You are on page 1of 1

Page 1

1 of 1 DOCUMENT

Page 1 1 of 1 DOCUMENT NRC Handelsblad 29 april 2013 maandag Economen: tekort mag oplopen

NRC Handelsblad

29 april 2013 maandag

Economen: tekort mag oplopen

SECTION: Economie

LENGTH: 250 woorden

De 3-procentsnorm moet overboord en eurolanden moeten in tijden van economische nood de ruimte krijgen om hun overheidstekorten te laten oplopen tot boven de Europese afspraak van 3 procent. Dat vindt tweederde van het panel van economenplatform Me Judice. Als landen streng bezuinigen om aan de norm te voldoen, zeggen zij, kan dat hun economie juist verder in de problemen brengen.

Aan de enquête namen 47 panelleden deel. De uitkomst sluit aan bij de opmerking van Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso dat het beleid van bezuinigingen ,,zijn grenzen heeft bereikt".

Nederland moet uiterlijk morgen een eerste begroting voor 2014 hebben ingeleverd in Brussel. Premier Rutte wil in augustus bepalen of er extra bezuinigd moet worden om onder de 3 procent te komen.

Veel respondenten in de enquête van Me Judice vinden de norm arbitrair. ,,Die 3 procent als universele wet van Meden en Perzen is even valide als de stelling dat alle bedrijven 3 procent schulden moeten aflossen", vindt hoogleraar Arjen van Witteloostuijn. Ook vinden veel panelleden dat de uitweg uit de crisis eerder gezocht moet worden in structurele hervormingen, die pas op langere termijn effect sorteren.

,,Als alle lidstaten onverminderd blijven vasthouden aan de afgesproken 3-procentstekortnorm komt Europa niet uit de negatieve economische spiraal waarin het zich bevindt", stelt Esther-Mirjam Sent, hoogleraar in Nijmegen en PvdA-senator. ,,Laat Europa een werkloosheidsnorm formuleren. Dat is het grootste zorgpunt."

LOAD-DATE: 29 April 2013

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: NRC Handelsblad

Copyright 2013 NRC Media B.V. All Rights Reserved