PROGRAM ’MASIH ADA YANG SAYANG’ 20&21 APRIL 2013

ANAK-ANAK YATIM & MISKIN RUMAH PENYAYANG BESTARI KG. SG. BUAYA BANTING, SELANGOR

TENTATIF PROGRAM & AKTIVITI PROGRAM

1

1.0 OBJEKTIF 1.1 Memupuk nilai-nilai positif dalam diri peserta. 1.2 Membina ukhwah antara peserta dan fasilitator. 1.3 Memberi pendedahan tentang dunia luar.

A. TENTATIF PROGRAM Sabtu 20 April 2013 Waktu 8:30 pagi : 9:00 pagi : 10:00 pagi 11:00 pagi 11:30 pagi 12:30 tengahari 2:00 petang 2:45 petang 4.00 petang : : : : : : :

4:45 petang 5:15 petang 6:30 petang 7:30 petang

: : : :

8:30 malam 9:00 malam 11:00 malam 11:30 malam

: : : :

Aktiviti Kudapan Modul Ta’aruf -Ice breaking LDK 1-Tak Kenal Maka Tak Tahu Modul Pembinaan karakt LDK 2- Panjat Gunung Kinabalu Sampai Gunung Everest Modul Kepimpinan Aktiviti 1-Wonderpets! Makan tengahari Solat Zuhur LDK 3-Ayam vs Itik Aktiviti 2- Bajuku Ekspresiku Aktiviti 3 - Mass - Group activity Solat Asar Riadah Minum petang/Makan Malam Persiapan Solat Maghrib berjemaah -Tazkirah Solat Isyak Aktiviti 4 -Homework time! Santapan ringan Bersurai

Ahad 21 April 2013 Waktu 6:00 pagi : 7:30 pagi 8:00 pagi 8:30 pagi 11:00 pagi 12:00 tengahari : : : : :

Aktiviti Solat Subuh berjemaah -Tazkirah Subuh Banting Style’ bersama Fasilitator Kudapan Aktiviti 5- Treasure Hunt Majlis Penutup -Kenang Daku Dalam Doamu -Surat buat fasilitator Program tamat

2

Rules and Regulations Peraturan kumpulan 1. Setiap kumpulan akan diberi modal sebanyak $Seribu. 2. Kumpulan yang dapat menyiapkan setiap tugasan atau dipilih sebagai kumpulan terbaik akan mendapat ganjaran. 3. Kumpulan yang bekerjasama, beretika dan berdisiplin sepanjang aktiviti dijalankan akan diberi bonus. 4. Kumpulan yang gagal mematuhi arahan yang ditetapkan oleh kem komander dan tidak menepati masa akan dikenakan denda. Pengurusan waktu 1. Setiap aktiviti dikehendaki mengikut jangka masa yang telah diperuntukkan. 2. Fasilitator dan kumpulan peserta perlu mematuhi waku yang ditetapkan. 3. Setiap kumpulan perlu menepati waktu solat dan waktu berkumpul. 4. Gagal berbuat demikian, penalty akan dikenakan. Aktiviti Program ‘MAYS’ LDK 1 Nama Aktiviti: Tak Kenal Maka Tak Tahu Jangka masa: 1 jam Bahan: Marker pen dan kertas mahjung Objektif 1. Untuk menghilangkan rasa malu diantara satu sama lain. 2. Membina hubungan dan interaksi yang baik antara pelajar dan fasilitator. Prosedur: 1. Fasilitator akan memberi penerangan berkaitan dengan pembentukan kumpulan. 2. Peserta akan bergerak masuk ke kumpulan mengikut nombor atau bentuk dalam kad yang dipilih semasa sesi ta’aruf. 3. Setiap kumpulan mestilah membentuk perkara berikut: a. Nama kumpulan b. Motto c. Logo d. Trademark berkaitan nama kumpulan. 4. Pembentangan kumpulan berasaskan perkara yang telah dibangunkan. LDK 2 Nama aktiviti: Panjat Gunung Kinabalu Sampai Gunung Everest Jangka masa: 30 minit Bahan: Pensil dan kertas A4 Objektif: 1. Menyedarkan peserta pentingnya mempunyai matlamat dalam hidup. 2. Memberi semangat kepada peserta untuk berusaha gigih dalam apa yang ingin dicapai. 3. Melahirkan peserta yang berkeyakinan dalam mencapai matlamat. Prosedur: 1. Fasilitator meminta peserta untuk membahagikan kertas kepada dua bahagian. 2. Peserta diminta untuk menulis cita-cita dan matlamat mereka yang terbahagi kepada dua iaitu matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. 3. Kemudian diikuti dengan kaedah untuk mencapai matlamat yang diingini. 4. Peserta diminta berbincang dan berkongsi pandangan mengenai matlamat dan kaedah bersama fasilitator di dalam kumpulan.

3

Aktiviti 1 Nama aktiviti: Wonderpets! Jangka masa: 1 jam Bahan: cawan polystyrene, getah pengikat dan benang Objektif: 1. Membina semangat toleransi dan kerjasama antara peserta dalam kumpulan. 2. Menonjolkan sifat kepimpinan peserta dalam menyelesaikan sesuatu cabaran. 3. Memupuk sifat sabar dan tekun para peserta dalam menghadapi sesuatu situasi.

Prosedur: 1. 2. 3. 4. LDK 3 Nama aktiviti : Ayam vs Itik Jangka Masa : 45 minit Bahan : Kertas Mahjong dan marker pen Objektif: 1. Menguasai kemahiran komunikasi berkesan yang bermula dengan mendengar dengan aktif. 2. Menekankan kepentingan komunikasi dua hala antara peserta bagi mengelakkan salah faham. Prosedur: 1. Fasilitator mengedar dua keping kertas A4 kepada setiap ahli dan mereka duduk dalam bulatan. 2. Fasilitator memberikan arahan berikut supaya dilukis oleh ahli. 3. Ahli tidak dibenarkan bertanya. Arahan diulang sebanyak dua kali sahaja. Berikut merupakan arahan fasilitator:  Lukis satu bulatan besar.  Dalam bulatan itu, lukis tiga bulatan kecil.  Di atas bulatan, lukis sebuah segi tiga.  Di bawah bulatan pula, lukis sebuah segi empat tepat secara menegak.  Di kiri dan kanan segi empat tepat itu, buat satu segi empat tepat secara melintang.  Di bawah segi empat tepat menegak itu, lukis dua segi empat tepat menegak sekali lagi dengan hujungnya dilukis satu bulatan. Di atas kertas lain, peserta diminta melukis kali kedua dengan arahan yang sama tetapi kali ini dibenarkan bertanya. Peserta diminta membandingkan kedua-dua lukisan mereka dengan lukisan contoh. Fasilitator meminta peserta memberikan maklum balas berkenaan perasaan mereka semasa melukis kali pertama dan kedua. Kepentingan kemahiran mendengar dalam mewujudkan komunikasi berkesan. Peserta akan diberi arahan supaya menyusun cawan polystyrene sehingga membentuk pyramid. Peserta tidak dibenarkan sama sekali untuk menyentuh cawan polystyrene tersebut ketika membina pyramid. Peserta hanya dibenarkan menggunakan getah pengikat dan benang untuk mengangkat cawan polystyrene. Peserta yang berjaya menyiapkan tugasan dengan sempurna dalam tempoh masa yang diberikan akan dikira sebagai pemenang.

4. 5. 6. Falsafah 1.

4

5

Aktiviti 2 Nama aktiviti: Bajuku Ekspresiku Jangka masa: 1 jam Bahan: Plain tshirt, marker pen dan bahan terpakai Objektif: 1. Mendidik peserta berfikiran inovatif dan kreatif dalam menjana idea. 2. Melatih peserta menentukan apa yang terbaik dalam membuat keputusan. 3. Mendedahkan peserta dengan perkembangan fesyen dan teknologi masa kini. Prosedur: 1. Setiap kumpulan diminta untuk melukis dan menghias sehelai tshirt kosong yang telah disediakan dengan menggunakan marker pen atau apa sahaja barangan terpakai. 2. Setiap corak dan rekaan perlulah mengikut kreativiti peserta. 3. Tshirt yang mempunyai corak dan hiasan yang paling menarik akan dikira sebagai kumpulan terbaik. Aktiviti 5 Nama aktiviti: Treasure hunt Jangka masa: 2 jam Bahan: Belon, botol air, span, tepung, tali, kain batik/baju Objektif: 1. Menyemai sikap kerjasama berkumpulan. 2. Menguji ketangkasan dan kebijaksanaan peserta. 1 Checkpoint: Pops the balloon nd 2 Checkpoint: Wet their cloth rd 3 Checkpoint: Flip flop th 4 Checkpoint: Earthquake th 5 Checkpoint: Tazkirah
st

6

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful