"Stiinta medicala este cea mai apropiata de suflet, fiind cea mai apropiata de om

"

Cluj-Napoca

1

.................3 Facultatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu “.....................Cuprins Cluj-Napoca...................................Cluj-Napoca 2 .........….7 Bibliografie………………………………………………8 1................5 Concluzii……………………………………………..........

5 km2. Zona din jurul oraşului este în mare parte acoperită cu păduri şi ierburi. şi prin anumite prelungiri pe văile secundare ale Popeştiului. Chintăului. căpşunica. Amprenta multiculturala datează de 1000 de ani. stânjenelul. are o istorie veche de 2000 de ani. Așezat pe o vale înconjurată de coline. este situat în zona centrală a Transilvaniei. ş. fiind înconjurat pe trei părţi de dealuri şi coline cu înălţimi între 500 şi 825 metri. Înspre vest se află o suită de dealuri. iar locuitorii săi sunt toleranți și prietenoși. se află dealul Calvaria şi dealul Cetăţuia. Borhanciului şi Popii. Spre sud-est ocupă spaţiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac. având o suprafaţă de 179. în continuarea oraşului se întinde Câmpia Someşană. Există două rezervaţii botanice cunoscute . acum în interior însă. orașul traversat de râul Someșul Mic. cum ar fi Dealul Hoia (506 m). Se întinde pe văile râurilor Someşul Mic şi Nadăş. La est. Situat în zona de legătură dintre Munţii Apuseni. Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei. cu o bună infrastructură. Prin municipiul Cluj-Napoca trec râurile Someşul Mic şi Nadăş dar si numeroase pârâuri. La sud oraşul este străjuit de Dealul Feleac. Este un oraș frumos. 3 . cu altitidinea maximă de 825 m. oraşul este plasat la intersecţia paralelei 46° 46' N cu meridianul 23° 36' E. Odinioară în afara oraşului.a. Pot fi găsite plante rare cum ar fi păpucul doamnei. iar la nordul oraşului se află dealurile Clujului.unicipiul Cluj-Napoca . Dealul Gârbăului (570 m). Techintău (633 m). Vârful Dealul Melcului (617 m). cu foarte mulți tineri ce studiază la cele 6 universități.Fânaţele Clujului şi Rezervaţia Valea Morii. şerpariţa ş. în vârful Măgura Sălicei. cu piscuri ca Vârful Lombului (684 m). cu o bogată viață culturală.a.

iepurii. 4 .Fânaţele Clujului În pădurile din jurul oraşului (cum ar fi Pădurea Făget sau Pădurea Hoia) trăieşte o faunadiversificată cu specii cum ar fi porcul mistreţ. În rezervaţia Fânaţele Clujului trăiesc exemplare de viperă de fânaţă. o specie destul de rară. vulpea. bursucul. loc în care şi-au găsit adăpostul şi unele specii de animale. O floră foarte bogată se găseşte şi în interiorul oraşului la Grădina Botanică. veveriţele.

fondatorul școlii medicale clujene. În gluma se poate spune că acesta este singurul pericol care îl pândește pe cel/cea care ar vrea să studieze aici. 5 .Facultatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu ” Economia Clujului a fost trasă în sus de catre dezvoltarea orașului ca centru universitar. A redactat numeroase lucrări și articole de specialitate. ecoul său răsunând până acum. și a fost un eminent clinician și organizatorul serviciului medical în Transilvaria dupa cel de-al II-lea Război Mondian. aici aflandu-se și facultatea pe care am ales-o: Universitatea de Mediciună si Farmacie “Iuliu Hațieganu”. Multi dintre fostii studenti la medicina s-au îndragostit de acest oraș și s-au stabilit aici. IULIU HAȚIEGANU.2. a trăit între anii 1885 și 1959. întemeind o familie.

universitatea a trecut prin schimbari de imagine și de organizare. Studenții au posibilitatea să studieze în condiții foarte moderne și să participe la cursuri în amfiteatre bine dotate. medici foarte respectați pretutindeni în lume datorită cunoștiințelor din timpul în studiilor în aceasta universitate. Iuliu Moldovan. suportul logistic mai substanțial. dar și prin vizitarea punctelor turistice ale zonei. Fiecare membru al corpului didactic a beneficiat de cel puțin o posibilitate de formare într-o țara din Europa Occidentala sau și Statele Unite. pionier al politicilor de sănătate publica. cel mai stălucit clinician din regiunea Transilvaniei. La dispoziția studenților se află o bibliotecă bogată. Viața spirituală a devenit mai dinamică. Profesori renumiți ai universității s-au făcut remarcați și s-au bucurat de recunoaștere și prestigiu în întreaga lume. Aceasta își are începuturile în Evul Mediu și s-a dezvoltat mult la sfârșitul secolului al XIXlea și începutul secolului al XX-lea. de participare la congrese internaționale și instruire în noi tehnici. Studenții au posibilitatea de a se forma în limba engleză sau în limba franceză. Iuliu Hațieganu. Numărul studenților a crescut de la 7000 în anul 2000. Emil Racovița. altele au fost construite. întemeietorul gastroenterologiei în Romania și mulți alții. Timpul liber poate fi petrecut la baza sportivă a universitații noastre sau prin participarea la activitățile culturale atât de variate în orașul Cluj. Spațiile de învătământ existente au fost modernizate. economice și sociale din 1989. Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj a devenit o institutie internationala. Valeriu Bologa. În mare parte datorită numărului crescând de studenți străini. Victor Babeș. explorator polar și fondator al biospeologiei. renumit specialist în domeniul microbiologiei. 6 . Numărul de studenți înscrisi la programe postuniversitare a crescut și el o dată cu diversificarea acestor programe. Studenții formați de acestia au devenit. la 7500 în anul 2004 și la peste 8000 în anul 2006. Octavian Fodor. De exemplu. la rândul lor.Educația medicală are o lunga tradiție la Cluj. cu un serviciu personalizat. metodele au fost îmbunătățite și modernizate. unul dintre cei mai importanți istorici ai medicinei din Europa. În urma dramaticelor schimbari politice.

Concluzii În concluzie. Dispune de aparatură performantă dar și de numeroși profesori care s-au dedicat cu totul acestei meserii. transformânduse dintr-un oraș liniștit în unul vibrant si aglomerat iar Facultatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hațieganu este una dintre cele mai bune în acest domeniu. 7 . municipiul Cluj este un oraș în plină dezvoltare de câțiva ani. având posibilitatea de a forma studenții în condiții foarte moderne.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful