You are on page 1of 3

MONEDA: CONCEPT, TIPURI DE MONED

Sistemul monetar este astzi esenial pentru orice economie. Cele mai importante componente ale sistemului monetar sunt: banii, modalitile de efectuare a plilor precum i instituiile care susin fluxurile monetare. Ce sunt banii? Semnul monetar sau banul este, n principiu, o crean, transmisibil, emis arbitrar, cu un curs forat i a crui funcie esenial este de a putea fi schimbat pe o anumit cantitate de bunuri i servicii. Rolul monedei (banilor) n cadrul unei economii este pus n eviden prin funciile ndeplinite: Funcia de msur a valorii. Prin aceast funcie, moneda servete la msurarea cheltuielilor de producie i a rezultatelor, la realizarea de calcule economice prin care se stabilete costul activitilor desfurate sau programate a se desfura, se apreciaz eficiena, se determin preul produselor i al serviciilor. Funcia monedei ca mijloc de circulaie . n aceast funcie, moneda servete procesului circulaiei mrfurilor, intervenind n actul de vnzare-cumprare al unei mrfi, ce trece de la productor la consumator n schimbul unei anumite cantiti de moned. Funcia monedei ca mijloc de plat Aceast funcie const n utilizarea monedei pentru achitarea mrfurilor cumprate pe credit, pentru plata salariilor, dobnzilor, chiriilor, impozitelor i taxelor, primelor de asigurri, pentru restituirea mprumuturilor etc. Funcia monedei ca rezerv a valorii n fapt, aceast funcie reprezint o putere de cumprare n ateptare la agenii economici sau populaie. Este vorba de economisirea i acumularea unor sume bneti n vederea unor activiti viitoare sau n scopuri de precauie contra unor cheltuieli neprevzute. Manifestarea acestei funcii se afl, evident, n relaie direct cu evoluia puterii de cumprare a monedei, fenomenul inflaionist afectnd mai mult sau mai puin aceast putere. Funcia de moned universal Moneda este folosit i n cadrul relaiilor economice internaionale la cumprarea de mrfuri i prestarea unor servicii. Monedele folosite cu preponderen n cadrul acestor relaii sunt denumite valute forte, adic acele monede naionale recunoscute pe plan internaional ca mijloc de cumprare, mijloc de plat i de rezerv (dolarul SUA, euro, lira sterlin, francul elveian, yenul japonez etc). Tot n acest sens, se utilizeaz, n prezent, i uniti monetare convenionale - DST (Drepturi Speciale de Tragere emise de Fondul Monetar Internaional), care ns au o circulaie limitat la relaiile dintre bncile centrale ale rilor lumii i ntre acestea i Fondul Monetar Internaional. Pentru ca moneda s-i poat ndeplini rolul i funciile sale este necesar ca aceasta s fie pus n circulaie ntr-un anumit volum i ntr-o structur anume.

Cantitatea de moned existent n circulaie ntr-o economie naional, ntr-un interval de timp dat, constituie masa monetar. Altfel spus, pornind de la funciile monedei, masa monetar reprezint ansamblul mijloacelor de plat i de circulaie, respectiv de lichiditate, existente la un moment dat n cadrul unei economii. Cele mai cunoscute tipuri de moned sunt urmtoarele: 1. moneda fiduciar, compus, la rndul ei, din bancnote i monede metalice, care au denumiri i forme diferite de la o ar la alta, denumit i numerar. 2. moneda scriptural (scriptic sau moneda de cont) este compus din: a. Depozitele la vedere reprezint depuneri de sume bneti n conturi bancare, retragerea acestora putnd fi fcut n orice moment. Agenii economici pot transforma, n orice moment, depozitele la vedere n numerar i invers. b. Depozitele la termen fac parte din categoria monedei scripturale i reprezint sume bneti depuse n conturi bancare pe o anumit perioad de timp, pe baz de contract. Caracteristica lor esenial este faptul c nu pot fi retrase din banc dect cu pierderea dobnzilor i numai dup un preaviz. Sunt constituite din economiile populaiei i rezervele firmelor, ele nu pot fi folosite ca mijloace de plat, au o circulaie lent i poart denumirea de cvasimonede. Cantitativ, moneda scriptural este mai important, cea mai mare parte a tranzaciilor se efectueaz prin intermediul ei. Pentru a asigura o funcionare sntoas economiei naionale, banii trebuie pui n circulaie ntr-o anumit cantitate. Masa monetar format din totalitatea numerarului i a depozitelor bancare la vedere deinute de agenii economici nefinanciari este controlat de Banca Central a fiecrei ri. Cantitatea de bani existent depinde de: volumul de bunuri create, msurate prin Produsului Naional Brut; viteza de rotaie a banilor; nclinaia spre lichiditate a agenilor economici. Viteza de rotaie a banilor este numrul de tranzacii la care particip o unitate monetar n decursul unui an. Se calculeaz cu ajutorul relaiei:

v=

PNN M

unde: v - este viteza de rotaie; PNN este produsul naional net; M masa monetar. Valoarea banilor sau puterea de cumprare a lor reprezint cantitatea de bunuri sau servicii care se pot procura ca o unitate monetar, ntr-o perioad de timp. Cererea i oferta de bani Cererea de bani este generat, n principal, de achiziionarea bunurilor i serviciilor i efectuarea unor investiii. depinde, n primul rnd, de volumul total al schimburilor intermediate efectiv, de moned i de viteza de rotaie a acesteia. n al doilea rnd, cererea de moned este determinat de amploarea creditului de consum, respectiv de raportul ntre vnzrile pe credit (pe datorie) i plile efectuate n contul creditelor ajunse la termenul de achitare (scaden) n perioada corespunztoare Keynes a sesizat trei motive pentru cererea de moned i anume: pentru tranzacii curente; pentru motive de precauie i pentru speculaii. 1. Cererea de bani pentru tranzacii exprim cantitatea de moned necesar plilor curente n vederea acoperirii nevoilor zilnice ale menajelor i ntreprinderilor. Deoarece venitul, ndeosebi salariul este primit periodic, de obicei de dou ori pe lun, iar cheltuielile cu hrana, serviciile, etc. intervin zilnic, fiecare agent economic este obligat s pstreze o sum de bani sub form de numerar, cont curent sau depozite la vedere. Aceast sum de bani este dimensionat n funcie de doi
factori: mrimea venitului i nivelul preurilor. 2. Cererea de bani pentru cheltuieli neprevzute sau n scop de precauie. Att gospodriile ct i firmele doresc s dein bani pentru c exist o nesiguran n ceea ce privete plile viitoare sau ncasrile. Cantitatea de moned cerut n acest scop este, de asemenea, direct proporional cu venitul i preurile. 3. Cererea de bani n scopuri speculative apare datorit posibilitii efecturii unor investiii de portofoliu. Investiia de portofoliu nseamn achiziionarea de aciuni, obligaiuni, bonuri de tezaur sau alte produse financiare n vederea realizrii unui ctig. Pstrarea lichiditii are i dezavantaje n principal datorit pierderii dobnzilor bancare. De aceea, cantitatea de bani cerut de persoane i firme este invers proporional cu dobnda. Costul pstrrii banilor crete odat cu ridicarea ratei comerciale a dobnzilor sau a profiturilor obinute din diferite investiii directe. Oferta de bani. Cantitatea de bani existent n economie sub form de numerar i bani de cont reprezint oferta de bani care este asigurat de Banca Central.

Cauzele care determin creterea ofertei de moned sunt: sporirea cantitii, n expresie valoric, a bunurilor economice supuse vnzrii; acoperirea deficitului bugetului de stat pe calea interveniei bncii centrale, la sesizarea Trezoreriei, care reprezint casierul statului; scderea vitezei de rotaie a banilor; convertibilitatea monedelor strine n moned naional; reinerea din circulaie a unei cantiti de moned de ctre anumii ageni economici sau populaie.
Numerarul, constituit din bancnote i monede este emis de o singur banc care reprezint autoritatea monetar a naiunii, Banca Central (de Emisiune). Bncile comerciale modific mrimea monedei scripturale prin intermediul creditelor pe care le acord. Banca central controleaz masa monetar prin mai multe instrumente: baza monetar, deoarece este singura abilitat s emit numerar; rata rezervelor obligatorii ale bncilor; rata scontului; operaiuni de open-market. a. cand sunt prea muli bani n circulaie, Banca Central controleaz riguros emisiunea de numerar, mrete rata rezervelor bncilor, sporete rata scontului i vinde obligaiunile de stat. b. cand se dorete s aplice o politic de expansiune, Banca Centrala procedeaz la emisiune de numerar, cumprare de obligaiuni de stat, micorarea ratei scontului i a ratei rezervelor bncilor.