POLITEKNIK KOTA BHARU

AHLI KUMPULAN 2. Siti norfazilah binti che hamid(04DAT06F578) 3. Siti salwa binti che ab. Rahim(04DAT06F579) 4. Nur Awanis binti abd. Hamid(04DAT06F528) 5. ????????????

ISLAM @ MAKANAN

MAKANAN MEMBENTUK KEIMANAN
Dalam Islam, makanan dan minuman bukan saja berperanan untuk keperluan jasmani. Makanan juga berperanan untuk membentuk rohani seorang Muslim supaya menjadi manusia yang berwibawa. Kita akui bahawa jasmani memerlukan makanan tetapi bukan dengan cara yang berlebihan sehingga boleh menjejaskan kesihatan badan. Badan memerlukan makanan sekadar untuk kekuatan fizikal dan mental. Lantaran itu Rasullah s.a.w mengajar umat manusia cara untuk memenuhi keperluan fizikal bukan menurut nafsu dan berlebih-lebihan.
Di dalam sebuah hadis Baginda yang bermaksud:     “Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan melainkan bila terasa lapar dan bila kami  makan tidak pernah sampai kenyang.”

FORMALIN

Pembuatan ikan asin dengan mencelupkan lebih dahulu ke formalin, ternyata memerlukan waktu yang singkat (1 hari), dibandingkan dengan tidak menggunakannya (3 hari). Demikian pula tekstur ikan asin berformalin jauh lebih putih dan kelihatan lebih bersih daripada yang tidak. Namun dibalik itu, ternyata formalin adalah zat yang berbahaya bagi tubuh kita. Apakah sesungguhnya formalin itu ? Formalin banyak digunakan sebagai desinfektan untuk pembersih lantai, kapal, gudang, dan pakaian, sebagai germisida dan fungisida pada tanaman dan sayuran, serta sebagai pembasmi lalat dan serangga lainnya.

Sebelum dieksport ke Malaysia dari Thailand.. semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang dicampur dengan kimia bernama FORMALIN. Ini adala bertujuan supaya ikanikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama dan kelihatan masih "fresh", keras dan segar bila sampai ke distinasinya. Tahu kah anda semua... apa itu kimia bernama FORMALIN? FORMALIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya boleh bertahan lama... bahasa omputih "embalm". Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini. Sekarang.. tanpa disedari... ikan-ikan yang kita makan hari-hari mengandungi kimia itu.

Formalin adalah larutan 37 persen formaldehida dalam air yang biasanya mengandung 10 sampai 15 persen

BAHAN MAKANAN AYAM

Apakah ayam yang anda makan tidak disuntik “HORMON”? cGH

AYAM DAGING SELAMATKAH? HALALKAH?

Pernah tak anda bertanya apakah di antara kandungan bahan makanan ayam? Salah satunya kalsium – dan kebanyakan kalsium itu drpd tulang dan tulang itu tulang apa?

Ayam yg disuntik hormon menyumbangkan kpd OBESITI, Kerosakan BUAH PINGGANG, KENCING MANIS, DARAH TINGGI DAN KANSER.

JENIS-JENIS SUSU DALAM PASARAN HALALKAH?

Siapa yang menipu siapa?

Kajian perubatan telah dijalankan untuk mengaitkan penggunaan susu dan produk-produk tenusu dengan pelbagai masalah kesihatan termasuk kejang, cirit-birit, kembong perut, pelbagai bentuk alahan berganda, kekurangan zat besi anemia, agresif dan masalah perangai antisosial.

KESAN MINUM SUSU LEMBU
Iron defiency anemia – penghasilan darah merah lebih kecil daripada biasa. KEJANG – Tarik; termasuk tarik sawan. DIARHEA – Cirit-birit KEMBUNG PERUT MENANGIS – KUAT TANGISAN MUNTAH – Muak atau muntah ANTI SOSIAL – Tidak berperangai manusia tetapi lebih ke arah perangai lembu!

ALKOHOL DALAM MINUMAN RINGAN
Di M’sia kandungan alkohol dalam minuman ringan tidak boleh melebihi daripada 0.05 %.

Kebanyakan – 90% minuman ringan mengandungi alkohol. COCA COLA di Fast Food – MC DONALD, KFC, BURGER KING mengandungi alkohol sehingga 3-8% (Sebab itu rasanya lebih pahit dari coke di kedai-kedai biasa – Formula itu dipanggil 7 X). Coke dan Pepsi dimasukkan “Frequency Mandul” – bagi memandulkan peminumpeminumnya.

Campurkan satu tin COCA COLA dan satu paket AJINOMOTO ke dalam satu liter air dan goncangkan. Kemudian masukkan ke dalam botol spray. Semburkan pada rumput yang tidak diperlukan. Lihatlah hasilnya.

Keuntungan setiap 4 hari dari jualan coke dan Pepsi akan disalurkan ke Israel untuk membunuh orang-orang Palestin.

10 KEBAIKAN COCA COLA
Menghancurkan tulang dalam masa 2 hari. Mencuci tandas dan sink dapur dalam masa 1 jam Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian Membersihkan cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari Pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun lalu. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka.

Kandungan:• Pewarna • Gam kayu – digunakan supaya mee tidak putus semasa dimesin. • Asid borik – Pengawit mayat • Sabun Breeze – Digunakan supaya mee tidak melekat pada plastik bungkusan. • Air garam dari China • Minyak babi (jika cina) – supaya tahan lama dan tidak dihinggapi lalat.

Mee Kuning

AGAR-AGAR

Agar-agar dihasilkan daripada seaweeds dan dicampur dengan gelatin. Tetapi kebanyakan gelatin itu diperbuat dari babi. Agar-agar banyak diguna dalam dadih, lengkong, gula-gula (cumi-kiki), cincau dll.

Roti

Selain MAXIS, Ananda Krishnan juga merupakan orang yang bertanggungjawab membawa ASTRO masuk ke Malaysia yang menyebabkan banyak gejala kerosakan akhlak berlaku dan melalaikan ramai orang Islam tehadaptanggungawab mereka terhadap Islam. Selain itu, dia juga merupakan antarapenyumbang utama program berbentuk maksiat yang sangat terkenal iaitu AKADEMI FANTASIA yang melahiran ramai perosak masyarakat.  Perkara yang lebih parah lagi adalah dia akan menyumbangkan 10% setiap tahun daripada keuntungannya kepada Persatuan India Sangam Malaysia iaituantara sebuah persatuan yang yang mendokong penubuhan IFC ( Inter Faith Commision) yang membolehkan undangundang Islam digubah oleh sebuah gagasan yang nak diwujudkan apabila dirasakan ia tidak relevan lagi dengan zaman sekarang menurut tanggapan mereka. Ini jelas-jelas menunjukan mereka menyerang Islam dan mencabar hukum Allah swt. Mereka ini jelas-jelas KAFIR HARBI.

Seorang Tokeh Cina pernah berkata: "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI"
“ Kalau lu punya umur sudah 40-50 tahun tarak jaga itu makanan ka.... Gua ingat satu ekor babi lu sudah makan!”

JIJIKNYA!!!! Anda mungkin merasa jijik dengan perkataan B A B I ……. Tetapi mungkin dah sebahagian daripadanya telahpun masuk ke dalam perut anda atau ke atas kulit anda!

SELAMATKAH PRODUK YANG ANDA GUNAKAN ATAU MAKAN?
HALALKAH ATAU HARAM?
Orang yang gelojoh dan pelahap lazimnya akan makan apa sahaja asalkan puas HAWA NAFSUnya

ANDA HARUS MEMERHATI PRODUK-PRODUK YANG ANDA GUNA
KENALI BAHAGIANBAHAGIAN BABI DAN NAMA SEBUTANNYA

BULU BABI
Berus lukisan Berus shellac Berus cat Berus gigi Berus kasut & songkok Lapik kaki Berus cuci muka di kedai gunting rambut.

TAHI
Diproses menjadi gas – dalam tong gas warna merah utk rebus kacang tanah

KILANG SEMBELIH BABI TERBESAR DI SHAH ALAM

SOSEJ

Hasilan bulu, kulit & daging

Pelbagai Berus

Pencuci muka di kedai gunting

Tas tangan & pakaian

Kulit dan Jaket

Binatang paling cepat membiak

Susu Awal Babi

Jaga makanan anda!
Dapatkan maklumat terkini tentang bahanbahan kandungan setiap produk. Berwaspadalah selalu. Sekiranya produk itu keluaran bukan Islam, letakkan keraguan lebih tinggi – 99%. Jangan mudah percaya dengan logo HALAL kerana logo halal itu berada pada orang-orang kafir. Mereka sendiri pun tak halal, macamana mereka nak buat produk halal! HALAL palsu bertaburan dipasaran.

Firman Allah Taala :

Tafsirnya : “Wahai sekalian manusia ! Makanlah daripada apa yang ada di bumi, yang halal lagi yang baik “ ( Surah al-Baqarah : 168 )

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful