You are on page 1of 29

El Renaixement

Per Guifr Pons Petrus

El Renaixement

s el perode histric que va des de finals del segle XIV fins la primera meitat del segle XVI.

Sorgeix a Itlia, i des dall sescampa per tota Europa.

Es diu Renaixement perqu desprs de lEdat Mitjana, on hi havia molta pobresa, Europa va experimentar un fort creixement, tant econmic com artstic i cultural.

La pintura en el Renaixement

En aquesta poca es perfecciona ls de la perspectiva per representar la profunditat i la proporci dels objectes tal com els veim.

Tamb sestudia molt lanatomia del cos hum i el seu moviment.

El naixement de Venus
Boticelli

Leonardo Da Vinci

(1452-1519) Pintor, escultor, arquitecte, cientfic i inventor. s un dels grans genis de la histria. Va nixer a Vinci, molt a prop de Florncia. Entre les seves obres destaquen Lltim sopar i La Gioconda, tamb coneguda com la Mona Lisa.

Lltim sopar

La Gioconda (Mona Lisa)

Lhome de Vitruvi. Representa les proporcions perfectes del cos hum.

Les mquines de Leonardo

Leonardo va dissenyar tamb mquines que es consideren precursores de molts invents moderns, com cotxes, bicicletes, vaixells a motor, avions i fins i tot un helicpter.

Va ser el primer en dissenyar instruments amb els quals lhome algun dia seria capa de volar.

Mquina voladora: Leonardo va dissenyar unes ales per volar semblants a les de les rates pinyades. Estaven fetes amb llenya i bamb.

La bicicleta

Lautombil: aquesta mquina t tres rodes i una espcie de tim per guiar-la. Es mou mitjanant una estructura de palanques i molles.

Brunelleschi
1377-1446

Va ser el gran arquitecte del Renaixement de Florncia.

La seva obra mestra va ser la cpula del Duomo (catedral Santa Maria del Fiore).

Miquel ngel
1475-1564. Escultor, pintor, poeta i arquitecte Va pintar la Capella Sixtina.

Entre les escultures destaquen el David i la Pietat.

Giovanni Pierluigi daPalestrina


1525-1594. s el gran compositor del Renaixement. Te molta influncia en la msica religiosa posterior. Destaca entre la seva obra lStabat Mater.
http://www.youtube.com/watch?v=tQl3spI1olU

El comer

Al Renaixement van augmentar els intercanvis comercials entre pasos, els viatges i les comunicacions. Es van descobrir nous territoris com Amrica. A les ciutats es van formar els gremis: potents associacions dartistes, artesans i comerciants que establien com calia treballar i a quins preus es podia vendre. Socupaven dorganitzar el transport dels productes entre les ciutats i els estats.

Cincies

En el segle XVI es van comenar a fer experiments cientfics per controlar la validesa de les teories sobre la natura de lhome i de lunivers.

Aquests estudis van suposar grans progressos en el camp de lanatomia, lastronomia, la medicina i la qumica.

Invencions

La invenci ms important del Renaixement va ser la impremta, que es va desenvolupar a Alemanya, a mitjan segle XV. La impremta va permetre produir molts exemplars de llibres en pocs dies i amb uns costos molt limitats. A va facilitar la difusi de les idees i afavor el progrs i les invencions en tots els camps del saber.

Fi