SENARAI PERIBAHASA (PERUMPAMAAN DAN PEPATAH) YANG TERDAPAT DI DALAM BUKU TEKS TINGKATAN 1 hingga 3 BIL 1 2 3 4 PERUMPAMAAN/ PEPATAH

Air beriak tanda tak dalam Alang-alang berminyak biar licin MAKNA Banyak bercakap tanda tiada berilmu. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung.

Alang-alang menyeluk pekasam, Kalau sudah terlanjur berbuat sesuatu, biarlah biar sampai ke pangkal lengan diperoleh hasil daripadanya. Ayam di kepuk mati kelaparan, itik Sangat menderita kesusahan meskipun bergaji di air mati kehausan besar (beristerikan atau bersuamikan orang kaya) atau hidup miskin di negara yang kaya dan makmur. Bagai air mencari jenisnya Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti; usaha dengan tidak mengenal jerih payah. Mati tanpa sakit.

5

6 7 8

Bagai ayam disambar helang

Bagai cendawan tumbuh selepas Terlalu banyak pada sesuatu masa. hujan Bagai cincin dengan permata Pasangan pengantin yang sepadan. Contoh ayat: Suami isteri itu sama cantik sama padan seperti cincin dengan permata. Bagai kerakap tumbuh di batu, hidup Hidup dalam kemelaratan. segan mati tidak mahu Kerakap sebangsa sirih tetapi tidak dimakan orang. Bagai layang-layang putus tali Bagai menatang minyak yang penuh Bagai minyak dengan air Bagai murai dicabut ekor Tiada berpedoman. @ sudah harapan,bergantung pada nasib sahaja. putus

9

10 11 12 13

Memelihara anak dengan penuh kasih sayang. Orang baik kalau duduk dengan orang jahat tidak akan menjadi jahat. Orang yang suka bercakap. Perempuan yang suka bercakap banyak. Contoh ayat: Suasana di dalam kelas 3P2 riuh oleh suara Nadiah yang becok bagai murai dicabut ekor. Amat cepat.

14

Bagai pucuk dilancarkan

disitu ada Seseorang yang bercita-cita jalan berusaha untuk mencapainya. Biar jatuh terletak. merapat sambil belayar Belum duduk sudah berlunjur Perangai anak biasanya mengikut orang yang mengasuhnya. 20 21 22 23 24 Carik-carik bulu ayam . Diam-diam ubi berisi. bagaimana contoh begitulah gubahannya Baik membawa resmi padi daripada resmi lalang Belayar sambil memapan. Berjagung-jagung dahulu sementara Sementara menunggu apa yang baik. Orang baik meninggalkan nama baik. sudah bergirang hati atau gembira lebih dulu. Setiap manusia akan dikenang kerana jasa dan budi yang telah dilakukan semasa hidupnya. hendak belajar memanjat kepada orang yang mahir tentang sesuatu 29 30 . Belum memperoleh sesuatu yang dikehendaki. rendah diri. Hendak belajar berenang dapatkan Hendak mengetahui sesuatu perkara bertanyalah itik. berat lagi penderitaan itu pada orang yang menanggungnya. akhirnya akan berbaik semula. diam-diam Orang berilmu yang berdiam diri lebih baik besi berkarat daripada orang diam tetapi tidak berilmu. Harimau mati meninggalkan belang.Perselisihan faham antara saudara-mara dan kelamaan bercantum juga adik-beradik tidak berpanjangan.15 16 17 18 19 Bagaimana acuan begitulah kuihnya. Sesekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. lemah dianduh condong Memberi pertolongan kepada orang-orang di dalam kesusahan. lama. lakukan padi masak juga perkara-perkara yang berfaedah. Biar mati anak jangan mati adat Biar putih tulang jangan putih mata Adat yang tidak boleh dilanggar. arang hendaklah sabar sehingga mencapai kejayaannya. tinggi akan 25 26 27 28 Dimana ada kemahuan. Lebih baik mati daripada menanggung malu. Berat mata memandang berat lagi Betapa berat kita melihat kesusahan yang bahu memikul dialami oleh seseorang. Genggam bara api biar sampai jadi Membuat sesuatu pekerjaan yang susah. jangan jatuh Lebih baik menarik diri terlebih dahulu sebelum terhempas diberhentikan dengan tidak terhormat. Diibaratkan sebagai ditumpil. Tidak sombong. orang manusia mati meninggalkan nama jahat meninggalkan nama jahat.

Kalau tak berada-ada tak akan Tentu ada sebab yang tersembunyi tempua bersarang rendah menyebabkan sesuatu hal terjadi @ Setiap kejadian meninggalkan kesan.31 32 dapatkan tupai Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih Ibarat burung. 33 34 Jika ada kemenyan sebesar lutut Kepandaian hendaklah diajarkan kepada orang pun. Pekerjaan atau perkara yang sukar diselesaikan kerana sudah tersalah jalan. Semacam besar pacak daripada tiang Belanja lebih besar daripada pendapatan. Sekali membuka pura. Kalau tidak kerana angin tidak akan Kalau terjadi sesuatu hal tentu ada sebabpokok bergoyang sebabnya. lelaki pemalu Sebagai gembala diberi keris Pegangan hidup yang tidak serupa. jika tidak dibakar tidak akan lain. dua tiga Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud hilang berbayar tercapai. mata terlepas badan terkurung perkara itu. Setiap yang berkemahuan. Kejahatan yang dilakukan secara diam-diam atau tanpa disedari Dua orang yang berkawan rapat dan saling membantu Contoh ayat : Kita tidak boleh hidup menyendiri sebaliknya hiduplah seperti aur dengan tebing. 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ruyung Kita tidak akan mendapat hasil jika tidak berusaha. Contoh ayat: Rakyat di negara jajahan komunis itu ibarat burung. Orang yang mendapat sesuatu yang tidak berguna. kerana kalau disimpan akan hilang begitu berbau sahaja. Perempuan serasan. Tidak ada kebebasan atau kemerdekaan. Seperti air dalam dulang Seperti api di dalam sekam Seperti aur dengan tebing Negeri yang aman sentosa. tentu ada jalan. Kalau tiada rotan akar pun berguna Kalau tidak dipecahkan manakan dapat sagunya Sesuatu perkara yang dihajatkan sekiranya tidak dapat diperolehi memadai dengan apa yang ada. Tidak kekal 45 46 Seperti aur ditarik songsang Seperti embun dihujung rumput .mata terlepas badan terkurung.

49 50 51 Ular menyusur akar tidak akan Orang besar yang merendahkan diri tidak akan hilang bisanya jatuh martabatnya. Seperti lintah menghisap darah Seperti lipas kudung Meletakkan faedah yang tinggi. menipu dengan cara lemah lembut.47 48 Seperti harimau menyembunyikan Orang yang menyembunyikan kelebihannya. Yang dikejar tak dikendong berciciran dapat yang Terlalu tamak untuk mencari keuntungan hingga menyebabkan kehilangan sesuatu yang sudah dimiliki. kukunya Seperti hujan jatuh ke pasir Nasihat yang tidak dihargai atau sesuatu pekerjaan yang sia-sia. Contoh ayat: Nasihat kaunselor kepada pelajar itu tidak ubah seperti hujan jatuh ke pasir kerana kedegilannya. Selalu bergerak dengan cepat. 52 .namun hal itu bagai ular menyusur akal takkan hilang bisanya. Contoh ayat : Sekalipun beliau bergaul dengan orang kebanyakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful