Pansamentele

Def: Actul chirurgical care realizeaza aseptizarea si protejarea plagi pentru a inlesni cicatrizarea Principiile unui bun pansament : 1) Asepsia perfecta 2) Absortia secretiilor plagi 3) Sa acopere bine plaga 4) Sa nu fie dureros 5) Sa se acorde si tratamentul plagi cu antiseptice, sulfamide sau antibiotice. 1) Asepsia perfecta: Marginile plagi se vor dezinfecta cu solutii de alcool iodat 1 la mie –concentratie. Stergerea cu solutii antiseptice se face din interior spre exterior si in mod circular. (niciodata in plaga nu se va turna alcool iodat ). In cazul plagi recente se toarna din abundenta apa oxigenata atat cu scop hemostatic cat si de curatire a plagi iar in cazul plagilor vechi, infectate se toata abundenta solutie de cloramina. 2) Absortia secretiilor plagi – se face cu ajutorul compresiilor de tifon sterile la nevoie chiar si cu vata hidrofila ( prin tamponare) 3)Se acopera bine plaga : depasind marginile plagi 1-1,5 cm (compresele se pot pulverize cu solutie de rivanol sau betadina ) 4) Sa nu fie dureros – in cazul plagi vechi scoaterea vechiului pansament se va face dupa imbibarea din abundenta a compreselor cu apa oxigenata. 5) Sa se acorde tratamentul plagi cu antiseptice , sulfamide sau antibiotice Tipuri de pansamente 1) Pansamentul protector este acoperirea plagilor cu 2-3 straturi de comprese sterile pentru a realize protectia fata de mediul inconjurator. Acest tip de pansament se face in cazul plagilor superficiale celor care nu secreta si nu sunt drenate . 2) Pansamentul absorbent este acoperirea plagilor cu un strat de comprese si un strat de vata – se aplica la plagile supurate si drenate 3) Pansamentul compresiv este acoperirea unei plagi sangerande in scop hemostatic sau pentru imobilizarea unei articulatii in caz de entorsa si reducerea mobilitatii unei regiuni. 4) Pansamentul umed – inseamna aplicarea unor comprese umede reci imbibate in solutii recomandate de medic(cloramina, rivanol) in scopul mentinerii la nivelul plagi sau la nivelul regiunilor inflamate a

luxatii. derularea va fi de la stanga spre dreapta facandu-se condusa de fasa. torace . 5) Pansamentul ocluziv: .unui antiseptic . Fixarea pansamentului sau bandajului Def: Bandajarea sau infasarea este metoda de fixare a pansamentului cu ajutorul unei fesi de tifon. Bandajarea se mai utilizeaza in scopul imobilizari temporare in traumatismele membrelor( fracturi. ac de siguranta sau prin legatura fesi despicate in doua . brat . Tipuri de bandaje 1) Bandajul circular – turele de fasa se suprapun una peste alta . Acest tip de pansament necesite reumezirea din timp in timp pentru a combate efectul contrar. .acoperirea cu comprese si vata a plagilor insotite de leziuni osoase peste care se aplica un apart gipsat pentru imobilizare iar pentru ingrijirea plagi se face o fereastra. 6) Bandajarea incepe cu 2-3 ture circulare (ture de fixare) la o distanta de 10-15 cm de plaga iar cultul liber se resfrange 7) Terminarea bandajului se face cu 2-3 ture circulare si fixarea se face fie cu ajutorul unei cleme . este indicate pentru gat . la cap si abdomen 2) Bandajul in spirala – se realizeaza conducand fasa serpuind acoperind pe jumatate tura precedenta si este indicate la infasarea gambei si antebratului . Principiile unui bun bandaj 1) Sa imobilizeze perfect pansamentul 2) Sa fie suficient de strans dar si suficient de larg pentru a nu produce leziuni de compresie sau sa stanjeneasca circulatia 3) Sa fie executat( efectuat) cu miscari blande pentru a nu provoca suferinta bolnavului 4) Bandajarea membrelor incepe de la extremitate spre radacina in sensul circulatiei venoase 5) Fasa se tine in mana dreapta cu ruloul opus zonei care se bandajeaza . entorse) si in traumatismele craniene si in cazul pansamentelor oculare.articulatia pumnului.

unei esarfe confectionate din panza pentru imobilizarea provizorie a membrului superior 10) Bandajul monocular si binocular.chiar deget 5) Bandajul in evantai – consta intr-o tura oblica apoi tura circulara la mijlocul articulatiilor si revenirea la tura oblica. antebrat .3) Bandajul in 8 – consta in ture circulare sub articulatie care se trec apoi oblic deasupra articulatiei si revenind pe fata opusa. Se aplica la articulatiile mari – a cotului. laba piciorului 4) Bandajul in spica – tura circulara de fixare dupa care se trec spire in forma de opt .binocular: amandoi ochi Se realizeaza prin ture circulare in jurul capului si coborand pe dupa ceafa pentru a acoperi fie un singur ochi fie amandoi ochi . Se indica la cot. ambele extremitati le inodam . – monocular: un ochi . Este indicate la fixarea mai buna a bandajului si la efectuarea copelinei 7) Prastia : se realizeaza despicand o bucata de fasa (lungimea se masoara pe individ de la zona regiuni nazale pana in crestetul capului) lasand o portiune de circa 10 cm la mijlocul fesi . genunchiului. umarului 6) Bandajarea resfranta se incepe cu o tura circulara apoi turele urmatoare se opresc cu policele mainii stangi rasucind cu 180 grade ruloul si se trage o noua spirala . turele acoperindu-se unele pe celelelte si se termina la nivelul punctului de sprijin .( se utilizeaza la ORL pentru bandajarea nasului) 8) Capastrul se procedeaza la fel ca si cu prastia doar k se utilizeaza la bandajarea barbiei 9) Bandajarea prin alte mijloace – putem enumera bandajarea cu ajutorul unei basma sau unui trunghi. genunchi . Acest tip de bandaj este indicat in regiunile articulare .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful