P. 1
Stres Post Traumatic

Stres Post Traumatic

|Views: 16|Likes:
Published by Iliescu Alisia
stres post traumatic
stres post traumatic

More info:

Published by: Iliescu Alisia on May 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2014

pdf

text

original

Alina Moș Iliescu Alisia

Stresul post-traumatic și tulburările obsesivcompulsive

Anul II Psihologie Facultatea Științe Socio-Umane Universitatea Oradea

Copiii pot avea de asemenea . dar ei pot avea propriul lor mod de manifestare a PTSD. reconstruirea intregului scenario prin joc. Al doilea set al simptomelor PTSD implica aplatizare emotional si detasare. Simptomele stresului post-traumatic:  retrairea repetata a evenimentului traumatizant. spunand ca se simt detasati si reci fata de ceilalti si vor sa evite orice le poate aminti de evenimentele din trecut.Stresul post-traumatic Simptomele unei tulburari de stres post-traumatic (PTSD).  amintiri groaznice legate de eveniment. cu papusile sau jucariile. prin intermediul imagini intruzive si a gandurilor. Prima categorie de simptome ale acestei tulburari este retrairea repetata a evenimentului traumatizant. . momentele instantanee cand retraiesc tot si reactivarea psihologica si fiziologica la stimuli care le amintesc de ce sa intamplat. cei care sufera de aceasta tulburare pot prezenta “vina supravietuitorului” . Diagnosticul pentru PTSD implica prezenta a trei tipuri de simptome. un sindrom experimentat de multa lume care a supravietuit traumelor. a cosmarurilor recurente. In plus fata de aceste criteri de diagnostic ale PTSD.Cei care sufera de stres post-traumatic se tem intotdeauna ca evenimentul traumatic se va repeta. O treia categorie de simptome o constituie hipervigilenta si stimularea cronica. sentimente pline de vina pentru ca au supravietuit sau pentru cea ce au trebuit sa faca pentru a supravietui. si pot sa-si exprime distresul prin durere si suferinta.  vise inspaimantatoare despre eveniment. Copiii pot experimenta PTSD in mai multe feluri decat un adult.Amintirile copiilor si fricile unui eveniment traumatic pot generalize frica la un mare numar de stimuli.  sentimente si fapte ca si cum evenimentul s-ar petrece inca o data.Copiii care au fost abuzati sexual se angreneaza intr-un comportament sexual inadecvat varstei. comportamente “regresive” ca lipsa controlului sfincterian.Victimele devin evitante si inchise.

iar cand aceste valori sunt perturbate . iar a suferi o trauma singur creste riscul de incidenta al PTSD. sentimentelor sau conversatiilor legate de eveniment. atacurile teroriste si razboiul.Dezastre naturale. hipervigilenta si sensibilitate cronica. sentiment de detasare fata de ceilalti. vestea ca cineva are un copil cu problem grave pentru tot restul vietii sau observand pe altcineva fiind grav ranit sau omorat. hipervigilenta. cutremure. pot declansa o unda de PTSD prin supravietuitori. iritabilitate si explozii de furie. Traumele pentru care sunt responsabili oamenii. locurilor sau oamenilor asociati cu acel eveniment. dificultate in a dormi sau a adormi. dezastrele savarsite de oameni pot darama credintele personale despre frumusetea vietii proprii sau a celorlati. tulburarea de stres post-traumatic apare mai mult ca sigur. Dar se poate pune intrebarea: cum se face ca unele evenimente pot cauza o deteriorare psihologica atat de mare la unii oameni? Exista .ca inundatii. din cel putin doua motive. raspuns exagerat la stimuli prin tresarire. pierderea interesului pentru activitati. conceptia ca viitor este lipsit de culoare. focuri.               intens distress psihologic si fiziologic cand victima este expusa la situatii reminiscente acelei intamplari. incapacitatea de a avea sentimente de iubire fata de ceilalti si autocontrol emotional general. dificultate in concentrare. Rolul traumei in tulburarea de stres post-traumatic O mare varietate de evenimente pot induce stresul post-traumatic. precum violurile sau atacurile.In al doilea rand. moarte subita a unei persoane iubite. pot juca un rol si mai mare in cauzarea stresului post-traumatic decat evenimentele naturale. dezastrele provocate de oameni adesea afecteaza indivizii si mai putin comunitatea. probleme in reamintirea evenimentelor din trecut. aplatizare emotional si detasare. PTSD poate fi consecinta si pentru evenimente comune precum: accidente de circulatie sau alte accidente grave. Teoriile vulnerabilitatii la tulburarea de stres post-traumatic Cauza pentru aparitia PTSD este evidenta: trauma.In primul rand. evitarea activitatilor. evitarea gandurilor. uragane si tornade.

A doua astumptie de baza este ca lumea este corecta si toate se intampla ca un scop. distres psihologic.Tratarea acestor simptome de PTSD poate fi dificila. evenimentele care implica comunitati. Desi unele traume pot cauza aproape oricui experimentarea unor simptome de stres posttraumatic. Un alt predictor al vulnerabilitati la PTSD este nivelul de distres pe care individul il experimenteaza inainte de a trai trauma. pe de o parte pentru ca ei vor sa afle cum sa previna in viitor un astfel de eveniment si pe de alta parte pentru ca parerea lor proprie despre ei ca fiind oameni buni este contrazisa de faptul ca au fost vinctimele unei traume. In contrast. A treia idee este ca oamenii care sunt buni si care traiesc “ conform regulilor”. este evident ca in traumele cele mai severe. trec mult mai repede peste simptomele PTSD. ei pot sa dea nastere unei varietati de comportamente dezadaptative sau . rapire sau viol. care se afla in aceeasi situatie ca si ei. si ca ei sunt relativ invulnerabili la traume precum: accidente grave de masina. distrugerea casei intr-un dezastru natural.Oamenii care deja traiesc simptome crescute de anexietate sau depresie inainte de a se declansa trauma sunt mult mai predispusi la tulburare de stres post-traumatic decat cei care nu au fost anxiosi sau depresivi inainte de trauma.Victimele traumelor vor cauta adesea explicatii la ce au facut pentru a explica trauma. nu vor fi supusi la evenimente rele. Un alt predictor al vulnerabilitati oamenilor la stresul post-traumatic este suportul social de care ei dispun. amintirile si sentimentele in legatura cu trauma la care au fost supusi. decat cei care nu exteriorizeaza ceea ce traiesc. exista raspandite diferenta intre reactiile psihologice ale fiecarui individ la situatie. multi factori influenteaza vulnerabilitatea peronala la trairea acestor simptome pentru o lunga perioada si o intensitate mai mare.In consecinta.conceptii fundamentale de viata care pot fi spulberate de o trauma – spulberarea ce poate provoca pentru lung timp. Ce ii face pe unii oameni mai vulnerabili decat pe altii? si sa traiasca simptome severe de PTSD? Cel mai bun predictor al reaciilor oamenilor la trauma il constituie severitatea si dura traumei si proximitatea individului fata de acesta. pot declansa mai putin stres post-traumatic deoarece indivizi pot vorbi cu ceilalti.Cei mai multi oameni cred ca lucrurile rele se intampla altor persoane. inundatiile sau uraganele. precum cutremurele de pamant. Oamenii care au posibilitatea se impartaseasca celorlalti ce au trait. iar lucrurile se intampla ca un motiv. Cu toate acestea. Prima atribuire de acest gen (conceptie ) este invulnerabilitatea personala.

Imaginandu-si in mod repetat si cat mai real evnimentele de frica si descriindu-le cu voce tare in cabinetul terapeutului. cosmarurile si iritabilitatea. precum izolarea de ceilalti. sunt folosite doar de unii clinicieni pentru a vindeca PTSD. alcoolul sau alte droguri – pentru a-si inocula simptomele de anexietate si sa rada catre ceilalti in timp ce emotiile lor sunt zdrobitoare. efectul terapiei doar cu medicamente pentru tulburare de stres post-traumatic. Tratamente relativ noi pentru PTSD. incluzand benzodiazepinele si antidepresivele. folosind tehnici de relaxare pentru a-si reprima starea de anxietate. dand scoruri de la cele mai mult anxioase la cele mai putin provocatoare de anxietate. Terapiile prin medicamente. precum: probleme de somn.Pe o durata mai lunga insa. clientul identifica acele ganduri si situatii care ii creeaza anxietate. clientul are oportunitatea de a-si elimina frica pentru acestea.Acestea poate sa o ajute pe persoana cu PTSD sa faca fata amintirilor si sa elimine frica din ele. . au oferit pacientilor cu stres post-traumatic speranta ca pot depasi aceste simptome.Imaginea si discutia repetata despre evenimentele traumatizante poate permite de asemenea clientului si sa le integreze in conceptiile lui despre sine si despre lume. Terapeutii incep apoi sa il conduca pe client prin aceasta ierarhie. Tratamente pentru tulburarea de stres post traumatic Tratamentele pentru PTSD urmaresc in general trei scopuri:    expunerea clientilor la ceea ce le este frica.Focalizare pe anxietate in PTSD este rememorare evenimentului traumatizant sau evenimentele si stimulii care ii amintesc persoanei de eveniment. In terapia sistematica de desensibilizare pentru PTSD. pentru a elimina aceasta frica.comportamente de coping. generarea de cognitii distorsionate care contribuie la aceste simptome. ajutor oferit clientilor pentru a-si controla problemele recurente care le provoaca stres in viata de zi cu zi. Aceste medicamente pot ameliora simptomele stabile de stres post-traumatic. nu a fost inca stabilit. bazate in principal pe terapiile comportamentale.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->