P. 1
Curs 7

Curs 7

|Views: 3|Likes:
Published by Dobrescu Robert
fizioterapie
fizioterapie

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Dobrescu Robert on May 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

CURENŢII DE ÎNALTĂ FRECVENŢĂ Curenţii de înaltă frecvenţă sunt curenţi alternativi sinusoidali a căror frecvenţă depăşeşte 100.

000Hz. Tipuri Din punct de vedere terapeutic se folosesc undele scurte, undele cu frecvenţă înaltă pulsatilă şi microundele. Undele scurte au următoarele proprietăţi: • efect caloric de profunzime, fără influenţarea tegumentului; • incapacitatea de a provoca excitaţie neuromusculară; • nu produc fenomene de polarizare. Transformarea energiei electromagnetice în energie calorică se numeşte endotermie tisulară. Penetrabilitatea în ţesuturi este cu atât mai mare cu cât frecvenţa este mai crescută. Efectul caloric determină creşterea catabolismului tisular, activarea circulaţiei (prin acţiune directă locală şi prin acţiune reflexă-eliberarea de substanţe vasoactive), scăderea tonusului muscular, efect miorelaxant. Aplicaţiile terapeutice cu înaltă frecvenţă au efect remanent (de lungă durată); căldura se menţine 48-72 ore după procedură. Indicaţii: • afecţiuni ale aparatului locomotor: reumatice (de tip degenerativ şi inflamator), postraumatice (contuzii, entorse, luxaţii); • afecţiuni ale aparatului respirator şi ORL: bronşite cronice, sechele după pleurezii netuberculoase, sinuzite, otite, rinite, faringite); • afecţiuni cardiovasculare: sindrom Raynaud, arteriopatii periferice; • afecţiuni ale aparatului digestiv: diskinezii biliare, constipaţii cronice;

denumiţi şi electrozi rigizi . flebite. Distanţa electrozilor faţă de tegument este de 2-3 cm.cablu înfăşurat în spire în jurul regiunii tratate . . mastite. Aplicaţiile de unde scurte se pot face prin metoda în câmp condensator sau prin metoda în câmp inductor. . .sensibilitatea termică a fiecărui individ .• afecţiuni genito-urinare: anexite. .sarcina.gradul de evoluţie al bolii. pacientul nu resimte nici o senzaţie . . . . prostatite. . în timp ce mărirea distanţei duce la încălzirea profundă a ţesuturilor. Micşorarea acestei distanţe duce la o încălzire mai mare în suprafaţă.electrod „monodă” la care cablul-bobină este amplasat în carcase de material plastic. Metoda în câmp inductor poate utiliza mai multe tipuri de electrozi: . Pentru metoda în câmp condensator se utilizează electrozi de tip Schliephake.procese inflamatorii în stadiu acut. Contraindicaţii: .tromboze venoase.distanţa electrozilor faţă de corp . .neoplazii.scopul terapeutic urmărit .electrod „diplodă” care cuprinde două cabluri-bobină dispuse în două planuri ce formează un diedru .natura regiunii tratate . se aplică ca introducere la cei cu hiperalgii sau afecţiuni acute . . .hemoragii.pacienţi cu pace-maker sau cu proteze metalice. . colici nefretice.tuberculoză. • doza I (atermică) – numită şi doza rece . . Doza de unde scurte care se aplică depinde de: .

Ţesuturile prezintă o anumită rezistenţă la trecerea ultrasunetelor. de asemenea se vor înlătura toate obiectele metalice (inele cercei. poartă numele de ultrasunete. În cazul afecţiunilor cronice se aplică dozele III-IV. La aplicarea tratamentului cu unde scurte se va avea în vedere ca patul sau scaunul pe care stă pacientul să nu conţină elemente metalice. Pacientul va fi informat că senzaţia pe care trebuie să o simtă trebuie să fie de căldură plăcută. • doza III (termică). de cuplarea cu mediul în care se propagă şi de frecvenţă ( cu cât frecvenţa este mai ridicată. acţiune antispastică . ULTRASUNETELE Sunetele a căror frecvenţă depăşeşte pragul de audibilitate umană (16-20000 Hz). ultrasunetele se propagă numai în linie dreaptă. Spre deosebire de undele sonore. cu durată scurtă (3-5 min). Impedanţa diferă de la un ţesut la altul. pentru afecţiunile în stadiu acut se recomandă dozele I-II. suportabilă . cu atât penetrarea este mai mare). Propagarea depinde de felul şi forma sursei de producere. acţiune antispastică • doza IV (hipertermică) – pentru unii pacienţi este greu de suportat De obicei. sub forma unui fascicul de raze. Această rezistenţă se numeşte impedanţă şi este în funcţie de densitatea mediului traversat.produce o senzaţie de căldură plăcută. iar limita dintre două ţesuturi se numeşte interfaţă. agrafe etc) şi nu se vor trata regiunile în care se află endoproteze. zilnic sau la 2 zile. zilnic sau la 2-3 zile (10-12 şedinţe). tije.• doza II (oligotermă) – produce o senzaţie de căldură slab perceptibilă . o pare din ultrasunete sunt . confortabilă. La limita de separaţie dintre straturi. cu durată de 20-30 min.

Ţesutul nervos este un excelent conducător al ultrasunetelor. atunci apare fenomenul de reflexie. sub formă de fascicul de raze. • propagarea . Ultrasunetele nu se transmit prin aer.ultrasunetele se propagă în linie dreaptă.reflectate iar o parte traversează. neomogen) şi de sursa de producere. termice. ţesut muscular). În cazul folosirii în scop terapeutic a ultrasunetelor. La baza construcţiei aparatelor cu ultrasunete stă fenomenul piezoelectric inversat. Ultrasunetele se pot obţine prin mai multe procedee: mecanice. ţesuturile cu conţinut mare de apă (sânge. Anumite cristale minerale (germaniu. dacă undele întâlnesc un mediu unde nu se pot propaga. ea depinde de mediul străbătut (omogen. există o serie de parametrii ai acestora de care trebuie să se ţină seama: • intensitatea – exprimată în watt/cm². Gradul de traversare se exprimă în procente şi reprezintă radiaţia emitentă care reuşeşte să ajungă în ţesutul subiacent trecând prin limita de separaţie. • reflexia – ultrasunetele se supun legilor reflexiei. între capul traductorului şi tegument se interpune un strat de cremă sau gel. • absorbţia – ultrasunetele sunt absorbite de ţesuturi şi transformate în căldură (efect termic). cuarţ. Din acest motiv. adică transformarea variaţiilor de potenţial electric în efect mecanic prin intermediul cristalelor de cuarţ. magnetice şi piezoelectrice. astfel că anumite substanţe (soluţii de contact) trebuie interpuse între capul traductorului şi . au putere mai mare de absorbţie decât ţesuturile mai puţin hidratate. la limita de separaţie dintre aer şi tegument reflexia ultrasunetelor este de 100%. turmalină) sau sintetizate artificial (PZT) au proprietatea de a transforma energia mecanică în energie electrică (fenomen piezoelectric direct).

Acest fenomen apare la . Doza de ultrasunete reprezintă cantitatea de energie absorbită într-o unitate de timp de o unitate de volum a obiectului iradiat. Pelicula de soluţie preia energia ultrasonoră emisă de traductor şi o transmite corpului. rupturi. la nivelul interfeţei dintre os şi periost – ca urmare a reflexiei ultrasunetelor pe os. determină un efect termic mai scăzut decât cele în câmp continuu. parafina. . în plus trebuie menţionat şi reducerea durerii de către efectul termic.tipul de ultrasunete – cele pulsatorii (discontinue). în interiorul lichidului interstiţial. de exemplu. Creşterea temperaturii locale accelerează vindecarea unor leziuni. Efectul de cavitaţie constă în producerea de fisuri. vaselina. Cel mai frecvent se folosesc glicerina. . care se transmit din aproape în aproape. 2) mecanice – sunt reprezentate de vibraţiile produse. iar deplierea unor cicatrici se face mai uşor după ultrasunete. Cantitatea de căldură dezvoltată depinde de: .reflexia ultrasunetelor la nivelul unei interfeţe tisulare. el apare deoarece ultrasunetele produc comprimări şi dilatări succesive în lichidul interstiţial. proteinele absorb mai bine ultrasunetele şi cantitatea de căldură produsă va fi mai mare. care poate determina supraîncălzirea şi se manifestă prin dureri periostale . produce concentrarea căldurii într-un anume punct. apare o dublare a intensităţii undelor în regiunea periostală. Efectele ultrasunetelor sunt: 1) termice – o parte din ultrasunete se transformă la nivelul ţesuturilor în energie calorică. extensibilitatea colagenului este crescută de temperatura ridicată.gradul de absorbţie caracteristică a ţesuturilor.tegument.numărul de treceri ale transductorului deasupra regiunii în cauză. . de exemplu. fiecare moleculă fiind pusă în mişcare cu o frecvenţă egală cu cea a sursei.

la doze foarte mari se poate produce necroză tisulară. Efectul de alcalinizare este favorabil în cazul inflamaţiilor.intensităţi ultrasonice foarte ridicate şi în medii lipsite de aer sau alte gaze. sub acţiunea ultrasunetelor se produce alcalinizarea ph-ului.efect analgetic prin blocarea transmiterii nervoase. reducţie. cu o anumită frecvenţă. pentru fibrele care conduc durerea (fibrele C amielinice sau fibrele Aδ. 3) chimice – oxidare. Vibraţiile produse de ultrasunete sunt folosite în terapeutică în caz de organizare fibroasă a ţesuturilor. când ph-ul tinde spre acid. . Efectele ultrasunetelor la nivelul ţesuturilor şi organelor sunt: • la nivelul ţesutului nervos. În practică se folosesc doze mici pentru obţinerea vasodilataţiei cu creşterea permeabilităţii celulare şi creşterea metabolismului tisular. spasmoliză. cu producerea permanentă a „micromasajului tisular intern”. În practică acest efect trebuie evitat prin folosirea intensităţilor scăzute (sub 3 W/cm²). • La nivelul ţesutului muscular – se produce hiperemie. pentru ruperea aderenţelor şi a depozitelor calcare. Cea de-a doua formă se obţine prin întreruperea ritmică. pe timp limitat. unda ultrasonoră neîntreruptă are acţiune continuă asupra mediului. • La nivelul sistemului vascular – dozele mici produc vasodilataţie prin hiperemie. Există două forme de ultrasunete care se folosesc în scop terapeutic: în câmp continuu şi în câmp discontinuu (cu impulsuri). iar dozele mari produc stază venoasă. 4) biologice – permeabilitatea membranelor celulare este crescută de către ultrasunete. a ultrasunetului în câmp continuu . la nivel tisular. scăderea tonusului muscular. În primul caz.

Substanţele folosite sunt: . Tot în cadrul efectelor biologice trebuie menţionat că sub acţiunea ultrasunetelor este stimulată formarea colagenului de către fibroblaşti. Aplicarea ultrasunetelor în baie de apă se foloseşte în principal în cazul regiunilor cu relief neregulat (mână. În acest caz trebuie îndeplinite următoarele condiţii: • temperatura apei să fie cuprinsă între 33-34 °C. intensităţile mai mari (1. sunt introduse în organism anumite substanţe. anestezic local). miorelaxant.zinc (indicat în tratamentul plăgilor). . . Toate aceste substanţe se vor aplica pe tegument înaintea gelului folosit în mod normal pentru aplicarea de ultrasunete. sau în apă (băi parţiale).5-2 W/cm2) sau dovedit a fi mai puţin eficace. Prin acest procedeu neinvaziv. În acest al doilea caz.5-1 W/cm2. doza recomandată de ultrasunete are o intensitate de 0.iodine (vasodilatator. vasodilatator. • fascicolul de ultrasunete să fie perpendicular pe tegument. antiinflamator. Ultrasunetele se aplică în scop terapeutic pentru inducerea efectelor analgetic. unde riscul reflexiei este foarte mare.hidrocortizonul (efect antiinflamator şi analgetic-).). . asupra tegumentului pe care s-a aplicat în prealabil soluţia de contact. Aplicarea ultrasunetelor se poate face direct . decongestiv). simpatolitic (prin acţiune directă sau reflexă asupra structurilor neurovegetative). Cel mai frecvent.lidocaina (analgezic. . cu ajutorul ultrasunetelor. traductorul este plasat la distanţă (2-3 cm) de zona care necesită tratamentul cu ultrasunete .salicilat (antiinflamator. .Sonoforeza. • să se îndepărteze permanent bulele de gaz care apar la suprafaţa apei. în scop terapeutic. • mâna celui care aplică ultrasunetele să fie în afara apei. picior).

ameliorarea mobilităţii articulare. Efectul constă în scăderea durerii. • afecţiuni neurologice: .plăgi atone. Indicaţii: • afecţiuni ale aparatului locomotor: . cervico-brahialgii.ulcere trofice ale membrelor.sindroame spastice şi hipertone de cauză piramidală şi extrapiramidală. .sindrom Raynaud: • afecţiuni dermatologice: . epicondilalgii. . • afecţiuni cardiovasculare: . nevrite. . în administrarea directă pe tegument. tenosinovite.reumatisme abarticulare: PSH. durata este de 2-3 minute.cicatrici cheloide. .Durata tratamentului este cuprinsă între 1-8 minute.nevralgii. Astfel. iar când se administrează sub apă 5-8 minute. . reducerea contracturii musculare. .artroze. . contuzii. luxaţii) . în funcţie de regiunea anatomică tratată şi de modul de administrare al ultrasunetelor.arteriopatii obliterante stadiul I şi II.compresiuni radiculare de natură reumatismală: sciatalgii.leziuni posttraumatice (entorse.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->