3D

Scurt istoric Ideea de a face filme tridimensionale a apărut încă de la începuturile industriei cinematografice acum mai bine de o sută de ani. Totuşi, componentele tehnice de care era nevoie pentru a proiecta un film 3D nu au apărut decât în anii 20 ‫ۥ‬Iar popularitatea filmelor tridimensionale a atins apogeul abia în anii 50 ‫ۥ‬consideraţi epoca de glorie a producţiilor 3D. Cel care a deschis drumul către filmele 3D a fost inventatorul britanic Charles Wheatstone care a construit în 1840 primul stereoscop, un aparat care afişa imagini 3D statice. Până la următoarele inovaţii au mai trecut zeci de ani, şi abia în 1895, unul din pionierii fotografiei, francezul Louis Ducos du Hauron a creat prima imagine tridimensională, prin suprapunerea a două imagini. În aceeaşi perioadă, William Friese-Greene, un fotograf britanic totodată şi inventator, a fost primul care a realizat imagini în mişcare tridimensionale; cele două imagini erau proiectate unele lângă celelalte pe ecran, fiind unite de un stereoscop.Momentele cheie ale filmului 3D: În 1922 – filmul "Puterea dragostei", a fost primul film 3D, a utilizatbanda dublă pentru proiecţie şi ochelarii stereoscopici. Premiera a avut loc la cinematograful Hotelului Ambassador din Los Angeles, pe 27 septembrie şi folosea un sistem dezvoltat de Robert F Elder. În 1952 - primul film color cu imagini tridimensionale,"Bwana Devil". Între 1952-1955 - s-a realizat o listă lungă de lansări de filme 3D incluzand "Creatura de la Laguna Neagra", unul dintre cele mai celebre filme 3D din toate timpurile. Această perioadă mai este numită şi „epoca de aur a filmelor 3D; a luat sfârşit din cauza cheltuielilor prea mari. Cele două proiectoare folosite pentru fiecare vizionare au condus la dublarea costurilor, iar spectatorii se plângeau de durerile de cap cauzate de acest sistem. În 1986 - filmul 3D "Transitions" a fost creat pentru expoziţia din 1986 de la Vancouver şi a rulat în primul cinematograf permanent IMAX 3D. În 1998 - videoclipul "Psycho Circus" al celebrei formaţii Kiss a apărut pe caseta VHS, 2

3D anaglyph este obţinut de obicei prin filtre de culoare roşu şi cyan."Chicken Little" devine primul film 3D filmat digital."The Polar Express". În 2009 – tehnologia 3D atinge audienţe foarte mari la nivel global. Roşu rămâne însă culoarea de bază. Imaginea este dublată şi suprăpusă cu un mic decalaj de obicei de la stângă la dreapta. Se ia imaginea şi se prelucrează într-un program de editare a fotografiilor (exemplu: Photoshop). a rulat pe primul ecran IMAX pentru animaţii 3D. primul film animat de lung metraj 3D. Imaginea 01: Modele ochelari 3DÎn acest caz modalitatea de a crea o imagine 3D este destul de simplă. se mai folosesc şi verdele în loc de cyan sau chiar culoarea albastra. Se prelucrează imaginea pentru ochiul stâng cu un filtru de culoare roşie şi cea pentru ochiul drept cu un filtru de culoare cyan.împreună cu ochelarii pentru 3D. astfel oferind o experienţă mai puţin plăcută utilizatorului. culorile reproduse fiind mai şterse. 3 . pentru tehnologia anaglyph. cel mai de succes film 3D din toate timpurile şi. Dezavantajul acestei tehnologii îl reprezintă claritatea mai scăzută a imaginii. există însă o gamă mai vastă de culori şi modele de ochelari (Imaginea 01). Prin folosirea ochelarilor coloraţi creierul va percepe zonele filtrate ca şi complementare. În 2004 . pelicula cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei. totodată. Tipuri de obţinere a efectului tridimensional există două tipuri mai cunoscute de 3D: anaglyph şi stereoscopic. James Cameron obţine recunoaşterea mondială cu "Avatar". În 2005 . creând astfel o imagine tridimensională.

despre modul de funcţionare al acestora. Illustration 1: Cum se formează imaginea stereoscopică Probabil că marea majoritate dintre dumneavoastră au fost măcar o dată la cinema să vadă un film 3D. verde şi albastru.Ochelarii 3D stereoscopici Ochelari 3D red-cyanÎn ultimul timp numărul filmelor 3D a crescut simţitor. pentru ochiul drept. pentru ochiul stâng şi azuriu (o culoare între albastru şi verde). Sau poate aţi cumpărat o pereche de ochelari 3D de pe internet sau din magazin şi aţi văzut diverse poze 3D (modificate în acest sens) şi destinate vizualizării lor cu acest tip de ochelari. Lentila roşie lasă să treacă doar culoarea roşie. Ochiul uman este sensibil la trei culori de bază: roşu. pe când cea azurie (cyan) blochează 4 . Ochelarii 3D au în componenţa lor două lentile din plastic sau sticlă de culori diferite şi o ramă care este de cele mai multe ori din plastic sau carton. la fel ca şi vânzările de ochelari stereoscopici (cu ajutorul cărora pot fi vizionate acestea). Culorile cele mai des întâlnite la fabricarea lentilelorsunt roşu. În continuare. avantajele şi dezavantajele diferitelor tipuri de ochelari 3D.

Părţile imaginii care conţin alte culori sunt percepute la fel de ambii ochi. Imaginea văzută prin lentilă roşie este percepută de obicei în ceaţă şi implică şi o ajustare de dioptrie cu + 0. Dezavantajul major al ochelarilor 3D stereoscopici este reprezentat de anularea majorităţii culorilor din filmul sau imaginea observată. creierul percepându-le ca pe o singură imagine. Creierul amestecă cele două imagini şi interpretează diferenţele cafiind rezultatul diferitelor distanţe.5 care deranjează spectatorii. Efectul 3D general este mai subtil deoarece imaginile sunt create folosind o bază stereo mai apropiată (distanţa dintre lentilele camerei foto/video folosite este mai mică). O tehnică compensatorie cunoscută ca şi /metoda anacromă/. prin această metodă nu pot fi reproduse foarte bine toate culorile. atunci când sunt vizualizate folosind ochelarii stereoscopici. O imagine anaglifă este formată din două imagini identice suprapuse una peste cealaltă. iar imaginea poate dăuna spectatorilor şi poate produce ameţeli sau greaţă. În plus. Avantaje şi dezavantaje: Ochelarii cu lentile colorate sunt dăunători. diferenţa între acestea fiind reprezentată doar de unghiul de focalizare. Imaginile sunt şi ele modificate astfel ca în final să aibă o calitate superioară chiar şi atunci când sunt vizionate fără ochelari. respectiv verde. numărul de culori vizibile folosind această tehnică este de trei ori mai mare. ochiul acoperit cu lentila roşie vede părţile roşii ale imaginii ca fiind albe şi pe cele azurii ca fiind negre. Imaginile anaglife sau stereoscopice sunt folosite la producerea efectului 3D.culoarea roşie şi lasă să intre culorile albastru şi verde. verdele vegetaţiei şi nuanţa pielii. Ochiul acoperit cu lentila azurie vede exact opusul. Spre exemplu. astfel creându-se o imagine stereografică normală. rolul ochelarilor 3D este de a uni cele două imagini. foloseşte lentile mai transparente şi deci mai puţin colorate. în mod special albastrul cerului. Astfel. 5 . Pentru anumite filme mai sunt folosite şi lentile de culoare purpurie (magenta). Astfel.

Aici intervin ochelarii: filtrul fiecărei lentile blochează lumina polarizată în direcţia opusă. Acest lucru se întâmpla deoarece filmele 3D destinate ochelarilor polarizaţi proiectează de fapt două imagini – una pentru ochiul stâng şi una pentru ochiul drept. până când aţi ales să folosiţi ochelarii. imaginile proiectate erau înceţoşate.Ochelarii polarizati Dacă aţi fost la cinema pentru a viziona Avatar. acest lucru cauzând apariţia unor dungi negre. înseamnă că aţi folosit deja tehnologia ochelarilor polarizaţi. 6 Illustration 2: Ochelari polarizati . ochelarii polarizaţi sunt ideali pentru vizionări 3D destinate audienţelor mari. care pot fi deranjante pentru utilizatori. rezoluţia imaginii este efectiv înjumătăţită. foarte subţiri. astfel fiind creată dimensiunea specifică filmelor 3D. Fiind relativ ieftini. tehnologia de polarizare se potriveşte mult mai bine televizoarelor LCD decât plasmelor. În plus. datorită problemelor legate de costuri şi intensitatea luminii. Dacă vă aduceţi aminte. Deoarece polarizarea presupune că fiecare ochi să vizualizeze doar jumătate din pixelii afişaţi pe ecran. Alice în Ţara Minunilor sau orice alt film 3D. în speţă filme şi evenimente sportive în baruri sau locuri publice.

şi anume înjumătăţirea rezoluţiei. un compromis acceptabil în comparaţie cu preţul. Polarizarea liniară filtrează imaginea în componente orizontale pentru un ochi şi verticale pentru celălalt. în eventualitatea în care se doreşte vizionarea dintr-un anumit unghi(de ex. 1080p. se recomandă că cei liniari 7 . care pe bazează pe FPR(film patterned retarder). Există o diferenţa pentru cel ce trăieşte experienţa dar momentan este neglijabilă. oferind însă aceeaşi rezoluţie că cei activi. Până când vor apărea ochelari polarizaţi circular şi pentru televizoare. Avantajul aparţine polarizării circulare. Asta cauzează ceea ce a devenit şi cel mai mare reproş adus ochelarilor pasivi. modul de implementare fiind cel care face diferenţa: polarizaţi liniar sau polarizaţi circular. nu succesiv că la cei activi. însă o fac doar pe jumătate. În ochelarii pasivi actuali.Ochelarii polarizaţi sunt cei pe care îi purtăm atunci când mergem la cinema. Astfel o imagine 1920 x 1080 în 2D va fi vizualizată în 3D că 1920 x 540. şi cei de la Samsung au semnat un parteneriat cu cei de la Real3D pentru a întroduce o nouă tehnologie pasivă(RDZ) care să rivalizeze cu cea a sud-coreenilor. pentru alţii. De curând. O diferenţa destul de mare pentru unii. ci doar în câteva cinematografe. ambii ochii văd imaginea simultan. care îi promovează că reprezentând experienţa Cinema 3D acasă. care permite un unghi de viziualizare 3D superior. spre deosebire de cea circulară care filtrează în sau contra sensului acelor ceasornicului. întins în pat). aceştia devin din ce în ce mai populări şi în HDTV-uri datorită suportului agresiv al celor de la LG. necesitând un proiector aparte şi un filtru similar. din moment ce ochelarii polarizaţi circular nu se găsesc disponibili în HDTV-uri. Chiar şi ochelarii polarizaţi sunt de 2 feluri. Fără baterii sau LCD-uri pe post de lentile.

încă o pereche de ochelari destinaţi televizorului. poate fi un factor de stres. întreruperile sunt imperceptibile. problemă ochelarilor de vedere rămâne una actuală pentru acest mediu. pe măsură ce tehnologia avansează. 8 .să fie folosiţi cu lentilele paralele cu ecranul. ochelarii fiind sincronizaţi râţei de refresh a televizorului. Pe cât de încântătoare pare experienţa 3D momentan. experţii din industrie preconizează că preturile acestui tip de ochelari să scadă considerabil. În plus. ochelarii shutter sunt destul de grei. fără a reduce din numărul de pixeli sau lumini. care funcţionează prin recepţionarea semnalelor de la televizor şi creează senzaţia 3D prin blocarea concomitentă a lentilelor. Totuşi. iar perechea optimă în ceea ce priveşte greutatea şi confortul mai durează până să apară. Tehnologia folosită pentru ochelarii shutter permite o stereoscopie bogată. există un dezavantaj: ochelarii trebuie să fie conectaţi la televizor şi au costuri de producţie relativ mari. De exemplu. Ochelarii de tip shutter (electronici) În prezent. Deoarece raţă de refresh are valori cuprinse între 240 şi 480 pe secundă. Însă. pentru utilizatorii care poartă deja ochelari de vedere. aproximativ toate televizoarele 3D de pe piaţă folosesc tehnologia ochelarilor shutter.

Ochelarii cu lentilă obturatoare Această tehnologie a ajuns să fie promovată direct pe piaţa IT de una din cele mai importante companii din domeniu. Acestea blochează alternativ lumina către fiecare ochi şi sunt sincronizaţi cu calculatorul. această tehnologie necesită un monitor special. în sincronizare perfectă cu ochelarii. iar frecvenţa standard a imaginii oferite de PC este de 60 Hz. Ea are la bază o pereche de ochelari a căror lentile sunt de fapt panouri LCD. Pentru că fiecare cadru trebuie afişat de două ori. Illustration 3: Ochelarii cu obturator de la Nvidia şi dispozitivul de sincronizare Folosirea acestor ochelari este similară cu acoperirea pe rând a fiecărui ochi cu mâna. Placa video afişează alternativ cadrele pentru fiecare ochi. şi anume Nvidia. El trebuie să funcţioneze la 120 Hz şi pe piaţă au început deja să apară câteva modele. Jocurile pot fi uşor modificate pentru a suporta 9 .

creierul reconstituite imaginea 3D ca şi cum telespectatorul ar privi scena originală. aceasta fiind explicaţia faptului că există atât de puţine filme 3D disponibile pe piaţă. Cum funcţionează televizorul 3d? Pentru a putea reda imagini 3D este absolut necesar ca scenele să fie filmate cu două camere 3D plasate în două locuri diferite.500 lei. partea de filme nu este momentan acoperită. iar filmul trebuie creat în standard 3D încă de la început.800 lei. aceasta fiind explicaţia faptului că există atât de puţine filme 3D disponibile pe piaţă. iar unele persoane nu-i pot suporta aproape deloc. iar imaginile din partea dreaptă la ochiul drept al telespectatorului. De aceea. în acelaşi timp şi la câţiva centrimetri distanţă. este de aproximatic 2. Provocarea pentru tehnologie este livrarea a două imaginii distincte în acelaşi timp. Din păcate. 10 . Ochii se resimt după mai bine de o oră de purtare a ochelarilor. jocuri 3D. sunt necesare camere 3D speciale. Pentru a putea reda imagini 3D este absolut necesar ca scenele să fie filmate cu două camere 3D plasate în două locuri diferite. preţul sistemului format din ochelari şi monitor este de aproximativ 1. însă pentru filme este necesară filmarea cu două camere. pe birou. Apoi. Se poate spune că pentru utilizatorul de rând aceasta este cea mai accesibilă metodă de-a avea acasă. sunt necesare camere 3D speciale. O dată ce imaginile sunt captate din două locuri diferite. iar filmul trebuie creat în standard 3D încă de la început. De asemenea.tehnologia 3D Vision. însă preţul unui model ieftin. în acelaşi timp şi la câţiva centrimetri distanţă. Doar filmele în format special pot fi vizualizate cu 3D Vision. este necesar ca imaginile filmate în partea stângă să ajungă la ochiul stâng. De aceea. În locul monitorului poate fi folosit şi un proiector DLP. cu rezoluţie de doar 1024x768 de pixeli. alte condiţii fiind folosirea unei plăci video Nvidia şi rularea titlurilor care suportă această tehnologie.

pentru că are un unghi îngust de vizionare. experienţa 3D este percepută ca pe unul cu 50 Hz. De aceea. este suportată şi de formatul Blu-ray 3D şi se bazează pe alternarea rapidă a imaginilor din stânga şi din dreapta. în propria casă. De asemenea. pentru că următoarea imagine este destinată numai ochiului drept. dar cu polarizarea luminii diferită. ceea ce face posibilă experienţa 3D pentru mai mulţi oameni. Dacă aceasta alternare a imaginilor se petrece de cel puţin 48 de ori pe secundă. televizoarele Philips Full HD 3D Ready sunt dotate cu tehnologie LED (seriile 8000 şi 11 . Această tehnologie este folosită în principal în cinematografe. pentru că aceştia trebuie să obtureze vederea ochiului drept când este afişată imaginea pentru ochiul stâng şi în câteva milisecunde să obtureze vederea ochiului stâng.În acest moment există trei tehnologii 3D folosite: in cinematografe. creierul uman va percepe imaginile ca fiind redate în acelaşi timp şi va crea experienţa 3D. luminozitatea imaginii şi rata de împrospătare scad cu 50% în cazul utilizării conţinutului 3D. scintilaţiile fiind astfel mult mai vizibile pentru privitor. dar aceştia oferă un unghi de vizionare mult mai larg. Philips a dotat cu tehnologie 3D numai televizoarele cu 200 Hz (seria 8000) şi 400 Hz (seria 9000 şi Cinema 21:9 Platinium). Şi această tehnologie obligă consumatorul să poarte ochelari. Tehnologia 3D folosită la televizoarele Philips destinate consumatorilor. respectiv 200 Hz. ambele imagini sunt redate în acelaşi timp. pe televizoare 3D destinate consumatorilor şi display-uri 3D destinate urzului profesional. Prima foloseşte imagini polarizate. dezobturând vederea ochiului drept. care redau o experienţă 3D din punct de vedere a luminozităţii imaginii şi ratei de împrospătare similară televizoarelor cu 100 Hz. Privitorul poartă ochelari pasivi. La nivelul percepţiei. Aceasta înseamnă că pe un televizor cu 100 Hz. Ochelarii trebuie să fie activi (cu propria sursă de energie furnizată de baterii) şi complet sincronizaţi cu ecranul.

Pentru experienţa 3D nu este nevoie de ochelari. După succesul iniţial în cinematografe. televiziunea în trei dimensiuni poate fi urmărită şi fără ochelari. Televizoare 3D fara ochelari Filmele şi programele de televiziune în 3D sunt posibile doar cu ajutorul ochelarilor speciali – sau cel puţin aşa era. Televizorul are o suprafaţă specială. 12 . conform revistei Hi!tech. formată din mici lentile prismatice care deformează fiecare pixel în parte ce formează imaginea. creându-se un efect tridimensional.9000) ceea ce înseamnă o luminozitate mai bună şi mai puţine scintilaţii pentru ochii telespectatorilor. tehnologia 3D a fost prezentată drept viitorul sistemelor de home cinema. fiind. Cadrele plenoptice (în câmp luminos) pot aduce o revoluţie în acest domeniu susţine un grup de cercetători de la Universitatea Johannes Kepler din Linz. în acelaşi timp. Tehnologia foloseşte un principiu similar cu cel al cărţilor poştale 3D. perspective ce sunt apoi suprapuse de creierul privitorului. cea mai avansată. Cea de-a treia tehnologie 3D folosită la display-urile profesionale se bazează pe un sistem autostereoscopic. fiind posibilă pentru mai mulţi privitori în acelaşi timp. în prezent. Însă după aceea a devenit clar că pentru mulţi nu este tocmai plăcut să stea în faţa televizorului cu o pereche de ochelari pe ochi. Din păcate. din unghiuri de vizionare diferite. perspective diferite ale aceleiaşi imagini pentru ochiul drept şi cel stâng. În prezent. în mod simultan. transmiţând astfel. construcţia acestui tip de monitor este foarte scumpă. dar şi cea mai scumpă tehnologie 3D. Imaginile 3D se realizează printr-un sistem patentat format din lentile lenticulare asamblate în partea superioară a panoului LCD care proiectează imagini diferite pentru ochiul stâng şi drept.

De cealaltă parte. 13 . în timp ce cealaltă permite trecerea luminii dinspre televizor. o lentilă a ochelarilor devine opacă. câte o imagine pentru fiecare ochi. experţii în calculatoare au dezvoltat o metodă de procesare a câmpurilor de lumină. Televizorul 3D emite două imagini diferite în acelaşi timp şi nu în alternanţă rapidă ca în cazul primei tehnologii descrise. Televizoarele 3D care sunt însoţite de aceşti ochelari speciali emit cele două imagini necesare pentru formarea perspectivei 3D într-o succesiune rapidă – de cel puţin 60 de ori pe secundă. Din acest motiv. susţin cercetătorii de la Universitatea Johannes Kepler (JKU) din Linz. Aceştia sunt ochelarii 3D activi sau “shutter glasses”.Dezavantajul acestor ecrane ‘autostereoscopice’: telespectatorii sunt limitaţi la un câmp vizual foarte îngust. Pe de altă parte. iar cealaltă jumătate pe cea verticală. experţii consideră că telefoanele mobile reprezintă cea mai potrivită piaţă pentru această tehnologie. Situaţia nu stă chiar aşa. televizoarele 3D ce folosesc tehnologie de polarizare apelează la două lungimi de undă diferite ale luminii. Se pare atunci că nu ne putem bucura de imagini 3D fără ochelari. Un transmiţător cu infraroşu menţine ochelarii sincronizaţi cu alternarea imaginilor de pe televizor. Există desigur dezavantaje şi în acest caz. Rezoluţia imaginii este înjumătăţită din moment ce jumătate dintre pixeli trebuie să formeze imaginea orizontală. Astfel. Aici. În prezent este posibil să ne bucurăm de imagini 3D de înaltă calitate cu ochelarii special concepuţi în acest scop. ochelarii permit trecerea luminii polarizate orizontal printr-o lentilă şi respectiv a luminii polarizate vertical prin cealaltă lentilă. ochelarii polarizaţi sunt mai ieftini decât ceilalţi. Pentru a se asigura că fiecare ochi percepe doar imaginea pe care trebuie să o perceapă.

câmpurile de lumină vor permite reprezentarea de conţinut tridimensional pentru oricât de mulţi privitori şi fără a avea nevoie de ochelari 3D. Coordonatele tipice ale imaginilor bidimensionale sunt suplimentate cu coordonate bidimensionale de direcţie. la fel cum sunt postprocesate imaginile 2D în prezent. Rezultatul este o imagine reprezentată în patru dimensiuni. este necesară post-procesarea digitală a câmpurilor de lumină. În cadrul generaţiei următoare de tehnologii pentru ecrane.Noi camere video folosesc nişte elemente optice speciale (aşa cum sunt matricele de microlentile) pentru a obţine informaţia cu privire la direcţia luminii. Însă înainte ca acest lucru să fie posibil. Illustration 4: Televizor 3D autostereoscopic de la Philips 14 .

Altfel. Aceste televizoare sunt folosite exclusiv în industria publicitară şi au apărut chiar şi prin mall-urile şi magazinele din ţara noastră. oferindu-le acestora posibilitatea de a vizualiza mii de videoclipuri 3D în format stereoscopic. folosind sistemele desktop sau notebook compatibile cu tehnologia NVIDIA 3D Vision.Televizoare autostereoscopice Sunt singurele dispozitive la care poţi să te uiţi fără ochelari şi să percepi o adâncime de câmp a imaginii. 15 . Tehnologia NVIDIA 3D Vision este disponibilă pe YouTube NVIDIA anunţă disponibilitatea tehnologiei 3D Vision pentru utilizatorii YouTube. Marele avantaj al acestei metode este acela că nu necesită ochelari speciali. Pe ecran sunt dispuse lentile verticale subţiri care măresc anumite imagini în funcţie de unghiul din care sunt privite. ‘Firefox. VP of Products la Mozilla. oferă o experienţă vizuală 3D cu adevărat impresionantă. televizoarele autostereoscopice au dimensiuni limitate. pentru videoclipurile bazate pe standarde deschise. Tehnologia 3D Vision de la NVIDIA este un exemplu bun pentru experienţa bogată pe care Firefox-ul o oferă aplicaţiilor de pe Internet prin viteza şi puterea de procesare vizuală’. precum HTML5′. împreună cu tehnologia 3D Vision. alături de cea mai recentă versiune a browser-ului Mozilla Firefox. unghiuri de vizibilitate relativ înguste şi pot da dureri de cap celor care le privesc. Nu mai vorbim de faptul că preţul este cu mult peste ce şi-ar putea permite un utilizator de rând. Principiul de funcţionare este similar cu cel folosit pentru fotografiile care se schimbau atunci când te uitai dintr-un alt unghi la ele. dar şi Firefox (versiunea 4 sau mai recent). oferind percepţia de adâncime de câmp. a declarat Jay Sullivan. Pentru a vizualiza videoclipurile YouTube în modul stereoscopic 3D este necesar un sistem desktop sau notebook compatibil cu NVIDIA 3D Vision alături de cele mai recente drivere NVIDIA GeForce (versiunea 275 sau mai recente).

utilizatorii pot să îşi conecteze PC-urile la HDTV-urile 3D pentru videoclipurile 3D de pe YouTube pe ‘ecranele mari’ din camerele lor de zi.care oferă suport pentru streaming de video în format HTML5. oferă imagini 3D stereoscopice impresionante pentru pasionaţii de jocuri. filme şi fotografie. Tehnologia NVIDIA 3D Vision include aplicaţia 3D Vision şi ochelarii shutter activi. Tehnologia NVIDIA 3D Vision oferă suport pentru peste 525 de jocuri 3D. În plus. fotografii 3D şi difuzare video pe Internet. Cel mai mare televizor 3D UltraDefinition din lume 16 .youtube.com/select_3d_mode. filme Blu-ray 3D. atunci când este folosită alături de unităţile de procesare vizuală NVIDIA şi a unui monitor sau proiector 3D. datorită aplicaţiei NVIDIA 3DTV Play. Va mai fi necesar ca utilizatorii să selecteze opţiunea de vizualizare în format HTML5 atunci când vizualizează un videoclip YouTube 3D: http://www.

televizorul cu diagonala de 84 de inci stabileste noi standarde pentru experienta 3D in divertismentul pentru acasa. demonstrand astfel dedicarea companiei pentru a deveni lider pe segmentul divertismentului in propria locuinta. in 2012 si pe viitor. Imbinand tehnologia de varf 3D si functia Smart TV cu displayul UD.” Televizorul LG 3D UD afiseaza o imagine de o calitate exceptionala.” a afirmat said Havis Kwon. presedinte si CEO al companiei LG Electronics Home Entertainment.Illustration 5: Televizorul LG 3D UD LG Electronics va prezenta in cadrul CES 2012. cel mai mare televizor 3D Ultra Definition (UD) din lume. televizorul LG 3D UD ofera cea mai convingatoare experienta 17 . de 8 milioane de pixeli. Cu un design slim. avand o rezolutie de 4 ori mai buna decat cea a televizoarelor Full HD existente (3840×2160). “Televizorul 3D UD imbina cele mai avansate tehnologii 3D si Smart TV pe care LG le detine. “LG impune noi standarde in domeniul divertismentului pentru acasa cu noul televizor 3D UD. desfasurat la Las Vegas.

si butoanele Wheel. care recunoaste acum patru tipuri diferite de comenzi: recunoasterea vocii. precum 3D Zone unde vizatorii pot alege dintr-o multitudine de filme 3D. Motorul integrat de conversie 2D in 3D extinde gama de continut 3D disponibil la un nivel nelimitat. in timp ce 3D Sound Zooming ofera sunet 3D ce rivalizeaza cu sunetul celor mai performante sisteme home theatre. 18 . in afara unei sali de cinematograf.de vizionare 3D de pana acum. cu design ergonomic.200 de aplicatii si ofera acces la o gama larga si in continua crestere de servicii premium de continut. In plus. Pe panelul superior de display. Utilizatorii pot naviga cu usurinta in cadrul ecosistemului Smart TV folosind noua telecomanda Magic Remote. Acesta cuprinde peste 1. utilizatorii pot accesa ecosistemul LG Smart TV. Magic Gesture si Point. 3D Depth Control le permite utilizatorilor sa personalizeze experienta de vizionare controland efectul 3D.

a influenţat generaţii întregi de oameni de ştiinţă. Acestea funcţionează într-un mod similar imprimantelor obişnuite. În prezent. folosind în loc de cerneală diferite materiale (de la plastic la argint sau chiar la titaniu) pe care le «imprimă» în straturi succesive. lumea tehnologiei cunoaşte dezvoltarea accelerată a dispozitivelor ce par a fi precursoarele fantasticului replicator: imprimantele 3D. construind astfel un obiect. Astfel. inclusiv mâncarea. Star Trek. fiind folosită iniţial de companiile cu bugete masive. constructorii de maşini de Formula 1 puteau crea cu ajutorul aparatelor de prototipare rapidă componente cu forme extrem de precise precum spoilerele. Producţia acestor piese complexe prin metode clasice putea dura câteva săptămâni. Multe din tehnologiile prezentate de-a lungul timpului în serial au devenit disponibile în ultimii ani. Astfel. 19 . Această tehnologie a apărut în anii '80. timpul câştigat permitea producătorilor să testeze mai multe variante ale componentelor şi să ajungă la versiunea finală mult mai repede. fiind redus considerabil timpul necesar pentru a trece de la etapa de prototip la cea de produs finit. Spre exemplu. unde mai poartă numele de "prototipare rapidă". Imprimarea 3D este un proces folosit de câteva decenii în industrie. precum cele din industria aerospaţială. însă folosirea imprimantelor 3D reducea această perioadă la doar 48 de ore. stimulându-le imaginaţia şi hrănindu-le pasiunea. acesta poate fi testat şi remodelat rapid. sau de echipele de Formula 1. iar acum oamenii de ştiinţă se pregătesc să transforme în realitate cea mai spectaculoasă dintre acestea: replicator-ul. instrumentul prin care echipajul navei Enterprise crea toate obiectele de care avea nevoie. Imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip.Imprimante 3d Cel mai popular serial science-fiction din istoria televiziunii.

unde cercetătorii conduşi de Neri Oxman au folosit o imprimantă 3D pentru realiza cel mai uşor şi totodată cel mai rezistent stâlp de beton. astăzi fiind posibilă imprimarea de modele 3D din 40 de tipuri de materiale. Pornind de la faptul că tulpina unei plante este formată din filamente verticale de densităţi diferite. 20 . Un astfel de exemplu vine de la MIT. Acest lucru permite companiilor să apeleze la biomimetism. Ca urmare a acestui progres. copiind formele prezente în natură pentru a obţine produse mai eficiente cu costuri mai mici. imprimantele 3D nu mai sunt folosite doar pentru crearea de prototipuri.Un alt avantaj al folosirii imprimantelor 3D este capacitatea lor de a produce forme imposibil de creat cu ajutorul tehnicilor de producţie în masă. ci chiar pentru produsele finite. Tehnologia a progresat enorm în ultimii 20 de ani. Oxman a folosit o imprimantă 3D pentru a tipări o structură formată din filamente de beton cu diferite densităţi.

5 Ochelarii polarizati............................................................................................................................................................................................12 Televizoare autostereoscopice....................................................................10 Televizoare 3D fara ochelari...................15 Cel mai mare televizor 3D UltraDefinition din lume...............................................................................19 21 .............................................................................................................................................................Cuprins Scurt istoric........................................................................................................................................................2 Ochelarii 3D stereoscopici.........17 Imprimante 3d..........................................................................................................................9 Cum funcţionează televizorul 3d?..............................................................................................................................................................................6 Ochelarii de tip shutter (electronici).......................................8 Ochelarii cu lentilă obturatoare...........................................

ro/tehnologie/39-cum-functioneaza-lucrurile/1885-cum-functioneazaochelarii-3d-stereoscopici.ro/2010/de-ce-3d/ III.3dstreaming. http://www.com/lenticular-printing-quantitive-analysis. http://digitalcollections. http://www.[]Bibliografie: I.html IV.3d-tv.vicgi.scientia.aucegypt.ro/blog/ II. http://playtech.it/ VI.edu/cdm/landingpage/collection/p15795coll8 22 .html V. http://www. http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful