ABUZUL IN FAMILIE.

FORME PRINCIPALE DE COMPORTAMENT ABUZIV Abuzul reprezinta folosirea excesiva, fara masura, a unor prerogative, in asa fel incit actul respectiv devine o fapta ilegala. Daca se admite, de exemplu ca printre prerogativele unui parinte se numara si dreptul de a pedepsi fizic pe copil, abuzul este echivalent cu depasirea acestei prerogative, in asa fel incit provoaca daune copilului insusi. In cazul partenerei de cuplu, de asemeneea, drepturile sotului manifestate excesiv pot genera, adeseori, abuzuri. Abuzul, mai poate semnifica (in linba engleza) si maltratare, molestare, agresiune, violenta. Este greu de surprins foarte precis limita de la care un act de pedepsire fizica a copilului devine abuz cu consecinte nocive pentru sanatatea si educatia sa. Abuzul emotional pe care partenerul de cuplu il exercita asupra partenerei de cuplu constituie o forma de violenta pe care multe femei o considera chiar mai rea decit violenta vizica ca atare si care nu este inclusa in nici o categorie juridica. Persoanele violente manifesta asupra partenerilor o serie de comportamente agresive repetitive (rareori violenta se manifesta intr-un singur incident), in forma unor combinatii de acte coercitive sau de atac de mai multe tipuri: fizic, sexual, psihic, precum si coercitii economice si izolare sociala. Cind spunem abuz ne referim la acele comportamente reprobabile, care se repata. Intotdeauna cind facem evaluarea violentei si abuzurilor domestice, trebuie sa aflam daca s-au produs si in antecedente, cu ce frecventa, cit de grave, ce fel de comportamente. Evaluarea este absolut necesare pentru identificarea si evaluarea riscului si periculozitatii asupra victimei, etapa importanta pentru documentarea cazului si a planului de interventie. Notiunea de abuz desemneaza, folosirea excesiva, fara masura a unor prerogative, incit actul respectiv devine ilegal. De exemplu daca in prerogativele unui parinte intra si pedepsirea copilului, depasirea limitelor acestor prerogative devine abuz. Abuzul nu se refera numai la abuzul fizic. Limitele de la care un act devine abuz sunt greu de stabilit. Uneori, abuzul emotional poate fi o forma de violenta considerata de mai multe femei chiar mai rea decit abuzul fizic. Conform Correctional Service Canada, (l998, pg 3-4) precum si Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, 2003, pg 9-12), un comportament abuziv poate lua urmatoarele forme: • Abuzul fizic, include comportamente de tipul: loviri cu palma si piciorul sau pumnul; imbrincit, tras de haine, de par; zgiriere; ruperea oaselor, arsuri,

acolo unde sunt extinse cutumele de inferioritate a femeii fata de . haita. arme de foc). sadism. in unele culturi sunt extrem de extinse violurile si mutilarile genitale. ii retrage accesul la banii pentru mancare sau o infometeaza. este o forma a violentei domestice.62). Din aceasta categorie de abuzuri. Violul marital devine abuz in momentul in care reprezinta o practica aplicata partenerei de catre agresor. Violul marital se asociaza frecvent cu consumul de alcool. ii critica sexualitatea. tarfa. Este considerata o tehnica de manipulare. omorarea animalelor domestice. handicapata nebuna. pentru alte tipuri de relatii sexuale obtinute fara consimtamant.etc. isterica. aruncarea de obiecte si folosirea armelor albe sau de foc.rasucirea bratelor. 60% dintre agresorii care comit fapte violente asupra sotiilor. scursura. o categorizeaza ca frigida. o trateaza ca pe un obiect sexual. Acest tip de comportament este folosit pentru supunerea victimelor. la sistem. Alte exemple de comportamente care insotesc abuzul sexual sau reprezinta abuz sexual: glume deocheate. cu arme (cutite. foloseste obiecte sau arme in actele sexuale. daca relatiile dintre parteneri sunt oficializate si viol general. Are efecte extrem de rapide in situatia in care persoana este izolata si nu are acces la resurse din afara. este perceputa ca lipsita de satisfactie. Contactul sexual fara consimtamint este considerat viol marital. Atacurile pot fi amenintari la integritatea corporala. manifesta gelozie extrema. agreseaza si pe copii. statisticile inregistreaza cele mai multe raportari. „Abuzul sexual este orice contact sexual nedorit de catre partener. negarea trebuintelor de baza. O mare parte a victimelor sunt amenintate cu moartea. Violenta fizica se poate solda cu moartea si deseori duce la vatamari fizice grave. tirfa. Etichete puse de agresori victimelor sale: femeie proasta. o forteaza sa intretina relatii sexuale cu el sau cu alti barbati. distrugerea bunurilor din casa. Apare adeseori in cazul partenerilor care comit violente fizice. frigida. l99l. secatura. • Abuzul sexual. neajutorata. de spargere a rezistentei victimei. izbirea victimei de pereti sau mobila.topoare. Multi barbati continua sa creada ca au dreptul nelimitat de a avea contact sexual cu sotiile lor” (Family Violence Professional Education Taskforce. p. mama denaturata. a mobilei. privarea de somn sau alimentatie: nu o lasa sa doarma. amenintare sau constrangere. Victima este tratata ca un obiect. in asa fel incat agresorul crede ca violenta lui este justificata. dar si un procedeu de „dezumanizare” a victimei. ca metoda in tehnicile de interogare de subiecti rezistenti si de catre liderii unor secte pentru crearea unei dependente fizice foarte mari si supunerea elementelor recalcitrante. prin aplicarea unui grad de forta.

jigniri (referitoare la aspectul fizic. o ameninta ca o omoara sau se sinucide. o face sa se simta rau. da vina pe ea pentru abuzul petrecut. Abuzul emotional este folosit in manipularea si controlul partenerului. pentru persoana abuzata. o face sa se simta prost de felul cum arata. Exemple de abuz emotional: o umileste. de obicei sexual si casnic. are consecinte grave pe termen lung. Este factor central in abuzul intrafamilial. cu cine se intilneste. o face sa se simta vinovata pentru copii. • Abuzul economic. Include: interzicerea angajarii sau gasirii unei slujbe in afara casei si castigarea unui venit care sa-i confere femeii independenta. o controleaza prin amenintari si constringeri. controleaza ce face ea.). inutil. care pot indica existenta sau potentialul de violenta domestica. fara consultarea ei. Include abuzul verbal: comentarii umilitoare. Efectul este cumulativ in timp. In general acest tip de abuz spune : esti nebun. Coruperea. relativ la propia persoana. de ceea ce face si cum se exprima. Ignorarea. insulte. anormala. pg 64) Exemplu: Un barbat interzice femeii sa lucreze sau daca o face ii cere salariul. neincredere in sine si sentimente de neajutorare care o impiedica mult timp sa incerce iesirea din relatia abuziva. gospodina etc. Izolarea. defineste rolurile de masculin si feminin in familie. mancare. Terori zarea. prost. scaderea in timp a stimei de sine. nu-i permite accesul la veniturile familiei si nici nu o informeaza referitor la acest lucru. l99l. cuprinde degradarea continua si umilirea partenerului (este numita proasta. Exploatarea. o controleaza prin copii.barbati. spune ca abuzul nu s-a intimplat. Forme de Abuz emotional: Respingerea. ce citeste si unde se duce. nu o lasa sa gaseasca sau sa pastreze o slujba. sotie. urata. inferioritate. Amenintarile cu violenta fizica si izbucnirile verbale violente induc in victima sentimente de teroare. Family Violence Professional Education Taskforce. neeacceptarea participarii ei la decizii referitoare la cheltuirea banilor. ii spune ca e nebuna. mama denaturata) sau alte apelative de acest gen. cu cine vorbeste. rolurile de mama. foloseste gelozia ca justificare pentru actiunile sale. refuza sai dea bani pentru necesitatile de baza (haine. nu-i permite sa faca ceva fara aprobarea sa. o face sa se simta vinovata. infidela. • Abuzul emotional. ia singur decizii majore. apare atunci cind barbatul are control total asupra resurselor financiare. incompetenta. o minimalizeaza reneaga si invinovateste. Ea poate ii cere bani pentru a cumpara cele necesare si i se da o suma .

inteligenta sa. la masina etc). sexualitatea. aspectul. incuierea sa in afara casei. glume. acuzatii de infidelitate. Include abuz verbal in fata altor persoane. telefoane la serviciu si prieteni pentru a o controla. interzicerea accesului la tetefon. izolarea prin denigrare in fata prietenilor si a familiei. . criticism. Apoi este criticata ca a gestionat cu incompetenta suma alocata. ceea ce o duce la evitarea contactelor sociale pentru a nu-si infuria sotul. Este una din cauzele cele mai frescvente care duc la izolarea victimei si incapacitatea ei de a iesi din situatia de violenta. referiror la greutatea femeii. comportamente de control (urmarirea ei la serviciu. • Abuzul social.insuficenta. umiliri. Rezultatul este umilirea publica a femeii si izolarea sa de prieteni si membrii familiei sale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful