Etica in afaceri si in mediul financiar este intalnita la fel ca si in alte domenii, dar din cauza faptului ca activitatile financiare

au un caracter regulat, de multe ori problemele de etica sunt confundate cu problemele ce tin de sistemul juridic. Lucrand in acest domeniu, persoanele sunt instruite pentru a face fata pe diverse posturi, de aceea problemele de etica intalnite in mediul financiar sunt diferite de la o persoana la alta si de la un post la altul. Etica financiara poate fi impartita in 3 mari domenii si anume: 1. Etica pe pietele financiare Pentru pietele financiare, cel mai important fundament etic este acela ca ele sa fie corecte. Corectitudinea poate fi definita in mai multe feluri, dar rational, ea este prezenta atunci cand un cumparator are la dispozitie toate documentele necesare pentru verificarea veridicitatii bunurilor achizitionate. Fraudarea sau manipularea, reprezinta cei mai mari factori de pierdere a increderii in incheierea tranzactiilor cu partenerii, totodata acesti doi factori ducand la crize in domeniul financiar in repetate randuri (1929, 1987). O alta problema etica intalnita in acest domeniu este reprezentata de accesul la informatie, existand discutii largi pe baza acestui subiect. Nivelul de acces la informatie pe care o companie il are poate fi catalogat un avantaj imoral in cazul in care acea informatie a fost obtinuta intr-un mod fraudulos, insa nu se poate spune acelasi lucru despre o informatie obtinuta in urma unor investitii mari si alocarea unor resurse extra pentru a avea avantajul unor informatii in plus. Contractul, este cel mai des folosit instrument in realizarea tranzactiilor. Cu totii stim ca incheierea unui contract nu este la fel de usoara pe cum pare, datorita stipulatiilor prezentate ambiguu in acesta. Pentru multi dintre noi, majoritatea conditiilor prezentate sunt greu de inteles, din cauza limbajului folosit sau din cauza numarului foarte mare de pagini care trebuie citit atunci cand semnam un contract. Consider ca pentru a fi etic, un contract tipizat nu ar trebui sa aiba un numar foarte mare de pagini, sa se foloseasca un limbaj contractual pentru redactarea sa dar nu foarte complex pentru a nu pune in dilema pe cel care urmeaza sa semneze contractul respectiv si sa fie scris lizibil fara a fi folosite diverse siretlicuri de care apoi sa se profite.

companii de asigurare. Acestia opereaza in numele unor alte personae. societati de valori mobiliare. impactul pe care compania il are asupra mediului) atunci cand iau o decizie ? • Trebuie sa voteze cu privire la stocul pe care-l detin. Exista o intreaga controversa legata de etica in promovarea produselor.def. deoarece poate induce in eroare cumparatorul. In cazul firmelor de servicii financiare. In cazul fiduciarilor. care ar trebui sa fie criteriul de evaluare a problemelor pentru care ei voteaza ? . deoarece unele companii omit intentionat sa ofere detaliile “negative” legate de produsele/serviciile lor pentru a nu avea de suferit. o banca) careia i se incredinteaza spre administrare activele unui beneficiar – firme de servicii financiare si in practicile de vanzari.2. iar daca da. in special in cazul managerilor de fonduri de investitii sunt intalnite doua mari intrebari legate de etica: • Trebuie luati in considerare factorii sociali (cum isi trateaza o companie angajatii. administratorul unui cont de investitii) sau companie (de exemplu. Etica in serviciile financiare Serviciile financiare reprezinta un domeniu vast. Astfel le este strict interzis fiduciarilor si considerata imorala obtinerea de profituri sau folosirea fondurilor in interese proprii fara consemnarea persoanei in numele caruia ei actioneaza. ce acopera bancile comerciale. Cele mai uzuale probleme de etica din acest domeniu apar la fiduciari . Persoana fizica (de exemplu. fonduri de pensii private. societati de planificare financiara etc. conform unei intelegeri. fonduri de investitii. cea mai des intalnita problema de etica este reprezentata de catre conflictul de interese. Omiterea prezentarii tuturor detaliilor legate de un anumit produs/serviciu la momentul promovarii sau al vanzarii acestuia este imorala.

astfel incat deciziile pe care acesta le ia trebuiesc puse in balanta si gandite atent pentru a nu pune in pericol integritatea grupurilor. . Spre deosebire de fiduciari. Managementul financiar Managerii financiari au ca sarcina alegerea intre implementarea activelor pe care le detin si investirea acestora. managerii financiari au obligatia de a folosi activele doar in interesul corporatiei si nu in scop personal • Deciziile pe care un manager financiar le ia. In managementul financiar sunt intalnite doua probleme legate de etica: • Ca si fiduciarii. managerii financiari actioneaza pentru o anumita corporatie si urmaresc investirea activelor acesteia in afaceri de succes.3. Aceste decizii se fac urmarind diferite criterii financiare. influenteaza in mod direct mai multe grupuri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful