilor se va face în intervalul orar 14:00 – 16:00. scală nominală (întrebarea deschisă 12). staţii de metrou. Astfel se poate observa cel mai bine reacţia persoanei şi se pot afla cele mai multe informaţii. În ceea ce priveşte tipurile de scale folosite. Aria geografică a cercetării este oraşul Sibiu. Întrebările 12 şi 13 sunt întrebări dihotomice (cu opţiuni simple. timp de 2 zile de către 4 operatori de interviu. 10. acestea sunt: scală nominală binară (întrebările dihotomice 1. iar ancheta se va face în locuri aglomerate. temporale şi modale ale cercetării Chestionarul se va completa stând faţă în faţă cu persoana intervievată. 2. scală nominală cu alegere unică (întrebările 4 şi 14).Recoltarea informaţiilor se va face prin metoda anchetei. si 14 sunt întrebări cu o singură opţiune. 6. 9.

scală Likert (întrebarea 5). cremă antirid. scală proporţională (întrebarea 14). a) b) c) d) Pe care dintre produsele cosmetice de îngrijire următoare le-aţi folosit cel puţin o dată? şampon antimătreaţă. 2. gel de duş. Oriflame. a) b) c) d) e) Pe care dintre următoarele mărci de cremă antirid le-aţi folosit? Nivea. . Anew Clinical.- scală diferenţială semantică (întrebările 6 şi 8). Farmec. Avon. cremă de mâini. dacă se alege orice altă variantă se trece la întrebarea 14. CHESTIONAR 1. Dacă se alege varianta b) se trece la întrebarea 2.

a) b) c) d) e) Care este opinia dumneavoastră despre imaginea mărcii Farmec? Foarte bună. 3. 3. alte surse. pliante şi cataloage de specialitate. Neformată.Dacă se alege varianta c) se va trece la întrebarea nr. a) b) c) d) e) Din ce surse aţi auzit de Farmec? mass-media. 4. Internet. Dacă se vor alege orice alte variante se va trece la întrebarea nr. Bună. Acord total Acord Indiferent Dezacord Dezacord total . prieteni. Indicaţi gradul de acord sau dezacord în legătură cu următoarele afirmaţii (marcaţi cu un „X” nivelul corespunzător opiniei dumneavoastră): a) Produsele Farmec au efecte vizibile într-un timp relativ scurt. Nesatisfăcătoare. Satisfăcătoare. 5. 13.

7. Acord total Acord Indiferent Dezacord Dezacord total 6. Din ce motive folosiţi o variantă Farcem crema de zi? . a) b) c) Ce moment al zilei vi se pare mai potrivit pentru aplicarea cremei Farmec antirid? dimineaţa. Acord total Acord Indiferent Dezacord Dezacord total c) Produsele Farmec nu sunt proaspete. pe timpul nopţii. seara.b) Produsele Farmec sunt de calitate.

o dată pe săptămână. alte motive. 8. nu-mi plac variantele de cremă pentru zi. 10. este mai eficientă. o dată la două zile.a) b) c) d) e) este mai practică. îmi plac produsele sub formă de mască. a) b) c) d) e) Din ce motive folosiţi varianta Farmec crema de noapte? este mai eficientă. 9. alte motive. Cât de des folosiţi produsul Farmec cremă antirid? a) b) c) d) zilnic. ocazional. este mai practică. Cât de des cumpăraţi produsul? . nu-mi plac produsele sub formă de mască. este mai adecvată tenului meu.

45 – 50 ani.a) b) c) d) o dată la două săptămâni. 31 – 44 ani. În ce categorie de vârstă vă încadraţi? a) b) c) d) 18 – 30 ani. . Nu. 12. 13. 51 – 60 ani. mai rar. Consideraţi că produsul Farmecc cremă antirid este util? a) b) Da. Intenţionaţi în viitor să (mai) folosiţi produsul Farmec? a) b) Da. o dată la două luni. Nu. 11. o dată pe lună.

000 lei.000. Care este venitul dumneavoastră lunar? a) b) c) sub 5.14.000.000 – 10. peste 10.000 lei. între 5.000.000 lei.000. Vă mulţumim pentru timpul acordat! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful