1.1.

Finanţarea investiţiei
Decizia de investiţie trebuie să ţină cont de posibilităţile de finanţare pe care pe are investitorul. Finanţarea investiţiilor se poate realiza din două surse principale şi anume:  surse interne de finanţare (autofinanţarea);  surse externe de finanţare. (11)

1.1.1. Surse interne de finanţare
Finanţarea întreprinderea le internă poate se referă la ansamblul având resurselor ca surse pe care

obţine

autonom,

principale

autofinanţarea şi cesiunea de active. Principalele surse interne sunt reprezentate de:  autofinanţarea (fondul surselor proprii de finaţare neconsumat la sfârşitul perioadei anterioare);  amortizarea activelor imobilizate din perioada de realizare a investiţiilor;   fonduri din profitul net pentru dezvoltare; cesiunea de active: sume rezultate din vânzarea unor ateliere, depozite, magazine, sume din vânzarea unor mijloace fixe disponibile (din operaţii de dezinvestire), etc. Autofinanţarea se bazează pe preconizarea excedentelor brute ale exploatării. Cesiunea de active reprezintă vânzarea anumitor active, cu scopul obţinerii de capitaluri importante. în acest caz, trebuie să se studieze cu atenţie

proprii oferă siguranţă sumei în şi flexibilitate. pierderile vor fi suferite în iîntregime de investitor. (25) Finanţare din surse interne prezintă totuşi o serie de dezavantaje importante. deoarece nu se creează obligaţii suplimentare (dobânzi. Surse externe de finanţare Finanţarea din surse externe este frecvent întâlnită la firmele mari şi a presupune intervenţia unor instituţii financiare. garanţii).  permite menţinerea independenţei şi autonomiei financiare. .   în caz de eşec. Acest tip de finanţare oferă o serie de avantaje. cum ar fi:  nu necesită realizarea unui plan de afaceri detaliat.condiţiile de piată şi evoluţia tehnologiei. acest lucru datorânduse şi greutăţilor întâmpinate în obţinerea de fonduri de la instituţiile financiare. neexistând situaţiei posibilitatea retragerii cazul deteriorării 1. (13) Finanţarea din surse interne sau autofinanţare este adesea utilizată ca punct de plecare în cazul afacerilor de mici dimensiuni.1.  fondurile financiare.  oferă posibilitatea contractării unor credite viitoare. astfel încât să nu rezulte pierderi semnificative. firma nu va fi cunoscută de instituţiile bancare şi nu va avea acces la fonduri externe în cazul unei conjuncturi speciale.2. dintre care menţionăm:  fondurile proprii sunt reduse şi acest lucru poate determina investiţii mai puţin performante sau limitarea posibilităţilor de investiţii.

 Împrumutul obligatar.  poate fi obţinut pentru diferite necesităţi de resurse financiare.  Leasingul.  prezintă o anumită flexibilitate în funcţie de tipul de credit. Avantajele creditului bancar:  este accesibil în orice moment. în ceea ce priveşte sumele oferite. Dezavantajele creditului bancar:  riscul întreruperii creditării în cazul unei evoluţii defavorabile ale firmei. (31) 1. durata împrumutului.2.1.  Creşteri de capital.Principalele surse externe sunt reprezentate de:  Credite bancare.1.  obţinerea unui credit poate îmbunătăţii imaginea firmei din perspectiva unor potenţiali investitori. programe de finanţare nerambursabile publice sau private). mărimea dobânzilor. Creditele bancare Acestea reprezintă principala sursă de finanţare pentru firmele mici şi mijlocii.  Participarea salariaţilor la profit. etc.  există posibilitatea de negociere a condiţiilor de rambursare.  Finanţarea nerambursabilă (subvenţii guvernamentale. .

ale Guvernului României. rapoarte). 1.  obţinerea cu dificultate a fondurilor prin credite în cazul firmelor noi.1. Dezavantajele sunt reprezentate de:  aceste fonduri sunt greu de accesat.  este necesară urmărirea permanentă a programelor europene. ale USAID.  utilizarea fondurilor este monitorizată cu stricteţe.  trebuie să se realizeze un plan de afaceri care să respecte în totalitate anumite criterii de eligibilitate. Avantajele acestei surse externe sunt:  firma îşi păstrează autonomia şi independenţa financiară.1.2. Împrumutul obligatar . etc. Finanţarea nerambursabilă Acest tip de finanţare este oferit prin programe ale Uniunii Europene. apariţia unor noi obligaţii şi expunerea la noi riscuri (riscul modificării dobânzii. riscul pierderii garanţiei).3. care apoi este evaluat cu minuţiozitate.  nu este necesară utilizarea resurselor proprii sau apelarea la credite.  trebuie să se respecte termenele de depunere a documentaţiei solicitate.2.2.  apariţia unor formalităţi necesare (documentaţii. 1.

emise de o anumită societate si garantată prin creşterii bunăstrării acesteia. condiţiile de rambursare.2. iar la încheierea contractului utilizatorul are dreptul să cumpere acel obiect de investiţii. pentru o perioadă determinată de timp. Acestea nu oferă deţinătorului putere de decizie în firma respectivă şi nici avantaje în cazul Obligaţiunile pot fi de mai multe feluri: negarantate. deschise. în schimbul unei sume denumite rată de leasing. dar pot fi şi bunuri imobile. cu fond de amortizare. cu cupon de reinvestire. (34) 1. Obiectele de leasing sunt în special reprezentate de echipamente de măsură. unelte. faţă de achiziţia de acţiuni.1. bunuri sau ipoteci. asimilabile. înmatriculate. etc.Această sursă de finanţare externă presupune vânzarea publică a unor obligaţiuni şi este o formă a creditului pe termen lung. care nu necesită garanţii materiale şi care prezintă un risc mai mic pentru investitor. . mijloace de transport. Obligaţiunile sunt caracterizate de:     mărimea împrumutului.4. însă finanţatorul îI oferă dreptul de folosinţă a unui bun material. valoarea de emisiune. Obligaţiunile reprezintă titluri de credite pe termen lung. rata dobânzii. (31) Acest tip de finanţare este o alternativă la piaţa creditelor şi acţiunilor. Leasingul Leasingul este o modalitate de finanţare prin care solicitantul nu are calitatea de proprietar al obiectivului de investiţii.

fără a necesita fonduri de investiţii. iar apoi încheie un contract de leasing cu un finanţator).  Leasingul de tip leaseback (atunci când solicitantul este chiar posesorul bunului. care având nevoie urgentă de bani îl vinde unei societăţi de leasing. iar urilizatorul are numai drept de folosire asupra lui). ci numai plata unei chirii.  Leasing financiar (atunci când utilizatorul negociază preţul bunului cu un furnizor. .Leasingul este o operaţiune de finanţare ce permite utilizarea unui bun. iar apoi îl închiriază de la aceasta). Leasingul poate fi de mai multe feluri:  Leasing direct (atunci când finanţatorul este chiar producătorul bunului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful