Syarikat Kopi Tenom

,
Peti Surat 321, Jalan Keningau, 83000 Tenom, Sabah.
Tel : 088-755929 Fax : 088-754351

MINIT MESYUARAT AHLI LEMBAGA PENGARAH SYARIKAT KOPI TENOM SDN BHD

Tarikh Masa Tempat

: : :

15 SEPTEMBER 2007 9.00 pagi Bilik Mesyuarat Utama

Kehadiran :1) EN MUHRIM ZAINOL 2) EN HALIR LABAU 3) EN SOPHIAN KANDAR 4) EN SABARUDDIN PAITA Tidak kehadiran dengan sebab:PENCATIT MINIT PENGERUSI

1

Bhd makluman berkenaan dengan mutu dan kualiti produk syarikat.2 Tuan pengerusi mengucapkan salam sejahtera dan terima kasih kepada semua yang hadir pada pagi ini.2 Pengerusi meminta setiap pengurus membentangkan laporan dari unit masing-masing Pengurus berkaitan dengan permasalahan berikut. Harga yang mahal 2.1 Membentangkan laporan yang diterima dari syarikat ABUYAMIN sdn bhd berkaitan dengan perkara seperti berikut:makluman i. Kenal Pasti Masalah 2. Pendahuluan 1.1 Perkara Catatan/tindakan 1. Beliau juga mahu langkah-langkah segera yang perlu diambil bagi mengatasi masalah berkaitan dengan laporan dari Syarikat ABUYAMIN demi menjaga imej dan nama baik syarikat. Produk kita yang kurang bermutu ii. berkenaan Pengurus operasi melaporkan bahawa sebabsebab terjadinya permasalahan ini adalah Pengurus operasi disebabkan oleh faktor-faktor berikut:i) Bekalan buah kopi yang kurang berkualiti ii) Mesin pengisar kurang efektif a) Bagaimanapun beliau mencadangkan supaya mendapat pembekal yang lebih bermutu. Beliau memaklumkan bahawa mesyuarat ini adalah bagi membincangkan aduan dari Syarikat ABUYAMIN distributor (M) sdn.Bil 1. 2. 2. b) Pengerusi menyerankan agar setiap pembekal hendaklah mempunyai tahap kualiti yang memenuhi piawaian ISO 9001.3 2 .

5 2.2. ii) Membuat pembelian mesin pengisar yang lebih moden. Mesyuarat bersetuju mengambil beberapa Semua pengurus langkah bagi mengatasi semua masalah yang telah dikenalpasti: i) Mencari pembekal buah kopi yang lebih berkualiti. Pengerusi bersetuju dengan cadangan tersebut dan meminta supaya pihak R&D lebih kreatif dalam menghasilkan rasa yang lain dari produk yang terdapat dipasaran.4 Bahagian R&D melaporkan bahawa rasa kopi Pengurus operasi kurang bermutu dan tidak mempunyai kelainan dari produk yang lain. iv) Menjamin kesegaran produk sehingga ketarikh luput. Beliau mencadangkan agar kaedah pembungkusan baru yang lebih moden ditambah dengan warna-warna yang lebih menarik. Pengerusi juga mahu agar kesegaran produk dapat dipelihara hingga ke tarikh luput. Pengurus pemasaran melaporkan bahawa Pengurus kaedah pembungkusan yang kurang menarik Pemasaran menyebabkan pembeli kurang tertarik untuk membeli produk keluaran syarikat. 2.6 3 . iii) Membuat penyelidikan dan kajian untuk menghasilkan rasa kopi yang lebih bermutu dan disukai ramai. Beliau mencadangkan agar syarikat dapat memberikan tambahan bajet supaya unit beliau dapat menjalankan kajian untuk menghasilkan rasa kopi yang lebih bermutu.

Pengerusi juga mengarahkan agar pihak syarikat membalas surat kepada Syarikat ABUYAMIN distributor (M) Sdn.3.1 Pengerusi menyarankan agar segala Makluman perbincangan serta keputusan yang telah dibuat perlu diambil tindakan segera bagi menjamin produk keluaran syarikat tidak menghadapi masalah pada masa akan datang.00 tengahari Disediakan oleh:___Sabaruddin___ (Sabarudin Paita) Pencatit minit Disemak oleh: _______Muhrim____ (Muhrim Zainol) Pengerusi 4 .2 Mesyuarat ditangguh jam 12. Hal-hal lain 3. Bhd serta menyatakan persetujuan dan jaminan yang telah dipersetujui dalam masyuarat kali ini 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful