SCOALA POSTLICEALA DIMITRIE CANTEMIR TG-MURES

IOAN

RAD

FARMACOGNOZIE SPECIALĂ
S U P O R T
( t e o r i e s i

D E

C U R S

l a b o r a t o r

t e h n o l o g i c )

2011

CUPRINS
GLUCIDE……………………………………………….........3 POLIURONIDE………………………………………….......4 GLICOZIDE-HETEROZIDE……………………………......7 TIOHETEROZIDE…………………………….......................7 ANTRACENOZIDE…………………….................................9 PRODUSE CU GLICOREZINE…………...........................10 HETEROZIDE CARDIOTONICE........................................11 SAPONINE-SAPONOZIDE………………..........................12 TANINURI……………………………………......................14 FLAVONOZIDE……………………………….....................17 ANTOCIANOZIDE…………………………….....................17 AETHEROLEA…………………………………...................18 REZINE.....................................................................................28

.holozide. MUCILAGII. 1. ca de exemplu: acid D-glucuronic. acid D-galacturonic sai acid D manuronic. . Glucidele sunt produse în plante în urma fotosintezei. Cydoniae Semen etc. zaharide cu 5 atomi de carbon.1. Amylum (Amidon) Este o poliholozidă omogenă foarte răspândită în regnul vegetal. ca de exemplu: Althaeae Radix. . 1. GUME Sunt numite şi poliuronide deoarece au în compoziţia lor pe lângă zaharid şi acizi uronici. polizaharide care în urma hidrolizei formează oze.Zea mays (porumb) din familia Gramineae.oligozide. Malvae Folium. Ozidele se impart în funcţie de structural or în: . .şi polizaharide sau ozide.2. . Salep Tubera. . GLUCIDE Glucidele sunt substanţe naturale. zaharide cu 6 atomi de carbon. care au un număr mai mare de oze. care din punct de vedere chimis sunt polihidroxialdehide sau polihidroxicetone şi reprezintă aproximativ 85-90 % dintre substanţele întâlnite la plante.monozaharide sau oze. Mucilagiile sunt răspândite la diferite produse vegetale. . Leguminoase ( Acacia species) etc. In farmacie se utilizează amidonul obţinut de la plantele: .şi hexoze.şi heterozide.1. Amygdalus species). Verbasci Flos. Gumele se formeaza în general în scoarţe şi se întâlnesc la diferite specii di familiile: Rosaceae (Prunus species.şi poliholozide. Rutaceae (Citrus species). In plante ozele se prezintă în funcţie de numărul de atomi de carbon conţinuţi sub două forme: .Triticum vulgare (grâu) din familia Gramineae. În funcţie de gruparea funcţională zaharidele pot fi: aldoze sau cetoze. Althaeae Folium.şi Solanum tuberosum (cartof) din familia Solanaceae. polizaharide care în urma hidrolizei formează oze şi o componentă neglucidică numită aglicon. Scillae Bulbus. Lini Semen. Holozidele se impart în funcţie de masa moleculară în : . Glucidele se clasifică în: . PECTINE. Amidonul are două componente în moleculă şi anume: amiloza si amilopectina insolubilă. care sunt formate din 2-6 molecule de monozaharide.pentoze.Oryza sativa (orez) din familia Gramineae .

1.4.2. Figura nr. varietatea rotundifolia din familia Oleaceae.2. Figura nr.1. . clasa Florideae). 2. Apis melifera. MANNA (Mana) Este sucul obţinut prin incizii repetate în tulpina arborelui Fraxinus ornus (mojdrean).1. Acest produs se foloseşte sub form decoct sau infuzii şi are efect diuretic. Pentru prepararea acestui produs se folosesc diferite specii din genul Gelidium. 2. AGAR-AGAR (Geloză) Produsul se obţine din alge roşii (Rodophyceae. Produsul se foloseşte în bacteriologie pentru prepararea mediilor de cultură. Apis ligustica) din familia Apidaceae. LAMINARIA (Stipites Laminariae) Produsul se obţine de la algele: Laminaria cloustonii. Figura nr. Acest produs are efect dilatator al colului uterin.3. iar prin asociere cu scoarţa de frangula se utilizează ca laxativ. Agropyron repens.5. GRAMINIS RHIZOMA (Rizom de pir) Se obţine din rizomul plantei Agropyron repens (pir) familia Gramineae. Mana este purgativ indicat mai ales în pediatrie datorită gustului dulce şi datorită faptului că nu produce colici. Laminaria digitata din familia Laminariaceae. 1. MELL (Mierea) Este produsă de diferite specii de albine (Apis melifera.POLIURONIDE 2.1. Fraxinus ornus. Gracillaria etc.3.

Laminaria cloustonii 2.6. Făina de seminţe de in se utilizeaza.5.6. familia Linaceae. CARRAGEN ( Muşchi creţ) Produsul se obţine din algele Chondrus crispus şi Gigartina mamillosa din familia Gigartinaceae.7. Laminaria cloustonii. familia Malvaceae. cu scop revulsiv. Plantele trăiesc spontan pe coastele Atlanticului. Acest produs se foloseşte ca atare sub formă de mucilag ca laxativ. Figura nr. Linum uzitatisimum.sub formă de cataplasme. Acest produs se foloseşte ca expectorant şi sudorific sub formă de infuzie şi intră în compoziţia ceaiurilor pectorale. LINI SEMEN (Sămânţă de in) Produsul se obţine de la planta Linum uzitatisimum. Figura nr. 2. Figura nr. în diaree şi în afecţiuni gastrointestinale. Althaea oficinalis.4.5. 2. .4. MALVAE FOLIUM ET FLORES (Flori şi frunze de nalbă) Produsul se obţine de la planta Malva silvestris. ALTHEAE RADIX ET FOLIUM (Rădăcină şi frunze de nalbă mare) Produsul se obţine de la planta Althaea oficinalis. familia Malvaceae. Acest produs se foloseşte în afecţiuni ale tractului respirator sub formă de cataplasme şi gargară şi intră în compoziţia ceaiurilor pectorale.3.Figura nr. 2. Acest produs se foloseşte sub formă de decocţii ca : emollient.

Tilia tomentosa. . Acest produs se foloseşte ca emolient sub formă de infuzie în bronşite.8. 2. familia Tiliaceae. TILIAE FLORES (Flori de tei) Produsul se poate recolta cu bractee sau fără bractee şi se obţine de la plantele Tilia tomentosa. Farfarae folium (Frunze de podbal) Produsul se obţine de la planta Tusilago farfara.9. Malva silvestris. granulatelor etc. 2. tuse şi intră în compoziţia ceaiurilor antiasmatice şi antibronşitice. Gummi arabicum (Gumă arabică) Produsul este exudatul obţinut de la planta Acacia Senegal şi de la alte 25 de specii din familia Leguminoase.8.7.10.9. Mucilagul este întrebuinţat ca emulgator sau ca liant la prepararea comprimatelor. Figura nr. Tilia cordata şi Tilia grandifolia. Figura nr. Acest produs se foloseşte ca emolient sub formă de infuzie în bronşite.Figura nr. Acest produs în farmacie şi în industrie sub formă de pulbere din care se prepară mucilagul. tuse şi intră în compoziţia ceaiurilor pectorale. Tusilago farfara 2.

Acest produs se foloseşte sub formă de făină de muştar în cataplasme cu effect revulsiv. 3. Amygdali semen (Seminţe de migdal) Produsul se obţine de la planta Amygdalus communis. Gummi tragacanthae (Gumă tragacanta) Produsul este exudatul obţinut de la planta Astragalus gummifer. arabinoza.10. Acacia Senegal 2. Astragalus gummifer. a masei pilulare etc.1.Figura nr.1. . galactoza. Mucilagul este întrebuinţat ca emulgator sau ca liant la prepararea comprimatelor.12. GLICOZIDE-HETEROZIDE Sunt substanţe organice care pe lângă oze (glucoza. Acest produs în farmacie şi în industrie sub formă de pulbere din care se prepară mucilagul.11. Figura nr. familia Rosaceae. 3. manoza etc) pun în libertate şi o parte neglucidică numită aglicon.13. familia Crucifere. familia Leguminoase. TIOHETEROZIDE 4. Sinapis semen (Seminţe de muştar) Produsul se obţine de la planta Brassica nigra (muştar negru). Brassica nigra 4. granulatelor. xiloza. Figura nr. Acest produs se foloseşte după îndepărtarea tegumentului pentru prepararea emulsiei de migdale.

5. Populi gemmae (Muguri de plop negru) Produsul se obţine de la planta Populus nigra. familia Salicaceae. Amygdalus communis. familia Ericaceae.15. 4. Acest produs se foloseşte sub formă de ceaiuri ca: antiseptic în infecţii ale căilor urinare şi ca diuretic. 4. .14. Acest produs se foloseşte sub formă de ceaiuri ca: antiseptic în infecţii ale căilor urinare şi ca diuretic.3. Sambucus nigra.2. Figura nr. iar datorită flavonozidelor are efect diuretic respectiv se poate utilize sub formă de unguent în tratamentul bolii hemoroidale.16. Arctostaphylos uva ursi. diuretic şi antireumatic..Figura nr. Sambuci flores (Flori de soc) Produsul se obţine de la planta Sambucus nigra.4. Vitis ideae folium (Funze de merişor) Produsul se obţine de la planta Vaccinium vitis idaeae. Figura nr. Acest produs are acţiune astringentă şi antiseptică datorită heterozidelor. familia Ericaceae. 4. Acest produs se foloseşte sub formă de ceaiuri ca: diaphoretic. Uvae ursi folium (Funze de strugurii ursului) Produsul se obţine de la planta Arctostaphylos uva ursi. familia Caprifoliaceae. 4.

iar agliconul este derivate de antrachinonă. Acest produs are efect diuretic şi diaforetic.6. Acest produs are effect: antidiareic în doze de 0. Betulae folium (Frunze de mesteacăn) Produsul se obţine de la planta Betula verrucosa.Figura nr.1. Betula verrucosa. 4.17. Figura nr. familia Betulaceae.1-0. Rheum palmatum. şi efect purgativ în doze de 1-3 grame datorită antraglicozidelor. Rhei rhizoma et radix (Rizom şi rădăcină de revent) Produsul se obţine de la planta Rheum palmatum etc.19.18. 5.5 grame datorită conţinutului de taninuri. . Populus nigra. Figura nr. 5. familia Polygonaceae. ANTRACENOZIDE Sunt un grup de heterozide naturale cu acţiune purgativă.

Se utilizează folioleleşi fructele acestor plante Şi au effect laxative sau purgative în funcţie de doză.5. Acest produs are effect laxative şi purgativ în funcţie de doză. 5. 5. Crizarobina datorită toxicităţii se utilizează exclusiv extern sub formă de unguente în diferite afecţiuni dermatologice. . Figura nr. Pulberea de Goa) Produsul este obţinut prin purificarea latexului secretat de lemnul plantei exotice Andira araroba. Aloe (Sabur) Produsul se obţine din concentrarea sucului obţinut din frunzele diferitelor specii de Aloe. Efectul se datorează măririi peristaltismului. Chrysarobinum (Ararobina.1-0.20.4. Figura nr. stomahic în doze de 0. Foi de mamă) Produsul utilizat se obţine de la planta Cassia angustifolia şi Cassia acutifolia. 5. Frangulae cortex (Scorţă de cruşin) Produsul se obţine de la planta Rhamnus frangula. familia Leguminosae. familia Rhamnaceae. Aloe. Folium et fructus sennae (Simichie.01-0.25 grame.22. Figura nr. Rhamnus frangula.25-1 gram.2.21. Acest produs are efect laxative în doze de 0.5. Cassia angustifolia.3.02 g şi purgativ în doze de 0. familia Leguminpoase şi conţine crizarobină care are efect antiseptic. familia Liliaceae.

PRODUSE CU GLICOREZINE 6. familia Convolvulaceae. Figura nr. Figura nr. 7. Digitalis purpurea. familia Convolvulaceae.2.23. Digitalis purpureae folium (frunze de digitală) Produsul se obţine de la planta Digitalis purpurea (degeţel roşu) familia Scrophulariaceae. Figura nr. 6. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic.24.. 7. Exogonium purga.25. Convolvulus scammonia. .. Jalape Resina et Resina Produsul se obţine de la planta Exogonium purga. Digitalis lanataeae folium (frunze de digitală) Produsul se obţine de la planta Digitalis lanata (degeţel lânos) familia Scrophulariaceae.6. Se utilizează rezina şi are efect laxative şi purgativ în funcţie de doză. Se utilizează rădăcina tuberificată şi rezina şi are efect laxative şi purgativ în funcţie de doză. Scamonium et resina scamonii Produsul se obţine de la planta Convolvulus scammonia.2.1.1. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic. HETEROZIDE CARDIOTONICE 7.

Strophantus Kombe. Scillae bulbus (Bulb) Produsul se obţine de la planta Scilla maritima (Ceapă de mare). Strophanti semen (seminte) Produsul se obţine de la planta Strophantus Kombe.6. familia Ranuculaceae.5. 7. familia Liliaceae. .29. Adonis vernalis. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic. Gratus. 7.27. 7. S.. Hispidus sau S. Figura nr. Adonidis herba (Tulpină) Produsul se obţine de la planta Adonis vernalis (Ruscuţa de primăvară). familia Liliaceae. Figura nr. Figura nr. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic. Digitalis lanata. familia Apocinaceae.4.3. Se utilizează în insuficienţa cardiacă datorită efectului cardiotonic (Convalatoxina).26.Figura nr. Convallariae herba (Tulpină) Produsul se obţine de la planta Convallaria majalis (Lăcrămioare)..28. Convallaria majalis. 7.

32.2. Saponariae radix Produsul utilizat sunt rădăcinile plantei Saponariae officinalis(Săpunăriţa. 8. ciuin). SAPONINE-SAPONOZIDE Saponinele au următoarele proprietăţi commune: prin agitare cu apa formează o spumă abundentă. Primulae radix Produsul utilizat este rizomul şi rădăcinile plantei Primula officinalis (Ciuboţica cucului). Scilla maritime. mucoasa nazală şi produc strănut. familia Primulaceae.. Senegae radix Produsul utilizat este rizomul şi rădăcinile plantei Polygala senega. Figura nr. Saponariae officinalis 8. Figura nr. familia Caryophylaceae. Primula officinalis.31. .Figura nr.1.3. Produsul se utilizează ca expectorant sub formă de infuzii sau decocturi. .hemolizează globulele rişii şi sunt toxice pentru peşti. - 8. . cu apa formează soluţii coloidale sau semicoloidale care dializează foarte greu sau nu dializează şi împiedică depunerea particulelor în suspensie. 8. familia Polygalaceae.30.irită farnigele. Produsul se utilizează ca expectorant sub formă de infuzii sau decocturi. Produsul se utilizează ca expectorant.

familia Umbelifereae. Figura nr.4. .Figura nr.35. 8. 8. Polygala senega. Equiseti herba Produsul utilizat este tulpina plantei Equisetum arvense (coada calului). familia Leguminosae.34. Liquiritie radix Produsul utilizat este rădăcina şi stolonii plantei Glycyrrhiza glabra (lemn dulce). Eryngii Herba Produsul utilizat este tulpina plantei Eryngium planum (scai vânăt). familia Equisetaceae. Produsul se utilizează ca expectorant în tuse. Glycyrrhiza glabra. Equisetum arvense. Produsul se utilizează ca diuretic şi antireumatic sub forma de ceai.6.5. bronşitesub formă de infuzii sau decocturi. Figura nr. Produsul se utilizează ca diuretic şi spasmolitic sub forma de ceai. 8..33.

9. familia Fagaceae.1 Quercus Cortex Produsul utilizat este scoarţa uscată a plantei Quercus robur. 9. . TANINURI Conţin în molecula lor substanţe cu funcţii fenolic au effect astringent şi au câteva proprietăţi commune şi anume: . pe care o fac impermeabilă. .Figura nr. .precipită proteinele.dau precipitate colorate cusărurile ferice. sub formă de infuzii sau decocturi. . . Eryngium planum.dau precipitate cu metale grele. antidiareic şi hemostatic.36. Se utilizează datorită taninului ca: astringent.precipită şi aglutinează hematiile.sunt adsorbite din soluţia apoasă de pulberea de piele.

Se utilizează datorită taninului ca: astringent.Figura nr. sub formă de infuzii sau decocturi.37. Quercus robur.3. Gallae Produsul utilizat este reprezntat de excrescenţele patologice ce se formeaza pe frunzele plantei Quercus infectoria. iar datorită Eugenolului este antiseptic.38. 9. 9.2. antidiareic şi hemostatic. Geum urbanum. familia Rosaceae. Figura nr. Se utilizează ca materie primă pentru extragerea acidului tanic. familia Fagaceae. . care este utilizat în farmacie pentru prepararea tincturii folosită în gargarisme şi badijonaje. Gei Rhizoma Produsul utilizat este rizomul şi rădăcina plantei Geum urbanum (cerenţel).

familia Hamamelidaceae. Produsul se utilizează datorită taninului ca: astringent. familia Leguminosae. .5. extract şi sirop. Fig. tinctură. Ratanhiae radix Produsul utilizat este rădăcina plantei Krameria triandra.9. sub formă de: pulbere.4. hemostatic şi antidiareic.39 Hamamelidis virginiana 9. Hamamelidis folium Produsul utilizat este frunza plantei Hamamelidis virginiana. Frunzele se utilizează datorită taninului ca: astringent şi hemostatic iar sub formă de tinctură sau extract fluid se utilizează ca antidiareic.

frunze. Unii derivaţi au proprietăţi diuretice. 11. În general toxicitatea acestor substanţe este apropae nulă. Malvae Arboreae Flores . Sophorae flores Produsul utilizat este floarea plantei Sophora japonica (Salcâm iaponez). Florile servesc pentru extragerea rutozidei care se utilizează în tulburările provocate de tulburări ale permeabilităţii capilare. familia Leguminoasae. Spre deosebire de pigmenţii cartenoidici care se găsesc localizati în citoplasmă. iar alţii hemostatice şi hipotensive. flori.1.Fig. care se găsesc sub formă de heterozide în. Antocianozide se găsesc alături de flavonozide şi cathecoli în sucul vacuolar. 11. 10. florile şi fructele colorate în roşu. 40 Krameria triandra 10.1. flavonozidele se găsesc alături de antocianozide şi cathecoli în sucul vacuolar. ANTOCIANOZIDE Antocianozidele sunt pigmenţi ai plantelor. fructe şi în alte organe. motiv pentru care sunt încadrat în grupul substanţelor cu proprietaţi de Vitamina P. FLAVONOZIDE Flavonozidele sunt pigmenţi galbeni ai plantelor numiţi şi antoxantine. Se utilizează în tratamentul suferinţelor legate de permeabilitatea capilarelor. violet sau albastru. care se găsesc sub formă de heterozide în. Flavonozidele se utilizează în tratamentul suferinţelor legate de permeabilitatea capilarelor.

41 Althea rosea 12. Lavandulae Flores Produsul utilizat este floarea plantei Lavandula vera (levănţică).revulsive. .42 Lavandula vera . familia Labiatae.Produsul utilizat este floarea plantei Althea rosea (nalbă de grădină). În continuare se vor prezenta plante cu conţinut în uleiuri volatile.1. Fig. AETHEROLEA Uleiurile volatile sub substanţe de natură terpenoidă cu miros şi gust caracteristic. condimente dar au şi efecte farmacodinamice. . Uleiurile volatile se întrebuinţează ca aromatizante. Florile se utilizeaza sub formă de infuzie datorită efectelor sedative şi antispasmodice.antiseptice: Eucalypti Aetheroleum. . Fig. familia Malvaceae. ca de exemplu: . Thymi Aetheroleum etc. Florile intră în compoziţia ceaiului pectoral şi se utilizeaza în inflamaţiile căilor respiratorii .diuretica etc.acţiuni asupra tractului biliar: Menthae Aetheroleum etc. parfumuri (Menthae Aetheroleum. 12. Lavandulae Aetheroleum).

44 Citrus aurantiorum 12. Fig. iar uleiul volatile se utilizează şi în parfumerie si cosmetică. Produsul se utilizează sub formă de infuzii 2-5% ca sedative şi hipnotic. stimulant stomacal sub formă de sirop şi în parfumerie.3. Auranţii pericarpium Produsul utilizat este pericarpul fructelor mature ale plantei Citrus auranţiorum (portocal). carminative şi spasmolitic. Fructele şi uleiul volatil se utilizează ca stomachic. familia Rutaceae. Produsul se utilizează ca aromatizant. familia Rutaceae. iar uleiul volatile se utilizează şi în parfumerie. Coriandri fructus Produsul utilizat este fructul matur al plantei Coriandrum sativum (levănţică).43 Coriandrum sativum 12. Citri Aetheroleum Produsul se obţine prin presarea pericarpului proaspăt al fructelor plantei Citrus limonium (lămâi).4.12. . Fig. familia Umbeliferae.2.

familia Labiatae.5. familia Labiatae. Frunzele se utilizează sub formă de infuzii 0. carminativ şi spasmolitic. Melissae folium Produsul utilizat este frunza plantei Melissa officinalis (Roiniţă).45 Citrus limonium 12. Fig. Menthae piperitae folium Produsul se obţine din frunzele plantei Mentha piperita (Izma bună). coleretic şi spasmolitic. iar taninul acţiune antidiareică.Fig. Uleiul volatile şi mentolul au acţiune antiseptică.5 % ca stomachic.5-1.46 Mellisa oficinalis 12.6. colaqgog. Eucalypti folium . Fig. Produsul se utilizează sub formă de infuzii ca stomachic.47 Mentha piperita 12.7.

48 Eucalyptus globulus 12. Fructele şi uleiul volatil se utilizează ca stomachic. 12.9. Fig. Niaouli Atheroleum (Gomenol) Uleiul volatile se obţine prin antrenare cu vapori de apă. carminative şi galactogog.8.Produsul se obţine din frunzele recoltate de pe ramurile bătrânei ale plantei Eucalyptus globulus (Eucalipt). din frunzele plantei Melaleuca viridiflora. Frunzele se utilizează sub formă de infuzii 0. Carvi fructus Produsul utilizat este fructul matur al plantei Carum carvi (chimen). Uleiul volatile se utilizeaza sub formă de soluţii alcolice. familia Umbelliferae. . familia Myrtaceaeae. Produsul se utilizează sub formă de soluţii uleioase pentru instilare nazală în afecţiuni ale căilor respiratorii. iar uleiul volatile se utilizează ca aromatizant. familia Myrtaceaeae.5 % ca în afecţiuni pulmonare. uleioase sau tinctură.5-1.

49 Rosmarinus officinalis 12. iar extern în fricţiuni antireumatice.Uleiul volatil se utilizeaza intern pentru efectul colagog şi coleretic.12.11.10. iar în doze mari pot irita căile urinare dând hematurie. Fructele se folosesc sub formă de infuzie ca diuretice şi sudorifice. Uleiul volatil se utilizează extern în fricţiuni antireumatice Fig. familia Labiatae. Juniperi fructus Produsul utilizat este pseudobaca plantei Juniperus communis (ienupăr). familia Cupressaceae.50 Juniperus communis . Rosmarini folium Produsul se obţine din frunzele plantei Rosmarinus officinalis (Rosmarin). Fig.

52 Cinnamomum camfora . familia Lauraceae. Produsul se utilizează intern ca: analeptic cardiac şi respirator sub formă de soluţii injectabile uleioase administarbile parenterals. Produsul se utilizează sub formă de soluţii pentru inhalaţii în afecţiuni ale căilor respiratorii.13. familia Pinaceae. Camphora (Camfor) Se obţine din uleiul volatil al plantei Cinnamomum camfora. Fig. iar extern în afecţiuni reumatice. subspecua mugus sau pumilo.12. din frunzele şi ramurile tinere ale plantei Pinus montanae. Fig.51 Pinus montanae 12. Pini montanae athereoleum (Ulei de pin) Uleiul volatil se obţine prin antrenare cu vapori de apă. iar extern revulsiv în afecţiuni reumatice. subspecua mugus sau pumilo.12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful