P. 1
distrugereavietiiprinpoluarea-091221085509-phpapp02

distrugereavietiiprinpoluarea-091221085509-phpapp02

|Views: 0|Likes:
nm,
nm,

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Plescan Cristina Elena on May 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2014

pdf

text

original

Poluarea este o forma de alterare a locului in care traim, care se face cu sau fara intentie, prin infectarea mediului cu substante neprielnice acestuia.

Poluarea poate fi :

>Poate fi cauzata de mai multi factori:

.• poluare prin intermediul vulcanilor care elibereaza cenusa pulbei si fum toxic la eruptie.

● poluarea datorata inundatiilor. Apa distruge totul in calea ei. prin acumularea unor cantitati mari de apa si devesarea lor necontrolat. .

.•poluarea cu particule organice: aceasta se realizeaza prin intermediu porilor sau a bacteriilor .

sub influenta factorului antropic. .Poluarea artificiala a aparut odata cu dezvoltarea primelor asezarii urbane.

ecosistemele sufera un proces de alterare si distrugere a lor. rezultand zone lipsite total de viata . deseurile radioactive.Pe masura dezvoltarii industriei. . poluantii s-au inmultit si au aparut deseuri greu biodegradabile. poluarea s-a extins.Cand cantitatea de poluanti depaseste capacitatea de neutralizare a mediului. pesticidele de sinteza. ca de exemplu detergentii. a cresterii demografice si a modernizarii tehnicii.

In functie de natura poluantului. poluarea se clasifica astfel: .

Poluare fizica: #produsa de zgomot(poluare sonora) .

#produsa de substante radioactive(poluare radioactiva) .

particule de carbune . praf.#produsa de apa calda.

Poluarea chimica -produsa de compusi gazosi din industrie: #ionii unor metale grele #pesticidele folosite in agricultura #detergentii .

eutrofizarea apelor.Poluare biologica -rezultata din infestarea mediului cu agenti patogeni si germeni proveniti din fermentatii. .

Dupa mediul in care actioneaza poluantii. poluarea poate fi: *Poluarea aerului *Poluarea solului *Poluarea apei .

.

.amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc.Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera .

Mai exista urme de dioxid de sulf .amoniac. Acel 1% ramas este format din argon .praf si cenusa vulcanica.in mare parte azot (78%) .Toate acestea sunt gaze neutre . .fum . Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani .Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite .dioxid de carbon .sare.este amenintat acum de activitatea omului.heliu si neon.si oxigen (21%).adica nu intra in reactie cu alte substante. monoxid de carbon si ozon (O3) precum si gaze nocive .

Astfel. împiedicãnd cãldura sã se întoarcã în spaţiu. (toate datoritã mãririi temperaturii globale). rãspândirea mai rapidã a bolilor tropicale.In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. efectul de sera . schimbarea vremii normale în extremã şi afectarea gravã a producţiei de mâncare. . subtierea stratului de ozon si ploile acide. atmosfera poluatã devine un izolator. mãrind temperatura globalã. Cercetãtorii prezic schimbarea nivelului mãrii.

Unii dintre poluanţii atmosferei provin din surse naturale. De exemplu. maresc nivelurile de particule solide din aer. incediile de pãdure in urma carora se emit particule organice volatile în atmosferã. . Particulele ultrafine de praf eliberate din sol datoritã eroziunii acestuia de cãtre apã şi condiţiile vremii care slãbesc straturile solului.

cunoscute sub numele de cenuşã vulcanicã. O mare erupţie vulcanicã poate înnegri cerul pe o suprafaţã largã şi afecta întreaga atmosferã a pãmântului. cei naturali tind sã rãmânã o scurtã perioadã în atmosferã şi nu duc la schimbãri atmosferice permanente. . Erupţia Vulcanului Pinatubo din 1991 din Filipine a emanat destulã cenuşã vulcanicã pentru a coborî temperatura globalã pentru urmãtorii doi ani.Vulcanii degajã dioxid de sulf şi mari cantitãţi de roci magmatice pulverizate. Spre deosebire de poluanţii din activitãţile umane.

principalul poluant la scară mondială .Poluarea industriala (artificiala) Industria este. la momentul actual.

Procesele de producţie industrială şi producţia de energie a industriei. sunt principalele surse ale poluării atmosferice dar la acestea putem adăuga orice arderi din care rezultă substanţe poluante. .

polueaza atmosfera cu numeroase substante daunatoare sănătăţii. fie ca e vorba de incalzirea locuintelor sau de gazele de esapament eliminate de autovehicule. gazele rezultate din arderi.Gazele industriale. .

Oraşele mari sau aglomeraţiile urbane dense sunt afectate în mare măsură de transporturile cu eliberare de noxe. sunt un factor poluant care este luat din ce în ce mai mult în seamă. o altă importantă sursă de poluare arificiala.Transporturile sunt. Autovehiculele care funcţionează cu motor cu combustie. .

În consecinţă creşte temperatura medie globala.Gazele de sera.Ca o consecinta a poluarii atmosferice este aparitia efectului de sera. mai ales când nu exista vânturi care sa imprăştie poluanţii. Stratul gros de agenti poluanti eliberati de un oras mare poate poate crea o ceata sufocanta.reţin gazele infraroşii si le reflecta pe suprafaţa Pamântului. . rezultate din procesele industriale si din agricultura deregleaza echilibrul atmosferic.

Gazele acide care ies din cosurile fabricilor si din autovehicule se amesteca cu precipitaţiile. distrugând ozonul natural care protejeaza animalele si plantele împotriva razelor nocive ultraviolete ale Soarelui. Unii agenţi poluanţi ajung în stratosfera. . rezultând ploi acide care distrug clădiri şi păduri şi omoară peştii.

. frunze si ace. Păduri întregi au disparut din aceasta cauza. Aluminiul eliberat de ploi slăbeşte rădăcinile copacilor. favorizând distrugerea lor. Ele spala nutrientii de pe sol.Ploaile acide distrug plantele si animalele. iar acestea se îngălbenesc şi mor.

Astfel. . compozitia atmosferi se degradeaza pe zi ce trece.ducand la dereglarea echilibrului natural al acesteia.

.

. sau din îngrăşăminte şi pesticide aruncate pe terenurile agricole .Solul poate fi poluat : *direct prin deversari de deşeuri pe terenuri urbane sau rurale.

infiltrarea prin sol a apelor contaminate. . transportul agenţilor poluanţi de către vânt de pe un loc pe altul.*indirect. prin depunerea agenţilor poluanti ejectaţi iniţial în atmosferă. apa ploilor contaminate cu agenti poluanţi “spălaţi” din atmosfera contaminată.

insa partea cea mai vizibila si aflata la indemana intelegerii oricui priveste acumularea unei enorme cantitati de reziduuri de tot felul.Paleta surselor de degradare a solului este vasta. .Imaginea haldelor de deseuri din jurul uzinelor si impresionanta productie de gunoi din centrele urbane sunt numai doua din aspectele acestui fenomen nociv.

in agricultura.O alta cauza a poluarii solului o constituie si aplicarea pe zone intinse a pesticidelor. .

.Defrisarea. duc si ele la degradarea solului. supraexploatarea padurilor.

Incapacitatea oamenilor de a constientiza urmarile nerespectarii mediul inconjurator ii face sa fie atat de indiferenti si sa contribuie la poluarea invelisului terestru. .

.

.Apa este considerata de noi astazi ca fiind "inima biosferei" deoarece apa se gaseste totdeauna acolo unde exista viata si formeaza substanta cea mai raspandita de pe Terra.

Râuri.apa a fost si ea afectata de poluare. . fluvii. lacuri si oceane sunt folosite în mod curent ca loc de depozitare pentru tot felul de poluanti.La fel ca si celelalte elemente ale naturii . canale.

Alte cauze ale poluarii apelor : *scurgeri accidentale de reziduri de la diverse fabrici *scurgeri de la conducte subterane .

chimicale toxice si alte produse industriale neecologice în ape.Se întâmplã adesea ca fabricile sã-si deverseze petrolul. .

. numita si 'moartea lacurilor'. este eutrofizarea lacurilor. ca urmare a cresterii fertilitatii acestora prin aport de elemente nutritive. Putin cate putin. se ingusteaza si dispare. deosebit de grav. care favorizeaza proliferarea fitiplanctonului si a plantelor acvatice. mai ales fosfati si nitrati. lacul se colmateaza.EFECTELE POLUARII APELOR #Un efect al poluarii apelor.

Detergentii sintetici. sarurile de cupru si cromatii sunt toxice pentru alge. sunt foarte toxici pentru flora microbiana a apelor. Astfel. . dupa natura agentului contaminat. mai ales erbicide.Poluarea apelor afecteaza fitoplanctonul si macrofitele in mod diiferit. Pestii pot muri din cauza tuturor tipurilor de poluare. dar majoritatea cazurilor mortale sunt provocate de lipsa oxigenului dizolvat in apa si datorita pesticidelor si a reziduurilor toxice. pe de alta parte. erbicidele din grupa Ureelor blocheaza cresterea fitoflagelatelor. Fitoplanctonul este puternic afectat de numeroase pesticide. De exemplu.

Degradarea vietii acvatice este plina de consecinte. deoarece ea tinde sa reduca resursele alimentare obtinute din mari tocmai intr-un moment in care se are in vedere ulizarea mai larga a acestora. .

fireste. totodata. . deoarece el poate face ca pestii si testaceele sa devina necomestibile. In toate cazurile curatarea tarmurilor este foarte costisitoare. Aceste maree negre aduc. Se intelege de la sine ca petrolul este dusmanul crescatorilor de stridii si al pescarilor.Poluarea perturba. un prejudiciu considerabil si activitatilor turistice. activitatile economice din zonele litorale.

.

trebuie sa respecti legile.Concluzii: *Poluarea afecteaza calitatea vietii locuitorilor! *Ca un bun cetatean. normele si valorile mediului inconjurator! *Protectia naturii depinde doar de noi .

Realizat de: .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->