Irlanda

Irlanda (Éire în irlandeză, Ireland în engleză) este o țară insulară în Europa de Vest care ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltată și o populație de 3.520.000 locuitori. Capitala Irlandei este la Dublin.

Populatia Irlanda are un numar relativ redus de locuitori si o densitate de 50 locuitori/km2 sub cea a Europei. In schimb, inregistraza unul dintre cele mai ridicate sporuri naturale de pe continent si, ca urmare, are o importanta pondere a tinerilor in totalul populatiei. O alta caracteristica o reprezinta concentrarea populatiei de-a lungul tarmurilor si indeosebi in capitala si imprejurimi (aproape o treime din populatia totala).

Geografia Insula Irlanda are o suprafață de 84.421 km², din care 70.273 km² aparțin Irlanda. Irlanda este complet înconjurată de Oceanul Atlantic, deși porțiunea de apă între Irlanda și Marea Britanie este cunoscută ca Marea Irlandeză. Coasta de vest a Irlandei este compusă din dealuri și munți cu înălțime mică, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centrul țării există în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultură și traversat de râuri ca și Shannon și de lacuri. Orașele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork în sud, Galway și Limerick pe coast de vest și Waterford pe coasta de sud-est. Clima Irlandei este influențată de Curentul Atlanticului de Nord și este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitația este foarte frecventă, mai ales în forma ploii. În părți ale țării, până la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Economia, resursele de subsol, industria, agricultura si turismul

industria chimica (firelor sintetice). indeosebi ovine si bovine. deși este o minoritate importantă engleză. Cu un PIB de aproximativ $40. Irlanda detine unul dintre primele locuri pe glob la ovine si bovine raportate la numarul locuitorilor. Mai insemnate sunt resursele de sol. In partea centrala a Irlandei se extrage turba pentru micile termocentrale locale. deși în ultimul timp a fost un . al industriei energetice trebuie importat. care au facilitate comertul. dispunand de mici zacaminte de zinc. îmbunătățirea pregătirilor a forței de muncă și promovarea investiției străine. Este foarte importanta industria alimentara. și engleza. 92% din populația republicii sunt romano-catolici. Irlanda este a treia cea mai bogată țară din Europa și a patra cea mai bogată din lume. Turismul constituie principala sursa de venit a tarii. necesarul de carbune si titei. guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte naționale economice cu țelul de a reduce inflația și ratele de taxație. deși limba engleză este cea vorbită de majoritatea populației ca limbă maternă. care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume. Semnele publice sunt în general bilingve. Limba si religia oficiala Majoritatea irlandezilor sunt de etnicitate celtică. Irlanda a adoptat moneda euro cu încă alte 11 țări din Uniunea Europeană în 2002. industria masinior de birotica si a calculatoarelor. este foarte activ mai ales in Dublin. indeosebi pasunile.Irlanda are o economie mică. Este dezvoltata industria textila si a constructiilor de masini mici. o limbă celtică. În ultimul deceniu. Irlanda mai este cunoscuta sip t caile de comunicatie terestre navale si aeriene . Agricultura irlandeza are un randament foarte ridicat si este specializata in cresterea animalelor.000 pe cap de locuitor. de exempu in industria filmului. Limba irlandeză este obligatorie în sistemul de învățământ și este prima limbă oficială. Este cel mai mare producător european de computere personale. si de-a lungul coastei vestice in apropierea oraselor Killarney si Galway. Guvernul irlandez cu ajutorul unor stimulente financiare impulsioneaza investitiile strainilor. Economia este caracterizată de o forță de muncă foarte educată și de o rată foarte înaltă de investiție străină. Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti. Irlanda este o tara saraca in zacaminte de subsol. care este a doua limbă oficială. in multe localitati existand fabrici de prelucrare a carnii si a laptelui. Limbile oficiale sunt irlandeza. Alte țeluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului. 87% din energia electrica este produsa de termocentrale. modernă și dependentă pe comerț extern. De altfel. si fabrici de bere. plumb si gaze naturale. Chiar daca din minele de carbuni este extrasa huila.

festivalul a fertilității pământului și Bríd zeita. Sheridan Le Fanu . Harpa .declin masiv de credință și involvare religioasă a catolicilor irlandezi. care sunt identificate in folclorul irlandez. St Patrick ( Sf. James Joyce . muzică tradițională irlandeză și scriitori. Trifoiul cu trei frunze este un simbol. doar 48% din cei care se declară catolici merg de regulă la servicii regilioase. Oliver Goldsmith . simboluri. A doua religie este cea anglicană. precum U2 . Există și o minoritatea care crede în iudaism și un număr mic dar crescător de musulmani. Tot astăzi este sărbătoarea Sf. Am putea vorbi. printre altele si dansul spectacol Riverdance . O'Casey Sean . care a promovat crestinismul pe insula. Bram Stoker . deoarece se spune că Sf. . Aici a luat nastere si dansul irlandez recunoscut in toata lumea. Melodiile traditionale ii includ pe Enya . Bob Geldof . în onoarea sfântului patron al Irlandei. cum ar fi Jonathan Swift . The Corrs . despre culoarea verde ca o culoare in care se identifică irlandezii și imigranții lor. Chris De Burgh și Van Morrison. de asemenea. Bridget ( Saint Brigid în limba engleză sau Bríd în irlandeză). Shane MacGowan și Sinéad O'Connor. The Cranberries . George Bernard Shaw . O'Brien Flann . WB Yeats . Patrick a folosit pentru a explica Sfânta Treime . Rory Gallagher. Cultura si reprezentanti Insula Irlanda este renumita pentru Cartea din Kells . Dubliners și Căpetenii . Samuel Beckett. La data de 01 februarie este festivalul celtic al Imbolc . Hyde Douglas . Oscar Wilde . are loc San Esteban . Berkeley George . Sărbătoarea națională este pe 17 martie . pe 26 decembrie .al doilea model al țării. Richard Brinsley Sheridan . Westlife . Patrick a expulzat șerpii din Irlanda . Patrick în limba engleză sau Pádraig în irlandeză). Pat Ingolsbhy . sunt. Figurile culturale din secolul al XX-lea ii include pe Crhisty Moore . de asemenea.In zona muzicala se rock. A doua zi după Crăciun . care apare pe scutul provinciei Leinster și trifoiul cu trei frunze. Se spune că Sf. Thin Lizzy. cunoscută oficial ca Biserica Irlandeză. Behan Brendan . Horslips. zeita de foc. În 2001.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.