TRAUMATISME OBSTETRICALE

Sub numele de leziuni traumatice obstetricale , sunt desemnate totalitatea traumatismelor mecanice si chimice (hipoxice), legate de actul nasterii. Factorii responsabili sunt: macrosomia, disproportia cefalopelvina, prezentatii anormale, nasteri distocice, prelungite sau precipitate, prematuritatea, asistenta obstetricala deficitara. TRAUMATISME OBSTETRICALE(2) Leziunile partilor moi: Eritemul si eroziunile partilor moi Purpura- localizata mai ales la fata, gat, torace,urmarea cresterii presiunii venoase si intratoracice in prez. Pelviana sau circularelor de cordon stranse. Evolutie favorabila in 2-3 zile. Echimozele- in nasterile traumatice si prezentatia pelviana. Adiponecroza subcutanata- induratii subcutanate nodulare, cu tegumentul rosuviolaceu, cu aspect de coaja de portocala.Nu necesita tratament. TRAUMATISME OBSTETRICALE (3) Traumatisme craniene: Bosa sero-sanguina (caput succedaneum)-tumefactie edematoasa si hemoragica a tesutului celular subcutanat, la nivelul partii prezentate a craniului.Se extinde peste liniile de sutura. Cefalhematomul- hemoragie subperiostala, limitata totdeauna de aria unui os cranian.devine evident la cateva ore de la nastere. Se poate asocia cu fractura osului cranian. Se resoarbe dupa 2 sapt.- 3 luni. Fracturile oaselor craniului-fracturile lineare sunt cele mai frecvente. Nu necesita tratament.Fracturile cu infundare apar dupa aplicare de forceps. TRAUMATISME OBSTETRICALE (4) Hemoragiile intracraniene- sunt fie rezultatul traumatismului mecanic fie hipoxic. Hemoragiile traumatice (epidurale, subdurale, subarahnoidiene) se datoresc: disproportiei fetopelvine, nasterii prelungite, nasterii precipitate,prezentatiei pelvine. Fracturile mandibulei- nn prezinta asimetrie faciala, echimoze, edem, crepitatie, dificultati de alimantatie. Traumatisme nazale- edem al mucoasei nazale, dislocatii cartilaginoase. Traumatisme oculare- hemoragii retiniene si subconjunctivale.remisie in 24-48 h, fara sechele. TRAUMATISME OBSTETRICALE (5) Traumatismele muschiului sternocleidomastoidian: -Torticolisul congenital-se datoreste pozitiei intrauterine dar se poate produce si in timpul nasterii Se observa de la nastere sau in primele 2-3 saptamani de viata.Recuperare in 2-4 luni.20% necesita interventie chirurgicala. Traumatismele coloanei si maduvei: in distocii ale umerilor in prezentatia cefalica si dificultati in expulzie in prezentati pelviana.apare sectiune medulara cu sau fara fractura de vertebra.Clinic: absenta reflexelor arhaice, pierderea sensibilitatii,lipsa motilitatii sub nivelul leziunii. TRAUMATISMELE OBSTETRICALE (6) Traumatismele coloanei si maduvei (continuare) -Nn prezinta la nastere tulburari respiratorii,soc, hipertermie si poate evolua rapid spre deces. Nn poate fi flasc sau hiperalert.Lasupravietuitori in cateva sapt. apare rigiditatea, hipertonia si spasmul muscular. Hemoragia hemidurala este cea mai comuna complicatie. 1

in timpul plansului este de tip asimetric.pliul nazo-labial absent si coltul gurii cazut. spasmul muschiului sternocleidomastoidian. Paralizia Erb.Clinic-paloare.C8. Paralizia faciala a. Recuperare spontana in 1-3 luni.Pe partea afectata fruntea este neteda. iar reflexul Moro poate fi prezent. inclusiv fruntea. usor scurtat.Duchen. murmur vezicular diminuat pe partea afectata.este flasca si cand este completa cuprinde intreaga parte a fetei. Cand nn plange. Complicatie. pe langa cap in prezentatia pelviana a. exista pliu la nivelul fruntii pe partea afectata. tahicardie (datorate sangerarii). Membrul afectat poate fi edematiat. in distocia umerilor in prezentatia craniana sau in caz de intindere a bratelor ramase in urma in nasterea pelviana.TRAUMATISMELE OBSTETRICALE (7) Leziunile nervilor periferici Paralizia de plex brahial. Reflexul Moro absent pe partea afectata. iar comisura bucala este cazuta pe partea respectiva.pneumonia. -Tratament: nu exista tratament specific. Produsa in timpul travaliului si nasterii. cu obliterarea fosei supraclaviculare de partea fracturii. TRAUMATISME OBSTETRICALE (8) b.rezultatul lezarii C3. miscari pasive si rotatie externa dureroasa. Pronostic bun.cu miscari active limitate.C4.Paralizie de tip periferic.sunt rare. Ulterior se palpeaza o masa tumorala in cadranul superior drept si echimoza cutanata abdominala.cea mai rara si grava paralizie a plexului brahial. 2. alimentatie parenterala.abdomenul nu expansioneaza in inspir. reflex Moro absent pe partea afectata.Rezulta paralizia mainii dar si ptoza si mioza(sdr. miscari respiratorii neregulate. ochiul nu se inchide.Fracturile oaselor lungi (humerus. Leziune la nivelul C7.apare mai frecvent la nn macrosomi.crepitatii osoase.oxigenoterapie. in urma tractiunii gatului in latero-flexie pentru degajarea umerilor in prezentatia craniana sau a intinderiibratelor ramase in urma. Nn sunt asezati pe partea implicata.se misca doar partea neparalizata a fetei.se imobilizeaza bratul si umarul cu pronostic favorabil in 7-10 zile. TRAUMATISME OBSTETRICALE (10) Traumatisme osoase 1.Paralizia Klumke.hematomul poate produce soc si deces.Fractura de clavicula: cea mai comuna leziunr ortopedica neonatala. Clinic: imobilitatea bratului de partea afectata.Extensia antebratului pastrata. echimoze la nivelul tegumentului.Motilitatea degetelor pastrata. Horner) daca sunt lezate fibrele simpatice din radacina D1. paralizia faciala centrala. gura este cazuta. TRAUMATISME OBSTETRICALE (9) Paralizia faciala: -b. sau C5 cu paralizia diafragmului. icter. rotatia externa a bratului si supinatia antebratului. TRAUMATISME OBSTETRICALE (11) Traumatisme osoase (continuare) In fracturile de clavicula in lemn verde poate sa nu existe o limitare a miscarilor. Paralizia nervului frenic.D1.Ruptura hepatica: produce hematom intracapsular. TRAUMATISME OBSTETRICALE (12) Traumatisme viscerale 1.leziune la nivelul C5-C6 Nn nu poate face abductia bratului din umar. Clinic : cianoza . 2 . femur).

Ruptura de splina: singulara sau asociata rupturii de ficat.cianoza.2.mai frecventa in prezentatia pelviana a macrosomilor sau la nn din mama diabetica. 3 . 3. echimoza tegumentara locala. Clinic.Ruptura de glanda suprarenala. soc.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful