You are on page 1of 37

Forrs: http://www.doksi.

hu

Forrs: http://www.doksi.hu

Az Access indtsa
A Start men - Programok - Microsoft Access ikonra kattintssal, vagy az Intzben valamelyik, az Access-hez trstott adatbzis-fjlra kattintva elindul a program.

Ha az Access-t a Start menbl vagy az Office Irnytpultrl indtjuk, a kezd prbeszdpanelen kivlaszthatjuk, hogy melyik adatbzist szeretnnk megnyitni. A program felknlja azokat a fjlokat, amelyekkel legutbb dolgoztunk, de kikereshetjk a kvnt fjlt a fjlrendszerben, vagy ltrehozhatunk egy j, res adatbzist is. Egy adatbzis bizonyos trgykr vagy rendeltets szerint sszefgg adatok gyjtemnye, mint pldul a megrendelsek figyelemmel ksrse vagy egy hanglemez-gyjtemny nyilvntartsa. A Microsoft Access segtsgvel az sszes informcit egyetlen adatbzisfjlban trolhatjuk. A fjlon bell az adatokat klnbz troleszkzkbe, gynevezett tblkba helyezzk. A tblkban az adatokat oszlopokba (ms nven mezk) s sorokba (ms nven rekordok) rendezett formban troljuk. rlapok segtsgvel megnzhetjk a tblkban lv adatokat, jabb adatokat vehetnk fel, frissthetjk a tblkat, hasznlatval knnyen megtekinthetjk s megvltoztathatjuk a tblk adatait. Amikor megnyitunk egy rlapot, a Microsoft Access kikeresi az adatokat a megfelel tblkbl, s az rlap Varzslval vagy a sajt elkpzelseink szerint kialaktott elrendezsben megjelenti azokat a kpernyn. Lekrdezsek ltrehozsval kereshetjk meg s gyjthetjk ki a megadott feltteleknek megfelel adatokat, akr tbb tblbl is. A lekrdezsek egyidejleg tbb rekord frisstsre vagy trlsre is hasznlhatk, segtsgkkel elre meghatrozott vagy egyni szmtsokat is vgezhetnk az adatokon. Az adatok elemzshez vagy nyomtatott formban val megjelentshez ksztnk jelentseket. gy pldul kinyomtathatunk egy jelentst, amely csoportostja az adatokat s sszegzseket vgez, mg egy msik jelents klnbz mdon formzott adatokat tartalmaz bortkcmkk nyomtatshoz vagy krlevelekhez. Adatelrsi lapok ltrehozsval lehetv tehetjk, hogy a felhasznlk az Interneten vagy egy intraneten keresztl megnzzk, frisstsk, mdosthassk vagy elemezhessk az adatbzis adatait.

Forrs: http://www.doksi.hu

Az adatbzisunk minden objektuma elrhet az Adatbzis ablakbl. Az Objektumok panelen kivlaszthatjuk a kvnt objektumtpust, ltrehozhatunk j objektumot (tblkat, lekrdezseket, rlapokat, jelentseket, adatelrsi lapokat, makrkat mgpedig rendszerint tbbfle mdon: varzsl segtsgvel vagy kzzel), s szerkeszthetjk a meglvket.

Az adatbzis megtervezse
Ha Microsoft Access adatbzist, vagy ms relcis adatbzis-kezel rendszert hasznlunk, a helyes tervezs alapvet felttele annak, hogy az adatbzis valban gy mkdjn, ahogy szeretnnk, eredmnyesen, pontosan s hatkonyan. 1. Az adatbzis-tervezs els lpse az, hogy meghatrozzuk, mi az adatbzis rendeltetse, s hogyan fogjuk hasznlni. Tudnunk kell, milyen informcikhoz szeretnnk jutni az adatbzisbl. Ebbl kiindulva hatrozzuk meg, hogy milyen tmkrl kell adatokat trolni (tblk), s milyen adatokat kell trolni az egyes tmkrl (a tblk mezi). 2. Az adatbzis-tervezs sorn gyakran a tblk megtervezshez kell a legtbb tlet. Erre azrt van szksg, mert az adatbzistl vrt eredmnybl (nyomtatand jelentsek, hasznlni kvnt rlapok, vlaszra vr krdsek) nem mindig lehet egyszeren visszakvetkeztetni arra a tblaszerkezetre, amelybl az adatok szrmaznak. A tblk tervezshez nincs szksg a Microsoft Access programra. Jobb, ha a tervet papron vzoljuk fel s dolgozzuk ki. A tblk tervezsekor az adatokat az albbi elvek alapjn csoportostsuk: A tbla ne tartalmazzon ismtld adatokat, s egy adat ne forduljon el tbbszr a tblkban. Ilyen tekintetben a relcis adatbzisban lv tbla klnbzik a szmoltbltl. Ha az adat csak egyetlen tblban tallhat meg, akkor csak egy helyen kell frissteni. Ez hatkonyabb eljrs, s gy kizrjuk az adatok tbbszrs bersnak eshetsgt, s az abbl add hibkat. Troljuk pldul ugyanabban a tblban az sszes vsrl cmt s telefonszmt. Minden egyes tblban csak egy adott tmra vonatkoz informci legyen. Ha egy-egy tbla csak egyetlen tmra vonatkoz adatokat tartalmaz, akkor az egyes tmkra vonatkoz adatokat egymstl fggetlenl lehet trlni vagy

Forrs: http://www.doksi.hu

megtartani. Ha pldul a vsrlk cmt msik tbln kezeljk, mint a rendelsekt, akkor trlhetnk egy rendelst, viszont megtarthatjuk a vsrl adatait. 3. Minden egyes tbla csak egy tmra vonatkoz adatokat, s a tbla minden egyes mezje a tbla tmjra vonatkoz egyedi informcit tartalmaz. Egy vsrlkat tartalmaz tblban pldul elhelyezhetjk a munkahelyet, a cmet, a vrost, az orszgot s a telefonszmot tartalmaz mezket. Ne vegynk fel szrmaztatott vagy kalkullt adatokat (olyan adatot, amely egy kifejezs eredmnye). 4. Annak rdekben, hogy a Microsoft Access ssze tudja kapcsolni az egyes tblkban trolt adatokat, pldul a vsrlt a rendelssel, minden tblban lennie kell egy olyan meznek vagy mezcsoportnak, amely egyedileg azonostja a tbla sszes rekordjt. Ennek a meznek vagy mezcsoportnak a neve elsdleges kulcs. 5. Miutn felosztottuk tblkba szerveztk az adatokat s azonostottuk az elsdleges kulcs mezket, utastst kell adnunk a Microsoft Access programnak az sszetartoz adatok sszekapcsolsra. Ennek rdekben meg kell hatroznunk a tblk kztti kapcsolatokat. 6. A Microsoft Access segtsgvel hozzuk ltre a tblkat, hatrozzuk meg a tblk kztti kapcsolatokat, s rjunk a tblkba elegend mintaadatot ahhoz, hogy tesztelhessk a tervet. Az adatbzis kapcsolatainak tesztelshez nzzk meg, hogy lekrdezsek ksztsvel a kvnt vlaszokat kapjuk-e. Ksztsk el az rlapok s a jelentsek vzlatos terveit, hogy lssuk, a vrt adatok jelennek-e meg bennk. Nzzk meg, nincsenek-e felesleges adatismtldsek, s ha vannak ilyenek, akkor trljk azokat. 7. Ha a tblaszerkezet megfelel a cloknak, tovbblphetnk, s berhatjuk a mr ltez adatokat a tblkba. Ltrehozhatunk tetszleges lekrdezseket, rlapokat, jelentseket, adatelrsi lapokat, makrkat s modulokat. 8. A Microsoft Access programban kt olyan eszkz van, amelynek segtsgvel elvgezhetjk az utols simtsokat a Microsoft Access adatbzis tervn. A Tblaanalizl Varzsl egyszerre egy tbla tervt elemzi, s javaslatot tesz j tblaszerkezetre s kapcsolatokra, s ha ez megfelel, kpes talaktani egy tblt j, egymssal kapcsolatban ll tblkk. A Teljestmnyanalizl eszkz a teljes adatbzis elemzsre alkalmas, s tleteket, tancsokat ad, hogyan lehet javtani rajta.

Tblk
A tblk tartalmazzk adatbzisunk adatait.

Tbla felptse
A tblkban egy-egy informcicsoport adatait trolhatjuk. A tovbbiakban egy krhzi adatbzis pldjn mutatjuk be az adatbzis-mveletek legfontosabbjait. Egy krhzi adatbzis esetn a Betegek, az Orvosok, s a Mttek adatait mind kln tblkban trolhatjuk. Ha minden informcicsoporthoz kln tblt hasznlunk, akkor elrhetjk, hogy minden adatot csak egyszer troljunk. gy pldul a Betegek

Forrs: http://www.doksi.hu

tblban troljuk a betegekkel kapcsolatos adatokat ( Azonost, Nv, Cm, stb.) s a mttek tblban mr nem hasznljuk jra a beteg nevt, csak azonostjt. Ha gy ptjk fel adatbzisunkat, akkor hatkonyabb lesz, s az adatbeviteli hibk eslyt is lecskkentjk. A Betegek tbla mezi azonos tpus informcit trolnak minden beteg esetben. Ilyen mezk, pl. az Azonost, a Nv, a Cm stb. Egy rekord egy adott beteg sszes adatt jelenti.

Egy mez attl fggen, hogy milyen rtket trolunk benne, ms s ms tpus lehet (szm, szveg, dtum stb.). Ltezik kt specilis mez, melyre nagyon gyakran szksgnk van: azonost mez, s a kapcsol mez. Az azonost mez lnyege az, hogy segtsgvel egyrtelmen azonosthat minden rekord, vagyis ez a mez minden rekord esetn ms rtket tartalmaz. Az ilyen tpus mezt Access-ben egyedi kulcsnak hvjuk. A msik specilis mez a kapcsol mez, melyre akkor van szksgnk, amikor kt tblt akarunk sszekapcsolni. Pldul az Opercik tblban, ahol azt troljuk, hogy melyik orvos melyik beteget operlja, felesleges lenne jra felvinni a beteg nevt, hiszen azt mr a betegek tbla tartalmazza. Az opercik tblban csak a beteg azonostjt adjuk meg (ez lesz a BetegAz nev mez), s ha kvncsiak vagyunk az operland beteg tovbbi adataira, akkor az azonost segtsgvel kikereshetjk azokat a Betegek tblbl. Ebben az esetben a Betegek tbla Az mezje, s az Opercik tbla BetegAz mezje kapcsol mezk.

Hasonl mdon kapcsoldik az Opercik s az Orvos tbla. Itt a kapcsolatot az Opercik tbla OrvosAz mezje s az Orvos tbla Az mezje teremti meg. A tblk kzti kapcsolatokat az Eszkzk men - Kapcsolatok... parancsval tekinthetjk meg s mdosthatjuk.

Forrs: http://www.doksi.hu

Tbla nzetei
Egy tblt 2 fle nzetben lehet hasznlni, ill. megtekinteni: Tervez nzet Ebben a nzetben van lehetsgnk kialaktani s mdostani a tbla szerkezett, vagyis azt, hogy milyen mezket tartalmazzon, s azok a mezk milyen tulajdonsgokkal rendelkezzenek. Adatlap nzet Ebben a nzetben tudjuk az adatainkat felvinni, mdostani, ill. trlni a tblbl.

Tbla ltrehozsa
Mieltt ltrehoznnk j tblnkat meg kell nyitni az adatbzist, melyben a tblt ltre kvnjuk hozni. Ha ez megtrtnt, az Objektumok panelen kattintsunk a Tblk objektumcsoportra. Ekkor 3 lehetsg kzl vlaszthatunk a segdablak eszkztrn lthat 3 gomb alapjn. Lehetsgnk van mr ltrehozott tbla megnyitsra (Megnyits) ill. tervezsre (Tervezs), s ltrehozhatunk j tblt (j). Mivel j tblt szeretnnk ltrehozni, kattintsunk az j gombra. Ekkor megjelenik egy ablak, mely 5 fle lehetsget knl fel az j tbla ltrehozsra: Adatlap nzet - Ha ezt vlasztjuk, adatlap nzetben jelenik meg az j tbla, melybe a tbla szerkezetnek kialaktsa nlkl vihetjk fel az adatainkat. (Ritkn hasznlatos!) Tervez nzet - Leggyakrabban ezt a lehetsget vlasztjuk j tbla ltrehozsa esetn. Ilyenkor tervez nzetben kialakthatjuk a tbla szerkezett, vagyis bellthatjuk, hogy milyen mezkbl lljon, s a mezk milyen tpusak legyenek (rszletesen ld. A felsorols alatt) Tbla Varzsl - Az j tblt a tblavarzsl hozza ltre, vagyis neknk elg megmondani, hogy mire fogjuk hasznlni a tblnkat, s a szerkezett a varzsl nllan kialaktja. Tbla importlsa - Ennl a pontnl egy mr korbban, msik adatbzisban ltrehozott tbla egy msolatt van lehetsgnk thelyezni adatbzisunkba. A tblt adataival egytt is lehet importlni, de rendelkezhetnk gy is, hogy csak az res tblt importljuk az adatok nlkl. Fontos, hogy az importls utn az importlt tblnak semmi kze nem lesz az eredeti (a msik adatbzisban lv) tblhoz, vagyis ha az egyiket mdostjuk, az a msik tblban nem eredmnyez mdostst. Tbla csatolsa - Ez a pont nagyon hasonlt az elzhz, mert itt is egy kls adatbzisbl egy mr korbban ltrehozott tbla msolatt van lehetsgnk az

Forrs: http://www.doksi.hu

adatbzisunkba thelyezni. m ebben az esetben az importlt tbla valjban nem jelent j tblt, hanem csak egyszeren a msik adatbzisban lv tblt hasznlhatjuk ebben az adatbzisban is. Ilyenkor brmilyen mdostst vgrehajtunk akr az eredeti, akr az importlt tblban az egyszerre jelentkezik mindkt tblban. Tbla ltrehozsa Tervez nzet kivlasztsval Ha az j tblzat ltrehozshoz a Tervez nzet pontot vlasztottuk, Tervez nzetbe lpnk, melyben kialakthatjuk tblnk szerkezett, felsorolhatjuk, hogy milyen mezkbl lljon a tbla. A mezk neve mellett meg kell adnunk mg azt, hogy milyen tpus rtket trolunk benne, s adhatunk lerst is hozzjuk. A mez nevnek rvidnek s kifejeznek kell lennie, hosszabb magyarz szveget a mezvel kapcsolatban a Lers rsznl kell megadni.

A mezk tpusai a kvetkezk lehetnek: Szveg - Az ilyen tpus mezben szveget (vagyis tetszleges karaktereket) trolhatunk, de csak legfeljebb annyit, amennyit a Mezmret tulajdonsgban belltottunk. A mez rtktl fggetlenl minden j rekord esetn a Mezmretben megadott szm byte-tal n a tbla s gy az adatbzis mrete is. Feljegyzs - Ebben a mezben szintn szveget trolhatunk. A klnbsg az elz (Szveg) mezvel kapcsolatban, hogy ebben a mezben tetszleges hossz szveget trolhatunk. Ezt a meztpust akkor hasznljuk, ha a mezben trolt szveg hossza rekordonknt nagyon eltr. Akkor is ezt a meztpust hasznljuk, ha csak nhny rekordnl van szksgnk erre a mezre, mert szemben az elz (Szveg) meztpussal, itt mindig csak annyival n a tbla, s gy az adatbzis mrete is rekordonknt, ahny karaktert a mez tartalmaz. Szm - Ezt a tpust akkor hasznljuk, ha a mezben szm tpus adatot akarunk trolni, akr egsz, akr trt szmot is. Hogy milyen tpus szmot akarunk a mezben trolni, azt a mezmret tulajdonsgnl llthatjuk be. Dtum/Id - Ha dtumot vagy idpontot akarunk trolni egy mezben, hasznljuk ezt a tpust. Semmikppen ne hasznljuk ilyen clbl a Szm ill. a Szveg meztpust Pnznem - Pnznemek s matematikai szmtsokban hasznlt, maximum ngy tizedesjegy pontossg numerikus adatok. A tizedesjeltl balra 15, a tizedesjeltl jobbra 4 szmjegy llhat. Szmll - Egyedi, egymst egyesvel kvet szmok vagy a Microsoft Access ltal megadott vletlen szm, amelynek clja, hogy egyrtelmen azonostson minden rekordot. Az ilyen tpus mez rtkt nem mi adjuk meg, hanem az Access adja meg automatikusan.

Forrs: http://www.doksi.hu

Igen/Nem - Az ilyen tpus meznek csak ktfle rtke lehet (pl. Igen/Nem vagy Ki/Be stb.). OLE objektum - Az ilyen tpus mez tartalma egy a tblhoz csatolt, vagy abba begyazott objektum (mint pldul egy Microsoft Excel adatlap, egy Microsoft Word dokumentum, grafika, hang vagy ms binris adat). Keress Varzsl - Ltrehoz egy olyan mezt, amely lehetv teszi, hogy egy msik tblbl vagy listbl vlasszunk egy rtket, utbbi esetben egy lista vagy kombinlt lista segtsgvel. Ha erre a lehetsgre kattintunk, akkor elindul a Keress Varzsl, amely ltrehoz egy Keresmezt. Hiperhivatkozs - URL (pl. http://cnn.com) vagy UNC (pl. \\GEPNEV\megosztas\) tpus hivatkozst tartalmaz mez A kivlasztott meztpus tulajdonsgainak belltsa Miutn kivlasztottuk, hogy meznk milyen tpus adatot fog tartalmazni, lehetsgnk van a meztulajdonsgok belltsra is: Mezmret Szveg tpus mez esetn megadhatjuk, hogy hny karakter hossz lehet legfeljebb a szveg, Szm tpus mez esetn pedig, hogy milyen tpus legyen a szm. Formtum A mezben trolt adat megjelensi formtumt lehet megadni. Beviteli maszk Meghatrozhatjuk, hogy milyen formtumban vrja be a mez rtkt a program. Cm Mi jelenjen meg Adatlap nzetben a tbla ezen mez rtkeit tartalmaz oszlopnak fejlcben. Alaprtelmezett rtk Ezt az rtket minden j rekord felvitele esetn automatikusan felknlja a program, mint lehetsges mezrtket. rvnyessgi szably Feltteleket szabhatunk a mez rtkre vonatkozlag (pl. csak pozitv szmot fogadjon el) rvnyessgi szveg Amennyiben megszegjk az rvnyessgi szablyt (pl. negatv szmot runk be), milyen hibazenet jelenjen meg a kpernyn. Ktelez Ktelez-e, hogy a mezbe rjunk valamilyen rtket vagy nem. Nulla hosszsg engedlyezse Szveg tpus mez esetn engedlyezzk-e a nulla hosszsg szveget. Indexelt Kszljn-e indexels a mez alapjn. Az indexek felgyorstjk az indexelt mezkben trtn lekrdezseket, sorba rendezseket s csoportostsokat. Ha pldul betegek neveit keressk a Nv mezben, akkor a keress felgyorstsa rdekben ltrehozhatunk egy indexet ehhez a mezhz.

Forrs: http://www.doksi.hu

Egyedi kulcs ltrehozsa Kattintsunk a mezre, melyet szeretnnk elsdleges kulcsnak belltani. Kattintsunk a srga kiskulcsot brzol ikonra, vagy vlasszuk a Szerkeszts men Elsdleges kulcs menpontjt. Egy tblnak csak egy elsdleges kulcsa lehet. Amennyiben nem hozunk ltre elsdleges kulcsot, a tbla mentsekor a program felajnlja annak belltst. Az indexek s az egyedi kulcs belltsrl tjkozdhatunk a Nzet men Indexek menpontjban. Ha befejeztk a tbla szerkesztst Miutn befejeztk a tbla szerkezetnek kialaktst, vlasszuk a Fjl men Bezrs menpontjt. Ekkor megadhatjuk, hogy mi legyen a tblnak a neve, majd ltrejn az res tbla.

Tbla feltltse adatokkal


Ha mr ltrehoztunk tblkat s szeretnnk ezeket adatokkal feltlteni, akkor elszr jelljk ki azt a tblt, melyet szeretnnk adatokkal feltlteni, majd nyomjuk meg az Megnyits gombot. Ekkor megjelenik a tbla Adatlap nzetben, s mris vihetjk fel j adatainkat a tblba. Ha befejeztk az adatok felvitelt, vlasszuk a Fjl men Bezrs menpontjt.

Tbla adatainak mdostsa, trlse, tovbbi rekordok felvitele


A tbla adatainak mdostsa s trlse szintn Adatlap nzetben vgezhet. Ehhez teht jelljk ki a tblt, majd nyomjuk meg a Megnyits gombot. Ekkor Adatlap nzetbe kerlnk. Mdosts Mdostshoz kattintsunk a mdostani kvnt mezre, majd rjuk be az j rtket. Ha mdosts kzben meggondoljuk magunkat, az ESC billenty megnyomsval rvnytelenthetjk a mdostst. Trls Trlshez jelljk ki a trlni kvnt sort (ill. sorokat), majd nyomjuk meg a DEL gombot. Ha az sszes rekordot trlni akarjuk a tblbl, akkor elszr vlasszuk a Szerkeszts men sszes rekord kijellse menpontot, majd ezutn nyomjuk meg a DEL gombot. j rekordok felvitele j rekordok felvitelhez ugorjunk a tbla legals sorba. Ide gpeljk be az j rekord adatait.

Tbla szerkezetnek mdostsa


Ha a tbln szerkezeti mdostst szeretnnk vgrehajtani (Pl. mez trlse, ill. j mez beszrsa), vlasszuk ki a tblt, melynek szerkezett mdostani szeretnnk,

Forrs: http://www.doksi.hu

majd nyomjuk meg a Tervezs gombot. Ekkor Tervez nzetbe kerlnk, s mdosthatjuk a tbla szerkezett. Ha befejeztk a mdostsokat, vlasszuk a Fjl men Bezrs menpontjt.

Kapcsolat kialaktsa tblk kztt


Tblk kztti kapcsolatokat gy hozhatunk ltre, hogy megmondjuk, melyik mezkn keresztl kapcsoldnak egymshoz, vagyis megadjuk a kapcsol mezket s a kapcsolat tpust. Kapcsolatok kialaktshoz vlasszuk. az Eszkzk men (vagy a jobb egrgombbal kattintva, a helyi men) Kapcsolatok menpontjt. A kapcsolatot gy hozzuk ltre, hogy kijelljk a kt mezt, melyeken keresztl a kt tbla kapcsoldik egymshoz. A kt mez kzl az egyiknek elsdleges indexnek kell lennie. A kt mezt gy tudjuk kijellni, hogy az egyik mezt megfogjuk, s thzzuk az egr segtsgvel a msik mezre. A kapcsolat tpusai A kapcsolat tpusa a kvetkez lehet:

Egy-a-tbbhz kapcsolat Az egy-a-tbbhz kapcsolat a leggyakrabban hasznlatos kapcsolati tpus. Az egy-a-tbbhz kapcsolatban az A tbla valamely rekordjhoz tbb rekord tartozhat a B tblban, de a B tbla valamennyi rekordjhoz csak egy-egy rekord tartozhat az A tblban. Tbb-a-tbbhz kapcsolat Tbb-a-tbbhz kapcsolat esetn az A tbla valamely rekordjhoz tbb rekord is tartozhat a B tblban, s a B tbla valamely rekordjhoz is tbb rekord tartozhat az A tblban. Ez a fajta kapcsolat csak gy lehetsges, hogy definilunk egy harmadik tblt, az n. illeszttblt, melynek elsdleges kulcsa kt mezt tartalmaz: az A tbla s a B tbla kls kulcst. A tbb-atbbhz kapcsolat teht vljban kt egy-a-tbbhz kapcsolat egy harmadik tbla rszvtelvel. Egy-az-egyhez kapcsolat Egy-az-egyhez kapcsolat esetn az A tbla minden egyes rekordjhoz legfeljebb egy rekord tartozhat a B tblban, s a B tbla minden egyes rekordjhoz is csak legfeljebb egy rekord tartozhat az A tblban. Ez a fajta kapcsolat nem tl gyakran hasznlatos, mert a legtbb informci, amelyet ilyen mdon runk le, lerhat egyetlen tbln bell is. Az egy-az-egyhez kapcsolat akkor lehet hasznos, ha egy sok rekordbl ll tblt tbb kisebb, knnyebben kezelhet tblra kvnunk felosztani, ha egy tbla valamely rszt adatvdelmi megfontolsbl kln kvnjuk trolni, vagy ha az egyik tblban olyan adatokat szeretnnk trolni, amely a ftblban csak bizonyos rekordokra rvnyes.

Hivatkozsi integrits
Akkor hasznos, ha (a plda-adatbzisnl maradva) szeretnnk, hogy a program gondoskodjon arrl, hogy csak olyan betegeket operlhassunk, akiknek az adatait mr

Forrs: http://www.doksi.hu

felvittk a betegek tblba. Vagyis ne engedje meg olyan Betegazonost felvitelt az Opercik tblba, melyhez tartoz beteg nincs a betegek tblban. Kapcsolt mezk kaszkdolt frisstse - Ha ezt a pontot kivlasztjuk, akkor a kapcsolt mez mdostsa esetn a msik tblban is mdosulnak a kapcsolt mez rtkei. Kapcsolt mezk kaszkdolt trlse - Ha ezt a pontot kivlasztjuk, akkor pl. egy beteg trlse esetn a Beteg tblbl a beteghez tartoz opercik is trldnek az Opercik tblbl.

Lekrdezsek
A lekrdezsek lnyege, hogy a mr meglv tblinkkal kapcsolatos krdseket tehetnk fel, esetleg azok adatait vltoztathatjuk meg csoportosan.

Lekrdezsek csoportostsa
Vlaszt lekrdezsek A leggyakrabban hasznlt lekrdezs tpusa a vlaszt lekrdezs. A vlaszt lekrdezs nhny tblbl olvassa ki az adatokat bizonyos felttelek alapjn, majd a kvnt sorrendben megjelenti azokat. Akci lekrdezsek Az akci lekrdezsek a vlaszt lekrdezsekkel ellenttben valamilyen vltoztatst hajtanak vgre valamely tbla rekordjain (akr egyszerre tbb rekordon is). Attl fggen, hogy mi ez a vltoztats 3 kategriba soroljuk az akci lekrdezseket: Trl lekrdezs - Az ilyen tpus lekrdezs trl egy adott felttelnek eleget tev minden rekordot. Frisst lekrdezs - Adott felttelt kielgt rekordok valamely mezjnek (ill. mezinek) mdostsa Hozzfz lekrdezs - Segtsgvel rekordokat msolhatunk t egyik tblbl egy msik tblba, ill. j rekordot vihetnk fel egy adott tblba

Forrs: http://www.doksi.hu

Lekrdezsek ltrehozsa
j lekrdezst ktfle mdon hozhatunk ltre Access-ben: 1. Az SQL (Structured Query Language) nyelv segtsgvel. Ennek elnye, hogy ltalnosan szinte minden relcis adatbzis-kezel programban hasznlhat ez a mdszer. Lekrdezsnket parancsszavak segtsgvel pthetjk fel.

2. QBE rcs segtsgvel: Lekrdezs ltrehozsa tervez nzetben. Ez a mdszer ltalban knnyebben hasznlhat, mint az elz, viszont Access-specifikus, ms adatbzis-kezel rendszer nem ismeri. 3. Varzsl segtsgvel. Ez a lekrdezsek legegyszerbb mdja: a leggyakrebban elfordul lekrdezs-tpusokat az Access nhny szempont alapjn ltre tudja hozni. Lekrdezs ltrehozsa varzsl segtsgvel Ha Varzslval szeretnnk ltrehozni az j lekrdezst, kattintsunk az Adatbzisablakban az Objektumok panelen a Lekrdezsek ikonra, majd vlasszuk ki az "Lekrdezs ltrehozsa varzsl segtsgvel" parancsot. Az Egyszer lekrdezs Varzsl olyan vlaszt lekrdezseket hoz ltre, amelyek a tblk vagy lekrdezsek megadott mezinek adatait nyerik vissza. Ezenkvl a varzslval sszeadhatk, megszmolhatk vagy akr tlagolhatk is a rekordok vagy ezek csoportjnak rtkei, valamint kiszmolhat egy mez minimlis s maximlis rtke.

Forrs: http://www.doksi.hu

Ha nem kzvetlenl a varzslt indtjuk el, hanem az eszkztr j gombjt hasznljuk, tovbbi lehetsgek kzl vlaszthatunk.

Az egyszer lekrdezsen kvl itt kszthetnk kereszttbls lekrdezst. A kereszttbls lekrdezs sszeget, tlagot, darabot s egyb sszegtpusokat szmt. Itt futtathatjuk az Azonos rtkeket keres varzslt, amelynek az eredmnybl kiderl, hogy vannak-e a tblban azonos rekordok, illetve olyan rekordok, amelyek nhny rtkben azonosak. Kereshetnk pldul azonos rtkeket a cm mezben, ha ellenrizni szeretnnk, hogy egy szllt rekordja hnyszor szerepel a tblban, vagy kereshetnk azonos rtkeket a vros mezben, s gy kiderthet, hny szllt lakik ugyanabban a vrosban. A Nem egyezket keres lekrdezs Varzsl segtsgvel pedig egy tbla azon rekordjait lehet megkeresni, amelyekhez nem kapcsoldik rekord egy msik tblban. Kikereshetjk pldul azokat a vevket, akiknek nincs megrendelse. Illetve tvlthatunk tervez nzetbe. Lekrdezs ltrehozsa tervez nzetben A tervez nzetben hozhatunk ltre sszetett lekrdezseket, olyan mdon, hogy a lekrdezs feltteleit a lekrdezsablak als rszben megszerkesztjk. Vegyk pldul a kvetkez lekrdezst: a minta-adatbzisunkban szeretnnk megjelenteni azoknak a betegeknek a nvsort, akik a 120-as szobban vannak, s 1963-ban szlettek. Itt a Beteg tblt fogjuk vizsglni; a lekrdezsben a Nv s Szoba mezkre lesz szksg, valamint egy kpzett mezt is ellltunk.

Forrs: http://www.doksi.hu

A Nv mezt beiktatjuk a megjelentendk kz az els oszlopban. Ha itt nem adunk meg szrsi felttelt, akkor minden rekordot megjelentnk, ami a tbbi, ez utn kvetkez felttelnek megfelel. A msodik oszlopban a szlets dtumt tartalmaz Szl mezt vizsgljuk: a Year(Dtum) fggvnnyel a teljes dtumbl kinyerjk az vszmot (a dtumkezel fggvnyek felsorolst ld. az SQL-lekrdezseknl). Az j mez neve legyen v. A mezbe rt kplet teht: v:Year([Szl]). A Felttel sorban rjuk be, hogy mely felttelnek kell megfeleljen az rtk. A harmadik oszlopban pedig megadjuk, hogy a lekrdezsben azokra a rekordokra vagyunk kvncsiak, melyekben a Szoba mez rtke 120. Hogy a lekrdezsben az adott mezt megjelentjk-e vagy sem, azt a Megjelents sorban jellhetjk be.

A tervez nzetben az adatbzis tblit, s a kzk ltestett kapcsolatokat a segdablak fels rszben jelenthetjk meg. A segdablakon jobb egrgombbal kattintva, vagy a Nzet menben vlthatunk a tervez nzet, az eredmnyeket mutat adatlap nzet s a lekrdezst SQL nyelven tartalmaz SQL nzet kztt. A tervez nzet lehetv teszi, hogy a Lekrdezs menben kivlasztva a megfelel menpontot, ltrehozzunk kereszttbls lekrdezst, vagy frisst, hozzfz, trl akcilekrdezseket futtassunk, vagy a lekrdezssel j tblt hozzunk ltre.

Lekrdezs ltrehozsa SQL nyelv segtsgvel


j lekrdezst gy tudunk ltrehozni, hogy a megnyitott adatbzisunkban rkattintunk a Lekrdezsek flre, s megnyomjuk az j gombot. Vlasszuk a Tervez Nzet pontot, ha a Varzsl nlkl akarunk ltrehozni j lekrdezst. Ekkor kivlaszthatjuk, hogy mely tblkra lesz szksgnk a lekrdezs elksztshez, vagyis mely tblkbl veszi az informcikat a lekrdezs. Vlasszuk a Nzet men SQL menpontjt. Ekkor megjelenik a szerkeszt ablak, ahov berhatjuk a lekrdezst jelent SQL utastst. Az SQL utasts formja a kvetkez: Vlaszt lekrdezsek esetn 1. A legegyszerbb SQL utasts a kvetkez: SELECT meznevek FROM tblk Adott tblk adott mezinek rtkt adja vissza. A SELECT nv,cm FROM Beteg lekrdezs kilistzza minden beteg nevt s cmt a Beteg tblbl. Amennyiben a tbla sszes mezjt ltni szeretnnk, a meznevek felsorolsa helyett rhatunk * karaktert.

Forrs: http://www.doksi.hu

Pl. SELECT * FROM Beteg Ez a lekrdezs kilistzza a betegek minden adatt, vagyis minden mezt. 2. Rekordok szrse felttelekkel A mezkre vonatkoz feltteleket a WHERE kulcssz utn rhatjuk be: SELECT meznevek FROM tblk WHERE felttel Pl. SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba=120 A lekrdezs kilistzza azon betegek nevt s cmt, akik a 120-as szobban laknak. Szmokra vonatkoz felttelek SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba=120 Akik a 120-as szobban laknak SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba<120 Akiknek a szobaszma kisebb, mint 120 SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba>120 Akiknek a szobaszma nagyobb, mint 120 SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba<>120 Akik nem a 120-as szobban laknak. SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba BETWEEN 120 AND 140 Ahol a szobaszm 120 s 140 kz esik (belertve a hatrokat is) Szvegre vonatkoz felttelek Szvegre ktflekppen is szabhatunk felttelt; vagy egy fix rtkre keresnk r, vagy valamilyen mintra illeszked rtkeket keresnk meg. SELECT nv,szoba FROM Beteg WHERE nv = "Nyl Bla" Ebben az esetben fix rtkre (Nyl Bla) kerestnk r. Vagyis kilistztuk Ny.B. nevt s szobaszmt. A msik lehetsg a LIKE opertor hasznlata, melynek segtsgvel mintt lehet illeszteni a szvegre. A LIKE opertort az "=" helyre kell rni, s a LIKE utn idzjelek kztt adhat meg a minta. Pl. SELECT nv,szoba FROM Beteg WHERE nv LIKE "Nyl*" A "Nyl"-lal kezdd nev betegek neve s szobaszma A minta tartalmazhat *-t s ?-t is, ezek hasznlata megegyezik a fjlkelzelsbl ismert * s ? hasznlatval. A * 0, egy, vagy tbb tetszleges karaktert helyettest, mg a ? mindig pontosan egy karaktert helyettesthet. Ha specilis karakterre akarunk keresni, akkor ezeket szgletes zrjelek kztt kell megadni (pl. [*]), s szintn szgletes zrjelek kztt kell megadni, ha intervallumba es karaktert keresnk (pl. [a-z]). A kvetkez tblzat sszefoglalja a Like mvelettel vgrehajthat keresseket: Helyettestend Tbb karakter Specilis karakter Tbb karakter Egyetlen karakter Egyetlen szmjegy Mintk a*a *ab* a[*]a ab* a?a a#a Megfelel rtk Nem megfelel rtk aa, aBa, aBBBa aBC abc, AABB, Xab aZb, bac a*a abcdefg, abc aaa, a3a, aBa a0a, a1a, a2a aaa cab, aab aBBBa aaa, a10a

Forrs: http://www.doksi.hu

Karaktertartomny [a-z] Tartomnyon kvli [!a-z] Nem szmjegy Kombinlt 3. [!0-9]

f, p, j 9, &, % A, a, &, ~

2, & b, a 0, 1, 9 abc, aj0

a[!b-m]# An9, az0, a99

Dtumra vonatkoz felttelek Dtumokkal kapcsolatos felttelek kialaktshoz ltalban a dtumkezel fggvnyeket hasznljuk, ezek a kvetkezk: Year(Dtum) - Visszaadja a dtum v rszt Month(Dtum) - Visszaadja a dtum hnap rszt (1..12) Day(Dtum) - Visszaadja a dtum nap rszt Date() - Visszaadja a mai dtumot Dateserial(v,h,nap) - A hrom megadott rtkbl dtumot csinl DateDiff("tartomny",dtum1,dtum2) - Visszaadja a megadott kt dtum kztti klnbsget, mely klnbsg lehet nap, hnap s v is a tartomnytl fggen. "d" jelli a napot; "yyyy" jelli az vet s "m" jelli a hnapot. DateAdd("tartomny",nvekmny,dtum) - A DateAdd fggvny segtsgvel dtumhoz lehet hozzadni napokat, heteket, hnapokat, ill. veket is. Hogy mit az elbbiek kzl, azt a tartomny hatrozza meg, s hogy mennyit azt pedig a nvekmny. Pl1. SELECT nv,szl FROM Beteg WHERE Year(szl)<1974 Kilistzza az 1974 eltt szletett betegek nevt s szletsi dtumt. Pl2. SELECT nv,szl FROM Beteg WHERE Dtum=Dateserial(1965,4,3) Kilistzza az 1965. prilis 3.-n szletett betegek nevt s szletsi dtumt Pl3. SELECT nv FROM Beteg WHERE DateDiff("yyyy",szl,Date())=12 Kilistzza a 12 ves betegeket. Logikai rtkre vonatkoz felttelek Egy logikai rtk mr nmagban felttel, hiszen rtke igaz s hamis lehet csak. ppen ezrt a kvetkez mdon vizsglhatunk logikai rtket, mint felttelt: Pl1. SELECT nv,szl FROM Beteg WHERE neme Kikeresi azokat az rtkeket, ahol a neme mez rtke igaz. Pl2. SELECT nv,szl FROM Beteg WHERE not(neme) Kikeresi azokat az rtkeket, ahol a neme mez rtke hamis. sszetett felttelek kialaktsa Lekrdezsnk tartalmazhat tbb felttelt is, melyeket s-sel (AND) ill. vagygyal (OR) kapcsolhatunk ssze. A WHERE kulcsszt tbb felttel esetn is csak egyszer kell lerni. Pl. SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba=120 AND Year(szl)=1963 Kilistzzuk azon betegek nevt s cmt, akik a 120-as szobban laknak s 1963-ban szlettek. 4. Kifejezsek s fggvnyek, mint oszlopok Eddigi lekrdezseinkben minden oszlop megfelelt egy meznek a tblbl. Lehetsgnk van azonban olyan oszlopokat is elhelyezni a lekrdezsben,

Forrs: http://www.doksi.hu

melyek nem mezi a tblnak, hanem ms mezkbl szmtott rtkeket tartalmaznak. Pldul szeretnnk ltni minden betegrl, hogy hny gygyszert fogyaszt sszesen a krhzban tartzkodsa alatt. Olyan meznk nincs, amely ezt az rtket troln, viszont van egy meznk, ami megmutatja, hogy mennyi a beteg napi gygyszeradagja (gyadag) s van egy meznk, ami megmutatja, hogy hny napig marad a krhzban (napok). Ha ezt a kt rtket sszeszorozzuk minden betegnl kln-kln, akkor megkapjuk, hogy melyik beteg hny gygyszert vesz be sszesen a benntartzkodsa alatt. A lekrdezs a kvetkezkppen nz ki: SELECT nv,napok*gyadag FROM Beteg Kifejezseink kialaktshoz fggvnyeket is hasznlhatunk: SELECT nv,felvtel,napok,DateAdd("d",napok,felvtel) FROM Beteg Ez a lekrdezs kirja a betegek nevt, felvtelnek idpontjt, azt hogy hny napig maradnak bent, s hogy mikor mennek haza. A ngy rtk kzl csak hrmat tartalmaz a tbla, a tvozs idpontjt nem. Viszont a felvtel idpontjbl, s a bent eltltend napok szmbl ki tudjuk ezt szmolni, mgpedig a DateAdd fggvnnyel. 5. Adatok rendezse Az eddigi lekrdezsekben a rekordok olyan sorrendben jelentek meg, amilyen sorrendben a tblba felvittk ket. Lehetsgnk van viszont valamely mez (ill. mezk) rtkei szerint sorba rendezni adatainkat az ORDER BY kulcssz segtsgvel, melyet a felttel rsz utn adhatunk meg. Pl. SELECT nv,cm FROM Beteg WHERE szoba=120 ORDER BY nv A 120-as szoba lakinak nevt s cmt kapjuk vissza nv szerint rendezve. A rendezs lehet nvekv s cskken egyarnt (alaprtelmezs: nvekv): ORDER BY nv - nvekv sorrend ORDER BY nv DESC - cskken sorrend 6. Csoportost fggvnyek, adatok csoportostsa Csoportost fggvnyek Az eddig megismert fggvnyek mindegyike egy adott rekordon vgzett el valamilyen mveletet. Arra idig nem volt lehetsgnk, hogy klnbz rekordok valamely mezit sszegezzk, vagy tlagoljuk, stb. Erre a clra a kvetkez fggvnyek llnak rendelkezsnkre: SUM(mez) - sszegzi a mez rtkeit AVG(mez) - tlagolja a mez rtkeit MIN(mez) - a mez rtkei kzl a legkisebb MAX(mez) - a mez rtkei kzl a legnagyobb COUNT(*) - a rekordok szma Pl1. SELECT SUM(gyadag) FROM Beteg Ekkor visszakapjuk a krhz teljes napi gygyszerfogyasztst Pl2. SELECT AVG(gyadag) FROM Beteg Ekkor visszakapjuk a krhz tlagos napi gygyszerfogyasztst Pl3. SELECT COUNT(*) FROM Beteg WHERE szoba=120 Visszakapjuk, hogy hnyan laknak a 120-as szobban.

Forrs: http://www.doksi.hu

Csoportosts A csoportost fggvnyek nem csak a teljes tblra vonatkozhatnak, hanem kiszmolhatjuk ket csoportonknt is, ha az adatokat csoportostjuk valamely mez rtkei szerint. Csoportosts a GROUP BY kulcssz segtsgvel trtnik: Pl. SELECT szoba,COUNT(*) FROM Beteg Minden szobaszm mellet lthatjuk, hogy hnyan laknak az adott szobban. Rekordokra vonatkoz felttelek A rekordok szrse a WHERE kulcsszval termszetesen itt is megengedett. Pl. SELECT szoba,AVG(napok) FROM Beteg WHERE NOT(neme) Szobnknt visszakapjuk a nk tlagos bentmaradsi idejt Csoportost fggvnyekre vonatkoz felttelek Ha a csoportost fggvnyekre vonatkoz felttelt akarunk megadni, azt a HAVING kulcsszval tehetjk meg. A HAVING rsznek a GROUP BY rsz utn kell llnia. Pl. SELECT szoba,AVG(napok) FROM Beteg GROUP BY szoba HAVING COUNT(*)>10 Listt kapunk szobnknt az tlag bentmaradsi idrl, de csak azokban a szobkban, ahol tbb, mint 10 beteg lakik. Akcilekrdezsek Az akcilekrdezsek nem listznak ki adatokat, hanem mindig csak mdostanak, trlnek, stb. (valamilyen mveletet vgeznek velk). Ha elmentnk egy ilyen lekrdezst arttl mg nem vltoznak az adatok, csak akkor, ha le is futtatjuk ezt. A lekrdezs futtatsa szerkeszt nzetben a piros szn felkiltjellel trtnhet. Trl lekrdezs Pl. DELETE * FROM Orvosok WHERE fizets>500000 Trli a lekrdezs azokat a rekordokat az orvosok tblbl, akiknek a fizetse nagyobb, mint 500000 Ft. Frisst lekrdezs Pl. UPDATE Betegek SET gyadag=gyadag*2 WHERE Nveljk a gygyszeradagjt a ktszeresre a 120. szoba lakinak. Hozzfz lekrdezs INSERT INTO Orvos(Nv,Cm,Osztly,Fizets,dtum) nv,Cm,"Sebszet",100000,Date() SELECT szoba=120

Forrs: http://www.doksi.hu

rlapok
Az adatok tblba rshoz hozzunk ltre adatbeviteli rlapot. Ez az rlapok leggyakrabban hasznlt vltozata, segtsgvel megtekinthetjk s mdosthatjuk az adatbzis rekordjait.

A grafikus elemek s ler szvegeket az rkap tervben troljuk, mg az aktulis rekord adatait a megfelel adattblbl veszi a program, gy az informcik tbbsge a rekord forrsbl szrmazik. Az rlap s az alapjul szolgl rekordforrs kztt grafikus objektumok, n. vezrlelemek segtsgvel hozhat ltre kapcsolat. A leggyakrabban hasznlt vezrlelem-tpus az adatok bevitelre s megjelentsre hasznlhat beviteli mez, itt a pldn a jobb oldali oszlop szrke tglalapjai. rlapot hasznlhatunk ms rlapok s jelentsek menyitsra (kapcsoltbla-rlap) is. Ezenkvl ltrehozhatunk vlasztsi lehetsgeket felknl prbeszdpanelt, mely a felhasznl vlasztsa alapjn vgrehajtsra kerl mveleteket is tartalmaz.

rlapok hasznlata
rlapok hasznlatakor a mr a tblknl s lekrdezseknl jl megszokott 3 mvelet ll rendelkezsnkre:

Forrs: http://www.doksi.hu

Megnyits Mr Tervezs - Mr meglv rlap j - j rlap ltrehozsa

meglv szerkezetnek,

rlap megjelensnek

megnyitsa mdostsa

rlap nzetei
Egy rlap 3 fle nzetben hasznlhat: Tervez nzet, rlap nzet s Adatlap nzet. Az rlap ltrehozsra a Tervez nzet szolgl, amely gyakorlatilag gy mkdik, mint egy mindenfle hasznos eszkzzel felszerelt munkaasztal. Miutn az rlapot ltrehoztuk Tervez nzetben, megtekinthetjk rlap vagy Adatlap nzetben. Adatlap nzetben a rekordok tblzatos formban tekinthetk meg, gy egyszerre tbb rekord lthat. rlap nzetben ltalban egyszerre csak egy rekordot lthatunk.

Tbla adatainak megjelentse rlapon


A rekordok megjelentsre 3 fle formtum ll rendelkezsnkre:

Oszlopos formtum rlap Egyszerre csak egy rekord lthat, az egyes mezk egyms alatt helyezkednek el.

Tblzatos formtum rlap Egyszerre tbb rekord is lthat, az egy rekordhoz tartoz mezk egy sorban helyezkednek el.

Forrs: http://www.doksi.hu

Adatlap formtum rlap Az adatokat pontosan olyan formban lthatjuk, mintha a Tblk-nl a Megnyits gombra kattintunk.

j rlap ltrehozsa
Az adatbzisablakban, az Objektumok panelen az rlapok sorra kattintva vlasszuk az j gombot. Ezutn a kvetkez mdokon hozhat ltre j rlap:

Tervez nzet j rlap ltrehozsa varzsl nlkl rlap Varzsl A kivlasztott mezkn alapul rlap automatikus ltrehozsa a varzsl segtsgvel Autorlap : Oszlopos Oszlopos formtum rlap automatikus ltrehozsa varzsl segtsgvel Autorlap: Tblzatos Tblzatos formtum rlap automatikus ltrehozsa varzsl segtsgvel Autorlap: Adatlap Adatlap formtum rlap automatikus ltrehozsa varzsl segtsgvel Diagram Varzsl Diagramot tartalmaz rlap ltrehozsa varzsl segtsgvel Kimutats Varzsl Microsoft Excel kimutats ltrehozsa varzsl segtsgvel

Forrs: http://www.doksi.hu

rlap tulajdonsgai
Egy rlap tulajdonsgait a kvetkez mdon llthatjuk be: Nyissuk meg az rlapot tervez nzetben. Vlasszuk a Szerkeszts men / rlap kivlasztsa menpontjt. Ezutn pedig vlasszuk az Eszkzk men Tulajdonsgok menpontjt. A tulajdonsgok 4 f csoportra vannak osztva: Formtum tulajdonsgok Adat tulajdonsgok Esemny tulajdonsgok Egyb tulajdonsgok Formtum tulajdonsgok: Cm: Ez a szveg jelenik meg az rlap ablak cmsorban. Alaprtelmezett nzet: Az rlap megnyitsakor milyen nzetben lssuk az adatokat - Egyszeres rlap: Egyszerre csak egy rekord - Folyamatos rlap: Egyszerre tbb rekord - Adatlap: Egyszerre tbb rekord adatlap nzetben Rekordkijellk: Legyenek-e rekordkijellk az rlapon Lptet gombok: Legyenek-e lptet gombok az rlapon Automatikus kzpre igazts: Az rlap automatikusan a kperny kzepre kerljne Szlessg: Milyen szles legyen az rlap Kp: Az rlap httereknt belltott kp (nem ktelez) Adattulajdonsgok: Rekordforrs: Mely tblbl ill. lekrdezsbl vegye a megjelentend adatokat az rlap Szerkeszts engedlyezse: Lehet-e szerkeszteni az adatokat az rlapon Trls engedlyezse: Lehet-e trlni rekordot az rlapon Bvts engedlyezse: Lehet-e j rekordot felvinni az rlapon Adatbevitel: Ha igenre van lltva, csak j rekordokat tudunk felvinni az rlapon Esemnytulajdonsgok: Megnyitsra: rlap megnyitsa eltt fut makr Bezrsra: rlap bezrsa eltt fut makr vagy fggvny vagy fggvny

Egyb tulajdonsgok: Elugr: Az rlap egy elugr ablak legyen, amely a tbbi ablak felett marad Modlis: Az rlap megtartja a fkuszt a bezrsig

rlap felptse
Az rlap 3 rszbl ll: rlapfej, Trzs, rlaplb. Az rlap fejlcnek s lblcnek folyamatos rlapnl van jelentsge. A trzs az rlap f fellete. Adatbeviteli lapon

Forrs: http://www.doksi.hu

tjkoztat szveg, adathoz kttt vezrlelemek s szakaszok megjelentsre hasznlhat.

A tervez nzetben llthatjuk ssze az rlapot a rendelkezsnkre ll vezrlelemek segtsgvel.

Vezrlelemek
Az rlapon elhelyezhet vezrlelemek az eszkzkszletbl vlaszthatak ki. Ezek a vezrlelemek fontosabb tulajdonsgaikkal a kvetkezk: Cmke (Label) A cimkk segtsgvel egy felirat helyezhet el tetszleges helyen az rlapon. Formtum tulajdonsgok Cm: A szveg, ami megjelenik az rlapon Lthat: Lthat-e a cmke az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a cimke Magassg: Milyen magas a cmke Httrstlus: Ha tltsz, akkor csak a szveg ltszik, klnben a teljes cmke, mint tglalap Httrszn: A szveg mgtti szn milyen legyen Specilis hats: Cmke megjelensi stlusa Keret stlusa: Milyen legyen a keret ("res" esetn nincs keret) Keret szne: Keret szne Keret szlessge: Keret szlessge

Forrs: http://www.doksi.hu

Eltr szne: A szveg betinek szne Bettpus: Szveg bettpusa Betmret: Szveg betmrete Betvastagsg: Szveg betvastagsga Dlt bet: Szveg dlt bets legyen-e Alhzs: Szveg alhzott legyen-e Szvegigazts: A cimkn bell a szveg balra, jobbra, ill. kzpre legyen-e igaztva Egyb tulajdonsgok Vezrlelem-magyarzat: rvid sgfelirat, mely megjelenik, ha a kurzor a cmke felett ll Beviteli mez (TextBox) Hasznlata: Az rlap mgtti rekordforrsban lv adatok megjelentsre, bevitelre, vagy szerkesztsre, tovbb szmtsi eredmnyek megjelentsre, s felhasznli adatok bevitelre hasznlhat. Formtum tulajdonsgok Lthat: Lthat-e a cmke az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a cimke Magassg: Milyen magas a cmke Httrstlus: Ha tltsz, akkor csak a szveg ltszik, klnben a teljes cmke, mint tglalap Httrszn: A szveg mgtti szn milyen legyen Specilis hats: Cmke megjelensi stlusa Keret stlusa: Milyen legyen a keret ("res" esetn nincs keret) Keret szne: Keret szne Keret szlessge: Keret szlessge Eltr szne: A szveg betinek szne Bettpus: Szveg bettpusa Betmret: Szveg betmrete Betvastagsg: Szveg betvastagsga Dlt bet: Szveg dlt bets legyen-e Alhzs: Szveg alhzott legyen-e Szvegigazts: A cimkn bell a szveg balra, jobbra, ill. kzpre legyen-e igaztva Adattulajdonsgok Mez vagy kifejezs: Az rlaphoz hozzrendelt tbla mely mezjhez rendeljk, ill. milyen kifejezs rtkt szeretnnk ltni a beviteli mezben Alaprtelmezett rtk: Egy rtk, amely automatikusan berdik ebbe a mezbe minden j rekordnl rvnyessgi szably: A beviteli mezbe berhat rtkre vonatkoz szably (Pl. >10) rvnyestsi szveg: Ha megszegjk az rvnyessgi szablyt, ez az zenet rdik ki Engedlyezve: Rkerlhet-e a fkusz a beviteli mezre Zrolt: Mdosthat-e a beviteli mezben lv adat Egyb tulajdonsgok Nv: A beviteli mez azonost neve, segtsgvel mshonnan hivatkozhatunk

Forrs: http://www.doksi.hu

rtkre llapotsor szveg: A beviteli mez kijellsekor az llapotsorban megjelen szveg Bejrsi pont: Rszt vesz-e a beviteli mez a tabultor-krben Bejrsi index: Hnyadik a beviteli mez a tabultor-krben Vezrlelem-magyarzat: rvid sgfelirat, mely lthat, ha a kurzor a beviteli mez felett ll Vezrlelem-csoport Jellngyzetekkel, vlasztgombokkal vagy vltgombokkal egytt hasznlhat, amelyek alternatv rtkeket jelentenek meg. Vezrlelem csoport segtsgvel pldul megadhatjuk, hogy egy beteg a 110-es, a 120-as, vagy a 130-as szobban lakik. Formtum tulajdonsgok Lthat: Lthat-e a cmke az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a cimke Magassg: Milyen magas a cmke Httrstlus: Ha tltsz, akkor csak a szveg ltszik, klnben a teljes cmke, mint tglalap Httrszn: A szveg mgtti szn milyen legyen Specilis hats: Cmke megjelensi stlusa Keret stlusa: Milyen legyen a keret ("res" esetn nincs keret) Keret szne: Keret szne Keret szlessge: Keret szlessge Adattulajdonsgok Mez vagy kifejezs: Az rlaphoz hozzrendelt tbla mely mezjhez rendeljk a kivlasztott rtket Alaprtelmezett rtk: Egy rtk, amely automatikusan kivlasztdik minden j rekordnl rvnyessgi szably: A kivlaszthat rtkre vonatkoz szably (Pl. >10) rvnyestsi szveg: Ha megszegjk az rvnyessgi szablyt, ez az zenet rdik ki Engedlyezve: Rkerlhet-e a fkusz a vezrlelem-csoportra Zrolt: Mdosthat-e a vezrlelem-csoport rtke Egyb tulajdonsgok Ld. Beviteli mez Egyb tulajdonsgai Listapanel (ListBox) Olyan vezrlelem, melyben rtkek szerepelnek grgethet listn. rlap nzetben a lista valamely elemnek kijellsvel adhatunk rtket egy j rekordnak, ill. mdosthatjuk egy meglv rekord rtkt. Formtum tulajdonsgok

Forrs: http://www.doksi.hu

Oszlopszm: Hny oszlopbl ll a lista Oszlopszlessgek: melyik oszlop milyen szles (pontosvesszvel elvlasztva kell megadni) Lthat: Lthat-e a cmke az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a cimke Magassg: Milyen magas a cmke Httrstlus: Ha tltsz, akkor csak a szveg ltszik, klnben a teljes cmke, mint tglalap Httrszn: A szveg mgtti szn milyen legyen Specilis hats: Cmke megjelensi stlusa Keret stlusa: Milyen legyen a keret ("res" esetn nincs keret) Keret szne: Keret szne Keret szlessge: Keret szlessge Eltr szne: A szveg betinek szne Bettpus: Szveg bettpusa Betmret: Szveg betmrete Betvastagsg: Szveg betvastagsga Dlt bet: Szveg dlt bets legyen-e Alhzs: Szveg alhzott legyen-e Adattulajdonsgok Mez vagy kifejezs: Az rlaphoz hozzrendelt tbla mely mezjhez rendeljk a kivlasztott rtket Sorforrs tpusa: A lista lehetsges rtkeit veheti egy tblbl, ill. lekrdezsbl, de felsorolhatjuk egyenknt is azokat. Sorforrs: Amennyiben a lista az rtkeit egy tblbl vagy lekrdezsbl veszi, akkor itt a tblt ill. a lekrdezst kell megadni, ha egyedileg akarjuk felsorolni a lehetsges rtkeket, akkor azt is itt kell megadni pontosvesszvel elvlasztva. Kttt oszlop: Melyik oszlop tartalmazza a vezrlelem rtkt Alaprtelmezett rtk: Egy rtk, amely automatikusan kivlasztdik minden j rekordnl rvnyessgi szably: A kivlaszthat rtkre vonatkoz szably (Pl. >10) rvnyestsi szveg: Ha megszegjk az rvnyessgi szablyt, ez az zenet rdik ki Engedlyezve: Rkerlhet-e a fkusz a vezrlelem-csoportra Zrolt: Mdosthat-e a vezrlelem-csoport rtke Egyb tulajdonsgok Ld. Beviteli mez Egyb tulajdonsgai Kombi panel (ComboBox) Olyan vezrlelem, mely egy lista s egy beviteli mez tulajdonsgait egyesti. A beviteli mezbe trtn berssal, vagy a lista valamelyik ttelnek kijellsvel adhatunk rtket a hozzrendelt meznek.

Forrs: http://www.doksi.hu

Formtum tulajdonsgok Ld. Lista Formtum tulajdonsgai Adattulajdonsgok Csak listaelem: Ha igenre van lltva, csak a lista rtkei kzl rhatjuk be valamelyiket, egybknt a listban nem szerepl rtket is berhatunk. Ld. Lista Adattulajdonsgai Egyb tulajdonsgok Ld. Lista Egyb tulajdonsgai Parancsgomb (Button) Olyan vezrlelem, amellyel mveletek vgezhetk (pl. rekord keresse, rekord nyomtatsa, stb.) Formtum tulajdonsgok Cm: A gombon megjelen szveg, amennyiben nincs kp rajta Kp: Milyen kp legyen a gombon Kp tpusa: Begyazott ill. Csatolt Lthat: Lthat-e a gomb az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a gomb Magassg: Milyen magas a gomb Eltr szne: A szveg betinek szne Bettpus: Szveg bettpusa Betmret: Szveg betmrete Betvastagsg: Szveg betvastagsga Dlt bet: Szveg dlt bets legyen-e Alhzs: Szveg alhzott legyen-e Esemnytulajdonsgok Kattintsra: Mi trtnjen, ha a gombra kattintanak Egyb tulajdonsgok Alaprtelmezett: Az alaprtelmezett gomb az ENTER billentyvel is kivlaszthat Mgse: A Mgse gomb az ESC billentyvel is kivlaszthat llapotsor szveg: A gomb kijellsekor az llapotsorban megjelen szveg Vezrlelem-magyarzat: rvid sgfelirat, mely megjelenik, ha a kurzor a gomb felett ll Segdrlap (SubForm) Segtsgvel az rlapon tbb tblbl jelenthetnk meg adatokat. Formtum tulajdonsgok Lthat: Lthat-e a segdrlap az rlapon Balra: Az rlap bal szltl mrt tvolsga

Forrs: http://www.doksi.hu

Fel: Az rlap tetejtl mrt tvolsga Szlessg: Milyen szles a segdrlap Magassg: Milyen magas a segdrlap Keret stlusa: Milyen legyen a keret ("res" esetn nincs keret) Keret szne: Keret szne Keret szlessge: Keret szlessge Adattulajdonsgok Forrsobjektum: Melyik rlap a segdrlap Egyb tulajdonsgok llapotsor szveg: A segdrlap kijellsekor az llapotsorban megjelen szveg Bejrsi pont: Rszt vesz-e a segdrlap a tabultor-krben Bejrsi index: Hnyadik a segdrlap a tabultor-krben

Jelentsek
Jelentst akkor hasznlunk, ha az adatbzisban letrolt adatokat szeretnnk kinyomtatni. Lehetsg van tblk, s rlapok kinyomtatsra is, de igazn eszttikus eredmnyt jelentsek ksztsvel rhetnk el. A jelentsben szerepl adatok az rlapokhoz hasonlan egy tbla vagy egy lekrdezs.

Jelents ksztse
A jelentseket mindig rdemes varzslval kszteni, mert szinte tetszleges kimutats (akr tbb hasbos is) elkszthet vele. Ezrt a kvetkezkben a varzsl lpsei kerlnek ismertetsre. Pldnkban egy olyan jelents ksztst kvetjk nyomon, melyben osztlyonknt megjelentjk az orvosok nevt, cmt, s fizetst, osztlyonknt kiemelve az tlagfizetst s az ott dolgoz orvosok szmt. Kattintsunk az adatbzis-ablak Objektumok paneljban a Jelentsek gombra, majd nyomjuk meg az j gombot. A felknlt vlasztsi lehetsgek kzl vlasszuk a Jelents Varzsl-t.

Forrs: http://www.doksi.hu

1. lps Itt kell belltani, hogy melyik tbla ill. lekrdezs, annak pedig mely mezi tartalmazzk a jelentsben szerepeltetni kvnt adatokat.

2. lps Ennl a lpsnl jelljk ki a csoportszinteket, vagyis azt hogy mely mez (ill mezk) alapjn csoportostjuk a rekordokat. A csoportba bonts tbb szinten is trtnhet, vagyis egy csoporton bell alcsoportok hozhatk ltre, amennyiben tbb mezt is kijellnk.

A Csoportostsi belltsok gomb segtsgvel bonyolultabb csoportostsi szempontok is bellthatk, mint pl. a nevek kezdbetjeknt csoportostsuk az orvosokat, vagy 10.000 Ft.-onknt a fizetsk alapjn. Pldnkban most osztlyonknt csoportostunk.

Forrs: http://www.doksi.hu

3. lps Most azt kell belltanunk, hogy egy csoporton bell mely mez szerint legyenek sorba rendezve a rekordok. Mi most nv szerint nvekv sorrendbe rendezzk az adatokat.

Az sszegzsi belltsok... gomb segtsgvel csoportonknti minimum, maximum, tlag, sszeg jelenthet meg a jelentsen a kivlasztott mez rtkei alapjn:

Amennyiben a Megjelents-nl a Csak sszests opcit vlasztjuk, a trzsrekordok mezi nem jelennek meg, csak a csoporttlag (ill. sszeg, minimum, vagy maximum amelyik ppen be van lltva), gy mi a Trzs s sszests opcit vlasztjuk, melyben az egyes rekordok adatait is lthatjuk s a csoporttlagot is minden csoport vgn.

Forrs: http://www.doksi.hu

4. lps Ennl a lpsnl a megjelenteni kvnt adatok elrendezst s a lap tjolst llthatjuk be.

5. lps Ennl a lpsnl jelentsnk stlust vlaszthatjuk ki a felknlt 6 fajta stlus kzl.

6. lps Ez az utols lps, itt mr csak a jelents cmt kell meghatrozni, ez kerl a jelents tetejre.

Forrs: http://www.doksi.hu

Jelents szerkesztse
Az elksztett jelentst Tervez nzetben utlag talakthatjuk, ezek azonban mr ltalban csak kisebb talaktsokat jelentenek. A jelentst alkot objektumok az rlapokrl mr ismert cimkk s beviteli mezk ltalban, melyek ugyanazt a funkcit ltjk el a jelentseknl is: a cimke konstans (fix) szveget jelent meg, mg a beviteli mez a tbla vagy jelents valamely mezjnek rtkeit jelenti meg. A jelents rszei tervez nzetben: Jelentsfej/jelentslb: A jelents legelejn ill. legvgn jelenik meg csak (rtelemszeren) egyszer. Oldalfej/Oldallb: Minden oldal tetejn ill. aljn megjelen rsz. Csoportfej/Csoportlb: Minden csoport elejn ill. vgn megjelen rsz. Ha tbb csoportszintet is ltrehoztunk, akkor minden csoportnak van sajt csoportfej s csoportlb rsze (Pldnkban egy csoportszint van csak: osztly, gy Osztlyfej s Osztlylb rsz tallhat a jelentsben). A csoportfejben clszer elhelyezni a csoport alapjul szolgl mez rtkeit megjelent beviteli mezt, a csoportlbban pedig a csoportra vonatkoz sszegz, tlag, minimum, maximum szmtsokat tartalmaz beviteli mezket. Trzs: A trzs rsz minden rekordnl megjelenik, gy itt rdemes megjelenteni minden olyan mezt, mely nem csoportszint.

Forrs: http://www.doksi.hu

Adatbzisbl teljes rtk alkalmazs


(men ill. kapcsoltbla hasznlata) Adatbzis ksztsekor mindig rdemes mrlegelni azt, hogy kinek kszl az adatbzis, ki az, aki hasznlni fogja. A felhasznltl nem vrhatjuk el, hogy elismeretei legyenek az adatbzis-kezelsben, ezrt rdemes adatbzisunkat menvel elltni. gy a felhasznl ms programokhoz hasonlan elre felknlt funkcik kzl vlaszthat a mr megszokott mdon. A kapcsoltbla a men hasznlatnak egy fejlettebb, ignyesebb vltozata. Ebben az esetben a mensor nem a kperny tetejn, hanem egy ablak formjban a kperny kzepn jelenik meg, az almenk megjelentse pedig az egyes menk felirata melletti gombok segtsgvel trtnik. A ktfle vltozat egytt, egymst kiegsztve is hasznlhat. Az albbiakban azt tekintjk t, hogy ezeket hogyan kell elkszteni.

Men ksztse
A mensor elksztsnek els lpse az egyes menk menpontjait tartalmaz makrk elksztse. Minden men kln makrba kerl, benne a hozz tartoz menpontokkal. Pldul tekintsk a kvetkez mensort: Betegek Orvosok Krdsek j beteg j Orvos Adott szoba laki Lista Lista Nyomtats Egyebek

Betegek nyomtatsi kp Kilps

Adott osztly orvosai Betegek nyomtats

Ebben az esetben t makrt kell elksztennk: Betegek, Orvosok, Krdsek, ... Makr ksztshez vlasszuk az adatbzisablak Makrk flt, majd kattintsunk az egrrel az j gombra. Ezutn vlasszuk a Nzet/Makrnevek menpontot. Az gy megjelen ablakban a tblzat soraiba rjuk be az egyes menpontok feliratait s mell azt, hogy mi trtnjen, ha kivlasztjk az adott menpontot. A kivlasztott mvelet paramtereit a kperny aljn (az argumentumok felirat alatt) lehet belltani. Nhny tipikus mvelet, mely a menpontok kivlasztsnl elfordulhat: rlap megnyitsa: egy elzleg elksztett rlap megnyitsa, melynl vlaszthatunk (amennyiben tbla ill. lekrdezs adatait jelenti meg), hogy kizrlag j adatot lehessen felvinni az rlapon, vagy lehetsg legyen a meglv adatok megjelentsre is.

Forrs: http://www.doksi.hu

Jelents megnyitsa: egy elzleg elksztett jelents megnyitsa; lehetsg van nyomtatsi kp ill. nyomtats nzetben is megnyitni a jelentst. Lekrdezs futtatsa: Akci lekrdezsek vgrehajtshoz hasznlhat mvelet Kilps: Az adatbzisbl s az Access-bl val kilpshez tartoz mvelet. Miutn elksztettk a menpontokat tartalmaz makrt, mentsk el tetszleges, a menre utal nven (pl. itt: Orvosok men), majd zrjuk be, s hasonl mdon hozzuk ltre a tbbi menhz tartoz makrt is. Ezutn szksg van mg egy olyan makr ltrehozsra, mely az egyes menkbl teljes mensort kszt. Ehhez vlaszuk ismt az adatbzisablak Makrk - j parancst.

Minden sorba ugyanaz a mvelet kerl: MenHozzadsa, mgpedig annyiszor, ahny menbl ll a mensor. Az ablak aljn az argumentumoknl kell megadnunk az egyes menk nevt, s azt, hogy a hozz tartoz menpontok melyik makrban tallhatk. Ezek utn mentsk a makrt, pl. Egyni mensor nven (vagy brmilyen ms nven) s zrjuk be ezt az ablakot. Ha elksztettk a szksges makrkat, kattintsuk az Egyni mensor makrra, majd vlasszuk az Eszkzk - Makr - Men ltrehozsa makrbl menpontot.

Forrs: http://www.doksi.hu

Kapcsoltbla ltrehozsa
A kapcsoltbla felptse a kvetkez: a kpernyn elszr a f mensor vlasztsi lehetsgei jelennek meg egyms alatt, majd amikor rkattintunk egy pontra, a hozz tartoz menpontokat lthatjuk s ltalban egy Vissza gombot, a fmenbe val visszatrshez.

A kapcsoltbla elksztse ennek megfelelen hasonl lesz a mensor elksztshez, csak amg a mensornl makrk ltrehozsa volt a feladat, addig itt most a kapcsoltbla lapjait kell elkszteni. Ehhez vlasszuk ki az Eszkzk - Adatbzis-segdeszkzk - Kapcsoltbla-kezel menpontot. A program figyelmeztet bennnket, hogy nincsen mg kapcsoltbla, s megkrdezi, hogy szeretnnk-e ltrehozni egyet.

Az Igen gombra kattintva megjelenik a Kapcsoltbla-kezel ablak, melyben kezdetben egyetlen lap, a F kapcsoltbla tallhat. Az j gombbal vehetnk fel j lapokat a kapcsoltblba, a szerkeszts gombbal pedig a kivlasztott lap pontjait, vagyis listjnak elemeit, s a hozzjuk tartoz mveletet rhatjuk be.

Forrs: http://www.doksi.hu

Clszer elszr az j gomb segtsgvel felvenni a kapcsoltbla lapjait, majd ezutn megadni az egyes lapok elemeit s az elemekhez tartoz mveleteket. A mveleteknl megtalljuk az elz mdszernl megismert lehetsgeket, plusz egy j mveletet: Kapcsoltbla. Ezzel a mvelettel lehet megoldani az ugrst a kapcsoltbla egyes lapjai kztt. Ha elksztettk az egyes lapokat a menpontokkal egytt, lpjnk ki a kapcsoltbla-szerkesztbl. Ekkor ltrejn egy rlap Kapcsoltbla (vagy Switchboard) nven, erre dupln kattintva lehet indtani a kapcsoltblt.

Men ill. kapcsoltbla automatikus indtsa


Lehetsgnk van arra, hogy a fent elksztett men ill. kapcsoltbla automatikusan aktivizldjon az adatbzis megnyitsakor. Ehhez vlasszuk az Eszkzk/Indts menpontjt.

Az itt megjelen ablakban a Mensor alatt bellthat az adatbzis indtsakor megjelen mensor, ill. a Megjelentend rlap alatt bellthat az adatbzis indtsakor automatikusan megjelen rlap. Itt llthat be az is, hogy az adatbzis ablak az adatbzis megnyitsakor megjelenjen vagy ne a kpernyn. Amennyiben az adatbzis ablakot elrejtjk, s ment vagy kapcsoltblt hasznlunk adatbzisunk teljes rtk alkalmazsknt lesz hasznlhat.

Forrs: http://www.doksi.hu

MDE-file kszt
Taln az eddigi (immr teljes rtk) alkalmazsnak csupn egyetlen szpsghibja van: ha a felhasznl nem egyszer felhasznl, hanem profi szakember, brmikor vltozathat a mr elksztett adatbzisunkon, talakthatja szerkezett. Ehhez mindssze arra van szksg, hogy az adatbzis indtsakor folyamatosan nyomva tartsa a Shift billentyt, s ilyenkor az Eszkzk/Indts menben belltott dolgok figyelmen kvl maradnak. Hogy mindezt elkerljk, lehetsgnk van egy MDE kiterjeszts file ksztsre, mely adatbzisunknak mr csak lefordtott kdjt tartalmazza, s gy szerkezetn a felhasznl nem vltoztathat. MDE file ksztshez vlasszuk az Eszkzk - Adatbzis-segdeszkzk - MDE-file kszt menpontot.

Office csatolsok
(Kapcsolatok ms Office programokkal)

MS Word krlevl
Ennl a menpontnl lehetsgnk van arra, hogy egy Microsoft Word programmal megrt krlevl vltoz adatait egy tbla vagy egy lekrdezs szolgltassa. Miel tt kivlasztannk ezt a menpontot, jelljk ki azt a tblt, vagy lekrdezst, mely a krlevl behelyettestend adatait szolgltatja. Ezutn vlasszuk ezt a menpontot (Eszkzk - Office csatolsok - MS Word krlevl) s jelljk ki, hogy egy mr megrt levlbl szeretnnk krlevelet kszteni, vagy egy j levelet szeretnnk ltrehozni, s ahhoz hozzrendelni a kivlasztott tbla ill. lekrdezs adatait.

Szerkeszts MS Worddel
Tbla, lekrdezs, rlap ill. jelents esetn lehetsg van a megfelel objektum thelyezsre a Microsoft Word programba, hogy szerkesztst itt folytassuk tovbb. Jelljk ki az objektumot, melyet szeretnnk Microsoft Word-be exportlni. Ezutn vlasszuk ezt a menpontot. (Eszkzk - Office csatolsok - Szerkeszts MS Worddel)

Analizls MS Excellel
Tbla, lekrdezs, rlap ill. jelents esetn lehetsg van a megfelel objektum thelyezsre a Microsoft Excel programba, hogy szerkesztst itt folytassuk tovbb. Jelljk ki az objektumot, melyet szeretnnk Microsoft Excel-be exportlni. Ezutn vlasszuk ezt a menpontot. (Eszkzk - Office Links - Analizls MS Excellel)